2009 anneleri çocuklarımızı nasıl yetiştiriyoruz paylaşalım

maşallah kızınıza,
çalışan anneler üzülmesin diyorsunuz ama benim oğlum bu saydıklarınızın hiçbirini yapamıyor. acaba bakıcı yeterince ilgilenmiyor mu? ben yanında olup ilgilensem daha iyi mi yetişirdi diye düşünmekten alamıyorum kendimi.:sinifsinif: bir de benim oğlum çok hırçın olmaya başladı. eline geçirdiği herşeyi televizyona mobilyalara çarpıyor saçımı çekiyor falan... bu normal bir süreçmi birşeye mi tepki veriyor anlayamadım.

bizde bana karşı birşey var cici yapıyor kendince ama resmen dövüyor dün elini aldım anneciğim cici öyle olmaz bak yavaş yavaş yapacaksın dedim tekrar hızlı hızlı yaptı cnım acıdı bak ağlıyorum dedim tekrar vurdu bende kızdım bu sefer iyilikden anlamadık ağlamaya başladı dudağını büze büze ben bu çocuğa ciciyi nasıl öğreteceğim hep babanesi yüzünden böyle oldu ben cici yaptırdığım sırada sağolsun aaahh aahhh diye vurmayı öğretti oğluma

bende toparlayabilirsem yazayım.
~~evin içinde "dildaaaaa" "dilbaaa" "baba" "babıliiii" diye geveze geveze dolaşıyo.
~~isteklerini belli ediyo artık mesela "memm" diyorum,"mamma" diyorum, "süt içcekmisin" diyorum, "su içcekmisin" diyorum, "nenn nenn yapcakmısın diyorum... hangisine ihtiyacı varsa tepki veriyo hemen tıngırdıyo :)) susadığı zaman biberonu alıp getiriyo açmam için bana veriyo.
~~ekmek gördümü dayanamıyo istiyo. istemediği yemeği eliyle reddediyo. cacığa bayılıyo.
~~"baybay" deyince el sallıyo,"kimo" deyince hemen kapıya bakıyo.
~~"gözlerin-burnun-saçların-ellerin-ayakların-göbişin" deyince gösteriyo.
~~"anne nerde,baba nerde,dede nerde" gözleriyle gösteriyo.
~~"kaka" mı yaptın deyince "ee eee" diyo. altını her açtığımda çiş mi kakamı söylüyorum. ıslak mendili hep kaçırıyorum gördümü affetmiyo boşaltmaya kalkıyo çünkü.
~~kapılara tık tık vuruyo,kimoo dememi bekliyo.
~~çiçeklere dokunacağı zaman gözüme bakıp "hayiiiir diyo. ama yinede yolup ağzına atıyo,zor yakalıyorum.ellerine de vurdum ama ne yapsam boş. yapacağı şeyi illaki yapıyo.
~~hani ayakkabıların deyince getiriyo atta gidilecekya çıldırıyo.
~~kapıları açıp kapatıyo.
~~dolapları çekmeceleri hiç kaçırmıyo..
~~bulaşık makinesinin kapağının sesini duyduğu anda ne işi varsa koşup gelir. çamaşır makinesinin kapağı açıksa çamaşırları boşaltır,geri doldurur bide kendini alkışlar. çamaşır bulamazsa eline ne geçerse kumanda vs. atar içine. bide düğmelerini çeviriyo,basıyo. iyiki çocuk kilidi özelliği var.
~~kumanda telefon bulduğu yerde kapıp kaçıyo.
~~telefonun önce tuşlarına basıyo sonra kulağına dayayıp tüm ciddiyetiyle "aliiii bıli bıli bıliii baba dadalılii... konuşup kapatıyo.
~~çerezza reklamlarındaki bizanslı bağırınca o da baığırıyo,yiyecek reklamlarına mmm mamm mamm diyo,bebeklere "ee eee" diyo,özellikle şenpiliçtekilerle birlikte kahka atıyo,araba reklamlarının sesini bile duysa "han hann" diyo.
~~zaten arabalara hastayız. dışarıya bile çıkınca araba olmayan yerlerde sıkılıyo. marketlerde bile müşteri arabaları veya paspasları görürse iyi ama onlar yoksa yine sıkılıyo dışarı çıkmak istiyo..
~~abiye kuzuyu görüncede aynı onun gibi gülüyo
~~aynanın önüne gidip kendine çığlık atıyo şekillere giriyo gülüyo....
~~top nerde deyince alıp getiriyo ya bana veriyo ya da tepip "goool" diyo.
~~peluş oyuncakları bağrına basıp "ayyy"diye seviyo,sarılıyo.
~~bul-tak ların yuvarlaklarını takıyo diğerlerine yardım istiyo.
~~kanepeye tırmanıp dötünü sağa sola deviriyo beni bekliyo oynaşmak boğuşmak istiyo.
~~sırtını dönme hemen gelip sarılıyo dıgıdık dıgıdık atcılık yapacakmışım,gezdirecekmişim.
~~yeni modasıda kanepe üstünde bir baştan bir başa koşup kendini atıyo,büyük kırlent koydum baş taraflara ama ödüm patlıyo kafa üstü düşecek diye.

amma yazdım ya.. bide toparlayabilirsem yazayım demiştim iyi toplamışım :))

maşşallah bütün kuzucuklara, hepsi elma şekeri bunlarınn, ballı kaymak maşallahhhh:)))))))))

bende çalışan bir anneyim, tabiki zaman zaman yetmediğimi düşündüğüm anlar oluyor ama çevremdeki ev hanımı olan arkadaşlarımdan bi kaçının çocuklarıyla olan muhabbetlerini görünce kendimle gurur duyuyorum.... inanın akşama kadar evde olupta hiç dışarı çıkarmayan, gezmek için baba ve arabayı bekleyen:))) çok tanıdığım var, kimseyi eleştirmiyorum tabi herkesin tarzı farklı... bizim ise meriçle günümüz şu şekilde; sabahları erken uyanıyor meriç 6 buçuk gibi, yatakta öpüşüp koklaştıktan sonra cicilerimizi giyiyoruz birlikte, artık kendisi ne giymek isterse getiriyor bana, sonra evden çıkıp bakıcımıza (yengeme) götürüyorum orda da biraz oynuyorum emziriyorum çıkıyorum, gün içerisinde bir kaç kez telle konuşuyorum, akşam 5 buçukta alıyorum, eve gelir gelmez üstümüzüdü değiştirip aşağı iniyoruz, canı ne isterse parka bahçeye gidiyoruz, top oynuyoruz, topraklarla oynuyoruz:)) eve geliyoruz meriç uyuyor bende yemek yapıyorum, o uyanıkken yemek yapmıyorum, sonra yemek yiyoruz ve gece 12 buçuk 1 e kadar uyumuyor meriç, gezmeye gidiyoruz, evde top oynuyourz balkondan bakıyoruz, misafirlerimiz geliyor felan filan:)))))
evde çok hür bi çocuk, hiç bi kısıtlaması yok, hoş maşallah benim oğlum uslu hiçbir süs eşyasını kaldırmadım yerinden, ona tencere tava verin yeter :)))) konuşur kendince, ben bişey desem güler, cevap verir, herşeyi anlıyor artık... annecim seni bıraktığımı düşünme sakın, ben para kazancam sana mama alcam o yüzden işe gidiyorum, diyorum her gün farklı şekillerde ve artık eskisi gibi deil ben öle deyince öpüyor beni, gülüyor, elimi tutuyor, "biliyorum" der gibi:)))) akıl küpüm o benim, dayanıklı oğlum...
onunda sorumlulukları var bu yaşta, sabah evden bizimle çıkmak akşama kadar beni beklemek zorunda...üzülsemde yapcak bişey yok, herşey onun istikbali için, daha iyi şartlarda yaşamasına olanak sağlamak için....
hepimizin kuzularını melekler korusun....

ayrıca herkes bana çalışan annenin çocukları şımarık olur derlerdi, hiç alakası yok, birincisi bende çalışan bi anne çocuğuyum be hiç şımarık deilim:))) meriçte öle, tam aksine, meriç çok olgun, çok mağrur bi çocuk, inanın şımartmak için elimden geleni yapıyorum bazen, annem yaramazlık yap tepin bağır çağır at elindekileri diyorum yapmıyor... onun yanında ben olayım yeter:))) bakıcımızdada çok mutlu onunda etkisi çok tabi ALlah razı olsun, gözü gibi bakıyorlar, bi dediğini iki etmiyorlar, her gün farklı şeyler yapıp yediriyor meriçe, çocukları ölecekler zaten, parka götürüyorlar, evcilik oynuyorlar birikte, bu çok büyük bi şans benim için, meriç hasta deseme hafta sonu kaç kere arar, gelir "annemmm" diye kucağından indirmez, çok şükür.

ayy çok güldüm yaa..konuşması aynı bizimki gibi ozaman..o kadar gevezeki.başım şişiyor bazen durmadan bişeyler anlatıyor..arada babıliii diyor sizinki gibi..
ama söylediklerinin hepsi manasız..
reklam izletmemeye çalışıyorum ama bazı reklamlarda özellikle sesini açıyorum..dalin bıcı bıcı yaparım,honey pops çıt çıt çıt bayılıyor bunlara..
dalinin reklamında popoyu dışarı çıkarıp sallıyor oradaki çocuklar gibi..bide sonunda daliiiin diye bağırıyor ya çocuk buda bağırıyor daliiiin diye..
telefon gördümü affetmiyor 2 saat konuşabilir..kulağına alıyor "aloooo hı hııı burda diyor.." biz öyle yaptığımız için herhalde.
aşırı dağınık ev hep onun dağınıklığı..çekmeceler hep boş..mutfak yatak odası farketmiyor hepsi yerlerde..:bbo:
bazen oyuncaklar çok dağınık oluyor..hadi oyuncak toplama yarışı çabuk çabuk diyorum..koşa koşa sepetine oyuncakları koyuyoruz.
bezini kirlettiğinde odasındaki çekmeceden bez alıp yanıma geliyor..altındakini çekiştiriyor çıkar diye..su isterse elimden tutup mutfağa götürüp suyu gösteriyor..ama ben her seferinde ne istiyorsun su mu istiyorsun bak bu su diye bir kaç defa söylüyorum..
antrede topla oynayıp goool diyoruz

Sizleri okurken aslında ne kadar çok yol katetmişiz diye düşünmeden edemedim. bir ara gülümsermi,bay bay yaparmı diye gözüne bakarken meğer ne çok şey öğrenmişler dimi...
evet yaa..agu dedi,güldü,eliyle tutmaya başladı döndü vs vs derken kocaman olmuşlar..

canım üzülme ya birazcık büyüsün kreşe verirsin..orada arkadaşlarıyla güzel oynar.açığı kapatır..dediğin gibi belki bakıcı ilgilenmiyordur..ama akşamları sende 1 saat sadece onunla ilgilen dolu dolu..
gözlerin nerde burnun nerde gibi şeyleri 4-5 defa göstersen hemen kapar,boş cd gibiler herşeyi kaydediyorlar..

kesinlikle haklısın..bazı ev hanımları o kadar boş kii...
iki kelam konuşmuyor çocukla bişey öğretmiyor,parka götürmüyor,bişey yaptığnda döven biliyorum yaa..
dün sahile indik parka gittik,bizimkinle yaşıt bir kız vardı yani 15 aylık kadar en fazla oda..kadın çat diye vurdu çocuğa şok oldum..anlamzki şimdi ondan..vurmayı öğreniyor,şiddeti öğrenir..kadının gözündeki şiddeti görseydiniz korkardınız valla..
ben serbest bırtakıyorum parka gidince..
bir kaç defa küçükken biz kaydırdık..sonra elinden tutup tektek merdivenleri çıkardım,sonra kendinin oturmasını sağladım dönerkaydıraktan kaydı..
böyle yapacaksın annecim dedim..şimdi merdivenlere tutunarak çıkıp döner kaydırağa oturuyor kayıyor bir daha başa..:hulya:

Benim Minnoşum sabahları bizim gürültümüze bağlı olarak 8-8,30 gibi uyanıyor bazen hemen dütlümama(biberondaki süt) diyerekten açlığını ifade ediyor:))) onu içtikten sonra başlıyorevin içinde gezinmeye..Bakıcı ablamızgeliyor ablayı görünce yüzü ışıldıyor ama beni bırakması zor oluyor tabi(( abla saat 10,30 gibi kahvaltısını yediriyor patiz yiyo:))illa haşlanmış patates,yumurta reçel vs.. sonra kendisine aldığım bahçe ekipmanlarıyla bahçeye dalıyorlar çiçek sulama kovasına su doluyor çiçekleri sulayıp tırmıkla toprakları düzeltiyorlar rutine bindirmişler bahçıvanlık bedelini hesaptan düşüyozz:)))) tavuklara kuşlara eemek veriyolar:))) ve öğlen uykusu ardından yemek yemekten sonra bir kitap okunuyor kendisi ilk emiri verir gibi seçtiği kitabı getirip oku oku dior:)))kitap faslı biterrr Ada saklanbaç oynamaya başlar:)))böyle böyle geçiyor vakit yaptığımız herşeyin ayrıntılı altyazısını geçiyoruz dolayısıyla çabuk kapıyor..boshayallersmile

Rüya bugün hallo diyip el skismayi ögrendi hihi ... her gelen gecene hallo diyip elini uzatiyor cadi...
iyi geceler diyip öpüyor beni ben hadi annecim iyi geceler dedigimde söyleme sekli aynen su: ii ceceleyyy sonra dudak uzatiyor hihi...
Bugün 15aylik oldu kuzum... Ona hediyeler aldik oyuncaklar aldik ama tabiki ay ay alcaz diye bir durum yok ayina göre oyuncaklari almak istiyorduk hanim efendimiz gözlük gördü illakide alicaz diye tutturdu bizde aldik takipta gözlük takan kizlara bakip bakk bakk diyor gözlügünü elleyipte..
ben kizdigimde kolunu-bacagini tutupta anne aciyo uwwww diyip bana illaki öptürüyor.. günde kac kez anne diyor bilmiyorum..

Kizlar bu arada rüya hasta degil ama ates felan yok sadece burnu akiyor ve öksürüyor benim polen alerjim var acaba onundami vardir doktorumuz olabilir demisti cünki bir ay önce havalar ck güzeldi hep disardaydik ve tekrar üc hafta boyunca burnu akmisti hava her güzel oldugunda biz disari ciktigimizda burnu hic durmuyor ve ara sira öksürük basliyor nedendir acaba.. Yarin doktora götürücem sabah uzunca bir konusmam gerekiyor sanirim doktorla.. Alerji testi burda iki yasindan itibaren yapiliyor :S Bana bir cevabi olan varmi acaba ... artkk dayanamiyorum her havalarin isindiginda burnu akip öksürmesine her hava soguk oldugunda grip olmasina :S disariya cok soguk havalarda cikmamamiza ragmen hasta oluyor anlamiyorum ya OFFFFFFF

sabahın 7 si olmadan ayaktayız bıberonunu dırek bana getırır hüttt der yanı süt:) sutunu ıcer bıraz dolasır evı bı talan eder gıder yatar tabı toparlamk bana duserdelikafadulden bır yaptıgımızı hemencecık tekararlıyor bay bayyy dıyor el sallıyor yanagımı sıkıp fıttık dıyo uyanınca yatagında nanneeee dıye bagırır telefon caldıgında benden once kosuyo cadı aluuuuuuuu dıye acıyoruz kapı calınca hemen kosar bekler merdıvende teyzesı geldıyse sedee dıye bagırıyor adı sevde kardesımın deyaaa der kuzenıme bab dedı gıbı lafları cok onceden ogrenmıstık zaten sımdı nannanneee anneannesını cagırıyo balkona cıkıp muzık duymasın hıc dayanamz hemen baslıyo rıtmıne gore hareket etmeye yaramazlık yapacagı zaman gozume bakıp paramagını sallıyo ıııı dıye bız yapıyoruz ya ona bızden once davarnır mınnosum her gece yataga gırmeden once babaya opucuk sonra benı oper ıyı geceler dıyemedıgımız ıcn ıggegge der yatar kuzum bakıyorumda bayagı bı yol katettık ne zaman dogacaklar ne zaman diş cıkarcaklar ne zmana yuruyeckler allah hepımızın bebeklerıne saglık sıhhat verrsın tüm bebeklerımıze

selam kızlar,bütün bebeklere maşşalah öncelikle
bende sabah 6,30 gibi kalkarım,hazırlığıma başlarım,kahvaltı vs.çamaşır varsa onları asarım.(akşamdan makinayı doldurup ayarlayıp.gece 4,30 saati kurup.uyanıp.düğmesine basar geri yatarım,sabahta bitmiş olur)o arada da nidanın mamasını hazırlarım(sütlü irmikli kaşık maması yada süt ve cici bebe)babasına veririm oda onu yedirir.uykulu kızıma..ütü varsa onu hallederim..giyinirim hazır olduğumda.kızımı alırım altını değiştirip.üzerini giydiririm..uyanmışsa evde tur atar.uykuluysa.alıp çıkarım.babaannesine bırakırım..benden ayrılırken çok ağlıyor.gitmek istemiyor.tabi uykuluysa yaşadım.ağlatmadan giderim işime..gün içerisinde pek aramam.arayınca babaannemiz kızıyor.(güvenmiyormuyum gibisinden)neyse işte.akşamda almaya giderim kızımı beni görünce gülücükler atar,şımarır.kucağımdan inmez.yemeğimizi yer eve geçeriz babamızla..evdede bizim hatun kız dalar salona.konsolun çekmecelerini açıp karıştırmaya.orda yakalarım.mutfağa kaçar.dolapları çekmeceleri kurcalamaya koyulurç.bir kapağı kurtarırım öbürüne yapışır.bulaşık makinasına.ordan fırının düğmelerine..yatak odasına.anlıcağınız her yer işgal altında.nida nur keşifte..bir türlü bitiremedi....vede sürekli peşimde.hastaydı bir haftadır.hastanede yatıyordu kuzum.çok şükür iyi.iyi olsunda yeterki kudursun ne yapayım..yatarkende beraber yatıyoruz..ara koridorun ışığını açıyorum.loş ışıkta yatakta debeleniyor...kuduruyor resmen.ben yatıyorum kızım diyorum arkamı dönüyorum.saçımı çekiyor.bağırıyor..birde dövmeye başladı...her türlü işgenceye maruz kalıyorum..durum vahim..artık ben uykuyla uyanık kalma arasında gidip gelirken ondan önce dalıyorum...e malum gece makşnayı çalıştırmaya kalkınca bakıyrumki.kucağımda..bana yaslanmış uyuyor vaziyette buluyorum hep....dünde mekik aleti aldım kendime karnımı birtürlü eritemedim kızlar..hanımefendi kendisi çıkıyor üstüne bana yaptırtmıyor..bende gece 12,1 arası yaptım sporumu.dvd izleyerek...bu kızla çok işim var benim ayrıca çok gezmeye alışmış.babaannesi sürekli alıyor oraya buraya çarşıya teyzeye neneye derken....açık kapı görünce dışarı kaçmaya çalışıyor....
birde çantamı kurcalamak istiyor...vermessem ağlıyor..dakika olmadan gözyaşları sel oluyor dayanamıyorum veriyorum çantamı...işin kötü yanı.hem veriyorum hemde kendi ellerimle fermuarını açıp ellerine teslim ediyorum........daha neler neler..yazmakla bitmez bizim hikayemiz.

söylediği kelimeler...baba ,anne,dedde,aydede yi biliyor.ama dedde diyor onada akşamları dışarı çıkıp havaya bakıyor..ala diyor halasına.müge diyor..adını..telefon.getir götür.herşeyi biliyor zilli.dün mesela..dizleri üzerine çöktü..anne gel diye beni çağırıyordu....
babasına çok düşkün.baba aşığı.babasının kucağına gider.babası der başını koy kızım omzuma..koyar ve hiç kalkmaz öyle saatlerce kalabilir...tam bir cadı anlıcanız..
maşşalahh diyelim hepsine..
yeter sanki bukadar.yoksa sabaha kadar yazarım :))))

maşallahhh nidamıza ve tüm bebeklerimize....
hamile olduğumuzda karnımızdaki ilk hareketleri, ilk kap atışları, ultrasondaki görüntüleri... doğum anımız,ilk kucağımıza alışımız, sonra gaz problemleri, meme ucu yaraları:))))) oturmaları, emeklemeleri, yürümeleri,ilk dişleri.... hepsi ayrı ayrı unutamayacağımız mükemmel anlar....
annelik feci bişey, karnımıza düştükleri andan sonrası için hep sızı, "evlat"kelimesinin anlamı ne güzelmiş, sizinle birlikte evde birinin daha yaşadığını bilmek, sofraya konulan 3. çatal... çamaşır makinasından çıkan minnacık kıyafetler... uyuduktan sonra etrafta onun bıraktığı izler... dolaplara konulmuş limonlar, oyuncak sepetine atılmış çoraplar:))))))) aynalardaki mükemmel el izleri.... hepsi çok güzel şeyler... bizler çok şanslıyız, çokkk şükür.... hamur gibiler nasıl şekillendirirsek öyle büyüyecekler... bizi koşulsuz seven tek varlık, biz olmasak yaşayamacak tek varlık.... arkamızda gezinen minik gölgeler:)))) hepsini Allahım nazardan, kazadan, beladan, kötü insanlardan korusun esirgesin...
meriç doğduğundan beri, hatta olduğundan beri:))) gözlerim hep nemlenmeye hazır, insanın burnunun direği gerçekten sızlarmış... kalp acırmış, insan saatlerce uyumadanda yaşarmış:))))) temizlediğiniz ev harab olduğunda, yaramazlıkta sınır tanınmadığıında, tencereler tavalar havada uçuştuğunda insan sinirlenmezmiş.... birlikte semizotu ayıklarken birbirnin gözlerinin içine bakıp akıppp gitmekmiş annelik:)))) manyaklaşmak, psikoplatlaşmak, paronaya olmakmış, rüzgar hangi yönden esiyor diye parmağının ucunu yalayıp rüzgarın yönüne göre bebek arabasının şeklini değiştirmek ve bunu yaparken size gülen isanlara gülümsemekmiş annelik... gördüğünüz her sokak çocuğuna üzülmekmiş.....
kocaman bir yürekmiş anneninki... sabır ağacı olmakmış.....

ne mutlu bize......

çok haklısın meralcim...Annelik mükemmel ötesi bir duygu... Allah herkese bu mutluluğu yaşatsınopuyorumnanaktan

meralciğim yazın için gerçekden çok teşekkür ederim çok güzel yazmışın ağlattın beni

rica ederim canım ortak hislerimiz bunlar yürekten inanıyorum.... ağlama ama kıyamam bak, hoş yazarken bende çok duygulandım:)))))

amin canım inşallah, isteyen herkese yaşatsın bu mutluluğu

bir söz duymuştum..annelik kalbinin başka bir bedende atmasıdır..
aynen budur yaşadığımız.
Allah herkese yaşatsın..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…