insana laf sokulması bir isteğin dogrudan söylenmesinden çok daha ağır ve üzücü oluyor.
ama anlattıgın sorunlar aşılamayacak şeyler değil.
kayınpederin senin ailene göre daha geleneksel anladıgım kadarıyla hepimizin aileleri gibi. senin ailen daha modern sanırım.
siz demek bir saygı göstergesi, böyle devam edebilirsin.
sizin aile kültürünüz biraz farklı olabilir
nasıl ki aleviler ve sunniler, hristiyanlar ve müslümanlar, köylü şehirliye birbirinin inacıncı, örfüne saygı duyuyorsa sen de bunu yapmaya çalışacaksın
inan bir kaybın değil kazancın olacak.
sadece bir çay doldurma meselesinden eşinle kötü olmana değmez
evliliğimin ilk yıllarında benzer hataları ben de yaptım. eşim beni böyle kabul etsin, ailesi şöyle kabul etsin falan diye ama olmuyor, sen onlara benziyorsun mücadele etsen de.
o yüzden mücadele edip zıtlaşmaya gerek yok.
özellikle kayınpederini komşusunun ve akrabasının yanında çayını doldurmazsan adam kendini onların yanında küçük duruma düşmüş hisseder.
gelenek ve anenelerine saygı gösterip bir iki bişey yapılabilir.
yani hugocuk gibi evini temizlemek için, yemeklerini yapmak için kendini parçalama ama ufak ve mutlu olacaklarını düşündüğün, özellikle akrabalarının yanında onları onure edecek şeyleri yapabilirsin.
iyilik, nezaket ve yardımın da ölçüsü olmalı, çok fazla yaparsan fedakarlık olur ve ondanda çoğu insan anlamaz, az yap ama dır dır etmesinler, yine sınırın olsun. çok yapınca da çok el üstünde tutulmuyorsun, beklenti artıyor iki taraftan da.
ben de hizmet etmekten değil ama bana hizmet edilmesinden hoşlanırım. mutfaga da elim yakışmaz. kayınvalidem genç, becerikli ve iş yapmaktan hoşlanan biri. ancak yemekleri o yapsa çayları ben dağıtırım, bulaşıkları yıkarım. birilerinin yanında çaylarını doldurmayıp lafa dalsam hemen biliyorum ki bu konu arkamdan konusulacak, dikkat etmeye calışıyorum, tam yapamasam da bazen