- 3 Ekim 2007
- 14.601
- 36.408
- 1.123
- 39
- Konu Sahibi Mutlulukolsunartik
-
Ben de doksanlar çocuğuyum. Tüm mahalle sokaktaydi, annem aynı sizin gibi milleti kinar,bizi göndermezdi. Hem tehlikeli diye korkardı hem de sosyoekonomik olarak düşük bir mahalle. Tüm gün kapı onunde oturan kadinlar, küfürlü konuşan çocuklar , annee suuu diye çığıran cocuklar,çocuğunu sabah salıp gece eve alan - nerede olduğunu bile bilmeyen analar...
Tamamen sizinle aynı sebep.
Sonuç?
Çocukluğumda güzel anılarım oldukça az. Resmen evde kitap okuyup ablamla evcilik oynamaktan başka bir şey yapmazdık. Basketbola voleybola falan da vermezlerdi, 3 ay evde sıkıntıdan patlardik.
Çocuğunuza bunu yapmayın bence. Çok yanlış bir davranış.
Bir de gitmeye gitmeye, oynamaya oynamaya mahalleden de dislaniyorsun,arkadassiz kalıyorsun.
Bizi kimse oyununa almazdı mesela.
Bunun etkisi olarak ablam ergenlikte inanılmaz arkadas düşkünü biri olmuştu. Arkadaşıyla bozuşunca sevgilisinden ayrılmış gibi günlerce gozleri dolu gezerdi. Bu hali unide eşiyle tanışana kadar devam etti. Sonra bitti neyse ki.
Beni de soyle etkiledi, cocukken o kadar az anım var ki , hayatta anı kazanmak için tonla şeye çabalar oldum. Yani ilk onsekiz yılımi size yarım saatte Özet geçebilirim ama son oniki yılımı on günde anlatamam:) hani Harry Potter'i hiç izlememissindir de bir filmini sevince birkaç gün içinde uykusuz kalıp tüm filmlerini izleyip tüm kitaplarını sipariş vermişsindir ya, işte öyle bir açlıkla bir şeyler yapmaya çalışıyorum hayatımda .
Bunca soyutlamanin cocuğa yarari değil zararı var kesinlikle. Ayrıca bir cocuk kötü arkadaşı da görsün, kendi savunma mekanizmasini geliştirsin. Benim çevremde o kadar sigara içen, küfür eden arkadaşım vardı ne sigaraya heves ettim ne küfüre mesela. Kişi kendisini bildikten sonra...belki de siz böyle sıktığıniz için o dışlanma korkusuyla herkesin her şeyine he diyen,ezik bir kız olacak. Sırf dışlanmamak için ileriki hayatında istemediği şeyleri istiyor gibi davranacak. Ve düşününce alttan alta suçlusu siz olacaksınız.
Boyle de bir şey var...
Cam fanusta çocuk yetişmez bence,biraz salın kızınızı
Bir de benim gözlemim aşırı steril çevrede yaşayan, ne ailede ne arkadaşta yalan dolan vs görmeyen, kavga gürültü bilmeyen insanlar herkesi böyle zannediyor ve kanmaya çok meyilli oluyorlar. Çok iyi ailelerden,steril çevrelerden gelip iki güzel lafına kanıp şerefsiz insanlarla evlenen, ya da herkese kanıp kefil olan, borç veren insanlar da çok var. Çünkü söylenen her şeyi doğru zannediyorlar, herkesi kendi -kendi çevresi gibi görüyorlar. Mesela bizim bir aile dostumuz da bu duruma örnek , adam "gerçekten zorda olmasa istemezdi" diye düşünüp buyuk iyiliklerin altına giriyor insanlar için. Oysa aslında herkes o ve onun yetistigi kulturdeki gibi anca çok zorda kalınca Rica minnet bir şey isteyen kişiler değil ki, nice kişi yolunu bulmuş, kendini acindirip milleti kazikliyorlar...Sizin anlattiklarinizi okuyunca aklıma geldi. Liseyi yatılı olarak okudum. Türkiye'nin her yerinden 20-25 kız çocuğu zor bir okulda bulusuyorsun. Rekabet kizkavgasi gırla. Benim gibi sokakta her tür çocukla oynayanlar hemen kaynasirken, ana-babasinin sosyo-kulturel kaygılarla o kurs senin bu bale benim yetiştirdiği ama mahallesinde oynatmadigibir arkadaş ilk sene hiç kaynasamadi. İkinci sene tam samimilestik derken Msn'de tanıştığı bir adama (adam diyorum üniversite 3'e gidiyordu) kaçtı. İki merhabam olan kızı kalktık gece gece babasıyla Ankara barlarinda aradik.
Babası da öyle hot-zot biri de değil. Adam bürokrat, modern son derece kibar biri. Desem ki kız evdeki şiddetten zulümden kaçtı. Yok neymiş asik olmusmus çok sevmismis. Bu tiple birinci sınıfın ortasından beri yazisiyormus. Tabi arkadaşı olmayınca kimse de farketmemis.
İyiyi kötüyü doğruyu yanlışı bilen bir çocuk en azından iki kelam edecek insanlarla iletişim kurar. Belki ana-babasinfan sakladığı derdini açar ona. Beni de ne saçmalıklar dan arkadaslarim alikoymustur. Annemin tanimasa kesinlikle tasvip etmediği arkadaşlarım hem de.
Değil 15te olsa akşam 8de dışarıya göndermem okuluna derslerine hakim olsun gündüz saatlerinde okul arkadaşı yada mahalle arkadaşı ile görüşebilir oda dışarda sadece benim gözümün görmediği biryere asla göndermem kızın daha küçük çeşitli romanlar hikaye kitapları al beraber kitap okuma saati falan yapın o saatlerde ilgisini cekecegi kitaplar olsun10 yaşında bir kızım var ben de 35 yaşındayım .Ben doksanlar çocuğuyum yani bilenler bilir sokakların güvenli insanların masum oldugu mükemmel yıllar .Şimdi kızım 10 yaşındaki kızım dışarda oynamak istiyor ki otudugum semt itibariyle insanlar biraz çocuk yetiştirme konusunda biraz duyarsız .Açayım biraz hemen çocuklar nerede olduğundan hiç haberleri yok .Küfür etmeleri sorun değil .Ya da annelerine isimle hitap etmeleri yada kitap okumaları ki zaten ailelerde okumuyor .İşte burada kızımla oynamak istiyorlar kızımda onlarla ama ben istemiyorum .Çünkü yaş olarak etkilenecek yaşta olduğunu düşünüyorum.Gecen akşam 8 de çağırmaya gelmişler ellerinde telefonla müzik açmışlar falan .Bı taraftan da kizimin dışarda oynamasını da engellemek de istemiyorum.Kaldım arada bı akıl lütfen .
Çocuğunuz herşeyi anlayabilecek bir yaşta. Ona doğruyu-yanlışı öğretebildiyseniz bu yaşa kadar arkadaşlarının yanlış davranışlarını örnek almaz hatta onlara doğruyu anlatır. Benim oğlum 7 yaşında ama tam da böyle davranıyor. Gün içinde birkaç saat sizin gözetiminiz altında yaşıtlarıyla oynamasında hiçbir sorun yok bence10 yaşında bir kızım var ben de 35 yaşındayım .Ben doksanlar çocuğuyum yani bilenler bilir sokakların güvenli insanların masum oldugu mükemmel yıllar .Şimdi kızım 10 yaşındaki kızım dışarda oynamak istiyor ki otudugum semt itibariyle insanlar biraz çocuk yetiştirme konusunda biraz duyarsız .Açayım biraz hemen çocuklar nerede olduğundan hiç haberleri yok .Küfür etmeleri sorun değil .Ya da annelerine isimle hitap etmeleri yada kitap okumaları ki zaten ailelerde okumuyor .İşte burada kızımla oynamak istiyorlar kızımda onlarla ama ben istemiyorum .Çünkü yaş olarak etkilenecek yaşta olduğunu düşünüyorum.Gecen akşam 8 de çağırmaya gelmişler ellerinde telefonla müzik açmışlar falan .Bı taraftan da kizimin dışarda oynamasını da engellemek de istemiyorum.Kaldım arada bı akıl lütfen .
Çok haklısınızBen de doksanlar çocuğuyum. Tüm mahalle sokaktaydi, annem aynı sizin gibi milleti kinar,bizi göndermezdi. Hem tehlikeli diye korkardı hem de sosyoekonomik olarak düşük bir mahalle. Tüm gün kapı onunde oturan kadinlar, küfürlü konuşan çocuklar , annee suuu diye çığıran cocuklar,çocuğunu sabah salıp gece eve alan - nerede olduğunu bile bilmeyen analar...
Tamamen sizinle aynı sebep.
Sonuç?
Çocukluğumda güzel anılarım oldukça az. Resmen evde kitap okuyup ablamla evcilik oynamaktan başka bir şey yapmazdık. Basketbola voleybola falan da vermezlerdi, 3 ay evde sıkıntıdan patlardik.
Çocuğunuza bunu yapmayın bence. Çok yanlış bir davranış.
Bir de gitmeye gitmeye, oynamaya oynamaya mahalleden de dislaniyorsun,arkadassiz kalıyorsun.
Bizi kimse oyununa almazdı mesela.
Bunun etkisi olarak ablam ergenlikte inanılmaz arkadas düşkünü biri olmuştu. Arkadaşıyla bozuşunca sevgilisinden ayrılmış gibi günlerce gozleri dolu gezerdi. Bu hali unide eşiyle tanışana kadar devam etti. Sonra bitti neyse ki.
Beni de soyle etkiledi, cocukken o kadar az anım var ki , hayatta anı kazanmak için tonla şeye çabalar oldum. Yani ilk onsekiz yılımi size yarım saatte Özet geçebilirim ama son oniki yılımı on günde anlatamam:) hani Harry Potter'i hiç izlememissindir de bir filmini sevince birkaç gün içinde uykusuz kalıp tüm filmlerini izleyip tüm kitaplarını sipariş vermişsindir ya, işte öyle bir açlıkla bir şeyler yapmaya çalışıyorum hayatımda .
Bunca soyutlamanin cocuğa yarari değil zararı var kesinlikle. Ayrıca bir cocuk kötü arkadaşı da görsün, kendi savunma mekanizmasini geliştirsin. Benim çevremde o kadar sigara içen, küfür eden arkadaşım vardı ne sigaraya heves ettim ne küfüre mesela. Kişi kendisini bildikten sonra...belki de siz böyle sıktığıniz için o dışlanma korkusuyla herkesin her şeyine he diyen,ezik bir kız olacak. Sırf dışlanmamak için ileriki hayatında istemediği şeyleri istiyor gibi davranacak. Ve düşününce alttan alta suçlusu siz olacaksınız.
Boyle de bir şey var...
Cam fanusta çocuk yetişmez bence,biraz salın kızınızı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?