- 9 Şubat 2012
- 346
- 11
- 68
merhaba canim,
ben normal ogunlerini veriyorum sut veya mama olarak sabah ise gelmeden zaten 1 kez emziriyorum 6,30 gibi 9 gibi 150 ml devam sutu12 gibi 150 ml anne sutu-15 gibi devam sutu saat 17 gibi evde olursam gene emziriyorum yatana kadar iste kac defa isterse yatmadan oncede genede 150 ml kadar devam sutu doktoru pirinc unu kat sutune dedi henuz 1 gece kattim daha benim bebis cok kalkiyor gece 2-3 defa hala 6 ayi gectigimiz halde aciktigi icin mi sadece aliskanlik oldugu icin mi kalkiyor bilmiyorum. Buarada gunluk kac ml sut gerekli 6 aylik cocuklara??
Ogun aralarinda genelde ek ne vereceksem veriyorum hani Allah ne verdiyse aslinda bugune kadar patates puresi, havuc puresi, biskuvi, elma puresi armut uzum elma puresi muz verdim corba olarakta ne varsa onu veriyorum genelde dun mesela azar azar kahvalti yaptirdim az ekmek az peynir az yumurta sarisi ceviz pekmez domates incir yayla corbasi yedi dun mesela biber dolmasi yapmistim ondan ezip verdim yogurtla hani bunlarin hepsini severek yemedi zaten..biraz zorladim yuzune eksite eksite iste 1-2 lokma tadina baktiriyorum genede
Aslina bakarsan daha yeni yeni neyi nasil yapmam gerektigini ogreniyorum oturtmaya calisiyorum .malum gun icinde calisiyorum aksamdan dusunup hazir etmem gerekiyorki gunduz yesin.
Buarada bu gece oglum cok huzursuzdu kac defa aglayarak uyandi acaba dedim cok mu karistirdim kahvaltida filan??? Bi tarafimi agriyor yoksa yedigi birsey mi dokunduki??? Emzirdim herhalde doymadi dedim devam sutu vermek istedim biberona agzini bile surmedi ama nasil agliyor yavrum bagira bagira atesine baktik normaldi sukur genede bi agri kesici fitil koydum yavruma neyseki sabah daha normaldi cok sukur acaba yanlis birseyler mi yaptim ben???
Birde senin bebisinde basina gelmistir belki bebegimin poposunda sivilce gibi kabarik kabarik birseyler cikit. Hani sicaktan isilik olur ya bebekler??? kimisi dis cikardigi icin atesi ciktiysa ondan olmustur diyor..doktora goturdum o da dise bagladi kimisi ek gidaya gectigimiz icin idrari/kakasi poposuna temas ettigi icin oluyordur, allerjidir diyor ne oldugunu anlayamadim arada zeytinyagi suruyorum bolca popo kreminden suruyorum ise yariyormu fikrim yok.
Buarada senin bebis emekliyor mu? Yurumeye basladimi? Ya da azar azar konusmaya?? Bunlari hangi aylarda yapti yaptiysa?? Bizim bebis emeklemiyor hala gec mi kaldi acaba??? Bazilari oyle diyorlarda milletin elestirisi bitmiyor ama su da vardi oglusu cok fazla kucakta tutuyoruz biz..onunla alakali olabilir mi acaba????
canım uyku konusuna cevap vereyim önce. kızımdan izlenimlerimi yazıyorum ama bilimsel birşeyler değil yani
kızım tam 9 aylık oldu yani 10' dan gün almaya başladı bir günü diğerini tutmamakla beraber ortalama gece uykusu 9-10 saat gündüz de 3 kez 30-45 dk arası uyuyo. gece ise en az 2 defa kesin uyanıyo ve uykuları arası 4 saati geçmiyo. 5 aylıkken filan daha uzun uyuyodu sanırım diş sıkıntısı uyku kalitesini etkiliyo bazen o kadar oluyo ki düzen filan kalmıyo hem uyku hem yeme içme gidiyo. bunlar normal elbette.
emzirme konusu aslında 6-7 aydan sonra oturdu diyebilirim emmeyi seviyo kızım çok şükür. çoğunlukla kendi belli ediyo emmek istediğini mızmızlanınca hemen memeye tutuyorum genelde reddetmiyo. günde ortalama 6-7 defa emiyo gece ile beraber. ben de gece uykusuna yatırırken devam sütü veriyorum 100 cc filan içiyo genelde. emerken de artık ne kadar emiyosa bilmiyorum ama günde 500 ml süt alması gerekiyo 1 yaşına kadar. alıyodur inşallah diye umuyorum. ben gelişimde kilodan çok boyu baz alıyorum çok şükür boyu iyi kızımın kilosu da ayına göre normal çok şükür.(persantili %30). sağlıklı hamd olsun.
ek gıda konusunda bence doğru gidiyosun yiyebildiği herşeyden azar azar ver tattırma miktarında bile olsa 6 aylık bir bebeğe yeterli olacaktır çünkü 1 yaşına kadar temel besin süt, ek gıda da ne kadar alırsa (üst sınır 2 çay bardağı). benim kızım daha yeni 1 yumurta sarısını bitirebiliyor kahvaltıda. çok az peynir ve azıcık da pekmez ekmeğe sürüp küçük küçük veriyorum ben de. öğlen yemeği niyetine bazen bebe bisküvisini devam sütüne katıyorum içine 1 ceviz ezip koymaya bu ay başladım. akşam da evde pişen yemekten biraz ezip veriyorum. yemeklerde kıyma kullanmaya özen gösteriyorum artık 9 aydan sonra protein daha gerekli oluyo çünkü. benim kızım biraz iştahsız yemediği zamanlar oyun oynar tarzda dikkatini dağıtarak yedirmeye çalışıyorum doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama aç kalmasına gönlüm razı olmuyo. sevdiği şeyleri yapmaya çalışıyorum ben de.
huzursuzluk büyük ihtimalle dişten kaynaklanıyo canım diş çıkarmasa da yerini doldururken damakları ağrıyo o yüzden hem uyku hem iştah gidiyo hatta geceleri 38 i geçen ateş olabiliyo. ama sana tavsiyem fitil yerine şurup kullan bu gibi durumlarda ilaç adı öneremem ama doktoruna danış mutlaka bu konuda. şurup hem daha kolay veriliyo hem de emilimi bebek için de daha kolay.ben de sağlıkçıyım, eşim doktor hani o yüzden söylüyorum fitil en son tercihin olsun.
gelişim konusuna gelince kızım yaklaşık 2 haftadır normal kedi pozisyonunda emekliyo tutunarak ayağa kalkıp yine tutunarak ilerleyebiliyo düz zeminde ama benim kız çok hareketli. arkadaşımın kızı var 1,5 ay büyük kızımdan onda emekleme yoktu mesela hatta sadece oturabiliyo ama bu normal endişe edecek birşey yok kıyaslama sakın sağlıklı olduktan sonra 2 ay erken 2 ay geç ne fark eder belki senin oğlun emeklemeden kalkıp yürür illa emekleyecek diye bir kural yok motor gelişimde. motor gelişimin aşamaları var elbette ama her bebek illa tek tek bu aşamaları geçecek diye bir kural yok. o yüzden takılma. konuşma kızımda henüz bilinçli bir kelime yok ama anne baba dede dediğimizde tekrarlıyo tabi canı isterse
vücudunka çıkan kızarıklıklara dikkat et canım yumurta ya da verdiğin yeni bir gıda alerji yapıyor olabilir. mesela domates veriyorum yazmışsın domates alerjen 1 taşından önce tavsiye edilmiyor. yumurtayı da günaşırı ver henüz küçük çünkü. dişten de olabilir demiş doktorunuz elbette sonuçta görmüş muayene etmiş. endişe etme yemediği zaman çok zorlama emin ol benim kızım çok iştahsız olmasına rağmen canı isterse, beğenirse verdiğim şeyi yiyo. ama biz anneler çok takıyoruz herşeyi biraz onlara bıraksak daha doğru olur bence.
umarım yazdıklarım yardımcı olur sana ama dediğim gibi sakın bebeğini başka bebeklerle kıyaslama her bebek bir bireydir dolayısıyla farklıdır ben buna çok inanıyorum. gelişim de daha çok genetik faktörlere bağlı bu da yadsınmaz bir gerçek.her anne elinden gelenin en güzelini yapar zaten Allah sağlık versin gerisi gelir büyür giderler inşallah...