2. Haftadan Şiddet

Vay canına, şiddeti normal gören ne kadar çok kadın varmış burada. Dehşetle okudum yazılanları. Demek çocukları şiddetle terbiye etmenin normal olduğunu düşünüyorsunuz ama sorsak çocuklarınıza bir fiske bile vurmazsınız. İçim kararıyor böyle kafaları görünce. Çocuklar disiplinsiz, ayarsız, çıldırık olabilirler. Kuralları öğretmenin yolu şiddetle sindirmeye çalışmak değil. Öğretmen başka yaptırımlar uygulayabilir. Yani bunun yolunu yordamını da biz buradan yazacak değiliz. İşin eğitimini alan oysa, insani yollar bulması gerekiyor. Bilmemiz gereken tek şey, şiddetin kabul edilemez olduğu.

Konu sahibi, yerinizde olsam sınıf öğretmeni ve müdürle konuşurdum. Tekrarlanması halinde MEB'e gideceğimi bildirirdim. İllaki kendi çocuğuma değil, başka bir arkadaşına şiddet uygulandığı haberini alırsam da bunu yapacağımı söylerdim mesela. Bir öğretmenin en başta çocuklara örnek bir karakter olması gerekiyor.

Bir de bir sürü çocukla ilgilenmek kolay değil diye öğretmeni aklamaya çalışanları anlamak imkansız. O kadar eğitimi, formasyonu, bilme neyi laf olsun diye almıyor bu insanlar değil mi... İşleri bu. Bir yolunu bulmak zorundalar.

Ben de bir öğretmenim. Daha bir öğrencimi ne fiziksel ne psikolojik olarak incittim.Bu övünülecek bir sey degil ,olmasi gereken.Keske tum meslektaslarimiz ayni hassasiyete sahip olsa .
Ben 1.siniftayken bir müdür yardimcisi vardi .Dersimize giriyordu öğretmen yokken .Ve ogrenme güçlüğü olan bir arkadasimizi tekmeleyerek dövmüştü. Ona fiziksel bize de psikolojik olarak zarar vermisti.O adam dersimize girdiginde sorunun cevabını bilsem de hic parmak kaldırmamıştım ya döverse diye ...

Ne mutlu size. Psikolojik olarak bile incitmedim. Bu bile çok mutlu eden bir cümle...

Bir kaç öğretmen daha var bu şekilde yorum yapan, sizler gibi öğretmenler bizlere umut var hala dedirtiyor.

iyide siz evde tek çocukla onlar okulda 40 çocukla ugraşıyor
Uğraşamayacaksa gitsin doktor olsun avukat olsun bilmem ne olsun. Cocuk dövmek icin mi öğretmen olunuyo? Veya gitsin lisede ünide öğretmenlik yapsin. Onlarında sacını kulagını ceksinde göreyim. Bu bi eğitim bicimi değil. Kendi sabrı icinde cocuk kum torbası değil. Bide böyleleri savunmayın gözünüzü seveyim.

Şimdiden bunlara takılırsaniz oglunuz bir baltaya sap olmaz....

Öğretmen olsaydınız sınıfta bazı öğrenciler konuşurken ders islenemeyecegini, işlense bile anlasilamayacaagini bilirdiniz
Yaaa öyle mi? Bi baltaya sap olanlar bu yoldan geçenler mi? Nasıl savunabiliyosunuz şaşkınım.
Öğretmen olmaya gerek yok bilmek icin. Hepimiz okuduk. İsterse cocuk dans etsin derste. Kurallara uymuyosa yollarsın müdüre yada kapi önüne. Rencide olmasi bi daha yapmamasi icin yeterli olur zaten. Sacini cekmek nerenin usulu???

Siz böyle anlatınca...sınıf öğretmeniyim.terleyenlerin sırtina peceteler, temizlik alışkanlıgı kazansınlar diye teneffüste elini sabunlamıs mı diye koklayıp yüzünü yıkamış mı diye öpmek, burun silmeler falan...ben bunu anlatınca ögretmen arkadaşın biri "ııyyyy ellerini mi kokluyorsun? Ne onlar yıkasın ne ben koklayım o pis ellerini demişti" çok şaşırmıstım.bir sınıf ögretmeninin böyle düşünebileceği aklıma gelmemişti hiç.kendimi övmüyorum.sadece haklısınız öğretmen var, öğretmencik var.

Hayatiniz boyunca o elleriniz dert gormesin, birkac satirda bile ictenliginiz hissediliyor. Keske bu isi sadece, sizin gibi gercekten isini, cocuklari seven, sabirli insanlar yapsa da bizim de gelecege dair umutlarimiz artsa.
Simdi bu ogretmencikler nasil rol model olacak o cocuklara? Cocuk da yarin sinif arkadasina vursa, yaptiginin ne kdar yanlis oldugunu nasil anlatacak...

Asla ve asla cocuga dokunamaz, fiziksel ve psikolojik siddet uygulayamaz. Bu bir egitim sekli, metodu degildir.
Cocuklarin saf, temiz yureklerine dokunarak, tatli dille yaklasarak kazanabiliriz onlari siddetle degil.
Evet bazi cocuklar cok yaramaz, soz dinlemez ve dersin akisini bozan cocuklar olabiliyo, ve evet ogretmenlik cok yorucu, yipratici ve cok emek isteyen bir meslek. ama bunun cozumu cocuga siddet,asagilama degil; sevgiyle, yapici yaklasmaktir. Gelecegimizin teminati yavrularimizi bu sekilde egitirsek, simdiden okula, egitime kusturursek onlari nasil kazanacagiz?

Şimdiden bunlara takılırsaniz oglunuz bir baltaya sap olmaz....

Öğretmen olsaydınız sınıfta bazı öğrenciler konuşurken ders islenemeyecegini, işlense bile anlasilamayacaagini bilirdiniz

Keske baltaya sap değil, dunyaya birey yetistirmenin bilincinde olsaydiniz.
Sizin gibilerin sayesinde memleket yontulmus sap kayniyor ama sanattan, siyasetten, edebiyattan anlayanlarin sayisi bir elin parmaklarini gecmiyor.
Bir de edebiyat ogretmeniymissiniz, boyle mi anlatiyorsunuz cocuklara ahmet hasimi, orhan veliyi?

Yaaa öyle mi? Bi baltaya sap olanlar bu yoldan geçenler mi? Nasıl savunabiliyosunuz şaşkınım.
Öğretmen olmaya gerek yok bilmek icin. Hepimiz okuduk. İsterse cocuk dans etsin derste. Kurallara uymuyosa yollarsın müdüre yada kapi önüne. Rencide olmasi bi daha yapmamasi icin yeterli olur zaten. Sacini cekmek nerenin usulu???
Öyleleri varki idareye gidip sınıfa gülerek gelenler var. Kapının önüne ceza diye çıkaramıyorsun idare istemiyor. Sınıfta ceza ödül hic bir şeyden anlamayan ki buna şiddet de dahil öğrenciler var. Ne kadar iyi davransan o kadar ciddiye almayacak öğrenciler de. Ben de siddete karşıyım bu arada. Insanı cinnet geçirecek kıvama getiren öğrenciler var. Defalarca velisini cagirsan da hic bir şey degismeyen. Sınıfta tek öğrenci yok. Kaç öğrencinin hakkına giriyorlar ve üniversitede öğretilen yöntemleri okulda bir yere kadar uygulayabiliyorsun. Bu biraz öğretmenle degil toplumun bencil sadece kendini düşünen doyumsuz bireyler yetistirmesiyle alakalı. Ailede başlıyor her sey

Sınıfın kapisini hızlı çarpan cocuga kızan öğretmenin sikayet edildigini duymustum. Çocuğumun psikolojisi bozuldu diyen veli tarafindan. Bu öğretmen de yaptığına pişman olacak gibi. Veliyi iyi gaza getirdier.

Öyleleri varki idareye gidip sınıfa gülerek gelenler var. Kapının önüne ceza diye çıkaramıyorsun idare istemiyor. Sınıfta ceza ödül hic bir şeyden anlamayan ki buna şiddet de dahil öğrenciler var. Ne kadar iyi davransan o kadar ciddiye almayacak öğrenciler de. Ben de siddete karşıyım bu arada. Insanı cinnet geçirecek kıvama getiren öğrenciler var. Defalarca velisini cagirsan da hic bir şey degismeyen. Sınıfta tek öğrenci yok. Kaç öğrencinin hakkına giriyorlar ve üniversitede öğretilen yöntemleri okulda bir yere kadar uygulayabiliyorsun. Bu biraz öğretmenle degil toplumun bencil sadece kendini düşünen doyumsuz bireyler yetistirmesiyle alakalı. Ailede başlıyor her sey
Aile yetistiremediyse de öğretmen DÖ-VE-MEZ.. nolursa olsun kabul edilebilir bi yanı yok. İdareye söylesin baska sınıfa yollatsın bilmem ne. Görmezden gelsin ya cocuk bu yani. Dediginiz kadar arsiz oldugunu varsayarak söylüyorum. Anasının babasının dövmedigi cocuga dokunmak ne? Bi gün gelir biride cocuguna dokundu diye öğretmene dokunur. Burası türkiye. Herkes konusmayı bilmez. Ama mesleği öğretmen ya haklı olur nolursa olsun .. ne ala ya

Yanlış anlamayın amacım şiddeti meşrulaştırmak değil ama küçük bir anim var . Ben de ilkokula giderken masaya en sevdiğim arkadaşımin adını yazdım çok sessiz ve çalışkan da bir cocuktum buna rağmen öğretmenimden sağlam bir tokat yedim . Bu arada hala ilkokul öğretmenimle konuşuruz çok severim kendisini :) Öğretmenim bir de ablama söyledi yaptığımi bir de eve gidip dayak yedim babamdan ne yaptın da öğretmenini sinirlendirdin diye . Şimdi gelelim günümüz velilerine çocuk şımarık yetiştirilir , evde zapt edilemez konuma gelir hatta okullar açılsa da rahat etsem diyen veli sayısı azımsanamayacak kadar fazla. Evde tek çocuğuyla baş edemeyen veli 30 -40 tane çocuğun bir öğretmen tarafından idare edilememesine öfkelenir . Öğrtmen susun der ama o çocuklar kolay kolay susmaz . Boğazları patlarcasina sonunda bağırmaya başlar öğretmen. Yorgunluktan canı çıkar kendi eşiyle çocuklarıyla ilgilenecek hali kalmaz ama yine de yaranamaz ne veliye ne öğrenciye. Ortada büyütülecek bir şey görmüyorum ben . Çocukken tokat yedim ama psikolojimde falan hicbir sıkıntı olmadı . Her şeyi abartmayın. Ilkokul 2. sınıf daha küçük dediginiz çocuklar şu an ne büyük tanıyor ne de öğretmen. Ama öğretmen kızınca ya da ufak bir kulak çekince ortalık ayağa kalkıyor . Önce çocuğunuza kızın ne yaptın da öğretmenin sana kızdı diye ve bir daha o kızdığı şeyi yapmaması için uyarın . Bir daha o hatayı yapmaz ve ceza da almaz emin okin

Aile yetistiremediyse de öğretmen DÖ-VE-MEZ.. nolursa olsun kabul edilebilir bi yanı yok. İdareye söylesin baska sınıfa yollatsın bilmem ne. Görmezden gelsin ya cocuk bu yani. Dediginiz kadar arsiz oldugunu varsayarak söylüyorum. Anasının babasının dövmedigi cocuga dokunmak ne? Bi gün gelir biride cocuguna dokundu diye öğretmene dokunur. Burası türkiye. Herkes konusmayı bilmez. Ama mesleği öğretmen ya haklı olur nolursa olsun .. ne ala ya
Evde işkence görür gibi dayak yiyen öğrenciler var. Defalarca görüşsen de olmuyor. Siddete karsi oldugumu söyledim zaten ama hersey düşündüğünüz kadar basit degil

Evde işkence görür gibi dayak yiyen öğrenciler var. Defalarca görüşsen de olmuyor. Siddete karsi oldugumu söyledim zaten ama hersey düşündüğünüz kadar basit degil
Basit olan siddeti seçen savunandir. Benim düsüncem değil. Evde iskence görüyo bide ben vurayım miss

Öğretmen çok idealist olmamalı yoksa kendisine zarar verir. Kendi başı ağrır. Hepsi 4*4 luk öğrenci olmak zorunda degil. O sınıftan hakim savcı da çıkacak. Temizlikçi veya işçi de çıkacak. Öyle dusunerek hareket etmeli. Mesleğe ilk basladigimda çirpinip duruyordum. Sonra faranjit, migren vesaire. Zamanla insan herşeyi anlıyor. İnsan elinden geleni yapmalı. Daha fazlasini degil. Zaten kimsenin umrunda da değil.

Yanlış olmuş tavrı bazı eğitimcileri anlayamıyorum. Ben yıllarca çok zor okullarda çalıştım neler yaşadım neler ama yaptığım tek şey sorununu idareye bildirmek oldu. Siz şuan idare ile konuşun derin

Öğretmen olarak her seferinde ikaz etmek sınıfa hakim olmak gerçekten zor iş biliyorum. Ama dayak yediği için yaptığı davranışlardan vazgeçenine hiç rastlamadım. Daha da kızıştırıyor bence. O yüzden tamamen karşıyım şiddete.

Ayrıca şimdi fark edilmiyor ama etkisi bikaç sene sonra özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor.
Sınıf içerisinde başkalarının gözü önünde öğrenciyi aşağılamak, öğrenciye şiddet uygulamak onların içe kapanmasına, sosyal fobilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Özgüvensiz çocuklar yetiştiriyoruz.

Yani şiddetin onaylanacak hiçbir tarafı yok bence. Gerekiyorsa rehberlik servisine gönderilir neden derste konuştuğu çözülmeye çalışılır. Olmadı idareye gönderilir veli çağırılır düzgün bi dille anlatılır çocuğa.

Ayrıca hiç unutmam ortaokuldayken sınıfta bi çocuk vardı. Bi hocamız kendince şakasına çocuğun sırtına vurmuştu sınıf ortasında. Çocuk ağlayarak sınıftan çıktı. Geldiğinde hoca özür diledi şaka yapmak istemiştim canını mı acıttım diye. Çocuk da canı acıdığı için değil, sınıfın ortasında herkesin gözü önünde aşağılık duruma düştüğü için ağladığını söylemişti.

Eğitimciler keşke daha dikkatli davransa..

bende öğrencilerime şiddet uygulamıyorum yeni gençlik çok disiplinsiz veliler en ufak şeyde okula dökülüyor. Öğrenciler öğretmene çok saygısız. Bence şikayet etmeyin sonra çocuklarımızın önünü alamıyoruz

Back
X