2010 Ekim Anneleri

anladımm canımm ya bak benimki 3 günde 300 gr aldı gece yatarken muzlu süt badem bide kabak çekirdeği yiyerek böle oldu sende yap bak bu dediğimi çok işe yarıo

dün gittim 1 haftada 100 gr almıs her sabah aksam sütümü içiyom çekırdegımıde yıyom
almıyor anlamadım ama cok sukur saglıgı ıyı narın olucak dedı doktorum

jhonny amazon fıkrasında vbence bi yanlışlık var
türk kadın şşöyle demeliydi bence :
bi gün baktım bişe yok, iki gün baktım bişe yok, üçüncü gün .ıçıma tekme :roflol::roflol::roflol:

dün gittim 1 haftada 100 gr almıs her sabah aksam sütümü içiyom çekırdegımıde yıyom
almıyor anlamadım ama cok sukur saglıgı ıyı narın olucak dedı doktorum

iii maaşallahh iii almış kiooo ama işte o muzz varya bizi kabız yapıo yaa biraz sancılı oluo ama bebek öle kilo alıomuş şuan kilosu ne kadardı en son

ben geldi karnımızı doyurduk kızımla çok sukur o muz benıde kabız yapıo o yuzden haftada 1 kez yıyorum .:teytey:

dün 2170 gr dı canım
karın cevresı kemıkler 3 hafta gerı kafa cevresıde 1 hafta

anladım canımm daha var ama senin zamanın bi anda alıverio bebişler sen yine kilo yapcak şeleriii ye de benimde arada 1 hafta geri çıkıo bazen bi gün ileri çıkıo arada olur ölee bende çok sorun yapıodum bi anda aldı

canım doktorum yedıklerınle alakalı degıl dedı aslında amelıyat gecırdım ben 3 aylıkken sanırım ondanmıs

inşallah ultrason eksık olcuyodur:)))
bayramda baska doktor 2150 gr cıkarmıstı kendı doktorum 1900 cıkardı 3 gun sonra

Son düzenleme:
Yine 18 yaşında genç bir kızımızın ilk doğumuydu. Sabah 9:00’da gördüğümde doğum bölgesinde 6 santim açıklık vardı. Kendine inanan yüzüyle ve doğumu kabullenişi ile ebelerin gözünde de şimdiden farklı biri olmuştu.

“Çok iyi gidiyormuş doğumun.” dedim. “Biliyorsun doğum senin işin ve kendini bırakırsan bedenin ne yapacağını biliyor.”. Beni tanımadığından sadece “Evet” diyerek cevapladı. Akşam vizitinde yanındaydım. 14:15’te güzel bir doğum yapmış. Yüzü gülüyordu. “Nasıl geçti?” diye sordum. “Aynen sizin dediğiniz gibi.” dedi. “Kendimi bıraktım ve çok kolay oldu.”

Asıl hikaye bundan sonra başladı. Yan yataktaki, yine o gün doğum yapan bir hamilenin annesi söze karıştı. 4 çocuğunu da evde doğurmuş bu teyzemiz içinden gelerek, “Olmamış meyveyi taş veya sopayla düşürmeye kalkarsan dalı kırarsın, oysa olgunlaşmasını beklersen ağacı azıcık sallamanla kucağına düşer.”. Resmen büyülendim. Belki uzun bir açıklama ile anlatacağım şeyleri teyzemiz bir cümleyle özetlemişti. Hem de benden daha iyi bir mesaj vererek. Doğumun kendi başlaması gerektiği bundan daha iyi nasıl anlatılabilir ki…

İri bebek ve kordon dolanması planlı sezaryen nedeni değildir....

Önemli olan durumlardan biri de, “iri bebek” konusunun nedenler arasında olmamasıdır. Çalışmalar, iri bebek nedeniyle tetiklenen doğumlarda sezaryen oranının, bebeğin sağlığında herhangi bir iyileşme yapmadan, 2 kat arttığını gösterir. Ayrıca “iri bebek” tanısını gerçek anlamda bebek doğmadan koymak mümkün değildir. Ultrasonografi, bu konuda güvenilir bir test aracı değildir. İri bebek tanısı konulan hamilelerden yüzde 70 gibi yüksek bir oranının, normal ağırlıkta bebekler taşıdığı ortaya konmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Doğum Eylemi Yönetim Planı’nda 4000-4500 gram arası tahmin edilen bebeklerde, normal doğum önerilir. Hatta gerekli tıbbi nedenler oluşursa doğumun tetiklenebileceği bilgisi verilir. Yani iri bebek tanısı tartışılan bir kavramdır ve planlı sezaryen nedeni değildir.

Yine ülkemizde çok sık sezaryen nedeni olarak ortaya konulan, kordon dolanmasını yukarıdaki nedenler arasında göremiyoruz. Normal doğumlarda bebeğin boynunun etrafında kordon dolanmasını çok sık görürüz ve bu durum ne bebeğin doğumu için bir engeldir ne de doğumun erken başlatılması için bir nedendir. Kordon dolanmasının en çok görülen etkisi, kasılmalar sırasında bebeğin kalp atışlarının bozulmasıdır. Bu durumda gerekli müdahalelerle devreye girilerek sağlıklı bir doğum gerçekleşir.

Öneriler

Doğum; normal, doğal ve sağlıklıdır. Tıbbi bir sebep yokken doğumunun erken başlatılması anne ve bebeği üzerinde birçok olumsuz etki bırakabilir. Kanıta dayalı tıp uygulamaları, tıbbi bir nedeni olmadan erken başlatılan doğumlarda, anne ve bebek üzerinde kurtarıcı etkiler saptayamamaktadır. Tam tersine doğumun erken tetiklenmesi birçok olumsuz riski beraberinde getirir.

Doğumun kendiliğinden başlamasına izin vermek, bebeğinizin ve bedeninizin doğuma hazır olduğunun en büyük garantisidir. Doğumunuzun doğal başlaması aynı zamanda size rutin olarak sunulan ve doğumu bozan birçok müdahaleyi de engelleyecektir.

Kendi bedeninizden doğal olarak salgılanan oksitosin hormonu ile başlayan doğal kasılmaları karşılamanız çok daha kolay olacaktır. Bu sayede kasılmalar sırasında hareket özgürlüğü, pozisyon değişikliği, duş, doğum havuzu gibi birçok ilaç dışı rahatlatıcı yöntemi uygulama şansınız olacaktır. Doğumu yöneten doğal hormonlarınızın çalışmasına izin verdiğiniz takdirde, doğum, emzirme ve bebeğinizle bağlanma konularında hala araştırmaları devam eden birçok olumlu etkileri yaşayabilme şansınız olacaktır.

Gereksiz birçok müdahaleden uzak, doğal bir doğum sayesinde, doğumun getirdiği birçok yan etkinin görülme olasılığını en aza indirmiş olacaksınız. Bu sayede bir ömür boyu hatırlayacağınız pozitif bir doğum hikayesiyle bebeğinize kavuşma şansınız artacaktır.

Önemli noktalar

1. Doğum, çoğunlukla bedeniniz ve bebeğiniz gerçekten hazır olduğunda başlar.

2. Doğumun tetiklenmesi sezaryen ihtimalini 2 kat arttırır.

3. Ultrasonografide büyük bebek ihtimali, doğumun erken başlatılması nedeni değildir.

4. Doğumun doğal olarak kendiliğinden başlaması, doğumu destekleyen diğer uygulamaları da yaşayabilmenize imkan verir.

Normal bir doğum için 10 öneri

1.Doğum için kendinizi rahat hisedebileceğiniz ve normal doğumu destekleyen bir hastane seçin.
2.Doğumda sorumluluğunuzu alan doktoru seçerken aşağıdaki normal doğumu destekleyen 6 uygulamaya nasıl baktığını sorgulayın.
3.Tıbbi bir sebep yokken doğumunuzun erken başlatılmasını kabul etmeyin. Doğumun kendi başlaması bebeğinizin de hazır olduğunun en önemli işaretidir. Doğumunuzun kendi ritmini yakalamasına izin verin. Zamana saygı gösterin ve doğumunuzun ilaçlarla hızlandırılmasına izin vermeyin.
4.Doğum sırasında hasta gibi yatağa bağlı kalmayın ve hareket etmekte özgür olun. Dik pozisyonları tercih etmeniz ve kasılmalarda hareket özgürlüğünüzün olması kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar ve doğumunuzu kolaylaştırır. Bebek doğum kanalına daha rahat girer ve doğum süresi kısalır. Yürüyün, sallanın, dans edin yani kısaca bedeninizi izleyin, o size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir.
5.Doğumda size destek olacak kişiyi seçerken iyi düşünün. Bu kişi sakin olmalı ve doğum boyunca size duygusal ve fiziksel olarak sürekli destek vermeli. Bu kişi eşiniz veya akrabanız olabilir. Profesyonel bir doğum koçu ile anlaşmayı da düşünebilirsiniz.
6.Doğumda bebek kalp atışlarının izlenmesi için kullanılan makineye sürekli bağlı kalmayın. Bu sizi kısıtlar ve bir sorun olduğu hissine kapılırsınız. Ara ara bebek kalp atışlarının izlenmesi yeterli olacaktır.
7.Bedeninizin istediği ölçüde gıda ve sıvı alımınızı engellemeyin. Doğumun tüm evrelerinde sıvı ve enerji ihtiyacınız olacaktır. Bunun engellenmesi doğumunuzu yavaşlatır ve müdahaleleri getirir.
8.Kasılmalar sırasında rahatlamak için anestetik ilaçlar dışındaki gevşeme yöntemlerini tercih edin. Anestetik ilaçlar doğal hormonlarınızın doğru salınımını bozar. Derin gevşeme, imgeleme, odaklanma, nefes teknikleri, masaj, sıcak veya soğuk uygulamaları ve lamaze sınıflarında öğrendiğininiz diğer teknikler sizin rahat etmenizi sağlayacaktır.
9.Sırt üstü doğum yapmaktan kaçının. Sınıflarda öğrendiğiniz doğum teknikleri kasılmalarınızın etkisini arttıracak ve yerçekimi ile çalışmanızı sağlayacaktır. Ikınmalar sırasında bedeninizi izleyin. Bedeniniz isteyince ıkının. Sağlık personelinden sadece sessiz ve sözel destek isteyin.
10.Doğumdan hemen sonra bebeğinizi kucağınıza alın. Sıcak cilt teması sayesinde bebeğiniz gevşek kalır, ısısı korunur, kalp atımı ve solunumu daha kolay adapte olur. Anne-bebek bağı kolay ve çabuk kurulur. Bebeğinizle aynı odada kalmanız bebeğinizi daha iyi tanımanızı ve ihtiyaçlarına çok daha çabuk cevap vermenizi sağlar. Emzirme için güzel bir başlangıç olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…