2.çocuk

Kızım 8 yaşında oğlum nerdeyse 6 aylık...bende kızım için yaptım açıkçası...çünkü bu hayatta evlatlarimdan sonra en kıymetlim kardeşim...kardeş bence çok önemli..birbirlerine destek olurlar can olurlar..
Zor oldu mu evet oldu bazen çok bunaliyorum çünkü çok küçük birakacagim kimse yok..nefes alamıyorum durmuyo evde hiçbir iş yapamiyorum ...ama hiç pisman değilim Rabbime şükürler olsun...sadece pişmanlığım şu. Keşke kizim daha küçükken yapsaydım şimdi büyümüş olurdu ..gerçi böyle de ablasının çok faydası oluyor bana ama arada kuşak farkı var nerdeyse
Demem o ki bence sağlık elveriyorsa tek çocuk annenin bencilliği bence
Bencillik algınız çok ilginç

Kızım 8 yaşında oğlum nerdeyse 6 aylık...bende kızım için yaptım açıkçası...çünkü bu hayatta evlatlarimdan sonra en kıymetlim kardeşim...kardeş bence çok önemli..birbirlerine destek olurlar can olurlar..
Zor oldu mu evet oldu bazen çok bunaliyorum çünkü çok küçük birakacagim kimse yok..nefes alamıyorum durmuyo evde hiçbir iş yapamiyorum ...ama hiç pisman değilim Rabbime şükürler olsun...sadece pişmanlığım şu. Keşke kizim daha küçükken yapsaydım şimdi büyümüş olurdu ..gerçi böyle de ablasının çok faydası oluyor bana ama arada kuşak farkı var nerdeyse
8 sene tek çocuklu hayatıma haziranda son veriyorum. Ama son cümlenize hiç katılmıyorum. Hazır değildim, kendimde o gücü görememiştim şartlar olgunlaşmamıştı 8 sene bekledim. Neden kolaycılığa başvurup olumsuz bir etiket yapıştırmak yerine durumu daha mantıklı, anlaşılır ve olumlu şekilde adlandırmıyoruz? Suçlu hissettirmek yerine evet 10 sene de bekleyebilirim veya 20 sene de. Önemli olan benim evladıma verebildiğim manevi anlamda da sağlıklı anne ilgisi diye baksak daha kolay olmaz mı işler?

Bence kimin ne dedigini umursamayin. Onemli olan siz ne istiyorsunuz. Maddi ve manevi olsrak yetebilecek misiniz yeni bebege. Gunumuz ekonomik sartlari cok zor. Bir de buyuk cocugum yalniz kalir diye cocuk yapilmaz. Niye yalniz kalsin ben varim babasi var, bir de ilerde evlenirse esi olur vocuklari olur. Ben cok istedim ikinci cocugu ama olmadi. Maddi olarak da durumumuz iyi idi. Hsyirlisi diyorum. Enerjimi suan olan cocugima ve hayatima aktariyorum

ben de hep çok çocuklu bir aile isterdim. şu an nişanlıyım, .alışmaya başlayınca gerçekler gözüme çarpınca tek çocuk istiyorum sadece. düşünüyorum da, biz iki kardeşiz, annem çok iyi bir insan ve anneydi ama şimdiki gibi sürekli ilgilenen bir anne değildi ki, şimdi eğitim daha pahalı.

genelde kocalar ilk çocuk kız olunca ikincisini de istiyorlar belki erkek olur diye, bunu da söyliyim.

Neden bencillik olsun?
Sanki tüm kardeşler çok mu iyi geçiniyor ?

Neden bencillik olsun?
Sanki tüm kardeşler çok mu iyi geçiniyor ?
Etrafımda iyi anlaşan çok çok az kardeş var eşim ve ben dahil, hele şimdiki jenerasyonun ilerde birbirini umursayacağını çok da düşünmüyorum. Eşim çocuğu ilerde bize bi destek daha olsun diye istiyomuş açıkcası bende öyle isterim ama onlara verebileceğim imkanların kısıtlı olması ve hayata onları iyi hazırlayamamak beni kahreder.

Bana bencil demek sizin haddinize değil.
Sağlığım el veriyor , tek çocukla kalmak istedim ve kaldım.
Maddi durumum iki çocuga da bakmaya yeterdi belki o da kemeri nefes alamayacak derecede sıkarsam ama ben tek çocuga bu maddi güçle anca yetebiliyorum.
Çocugum oldugunda çalışamam bir müddet ve bu beni ciddi derecede zorlayacaksa neden çocuk fikrine sıcak bakıp sizin gibiler tarafından bencil ilan edileceğim diye çocuk düşüneyim ki ?
Lgs sürecindeyiz ve yorgunluğum kendimce dağları deler.
Sadece kızım için aylık giderim 3.500 TL benim.
Dershanesidir, özel hocasıdır, servisidir, haftalık harçlığıdır daha bu hesabın içinde kişisel ihtiyaçları yok.
Kendi maaşını olduğu gibi kızıma gömmekle meşgul bir anneye sırf gelip birileri bencil desin diye başka çocuk düşünmedim (!) hıhım.
Çocuk kolay mı yetişiyor ayol ?
Babam memurdu 4 çocuk okuttu, ev sahibi oldu, araba sahibi oldu ama köyden sebzemiz, meyvemiz, kışlık ihtiyaçlarımız gelirdi, biz iki çalışan ebeveyn anca ev ve okul giderlerine yetişebiliyoruz, ortada lüks diye tabir edilen bir yaşam tarzına bile sahip değiliz. Köyden kentten gelen herhangi bir desteğimiz de yok.
Salatalığın 25, biberin 50 tl olduğu bir dönem içinde kimse re re re rö rö rö yapıp hele sağlığı el veriyorsa tek çocuk bencillik bence gibi akıl tutulmasına vesile olacak bir yorumu fazla çocuk düşünmeyen hiç bir anne babaya diyemez, dememeli !!
O sebeble kimse bana çocugu çok seviyor ve çocugu için kardeş yapıyor diye bencil deme hakkına sahip değil.
Ortada bir bencil varsa bana göre de sizsiniz.
Daha ortada gelecekte çok iyi anlaşacakları ve sizin beklentileriniz gibi bir evlat olacağı da meçhulken.
Neye göre, kime göre bencil ?
Şu kendimce saydığım nedenler bir tarafa tek çocukla bu hayatı yaşamak istiyorum demek bile yeterli.
Bahaneye bile gerek yok.
İstemiyordur, yapmıyordur bu kadar basit.

Son düzenleme:
Bizim milletin hastaligidir zaten..
Kervan yolda duzulur..
Gelin ata binmis,ya nasip demis..
Sen cocugu yap bir sekilde buyur..
Bunlar hep hurafe..
Durumunuz yoksa 2'nciyi dusunmeyin derim..
Maddi kaygi evliligin dinamigini de sarsar..
Maddi ve manevi imkanlar olanakli degilse kesinlikle bir cocuk daha yaparak kurulmus duzeninizi bozmayin

Selam kızlar

35 yaşındayım 4 yaşında bir kızım var 7 yıllık evliyiz. Eşim ara ara 2.çocuğu isterdi ama şimdi kesinlikle yapmalıyız diyor ve ben sanırım hiç istemiyorum. Kızımda sürekli anne bana kardeş yap diyor sadece onun için ikinciyi yapabilirim ama ben rahatına kendi özel alanına çok düşkün biriyim kızımı bazen kv ye bırakıp tek başıma bi yerlere gitmek en büyük eğlencem 🙈 kızımdan önce çalışıyordum ama sonra bıraktım. Şimdi ikinci de olursa ikisine maddi olarak nasıl yeteriz bilmiyorum o kadar büyük imkanlarımız yok kendi evimizdeyiz, orta derece bi maaşı var eşimin borcumuz fln da yok ama şu dönemde ikisini nasıl güzel okutabilirim, güzel okutamazsam nasl meslek sahibi olacaklar diye düşünemkten hasta olucam üç gündür. Sizin fikirlerinizi merak ediyorum.
Eş ve abi istedi diye ikinci çocuğu denedik 2 sene olmadı vazgeçtim cokta istemiyordum ama sonra supriz nasıl oluyor korunurken derken millete başıma geldi . Sevgisi apayrı zaten 10 tane de olsa hepsini ayrı sever insan ama 35den sonra yeniden alan kısıtlanmasi, yeniden emzirmek filan cidden yıpratıcı birde benim eşim çok yardımcı olduğu halde ilk 6 ay kolik bir bebek 3 sene birden yaşlandım. Düşünün dün anneme bırakıp eşimle el ele markete gittik biz bir şaşırdık, sevindik filan :D Kazara olmasa ben ikinciyi dogurmazdim ama kardeşler arası sevgi şuan muhteşem

Annenin seçimi bencillik değildir . Herkesin kardeşi olacak diye birsey yok. Hatta herkes doğuracak diye de birsey yok. Birbirine giren , miras kavgasına düşen keske olmasaydı diyen kardeşler de ailenin günahı o zaman sizin bakış açınızdan

Asıl bencillik ne biliyor musunuz? Çocuğu şartlar müsait değilken yapıp sonra ömür boyu uhdelere büyütmek bencillik. Eşimin ailesi durumlarına göre yapmamışlar, eşim iyi bir dereceyle başka bir ilde tıp okuyabilecekken maddi nedenlerle Ankara’da kalıp başimbaşka bir bölüm okumuş. Bu tip çok insan biliyorum şehir dışı yazamayıp yaşadığı ilde tutturabildiğini okumak zorunda olan. Yetmeyeceği çocuğu düşünmeden yapanlar daha bencil bana göre

Biz ikinci çocuk fikrini tamamen çıkardık. Maddi açıdan orta gelirliydik. Ama artık yarının garantisi yok. Hep küçük kalmayacaklar. İhtiyaçları da o oranda artacak. Biri lisede biri üniversitedeyken ne yapacağız mesela? Ablamın kızı bu sene sınava hazırlanıyor. Tek bir test kitabı 300 TL’ydi. Yani gözümüz korktu.
Yapana saygı duyuyorum ama şu zamanda iki çocuğu hakkıyla büyütmek çok zor. Kursa gitmek isteyecek, iyi bir eğitim isteyecek. Hadi başarılı oldu burs kazandı yurtdışına çıkmak istedi. Eğitim bursunu kazansa dahi başka ülkede okutmak zor. Nasıl altından kalkılır ki
Hep olumsuza odaklnmssnz. Başka bir ülkede okumak sanıldığı kadar zor bir şey değil ayrıca. Ben yüksek lisans yaparken öğretmenlik yaptım 1 sene o parayla yurtdışında eğitim gördüm. Ordaykn de haftada 1 gün çalıştım o parayla da gezdim başka ülkeleri. Yeter ki güzel yetistirelim kendilerine güvenli mutlu çocuk olsunlar sadece bu şartlara bakarak 2. Fikri uzak gelmesi. Bu arada ben de 36 yasindaym 1 çocuğum var 🤭

İstemiyorsanız yapmayın derim ben.
çünkü babalar yardımcı dahi olsa en çok anne yıpranıyor.Ben 2.olsun istedim 6 yasında kızım var.sar başa uyksuz geceler vs.ama ben buna hazırım bile isteye hazırlandm 2.çocuk fikrine.

Kardeşi olsun istedim herkesin kardeşi olmalı diye bir şey yok.Karar sizlerin.umarım eşinizle ortak paydada buluşursunuz.

Hep olumsuza odaklnmssnz. Başka bir ülkede okumak sanıldığı kadar zor bir şey değil ayrıca. Ben yüksek lisans yaparken öğretmenlik yaptım 1 sene o parayla yurtdışında eğitim gördüm. Ordaykn de haftada 1 gün çalıştım o parayla da gezdim başka ülkeleri. Yeter ki güzel yetistirelim kendilerine güvenli mutlu çocuk olsunlar sadece bu şartlara bakarak 2. Fikri uzak gelmesi. Bu arada ben de 36 yasindaym 1 çocuğum var 🤭
Abim yurtdışında master yaptı. Sene 2004tü. Ailemin o dönemin kuruyla ne kadar zorlandığını da iyi hatırlıyorum. Çalışma iznini alana kadar dört sene bizimkiler sayesinde orada kaldı. Ne yaşadığımızı bilip söylüyorum.
Şu an mesela yeğenim üniversiteye hazırlanıyor. Dershaneye göndermediler nitelikli lisede zaten diye orada kursa gidiyor. Aylık 300 lira veriyor üç arkadaş özel ders alıyorlar. Ortalama sadece test kitabına bir o kadar gidiyor. Daha eşim dershanede de çalıştığından ek kaynak veriyor. O da olmasa en az beş yüz giderdi kaynağa.
Beş sene önce doğumda aldığım beşik üç kat artmış, mamalar bezler beş kat atmış. Açıklanan enflasyon yüzde altmış. Dünya rekoru resmen. Sağlıklı besleyelim dediğinizde proteini kalsiyumu markete verilen tutar ortada.
Bana şu dönemde çok çok iyi durumda olmayanların harcı gibi gelmiyor.
Çocuğun anaokulunda bu sene devlete gitti mesela, çok sorunlar yaşandı, özel ilgi istediğini çocuk psikiyatristi söyledi. Önerisi de durumumuz varsa özele geçirmemizdi. Tek çocuk olunca yıllık 35 bini verebildik. Ama iki çocukla nasıl olacaktı?
Devlette dahi devam etse, aidatı, ek etkinlik paraları zaten aylık neredeyse bin TL çocuğun okuluna gidiyordu. E iki tane olsalar ne olacak? Matematik ortada. Ekonomi ortada.
Ki dediğim gibi en masrafsız zamanını ele alın şu an bir bezin tanesi kaç TL?

Abim yurtdışında master yaptı. Sene 2004tü. Ailemin o dönemin kuruyla ne kadar zorlandığını da iyi hatırlıyorum. Çalışma iznini alana kadar dört sene bizimkiler sayesinde orada kaldı. Ne yaşadığımızı bilip söylüyorum.
Şu an mesela yeğenim üniversiteye hazırlanıyor. Dershaneye göndermediler nitelikli lisede zaten diye orada kursa gidiyor. Aylık 300 lira veriyor üç arkadaş özel ders alıyorlar. Ortalama sadece test kitabına bir o kadar gidiyor. Daha eşim dershanede de çalıştığından ek kaynak veriyor. O da olmasa en az beş yüz giderdi kaynağa.
Beş sene önce doğumda aldığım beşik üç kat artmış, mamalar bezler beş kat atmış. Açıklanan enflasyon yüzde altmış. Dünya rekoru resmen. Sağlıklı besleyelim dediğinizde proteini kalsiyumu markete verilen tutar ortada.
Bana şu dönemde çok çok iyi durumda olmayanların harcı gibi gelmiyor.
Çocuğun anaokulunda bu sene devlete gitti mesela, çok sorunlar yaşandı, özel ilgi istediğini çocuk psikiyatristi söyledi. Önerisi de durumumuz varsa özele geçirmemizdi. Tek çocuk olunca yıllık 35 bini verebildik. Ama iki çocukla nasıl olacaktı?
Devlette dahi devam etse, aidatı, ek etkinlik paraları zaten aylık neredeyse bin TL çocuğun okuluna gidiyordu. E iki tane olsalar ne olacak? Matematik ortada. Ekonomi ortada.
Ki dediğim gibi en masrafsız zamanını ele alın şu an bir bezin tanesi kaç TL?
Kızım daha lgs sürecinde geçen sene 6500 tl'ye yazdırdıgım dershanesi suan olmuş 20 bin tl.
Kitap paralarını demiyorum bile.
Yaşı daha 14 ve artık bir genç kız haliyle ihtiyaçları da artıyor çünkü eğitim git gide pahalılaşıyor.
Devlet okulu egitim ücretsiz diye bir algı var bazılarında ama hani nerede ?
Nitelikli bir liseyi kazansın diye yırtınıyorum
Bir test kitabı olmuş 80-100 TL.

Kaygılarınızı anlıyorum. Hazır olmadan 2. çocuğu yapmanız hem sizin için hem de aileniz için çok zor olur. Ancak çocuk yurtdışını istese gönderebilir misin gibi bakış açılarını anlamakta güçlük çekiyorum. Evet çocuklarımız için belli imkanları hazırlamalıyız ama yurtdışı bence çok ütopik. Benzer şekilde çocuk şehir dışında okumak isterse ve maddi gücüm yoksa kyk yurdunda 6 kişi kalabilir. Ders çıkışı part time çalışabilir.

Her şeyi çocuklarımızın önüne sermemeliyiz. Biz yollarını açmalıyız ama kıt kanaat euro cinsinden okutmak gibi bir yükümlülüğümüz olduğunu da düşünmüyorum. Kaldı ki tüm engelleri bizim kaldırmamızı da çocuk için zararlı buluyorum. Bu sorun yeni nesilde gerçekten var. Akademisyen olduğum için çokça gözlemleme fırsatım oldu. Önüne dünyalar serilen, aileleri etrafında aşırı pervane olmuş çocuklar kendi evrenin merkezi zannediyorlar.

Asıl bencillik ne biliyor musunuz? Çocuğu şartlar müsait değilken yapıp sonra ömür boyu uhdelere büyütmek bencillik. Eşimin ailesi durumlarına göre yapmamışlar, eşim iyi bir dereceyle başka bir ilde tıp okuyabilecekken maddi nedenlerle Ankara’da kalıp başimbaşka bir bölüm okumuş. Bu tip çok insan biliyorum şehir dışı yazamayıp yaşadığı ilde tutturabildiğini okumak zorunda olan. Yetmeyeceği çocuğu düşünmeden yapanlar daha bencil bana göre
O çocuk hayatta yalnizsa onu maddiyat kurtarmaz...

Kisisel konforuna düşkün bir insan olsam (ki hiç degilim emin olun) 2. Cocugu asla yapmam. O çocuğa büyük haksizlik olurdu. Ilk 2 yil her ne kadar baba tam zamanli yaninda bile olsa evrimsel olarak insan yavrusu anne figurune daha düşkün ve bu da çok verici olmayı getiriyor ister istemez. Ben uzun vadede psikolojik etkilerini gözönünde bulundurarak duygusal olarak kendimi buna hazirladim ve ona gore yaptim 2 cocugumu da. Kucuk oglum 1 yasinda. 1-1.5 sene daha "ben aslinda yoğum" sonra onu da buyuk oglum gibi krese verip hayata dönmeyi planlıyorum.

Annenin seçimi bencillik değildir . Herkesin kardeşi olacak diye birsey yok. Hatta herkes doğuracak diye de birsey yok. Birbirine giren , miras kavgasına düşen keske olmasaydı diyen kardeşler de ailenin günahı o zaman sizin bakış açınızdan
Yetiştirme tarzı diyorum sevgi dolu bir ailede buyuyen kardeşlerin bu duruma dusecegini aklım almiyor nedense

Back
X