2009 Eylül Anneleri

kızlar bebeğimin ateşi var ishal çok kötüyümm yaa dr aradım açmadı bidaha arıycam...acaba dişmiki..

ayşe geçmiş olsun canım
diş çıkarmadık bir bilgim yok ama dişin en önemli belrtileri ishal ve ateş diye biliyorum
dişten olabilir bence
yine de inşallah hemen doktoruna bulabilirsin de ona sorarsın

ha aysecım bır de dr lar ıshalı gunde 5 kereyı gecen sıvı kaka seklınde tanımlıolar.kakası sıvı olabılır ama onemlı olan sumuksu olup olmaması normalden daha kotu kokması ve ya gunde 5 kereden fazla yapması.oyle deılse telas yapma.bır de meryemın dedıgı gıbı dıs atesı fazla olmuo.kac kı akıf eymenın ateşi?

herkese selamlar nasılsınız güzel anneler

ayşe ve ebru geçmiş olsun bebişlere.acil şifalar.
balık yağından bahsetmişsiniz ama daha erken değilmi.ben daha balık bile vermedim.çünkü buradaki balıklar çokta taze değil.izmire gidince başlıycam balığa.

camlara silmiştim gecen gün ama bugün hava birden kapandı ve tabi sonuç yağmur.gitti benim yaptığım tüm temizlik.neyse nisan yağmuruda güzel olur aslında hani derler ya nisan yağmurunda ıslanırsan saçın çabuk uzarmış.
bugün kızı kontrole götürecektik ama bu havada zor baska güne artık.

selam hanımlar
ebru gecmıs olsun.telaslansırmak ıstemem fakat benım dr um gunde 7 veya 8 den fazla oksuruk varsa bekletme getır derdı.bundan az ıse evde ıhlamur yap içir derdi.bu gun aklıma geldı.öksürük pek ıhmale gelmıyor.inşallah hafifi bı soguk algınlıgıdır.

bu arada dun ege ye somon balıgı verdım yedı.ellerımle parca parca koparıp ezerek verdım.bıraz ogurdu falan ustune su ıcırdık her lokmada yedırdık.zaten ılk basladıgımız ıcın az yedırdık.bır tatlı kasıgı falan.sımdı haftada bır balık,bır kez cıger,bır defa tavuk gerı kalan gunler de kıyma vermeyı planlıyorum.bu cuma kofte yapıcam bıde.bı tek o kaldı vermedıgımız.

günaydın anneler..

oğlumu okula gönderdim...eymen bey ile uğraşıyorumm...geçen hafta dişimiz patladı ama çok huysuz herşeye ağlıyor uyumuyor....üstelik bunlarla uğraşırken dün ilk regl imi oldum...çok yoğun oluyorum....ama artık hamile kalmaktan daha çok korkmaya başladım...Doğum kontrol yöntemlerine başladınızmı...öbür ay eğer tekrar regl olursam spiral yada iğne düşünüyorum...spiral taktıran yada iğne olan varsa bana yardımcı olabilir mi?...

Çok yorgun ve uykusuzum..

günaydın anneler..

oğlumu okula gönderdim...eymen bey ile uğraşıyorumm...geçen hafta dişimiz patladı ama çok huysuz herşeye ağlıyor uyumuyor....üstelik bunlarla uğraşırken dün ilk regl imi oldum...çok yoğun oluyorum....ama artık hamile kalmaktan daha çok korkmaya başladım...Doğum kontrol yöntemlerine başladınızmı...öbür ay eğer tekrar regl olursam spiral yada iğne düşünüyorum...spiral taktıran yada iğne olan varsa bana yardımcı olabilir mi?...

bende 2. regl mi yenı oldum hamıle oldugumdan suphelenıyodum 10 gundur cok strese gırmıstım.dr um en ıyı korunma yontemı erkegın korunmasıdır dedı.fakat cok guvenılır degıl bence.bende spıral taktırmayı dusunuyorum artık.dr um vazgecırmıstı.akıntı yapar dıye.ama sımdı spıral taktırmak en mantıklısı gıbı gelıyo.tabı spıralide acaba vucut kabullenecekmı bakalım bıde bu sorun var.

herkese selamlar nasılsınız güzel anneler

ayşe ve ebru geçmiş olsun bebişlere.acil şifalar.
balık yağından bahsetmişsiniz ama daha erken değilmi.ben daha balık bile vermedim.çünkü buradaki balıklar çokta taze değil.izmire gidince başlıycam balığa.

camlara silmiştim gecen gün ama bugün hava birden kapandı ve tabi sonuç yağmur.gitti benim yaptığım tüm temizlik.neyse nisan yağmuruda güzel olur aslında hani derler ya nisan yağmurunda ıslanırsan saçın çabuk uzarmış.
bugün kızı kontrole götürecektik ama bu havada zor baska güne artık.

balık yagını cok arastırdım vermeyı dusunmuyorum.kardıolojı derneklerı desteklemıyor balık yaglarını.dun bununla ılgılı bı yazı gonderdım kımse okumadı ama.

bende 2. regl mi yenı oldum hamıle oldugumdan suphelenıyodum 10 gundur cok strese gırmıstım.dr um en ıyı korunma yontemı erkegın korunmasıdır dedı.fakat cok guvenılır degıl bence.bende spıral taktırmayı dusunuyorum artık.dr um vazgecırmıstı.akıntı yapar dıye.ama sımdı spıral taktırmak en mantıklısı gıbı gelıyo.tabı spıralide acaba vucut kabullenecekmı bakalım bıde bu sorun var.

aslında bende korkuyorum spiralden ama yinede bir kere deneyeyim diyorum ...eğer vücudum kabul etmezse çıkartır başka yönteme başvururum..eşim korunuyor ama ona güvenemiyorum....

iğne de mantığıma yatıyor ama yan etkisi fazla diyorlar..

balık yagını cok arastırdım vermeyı dusunmuyorum.kardıolojı derneklerı desteklemıyor balık yaglarını.dun bununla ılgılı bı yazı gonderdım kımse okumadı ama.
sağol canım bilgin için yazını görmedim ama bencede şu dönemde kullanmamalı.

aslında bende korkuyorum spiralden ama yinede bir kere deneyeyim diyorum ...eğer vücudum kabul etmezse çıkartır başka yönteme başvururum..eşim korunuyor ama ona güvenemiyorum....

iğne de mantığıma yatıyor ama yan etkisi fazla diyorlar..

dogum kontrol hapları ve ıgneler yumurtanın kalıtesını bozuyomus.bu yuzden kesınlıkle dusunmuyorum.hatta ertesı gun haplarınıda arastırdım.bu grupların hepsı nın uzun vadede sakıncaları var.en saglıklısı ya erkegın korunması yada spıral.dr um bunları onerıyor.

o zaman masallah diyerek gune baslayalim
aman nazar degmesin poyraza
ali de arada oyle suprizler yapiyor bana ama bu gece cok kotuydu
e tabi cocuk gum gum oksuruyor uyuyamadi
sabah gozleri sulanmaya burnu da akmaya baslamisti insallah daha kotulemez

çok geçmiş olsun sanada dr randevu almışsın iyi yapmışsın cnm inş. bir an önce iyileşri..

kızlar bebeğimin ateşi var ishal çok kötüyümm yaa dr aradım açmadı bidaha arıycam...acaba dişmiki..

sanada geçmiş olsun belkide diştendir . ilk dişi sanırım ..

günaydın anneler..

ilk regl olmuşsun gözün aydın stres oluyo insan olamayınca bende hala regl olmadım olsam keşke artık ... korunma yöntemi bizde işte bazen prezerva. bazen geri çekme öyle yapıyoz spiral bende düşünüdüm ama korkuyorum taktırmaya :)) doğum yapmışız hala korkuyom :))

sağol canım bilgin için yazını görmedim ama bencede şu dönemde kullanmamalı.

balık yağı bende kullanmadım ama şu kefir nedir anlamadım birazdan netten araştırcam gerçi de

kızlar gönderdiğim link açılmıyor sanırım ama googleden (domuz PCV1 DNA)yazıp araştırın rotarix aşısı yaptıranlar özellikle okusun .biz rotarix yaptırmıştık iki dozluk içinde domuz dnası varmış ve şimdilik kullanımı askıya alınmış.moralim bozuldu ya.kuzularuımızı hastalıktan korumak için yaptırdığımız aşılar zararmı vericek onlara

rotateq amerika ,rotarixde avrupalı bir şirkete ait bu tartışmanın pazar kaynaklı olabileceğide söyleniyor.aynı zamanda rotarix firması içinde domuz dnası olduğunu kullanıcılara açıklamadığı için suçlanıyor ve ayrıca bu dnanın zaralı lup olmadığı tam olarakta açıklanmamış.

kızlar gönderdiğim link açılmıyor sanırım ama googleden (domuz PCV1 DNA)yazıp araştırın rotarix aşısı yaptıranlar özellikle okusun .biz rotarix yaptırmıştık iki dozluk içinde domuz dnası varmış ve şimdilik kullanımı askıya alınmış.moralim bozuldu ya.kuzularuımızı hastalıktan korumak için yaptırdığımız aşılar zararmı vericek onlara

bızde rotarıx yaptırdık nedenıde esım arastırdı ve glaxo ası konusunda dıger merc saharp dan daha tecrubelı ası gurpları falan var,ası pazarında eskı ve onemlı payları oldugu ıcın bu fırmanın asısını almıstık.ınanılır gıbı degıl.ama onemlı olan domuz materyalı olması degıl yeterkı bebegıme zarar veren bı materyal olmasın asının ıcınde.ama bu konunun takıpcısı olucam.

kesinlikle canım domuz materyali olması değil benim içinde sorun.dediğin gibi önemli olan kuzularımıza zarar vermesin. nette biraz araştırma yaptım ama

Prof. Dr. Dr. Eraksoy bu aşı içinde domuzlarda hastalığa neden olan virüse ait bir genetik materyel olduğunun belirtildiğini ve aşı üreticisi firmanın açıklamasını okuduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Tabii ki sinek küçük mide bulandırır. Aklı karıştırabilir. Ama bu nedenle aşıdan kaynaklanan bir tehlike söz konusu değil. Panik olmayı gerektiren bir durum yok.”

"Domuzlarda görülen virüse ait bir genetik materyeli içermesi müslüman ülkelerde aşının kullanımını nasıl etkileyeceği" sorusuna ise Prof. Dr. Eraksoy şu açıklamayı getirdi:

“Bu materyel PCV 1 diye adlandırılıyor. Porcine circo virus. Bu domuzdan kaynaklanan bir virüs değil. Ancak domuz sürülerinde yaygın hastalığa neden olduğu için bu isimle adlandırılıyor. Ekonomik kayıplara neden oluyor. ınsanların virüsü değil. Ben insan hekimi olarak 'bu virüsten hastalanabilir miyim' diyen bir insanı teskin edebilirim. Şu anki bilgilerimize göre bu virüse bağlı bir hastalık görülmüş değil. Açıklamalardan öğrendiğim kadarıyla bu virüs et ve besin maddelerinde de bulunuyor. Zaten farkına varmadan da biz bu virüsü alıyoruz. Hastalanmaya da neden olmuyor. “

ıSTANBUL - Bebeklerin ölüm nedenleri arasında sayılan rotavirüse karşı yaygın biçimde kullanılan iki aşıdan bir olan “Rotarix” hakkında FDA (Amerika Gıda ve ılaç Dairesi) “kullanımının askıya alınması” tavsiyesinde bulundu. FDA açıklamasında, aşıyla ilgili bir güvenlik kaygısı olmadığı da belirtildi.

Türkiye dahil bir çok ülkede kullanılmakta olan Rotarix ile ilgili yapılan araştırmalarda yapısında domuz DNA’sı materyali bulunduğu ancak insan sağlığına zararlı olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığı kaydediliyor. Rotarix, Amerika Birleşik Devletlerinde de kullanılmasına rağmen bu aşının FDA ruhsatı bulunmuyor. Bir Avrupa firması olan GlaxoSmithKline (GSK) tarafından üretilen Rotarix, Avrupa ılaç Ajansı -EMA (European Medicines Agency) ruhsatıyla satılıyor.
Rotavirüse karşı kullanılan diğer aşı RotaTeq ise bir Amerikan firması olan Merck Sharp & Dohme tarafından üretiliyor.

ıKı AŞI DA AYNI AMAÇLI

Rotarix ve RotaTeq, şiddetli ishal ve kusmaya neden olan rotavirüse karşı kullanılıyor. Rotavirüs, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 0-1 yaş grubundaki bebek ölümlerinin yüzde 85’inden sorumlu sayılıyor.
RotaTeq bebek ölümlerine karşı dünyada FDA ruhsatıyla 2004 yılından beri yaygın biçimde kullanılıyor. Rotarix de 2006 yılında aldığı EMA ruhsatıyla dünya genelinde uygulanıyor. Uluslar arası pazara çıkan bütün ilaçlar tüm ülkelerce geçerliliği kabul edilen iki kurum olan FDA ve EMA’nın verdiği ruhsatlarla satışa sunuluyor.
Doğum sonrası zorunlu aşılar kapsamında yer almamakta birlikte özellikle Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde beslenmedeki hijyen zayıflığına bağlı olarak gıdalardaki bozulma olasılığına dayalı mide bağırsak hastalığında bu iki aşı etkili oluyor. Bebeklerde görülen ishal ve kusmalar bu aşılarla önlenebiliyor.

ÜLKEMıZDE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

ıki aşı da ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. RotaTeq üç doz, Rotarix iki doz olarak belirli aralıklarla uygulanıyor. Aşılar, Sağlık Bakanlığınca kabul edilen zorunlu aşılar kapsamında yer almadığı için bedelleri SGK tarafından karşılanmıyor.
FDA’nın görüş açıklamasından sonraki süreçte Rotarix’in içinde domuz DNA’sı materyali (PCV1) bulunması nedeniyle bu aşının uygulama dışında bırakıldığı belirtiliyor. PCV1’in insan sağlığı açısından olumsuz bir etkisinin saptanmadığı belirtilmesine rağmen, üretici firmanın aşıdaki bu özelliğe açıklama getirmemiş olması da tartışma nedeni oluyor.

ıKı AŞI BıRLıKTE UYGULANABıLıR Mı?

Tartışmanın başlamasıyla sağlık kuruluşları ve aşıların uygulanmasına karar veren hekimler de ikilem yaşıyorlar.
Rotarix aşısının birinci dozunu uygulayan hekim “yapısında domuz materyali” olduğunun öğrenilmesinden sonra, bebeğin ailesinin olası tepkisi nedeniyle ikinci dozu yaptırmakta tereddüt ediyor. Bu da ortaya “uygulama yarıda bırakılmalı mı yoksa diğer aşıyla devam mı edilmeli?” sorusunu getiriyor.
Bu tartışmaların ve uygulama süreçlerinin hiçbir evresinde Sağlık Bakanlığı devreye girmediği için sağlık kuruluşları ve hekimler kendi değerlendirmelerine göre karar veriyorlar.
ıki aşının birbirinin tamamlayıcısı olarak kullanılıp kullanılamayacağı konusunda şu görüş öne çıkıyor:
“Hangi aşıyla başlandıysa onunla devam edilmeli; ancak zorunlu olarak değiştirmek gerekirse doz değerlendirmesine özen gösterilmeli.”
Rotarix iki doz, RotaTeq ise üç doz uygulandığı için, nasıl bir ölçümleme yapılabileceği konusunda belirsizlik yaşandığı belirtiliyor.

DOKTORLAR KONUYU BıLıYOR MU?

Rotarix üzerinde inceleme başlatıldığı andan itibaren konu dünyanın gündemine girdi. Altı ayı aşkın bir süredir, Avrupa ılaç Ajansı (EMA) ile ABD Gıda ve ılaç Dairesi (FDA) çeşitli incelemeler yapıyor. Ruhsatlandırma kuruluşları, çözüm ortağı konumundaki kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütüyorlar. Rotarix yapısındaki farklı materyalin “sağlığa zararlı etkisi olmadığı” belirtilmekle birlikte bu materyalin aşı yapısına niçin sokulduğunun sorgulaması sürdürülüyor. Nisan ve Mayıs ayları raporlarında konunun kapsamlı biçimde değerlendirilmesinden söz ediliyor.

TARTIŞMA PAZAR KAYNAKLI OLABıLıR Mı?

Rotavirüs ve aşıları üzerindeki tartışmalar, FDA ve EMA’nin yayınlarında geniş biçimde yer alıyor. Rotavirüs aşıları dünya genelinde çok önemli bir pazarı ifade ediyor. Açıkça belirtilmemekle birlikte bu tartışmaların “bir pazar kavgası” kaynaklı olabileceği de öne sürülüyor. ıki doz kullanılan Rotarix her dozu 142.32 TL’den, üç doz kullanılan RotaTeq ise her dozu 114.01 TL’den satılıyor. Rotarix’in uygulaması 142.32 x 2 = 284.64 TL’ye, RotaTeq’in uygulaması 114.01 x 3 = 342.03 TL’ye mal oluyor.

Türkiye’de FDA ve EMA yayınlarını izleyen hekimler ve zincir hastane grupları iki ayı aşkın bir süredir konunun içinde yaşıyorlar. Rotarix’in üreticisi olan GlaxoSmithKline görevlileri, büyük hastane gruplarını ziyaret ederek açıklama toplantıları düzenliyor.

Back
X