andinacım ben bu konu ile ilgili şöyle bir yazı okumuştum
sizlerle de paylaşmak isterim
Aşağıda da linkini verdiğim makaledeki şu paragraf benim daha önceden içine düştüğüm “günlük süt mü içirmeliyim, organik süt mü?” ikileminden çıkmamı sağladı
netten alınıtıdır.
Günlük sütler, zararlı bakterilerden arındırılmak için belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak pastörizasyon işlemine tabi tutuluyor. Pastörize işleminde seçilen sıcaklık sınırı, sütteki vitamin, mineral ve kalsiyum oranlarının yüksek olmasını sağlıyor. Besin ısıtıldıkça zararlı bakteriler kendilerini sıcaktan korumak için genellikle hücre duvarlarını kalınlaştırmaya başlıyor. Bu aşamada sütün sıcaklığı aniden düşürülüyor. Kendini sıcak ortama hazırlamış bakteriler de sütün aniden soğutulmasıyla birlikte ölüyor. Böylece süt, zararlı bakterilerden arınmış oluyor. Uzun ömürlü UHT sütlerde ise pastörizasyonda kullanılan ısı daha yüksek tutuluyor. Bu işlem sırasında bazı yararlı bakteriler de yok olabiliyor. Ancak sütün ömrü 5 aya kadar uzuyor.
Kaynak: Raf ömrünün uzaması işe yaradı, günlük süt 50 bin litreye çıktı, Hürriyet, 19 Temmuz 2009
Kısacası, organik bile olsa ömrünün uzaması adına pastorizasyon işlemi daha yüksek ısıda yapıldığı için günlük sütte (uzun ömürlü süte göre) daha fazla vitamin, mineral ve kalsiyum bulunuyormuş. Bu yüzden biz günlük süt tüketmeye devam ediyoruz.