• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2.5 yaş (30 aylık) Dil terapistine yönlendirildik

selina26

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
169
Puanlar
33
20 aylığa kadar bebeğimin konuşma sürecini normal buluyordum yeni kelimeler öğreniyordu, söylüyordu sonra bir anda gerileme oldu tamamen sessizleşti biraz ekran vardı (17 aya kadar sıfırdı sonra açmıştım) sonra 25 aylıkken gelişimsel pediatriye gittik ekranı sıfırladık, doktor önerisiyle kreşe gönderdik. Bu süreçte eski kelimeler geri geldi. Yalnız günlük konuşma şeklinde pek yok ve genelde bizim yönlendirmemizle söyledi 50 kelime kadar vardı.
Şuan tam olarak 29,5 aylık. son birkaç haftadır tek heceli birçok yeni kelime öğrendi bir de kendince birşeyler anlatıyormuş gibi anlaşılmayan bir dil konuşmaya başladı. Babaa diye babasına gelip birşeyler anlatıyor gibi yapıyor anlaşılmayan şeyler.
Şimdi gelişimsel pediatriye gittik ve dil terapistine gitmemiz gerektiğini söyledi çünkü 2 kelimeli cümleler artık kurmalıydı dedi.
tek heceli öğreniyor genelde (kek, süt, muz, sen, geç, ot, öp...gibi) ya da arada 2 heceli oluyor. 3 heceli kelimeye geçmedik sadece araba var ona da aaaba şeklinde 2 hece gibi söylüyor.
Yalnız şuanda ben kendi çocuğumun gidişatına göre gelişme gördüğüm için biraz daha beklesem mi diye düşündüm çünkü doktor çözger raporu çıkaralım ya da siz özel uzmana götürün dedi. Çözger raporu dezavantaj olarak e nabızda kayıtlı kaldığını söyledi. Aslında bir sorun yaratacağını düşünmüyorum ama bu da benim yine de düşünmeme sebep oldu. Özelde de ücretleri araştıracağım bakalım nasıl olacak

Son düzenleme:
Su ve ver kelimelerini biliyo ama birleştirip söylettiremiyorum su de diyorum su diyor ver de diyorum ver diyor ama su ver diye birleştirince henüz yok. Biraz zorlayınca bir kere söyler gibi oldu.
Biliyorum normalde şunu de bunu de gibi önerilmiyor ama ancak böyle öğretebildim bazı kelimeleri :)

Onemli olan kelime soyleyebilmesinden cok iletisim kurma istegi olmasi aslinda. Yani 50 tane kelimesi olsa bile bunlari sizin yonlendirmenizle soyluyorsa bu 50 kelimeyle surekli derdini anlatmaya calisan cocuktan farkli bir tablo oluyor. Su an ilerleme gostermis olsa bile yasitlarina gore iletisim kabiliyeti cok geride. Ben olsam daha fazla beklemeden dil terapisine gotururdum.

Bebeğiniz erkek mi? Erkekler geç konuşuyor diyorlar ya o yüzden merak ettim. Bir de evde ikiniz tek başınıza mısınız? Ya da bakıcı?

20 aylığa kadar bebeğimin konuşma sürecini normal buluyordum yeni kelimeler öğreniyordu, söylüyordu sonra bir anda gerileme oldu tamamen sessizleşti biraz ekran vardı (17 aya kadar sıfırdı sonra açmıştım) sonra 25 aylıkken gelişimsel pediatriye gittik ekranı sıfırladık, doktor önerisiyle kreşe gönderdik. Bu süreçte eski kelimeler geri geldi. Yalnız günlük konuşma şeklinde pek yok ve genelde bizim yönlendirmemizle söyledi 50 kelime kadar vardı.
Şuan tam olarak 29,5 aylık. son birkaç haftadır tek heceli birçok yeni kelime öğrendi bir de kendince birşeyler anlatıyormuş gibi anlaşılmayan bir dil konuşmaya başladı. Babaa diye babasına gelip birşeyler anlatıyor gibi yapıyor anlaşılmayan şeyler.
Şimdi gelişimsel pediatriye gittik ve dil terapistine gitmemiz gerektiğini söyledi çünkü 2 kelimeli cümleler artık kurmalıydı dedi.
tek heceli öğreniyor genelde (kek, süt, muz, sen, geç, ot, öp...gibi) ya da arada 2 heceli oluyor. 3 heceli kelimeye geçmedik sadece araba var ona da aaaba şeklinde 2 hece gibi söylüyor.
Yalnız şuanda ben kendi çocuğumun gidişatına göre gelişme gördüğüm için biraz daha beklesem mi diye düşündüm çünkü doktor çözger raporu çıkaralım ya da siz özel uzmana götürün dedi. Çözger raporu dezavantaj olarak e nabızda kayıtlı kaldığını söyledi. Aslında bir sorun yaratacağını düşünmüyorum ama bu da benim yine de düşünmeme sebep oldu. Özelde de ücretleri araştıracağım bakalım nasıl olacak
Benim abimin oğlu 5 yaşında aynı sorunu biz de yaşıyoruz devlet hastanesinden heyet raporu aldık özelde devam ediyor ücretsiz

Bebeğiniz erkek mi? Erkekler geç konuşuyor diyorlar ya o yüzden merak ettim. Bir de evde ikiniz tek başınıza mısınız? Ya da bakıcı?
Evet erkek , kreşe başladı 4 ay olacak etkisi oldu ama henüz beklenen kadar açılmadı

Benim oğlumda aynı yaşta, dr vitamin eksikliği varsa o da konuşma geriliği yapar dedi gerçekten de bütün enzimleri düşmüş bugün kontrole götürüp takviye yazdıracağım. Dediğiniz gibi kendi jargon dili var ve bu şekilde konuşuyor bi tek ben anlıyorum her nesneye isim takıyor gelişim uzmanına gittik o da bu tür çocuklar bir anda konuşmaya başlar dediler kreş önerdi bizede ben dil terapistinede götürdüm onun dedikleri terapileride yapmıyor :) terapiste bekleyelim biraz daha dedi. Mesela bi kamyon bip bip yaparak park ediyor ya arabayı şoför oğlum arabayı babası park edeceği zaman anne baba bip bip? Soru kipi ses tonuyla soruyo.oyuncak Arabasınj sürerken buww buww ses çıkarıyordu arabaya buvva diyo😁 her şeyi çıkardığı sesle isimlendiriyo köpek görğnce anne höv höv gibi gibi bilmiyorum bende sabırsızlıkla bekliyorum konuşacağı günleri

Evet erkek , kreşe başladı 4 ay olacak etkisi oldu ama henüz beklenen kadar açılmadı
Benim de 2 yaşında ikiz erkek çocuklarım var. Yazın sık sık parka giderdik. Kışın evde baş başa kalınca canları daha çabuk sıkılıyor. Konuşmaya pek istekli olmuyorlar. Ama eve misafir gelince bülbül gibi ötmeye başlıyorlar 😄 Bize de doktorumuz iki kelime konuşması için 3 yaşa kadar vakit verin demişti. Çözger raporunu da ilk defa sizden duydum. Çocuğunuzun özel gereksinimli olabileceğini düşündüren başka bulgular mı var da bu testi istediler sizden? Yoksa tek sorun konuşma mı?

Benim kızımda tam 3 yaşından sonra kelime dagici gelişti konuşmaya iki üç cümlelere başladı dün videolarını izledim geçen sene bu zamanlar doğru düzgün konuşması bile yokmuş kii endişelenmiyor değildim Ağustos ayından sonra 3 yaş bitti bir açıldı maşallah bu kelimenin burda kullanilacagini nereden biliyorsun sen diyip şaşırıp kalıyoruz 😆 biraz daha bekleyin isterseniz 3 yasa kadar ondan sonra ciddi adımlar atın birde kızım benim çok erken yurudu 11 aylıkken yürüdü tamamen emeklemeden tuvalet olayınıda 2 , 2.5 yaşında hallettik onlar erken olunca korkuyordum konusamamasindan annem bunlar erken olduğu için geç konuşabilir bir sorun olmaz diyordu doğruda diyormuş 😆😆

Benim de 2 yaşında ikiz erkek çocuklarım var. Yazın sık sık parka giderdik. Kışın evde baş başa kalınca canları daha çabuk sıkılıyor. Konuşmaya pek istekli olmuyorlar. Ama eve misafir gelince bülbül gibi ötmeye başlıyorlar 😄 Bize de doktorumuz iki kelime konuşması için 3 yaşa kadar vakit verin demişti. Çözger raporunu da ilk defa sizden duydum. Çocuğunuzun özel gereksinimli olabileceğini düşündüren başka bulgular mı var da bu testi istediler sizden? Yoksa tek sorun konuşma mı?
Evet birileri gelince neşeli oluyo ama yine sessiz :) sadece dil gelişiminde gerilik var dediler diğer bilişsel alanlarda yaşına göre iyi dediler yapmasını istedikleri her şeyi yaptı

Çözger raporu aldıktan sonra onunla rehberlik araştırma merkezinden randevu alıp, gidip ram raporu alacaksınız ki özel eğitimi ücretsiz alabilsin. Çözger raporu tek başına ücretsiz eğitim vermiyor. Çocuğun özel gereksinimi ortadan kalktıktan sonra yine heyet raporu alıp rame başvuruyorsunuz ve raporu iptal ettiriyorsunuz.

Çocuğunuzla sürekli konuşun, yaptığınız her şeyi anlatın. Basit cümlelerle. Bezi açtım, bezi bağladım, kapıyı kapattım açtım gibi. Onu konuşmaya zorlamayın. Şunu söyle demeyin.

Oyun kurun, oyuncakları konuşturun, bir bebeği yedirin mesela ona verin kaşığı o da yedirsin. Köpek hav hav dedi diyin hayvan sesleri için. Yani hem hayvan adı hem sesi. Sadece "köpek havhav" da olabilir. Her şeyi önce siz yapın sonra ona verin o yapsın. Arabayı sürün mesela rınrınrınnn düt düüüt diyin ona verin sen de sür diyin.

Kitap okuyun birlikte ama şöyle, resimleri gösterin adını söyleyin. Sonra diğer gün gösterip ona sorun, bu ne diyin. On saniye bekleyin, söyleyip söylememesi ya da yanlış söylemesi önemli değil, on saniye sonra evet bu köpek diyin.

Kapıyı aç diyin mesela, açsın, kapıyı açtın diyin. Kapattın diyin, ona yaptırdığınız ya da kendi isteğiyle yaptığı eylemleri dile getirin.

Konuşurken çocuğa fırsat verin, siz bir şey söyleyin, bekleyin, devam edin. Kapıya dolap da dese, arkasından evet bu kapı diyerek doğrusunu söyleyin. Hayır bu dolap değil demeyin. Bu tepki çocukta yanlış konuşuyorum, bilmiyorum hissini yaratıp konuşmayı bırakmasına konuşmaktan kaçınmasına sebep olabilir.

Şarkı söyleyip dans edin. Ekransız şarkı da açabilirsiniz, şarkıya eşlik edebilirsiniz. Bir süre sonra o da şarkıda yer alan bildiği kelimeleri söyleyecektir.

Sesli oyuncaklardan da kelime öğrenir bebekler. Sesli kitaplar olabilir, telefon olabilir, hayvan sesleri ve basit kelimeler, şarkılar olur çoğunlukla bu telefonlarda.

Çözger ve ram raporu sizin karar vereceğiniz bir şey, beklemek istiyorsanız bekleyin. Ücretli götürmek istiyorsanız o da olur. Uzman birinin çocuğa bir şeyler öğretmesi dışında sizi yönlendirmesi de önemli çünkü. Evde neler yapabileceğinizi, çocuğunuzun şu anda hangi aşamada olduğunu söyleyip her ders sonrası da bilgi verirler.

Bir de ben ekleyeyim konuşturan kitap serisi var ya ben çok faydasını gördüm. Aynı yayın evinin başka kitapları da var düğmeli, sesli, cırt cırtlı falan. Çok üzel ürünleri var. Bir süre sonra çocuğun elinde yırtılıyor parçalanıyor ama 2-3 tane alıp sonra yeni alıyorum ben

Bir de ben ekleyeyim konuşturan kitap serisi var ya ben çok faydasını gördüm. Aynı yayın evinin başka kitapları da var düğmeli, sesli, cırt cırtlı falan. Çok üzel ürünleri var. Bir süre sonra çocuğun elinde yırtılıyor parçalanıyor ama 2-3 tane alıp sonra yeni alıyorum ben
Evet onlar bayağı iyi.

Back
X