• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2013 Mayıs annleri paylaşım alanı

bebişlerimizin cinsiyeti:)

• Ankete Katılan
    482
  • Anket Kapalı .
zoruma gıden benı arayıp hiç birşy yokmuş gıbı konusması herseyı doğal gormesı ben konuyu acıncada sen ona bakma dese kapatıcam ama o senın hamılelıgıne vuruyoruz bız dıyor yanı hep bırlıkte benı sucluyorlarmış :( annem o benım dıyo sen ne dersen de bunu degstıremezsın dıyor allahın belası degstrmek ısteyen kım sen annenle karını ayıt et bazı seylerı gor yaaa gör çok şeymı ıstıyorum senden .... bıktıımmmm bıktımmmm bu adamın bu anne duskunlugunden yaa

aman bosver canını sıkma bebegıne ve kendı canını bosa sıkıyosun bu erkeklerın hepsı oyle yada bizim sansımızdan bıze gelenler:) bıraz zaman gecınce anlasıllıyor ama ıs ısten gecıyor kırgınlıkların uzuntulerın yanına kar kalıyor o yuzden hıcbıseyı takma canım onemseme bile....

Arkadaşlar selamlar,

Mayıs anası olacam ama topiği iş yoğunluğumdan takip edemiyorum. Herkes iyidir umarım.

İstanbul da olan annelere duyurumdur. 15 Aralık Cumartesi saat 12:30 ile 17:45 saatleri arası Medical Park Göztepe Hastanesinde Ücretsiz Bebeğim Olacak Semineri olacaktır.
Ben bir aksilik olmaz ise orada olacağım.. Gelmek isteyen gelebilecek olan arkadaşlar var ise hem tanışmış oluruz. Hem bilgilenmiş. Gelebilecekler bana msj atabilir mi?

Ben 4 yıl önce de gitmiştim ve faydasını gördüm. Orada öğrendiğim doğru nefes alma tekniği normal doğum yaparken çok işime yaradı.. Aynı şekilde bebek bakımı üzerine de bilgilendim. Ben bilgilerimi tazemelek adına gidiyorum yani. :) Doğum Koçu Ayşe Öner ve Kadın Doğum doktoru olacak konuşmacı. Sorularınızı da sorabilirsiniz.

kızlar bugün aşı için sağlık ocağına gittim kalp atışlarına baktı baktığı cihazda radyo gibi bişey m.ö kalmış bişey yani kalp atış sesleri geldi ama ben iğne yapamam dedi nabızla karıştırıyor olabilirim dedi bu sadece benim başıma gelmiyor benim bildiğim bu aynı sağlık ocağında 6 arkadaşın daha başına geldi onlar ağlayarak gittiler doktora bebeğim öldü diye allaha şükür hiçbişey olmadı ben bunları bildiğim için fazla takmadım ama yinede yarın gidicem doktora yinede bi tedirginlik var sbah bebeğimin kıpırtılarını hissettim ama korkuttu beni sizin sağlık ocaklarınızdaki cihazlar nasıl başınıza böyle bişey geldimi çok siirlendim bu gün ya değiştirin sizde şu saçma sapan aletlerinizi

kızlar herkeze mrb..uzun zamandır sizi takip ediyorum ama bugun yazabildim çünkü artık hiç kalkmamak üzere yatıyorum :( bundan önce 9 haftlık bir düşüğüm var ve yine hamileyim çok şükür 14 haftayı gördük ama benim sürekli kanamam oluyor ve ben her kanı gördükçe aglaya aglaya doktora koşturuyorum :( gebeligimi ilk gününden beri 5 gunde bir igne ve hergun sabah akşam progestan haplarım var 13. haftaya kadar aksatmadan hepsini duzgun içtim ignemi yaptırdım artık 14. haftaya geldik doktorum düşük tehlikesi geçti kullanmana gerek yok 2li testtede korkulacak bişey yok dedigi anda bütün igneleri ve hapları attım gözüm progestan falan görcek durumda deildi ... ama 4 gun sona sabah kanla uyandım ve hemen doktora koştum çok şükür kalp atışları vardı herşey yolundydı sadece düşük tehlikesi atlttıgımı ama kanamanın durdugunu şanslı oldugumu söyledi ve aynı gün igne ve haplara tekrar başladık ve kayınvaldemde hiç kalkmamak üzere 5 gün kadar yattım kanamamda durdu kendimide ii hissediorum dün kayınvaldemide kandırarak kendi evime gittim köpeğimide ok özlemiştim :( biraz onu gezdirdim ben oturdum o kendi başına dolaştı parkta neyse akşam olmadan kayınvaldemin evine döndüm tuvalete gitmemle kanamamın tekrar başldıgını ve bir tanede parça dştügünü görünce ben koptum apar topar tekrar doktora koşturduk ben yine gitti bitti gözüyle bakarken kalp atışını duyduk doktor rahim agzınında zırh gibi kapalı oldugun söyledi :) herşey yolunda nie bu kadar panik yaptın der gibi bakınca parça düştü ama doktor bey dedim kan pıhtısıdır dedi ben ne bilim kan pıhtısı oldugunu elim ayagım bibirne dolaştı hergun pıhtı görmüyorum ki :s bebeğin eşinin rahmin aşagıda rahmin agzına yakın oldugunu kanamanın sebebinin o oldugunu 20. haftalarda yer deiştirebilicegeni gebeligimin kanamalı gececegini söyledi :s psikolojim allak bullak benim gibi olan varmı aranızda :((

gecmıs olsun canım kısmetı varsa ne olursa olsun dogar kısmet yoksa ne gelr elden hıc canını sıkma ben 4 dusuk yaptm dr hıc kıpırdamadan yatacaksın dedı 1 ay boyunca yattım ama olmadı...gorumcemınde 4 cocugu var hepsınde 9 aya kadar ara ara kanamaları oldu ama saglıklı dogurdu hepsını ıcını ferah tut rabbım hakkımızda hayırlısını versın bebıslerı kucagımıza almayı nasıp etsın ıns dogduktan sonrada ısırırsın bıyerlerını senı dogurana kadar dokuz dogurdum dıyerek....

Kızlar şu testler konusunda çok kararsızım..... ben dıger cocuklarımda testlerı yaptırmamıstım .. burda okuduktan sonra ıkılı test ve dıgerlerını yaptırmak ıstemıstım ve son gıttıgımde 4 lü test istediler.. Ama birde şöyle düşündüm Testleri yaptırdım ALLAH korusun herhangi bir sorun cıktıgında doktorların bebebge yapabılecegı herhangı bi durum yok.. sadece aldırabılırsın diyecekler..Ve bu testlerın %100 Değerleri yok...Hangi anne Canlı bir bebeğin kürtaj olupta parça parça alınmasını isterki....Ne gelirse ALLAH'tan gelir diyerek Dualarımı eksık etmeyip testlerı yaptırmak ıstemedim İnş pişman olmam...

Bence en ıyısını yapmışsın canım ben de yaptırmıcam bebegımı asla aldırmam öyleyse nıye aylarca osıtresı çekeyim bode kımden duyduysam sonuclar kötü çıkıyor ama bebek sağlıklı doğuyor

yemeğimizi yedik babayı meyve almaya gonderdık ve hemen sıze koştummmmm
ben gelene kadar ınternettekı işlerini hallet sonra benımsın dedi :38:
şapşalım karışılıklı kanepelerde oturup birbirmize opücükler atmaktan başka bişeyde yapmıoz ki :24::24:

Biz yapıyoruz aslındaa
Şu halimizle yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarındaa
Ağrım yok sızım yook amann nazlı kaprisli hamile olmayımm
Her işimi ben göreyim ben yapayımm mantığını güddüğümüz için
Adamlarda normal yaşantılarındaki tek eksiğin ve cok büyük eksiğin karıkoca olma kısmını yaşamıyorlar
Çünküü ancak ordaa duuuuuuuuurrrrr :45: hamileyiiiizz diyoruzz :ssz: en azından ben :40::17:
Eeee noluyorr 2 mızz mızz yapınca amaann sende diyorlarrr abartma diyorlarrr
Benim arkadaşım hamileliğinde burnunu bile eşine sildiriyorduu
Yani çok özür dilerimm burnunu bile karıştırmadıı hatunn :17::17::1:
Yan gelip yattıı adam başında pervanee
Bide eşin nasıl diyincee biz çok iyiyiizz, bugün ishaliizz, bugün kalçamızz ağrıyor diyerek kendinide hamile sanmasıda ayrı cabasıı
Gerçi cocuk doğuncada doktoru götürüncee yeni doğan yeşil s.çar dimii bu doktora gidipp doktor bey biz yeşil s.ıçıyoruzz ne yapmamız gerekli diyipp
Doktorunn itiraf.comluk cevabıı bebek için normalde sizin için bilemiyeceğimm anne sütünüz dokunmuş olmasın demiş :1::1::1::1:

ahh ahh bazen dıyorum sureklı hasta rolu mu yapsam kı ıs yerınde deli gibi çalışıom durmadan arada yerımden kalkıommm maşallahın var dıyorlar bıraz geçsin başlayacam ama nazlanmaya eşim ocak sonu gıbı ankaraya gidecek bende rapor alıp peşine takılcammm :4: aşırı ilgili kocayı sevmıom ben ne o cıvık cıvık arada da kavga edeceksın birbirine gireceksiniz ki kıymetlensın şenlensin ortalık :9::9::9:

dün akşamdan berdr bizde kavgalıyız ama eşime bakılırsa sorun bende allah kahretsın nerden evlendım bu adamla yaa anası olacak o kadın sureklı gelıp gıdıp benım sınırımı bozuyor kocamda bunu gordugu halde ne varkı dıyor ne olmuş kı dıyor yaaa :( nefret edıyorum anasındanda ondan da ıstedıgı saatte gelıp ıstedıgını soyleyebılır mış o onun anasıymış.... sankı bızı anne doğurmadı :( bir tek senın anan var ananda sende batasın hemı adam nedr senden cektıgım yaaa en son oglumuda alıp gıdıcem anası versın sonra ona cocuk :(

:26: erkek mılletının anası pek kıymetlı anacağım bizi kim doğurduysa :30::30::30:
şuanda heyecandan ne yapacağımı bilmiyorum
herkes cinsiyeti öğrendik diye zannediyor ama
yavrum sağlıklı ya kıpır kıpır gördüm bugün
doktorun odasında salya sümük ağladım
kız istiyorduk ama oğluşumuz geliyormuş
hiç üzülmedim bir yıl biz bu anı bekledik
yüce rabbim sağlıkla kucağımıza almayıda
nasip etsin inşallah cümlemize...

Bu arada doğum tarihimizde değişti

21 Mayıs 2013
Ahmet Tugay

listeye eklerseniz sevinirim

hepinize sağlıklı günler dilerim...:emir_bebek::nazar::nazar::nazar::nazar:

gozun aydın canımmmm :nazar::nazar:

kızlar herkeze mrb..uzun zamandır sizi takip ediyorum ama bugun yazabildim çünkü artık hiç kalkmamak üzere yatıyorum :( bundan önce 9 haftlık bir düşüğüm var ve yine hamileyim çok şükür 14 haftayı gördük ama benim sürekli kanamam oluyor ve ben her kanı gördükçe aglaya aglaya doktora koşturuyorum :( gebeligimi ilk gününden beri 5 gunde bir igne ve hergun sabah akşam progestan haplarım var 13. haftaya kadar aksatmadan hepsini duzgun içtim ignemi yaptırdım artık 14. haftaya geldik doktorum düşük tehlikesi geçti kullanmana gerek yok 2li testtede korkulacak bişey yok dedigi anda bütün igneleri ve hapları attım gözüm progestan falan görcek durumda deildi ... ama 4 gun sona sabah kanla uyandım ve hemen doktora koştum çok şükür kalp atışları vardı herşey yolundydı sadece düşük tehlikesi atlttıgımı ama kanamanın durdugunu şanslı oldugumu söyledi ve aynı gün igne ve haplara tekrar başladık ve kayınvaldemde hiç kalkmamak üzere 5 gün kadar yattım kanamamda durdu kendimide ii hissediorum dün kayınvaldemide kandırarak kendi evime gittim köpeğimide ok özlemiştim :( biraz onu gezdirdim ben oturdum o kendi başına dolaştı parkta neyse akşam olmadan kayınvaldemin evine döndüm tuvalete gitmemle kanamamın tekrar başldıgını ve bir tanede parça dştügünü görünce ben koptum apar topar tekrar doktora koşturduk ben yine gitti bitti gözüyle bakarken kalp atışını duyduk doktor rahim agzınında zırh gibi kapalı oldugun söyledi :) herşey yolunda nie bu kadar panik yaptın der gibi bakınca parça düştü ama doktor bey dedim kan pıhtısıdır dedi ben ne bilim kan pıhtısı oldugunu elim ayagım bibirne dolaştı hergun pıhtı görmüyorum ki :s bebeğin eşinin rahmin aşagıda rahmin agzına yakın oldugunu kanamanın sebebinin o oldugunu 20. haftalarda yer deiştirebilicegeni gebeligimin kanamalı gececegini söyledi :s psikolojim allak bullak benim gibi olan varmı aranızda :((
Gecmıs olsun canım bende hamıle kaldıgımdan Bedri leke görüyordum 20'gun önce kanama oldu doktorakostur aynen senın gıbı es aşağıda dınlencen ıgne ılac vs neyse hala rısk var bakalım hayırlısı Rabbım sag sağlım kucağımıza almayı nasıp etsın

ben varim ilk kizimda o civarlarda ogrendim benim dr kolay kolay soylemiyo emin olmadan soylemem diyor kiz cocksa yumurtaliklari erkek luncatam takir gordugunde soylermis ben bu sefer 18 haftalikkken ogrendim kendisi soylemedi amniyosentez yapan dr soyledi

hadi ya nasil sabrettin o zamana kadar.bacaklarini hep kapatti mi?benimkinin ultrason resimlerinde bile bacaklar bukulmus vaziyette.bende 18-19 da gidecegim ogrenirim insallah.ikincisinin cinsiyeti neydi

dün akşamdan berdr bizde kavgalıyız ama eşime bakılırsa sorun bende allah kahretsın nerden evlendım bu adamla yaa anası olacak o kadın sureklı gelıp gıdıp benım sınırımı bozuyor kocamda bunu gordugu halde ne varkı dıyor ne olmuş kı dıyor yaaa :( nefret edıyorum anasındanda ondan da ıstedıgı saatte gelıp ıstedıgını soyleyebılır mış o onun anasıymış.... sankı bızı anne doğurmadı :( bir tek senın anan var ananda sende batasın hemı adam nedr senden cektıgım yaaa en son oglumuda alıp gıdıcem anası versın sonra ona cocuk :(

canim kocanin annesi tarafsiz bakamiyor demekki sen cevabini ver kaynanana esin duymasin esine karsi da kendini uste cikar o nasil kendi yaptiklarini hatalarini soylemiyorsa sende aynini yap

kızlar bugün aşı için sağlık ocağına gittim kalp atışlarına baktı baktığı cihazda radyo gibi bişey m.ö kalmış bişey yani kalp atış sesleri geldi ama ben iğne yapamam dedi nabızla karıştırıyor olabilirim dedi bu sadece benim başıma gelmiyor benim bildiğim bu aynı sağlık ocağında 6 arkadaşın daha başına geldi onlar ağlayarak gittiler doktora bebeğim öldü diye allaha şükür hiçbişey olmadı ben bunları bildiğim için fazla takmadım ama yinede yarın gidicem doktora yinede bi tedirginlik var sbah bebeğimin kıpırtılarını hissettim ama korkuttu beni sizin sağlık ocaklarınızdaki cihazlar nasıl başınıza böyle bişey geldimi çok siirlendim bu gün ya değiştirin sizde şu saçma sapan aletlerinizi
cnm bu ne aşısı aynı haftadayız benim aşıdan haberim bile yok :))

okur okumaz heman cvp vermek istedim benim bu durum 2. oğluma hamileyken başıma gelmişti tam 12. haftamı tamamladığımda aşırı derece bi kanama olmuştu ve kocaman pıhtılarla gece vakti dr. koşturmuştuk kesin düşük oldu demiştik ama bebeğim sağ salim duruyodu ve bitmek bilmeyen kanamalar devam etti meğerse plesanta rahim ağzındaymış bunu çok sonra öğrendimki adı plesanta previa die geçiyo google yazarsan çok ii anlamış olursun bende 2. oğlumda doğum yapana kadar kalkmazsızın yatmak zorunda kalmıştım çok tehlikelidemişti dr. ve hastanede 3 kez yatıp çıktım benimde 20. haftada yukarı çıkma ihtimali var denilmişti ama çıkmadı inşlh senin çıkar ayrıca plesanta previa yaşayanlar bir sonraki hamileliklerindede daha büyük risk taşıyolarmış şimdiki dr. öle söledi bizde çok korkuyoduk 12. hafta çok şükür baktığımızda plesanta previa olmadı sana geçmiş olsun

cnm bu ne aşısı aynı haftadayız benim aşıdan haberim bile yok :))

okur okumaz heman cvp vermek istedim benim bu durum 2. oğluma hamileyken başıma gelmişti tam 12. haftamı tamamladığımda aşırı derece bi kanama olmuştu ve kocaman pıhtılarla gece vakti dr. koşturmuştuk kesin düşük oldu demiştik ama bebeğim sağ salim duruyodu ve bitmek bilmeyen kanamalar devam etti meğerse plesanta rahim ağzındaymış bunu çok sonra öğrendimki adı plesanta previa die geçiyo google yazarsan çok ii anlamış olursun bende 2. oğlumda doğum yapana kadar kalkmazsızın yatmak zorunda kalmıştım çok tehlikelidemişti dr. ve hastanede 3 kez yatıp çıktım benimde 20. haftada yukarı çıkma ihtimali var denilmişti ama çıkmadı inşlh senin çıkar ayrıca plesanta previa yaşayanlar bir sonraki hamileliklerindede daha büyük risk taşıyolarmış şimdiki dr. öle söledi bizde çok korkuyoduk 12. hafta çok şükür baktığımızda plesanta previa olmadı sana geçmiş olsun

canm tetonoz aşısı senin orda sağlık ocağı yokmu gitmedinmi bence bi git

Kızlar sanki erkek bebek bekleyen annelerın mandalına yeme istekleri daha fazla ... Ben ılk zamanlarda yaklasık 1.5 kilo yerdım sımdı zorla yıyorum..:(
evet gunde 2 kılo mandalına yıyeyn ben esımın zorunla sımdı ancak 1 tane yıyebılıyorum:1:
Mayıs anneleri topiğine bakmıştımda,orda nisan annelerinden bile daha etkin durumdayız aramızda 100 sayfa var gibi bir yazdı okudum.
Onuda kızlarla paylaştım,konusu gelmişken.
Bizden yana bir sıkıntı yok şükür.anladım canımm iyide niye yarışıyorlar ki anlamadım amaçları farklı demek ki bizlerin harika dostlukları oluştu allah nazarlardan uzak tutsun herkes kendi işiyle ilgilensin ama bide şu açıdan düşünelim demekki imrendiren bir topiğimiz varki bizimle yarışıyorlar bakın bizim hiç öyle bir derdimiz yok ihtiyacımız yok hıhhh

onlarda bizi takip ediyor demekki:1: bundan sonra başka topiklere gitmek yok :4: bide allah bizi nazarlardan esirgesin yazmışlar allahım ya :9:
anlamam nıye ınsanlar yarış halınde olurlar ne varki bunda nasıl da onemlı hale getırıyorlar :1:
şuanda heyecandan ne yapacağımı bilmiyorum
herkes cinsiyeti öğrendik diye zannediyor ama
yavrum sağlıklı ya kıpır kıpır gördüm bugün
doktorun odasında salya sümük ağladım
kız istiyorduk ama oğluşumuz geliyormuş
hiç üzülmedim bir yıl biz bu anı bekledik
yüce rabbim sağlıkla kucağımıza almayıda
nasip etsin inşallah cümlemize...

Bu arada doğum tarihimizde değişti

21 Mayıs 2013
Ahmet Tugay

listeye eklerseniz sevinirim

hepinize sağlıklı günler dilerim...:emir_bebek::nazar::nazar::nazar::nazar:
ekledım cnm gozun aydınnnn:nazar:
Amın canım Allah kımseyı evlat hasretıyle yakmasın
amin canım ınslalah
Arkadaşlar selamlar,

Mayıs anası olacam ama topiği iş yoğunluğumdan takip edemiyorum. Herkes iyidir umarım.

İstanbul da olan annelere duyurumdur. 15 Aralık Cumartesi saat 12:30 ile 17:45 saatleri arası Medical Park Göztepe Hastanesinde Ücretsiz Bebeğim Olacak Semineri olacaktır.
Ben bir aksilik olmaz ise orada olacağım.. Gelmek isteyen gelebilecek olan arkadaşlar var ise hem tanışmış oluruz. Hem bilgilenmiş. Gelebilecekler bana msj atabilir mi?

Ben 4 yıl önce de gitmiştim ve faydasını gördüm. Orada öğrendiğim doğru nefes alma tekniği normal doğum yaparken çok işime yaradı.. Aynı şekilde bebek bakımı üzerine de bilgilendim. Ben bilgilerimi tazemelek adına gidiyorum yani. :) Doğum Koçu Ayşe Öner ve Kadın Doğum doktoru olacak konuşmacı. Sorularınızı da sorabilirsiniz.
canım bılgın ıcın tesekkur ederım cok ıstedıgım bırseydı yakın sayılr da bana ınsallah o gun bır ısım cıkmazsa cok ısterım gıtmek

su 1 ayı zor ettım de bu sabahı nasıl edıcem bılmem:1:oglum nasıl acaba cok merak edıyorum kocaman olmustur :16::16::16::16:sabahın bı koru gıdıcem hastaneye:16::9:

hadi ya nasil sabrettin o zamana kadar.bacaklarini hep kapatti mi?benimkinin ultrason resimlerinde bile bacaklar bukulmus vaziyette.bende 18-19 da gidecegim ogrenirim insallah.ikincisinin cinsiyeti neydi

canim kocanin annesi tarafsiz bakamiyor demekki sen cevabini ver kaynanana esin duymasin esine karsi da kendini uste cikar o nasil kendi yaptiklarini hatalarini soylemiyorsa sende aynini yap

erkek canim zaten 22 haftaya kadar soylemedi sonrada gostermiyo dedi

bende hissetmiyorum canim merak etme zaten bebegim erkekse dogunca totosuna totosuna vuracagim sen nasil erkeksin cinsiyetini sakladin bacaklarini kapattin erkekler kasli olurmus anneye niye hareketlerini hissettirmedin diyecegim:))aksamlari yatiyorum donuyorum hissedermiyim diye sadece kan sayimi mi diyorlar onu hissediyorum tek:)) o da bebekten degil

gordum canim.Rabbim hayirli saglikli evlatlar nasip etsin ayse arkadasina en kisa zamanda

7 haftalikken baktirdigimda 14 tu hgb degerimm iyi soyledin yarin igne olmaya gidecegim saglik ocagina kan vereyim bari.senin miden bayagi hassas galiba bide kabizlik sorunun varsa elevit rahatlatiyor.yarimla basladim ben

gecmis olsun bol bol salata ve meyve tuketsen daha zor yakalanirsin aslinda

amin canım....teşekkürler

inşallah hayırlı zamanda bbegıne kavusur cnm

tabıkıdeeeee hıc farketmezzz:1:ma bız ogluma alısık sankı:1::1:

amannnn maşallahhh:nazar:

çokguzeller cnm ıyı gunlerde saglıkla kullanın ınsallah

çok teşekkür ederim canım...

benim daha 5 haftalıkken bi kahverengi leke olmuştu..3 ay progestan kullandım.ama kanama olmadı..inşallah senin kanamaların da bi an önce biter canım..

Kızlar bütün Vanı gezdim bir hamile çorabı bulmadım

netten almak istemedim hem ince hemde çok pahalı

neyse bir yerde satıcıda allah bin kere razı olsun 15 lira termal külotlu çorap aldım

ay giydim nasıl rahat hiç yok gibi

e bizim buralarda soğuk oluyor iyi oldu :)

çok mutlu oldum

bu arada bir iki bebek magazası gezdik çok güzel şeyler var :)

Son düzenleme:

* 9. gebelik haftasında anne karnındaki bebek hıçkırmaya başlar ve gürültülü seslere tepki verir. 6.ayda duyabilir.

* Aynen erişkinler gibi anne karnındaki bebek rüya görmekte ve derin uyku dönemi (REM) yaşamaktadır.

* Anne karnındaki bebek annenin yediklerinin tadını alır. Tat kültürünü ilk olarak anne karnında almaya başlar.

* Tüm bu becerilerin yanında anne karnındaki bebek annesinin ve bir yabancının sesini ayırabilir ve kendisine okunan masallara tepki verebilir.

* Prematüre bir bebek bile hissetme, tepki verme ve çevreye uyum becerisine sahiptir.

* Anne kanındaki bebeğin bu uyaranlara cevap vermesi bebeğin gelişimi için bu uyaranların devamlı gerekli olduğu anlamına gelmez.

İnsan davranışının kökleri aslında döllenmeden hemen sonrasına dayanmaktadır. Bir bayan daha hamileliğinin farkına varmadan bebeğinin beyni oluşmaya başlamıştır. 5. gebelik haftasında yumrulu bir kurtçuk görünümünde olan bebekte insan gelişiminin en mucizevi yanı balamıştır. Buruşuk ve kıvrımlı, bilinçten sorumlu olan, hareket etme, düşünme, konuşma ve insan olma özellikerini sağlayan beyin korteksi çoktan oluşmuştur.

9 gebelik haftasında bebeğin balonlaşarak görünmeye başlayan beyni kendi bedeni üzerinde kıvrılma, hıçkırma ve sese tepki verme özelliğini kazanmıştır. 10. gebelik haftasında kollarını hareket ettirir, amnion sıvısını içine alıp verir, çenesini açar ve gerilme hareketi yapar. 3. ay bitmeden esner, emer, yutar, hisseder ve koklar. 6. ayın sonunda duyabilir, gebeliğin sonuna doğru da görmeye başlar.

BEBEĞİNİZİN UYUMASI
Bebeğinizin günlük yaşamını takip eden bilim adamları zamanının çoğunu bu öğrendiklerini yaparken değil uyuyarak geçirdiğini saptamışlardır. 32. gebelik haftasında günün %90-95 ini uyuklayarak geçirir. Bu saatlerin bir kısmı derin uyku bir kısmı da bebek ve erişkinlerden farklı olarak tam olarak gelişmemiş beynin oluşturduğu uyku uyanıklık arası bir dönem oluşturmaktadır. REM uykusu boyunca aynen erişkinlerde olduğu gibi bebeğin gözleri öne ve arkaya hareket etmekte ve araştırmacılar bunu rüya olarak tanımlamaktadır. Bebeklerin rüyaları kendi bildiklerinden yani ana rahmindeki duyularından ibarettir.

Doğuma yakın bebekler tıpkı yenidoğan gibi zamanın %85-90 ını uyuyarak geçirir. Bu sık uyuklama dönemleri arasında uyarılara cevap veren uyanıklık dönemindedirler.

BEBEĞİNİZİN ÖĞRENMESİ
Görme, hissetme ve duyma yetisi beraberinde öğrenme ve hatırlama becerisini de getirmektedir. Bu aktivite otomatik, genetik hatta biyokimyasal olabilir. Örneğin alarm sesine maruz bırakılan bir bebek tekrarlayan gürültülü seslere zamanla tepki vermeyi bırakır. Aynı türdeki öğrenme annenin sesine verilen tepkide de izlenebilir. Aslında bebekte bu yetenekten daha ötesi de vardır. Yapılan bir çalışmada bebeklerin kulaklık ile verilen seslerden bir kısmına daha hızlı emerek bir kısmına da daha yavaş emerek cevap verdiği izlenmiştir. Doğumdan sonra birkaç saat içerisinde bebeğin annesinin sesini bir yabancının sesine tercih etmesi, bu beceriyi anne karnında son aylarda aldığını, annesinin sesini öğrendiğini göstermektedir. Yine anne karnında bebeğe tekrarlanarak okunan bir masalı doğumdan sonra yeni duyduğu bir masala tercih etmektedir.

Yeni doğanlar annenin sesini yabancılardan ayırt edebilmekte ancak anne karnındaki gibi amnion sıvısından filtre edilmiş halini havadan duymaya tercih etmektedirler. Aynı zamanda bebekler ırkçılık da yapmakta ve annelerinin veya yabancı birinin kendi dilinde konuşmasını, başka bir dilde konuşmalarına tercih etmektedirler :)

Bebekler aynı zamanda bazı masalları diğerlerinden daha çok severler. Bildikleri bir masal annenin karnına yakın okunduğunda kalp atışlarında yavaşlama ile cevap vermekte, aynı masalı okuyan kişi bilinmeyen bir masal okuduğunda kalp atımı değişmemektedir.

Bebekler aynı zamanda ses ve hikayelere ritimli olduğunda normal okunmalarına göre daha çok tepki vermektedirler.

Sonuç olarak anne karnındaki bebek bir dereceye kadar dinleyebilir, öğrenebilir ve hatırlayabilir ve çoğu bebek ve çocuk gibi kendisine yakın olanın, alışık olduğunun konfor ve güvenini hisseder ve tercih eder.

BEBEĞİNİZİN KİŞİLİĞİ

Her doğan bebeğin farklı olduğu ve farklı mizaçta olduğu bilinen bir gerçektir. Sadece bu davranışsal durumun anne karnında ne zaman ve nasıl başladığı yoğun araştırma konusudur.

Bebeğin mizacı ile ilgili yapılan ilk çalışma 1996 yılında yapılmıştır. Anne karnındaki 100 bebeğin hareketleri ve kalp atımları doğum öncesi izlenerek doğum sonrası ile karşılaştırılmıştır. Bulgular şunlardır:

Anne karnında çok aktif olan bebekler daha hırçın çocuklar olmaya eğilimlidirler. Uyku dönemleri çok düzensiz olanlar çocukluklarında daha az uyumaktadırlar. Kalp atımları yüksek olan bebekler, sağa solu belli olmayan inaktif bebekler olmaktadırlar.

Davranış doğumda başlamamaktadır. Daha önce anne karnında başlamaktadır. Gelişim üzerindeki en önemli etkilerden biri bebeğin içinde bulunduğu ortamdır. Bebek anneden çok büyük oranda hormonal etki almaktadır. Dolayısı ile biyolojik ritmi annenin uyku dönemlerinden beslenme alışkanlıklarından ve hareketlerinden etkilenmektedir.

Annenin strese verdiği hormonal cevap da kritik bir öneme sahiptir. Çok stresli anneler daha hareketli ve daha hırçın bebeklere sahip olmaktadır. En stresli annelerin çalışan anneler olduğu görülür. Bazı anneler, gebelik üzerindeki etkileri tam bilinmemesine rağmen, doğum yapacakları güne kadar çalışmayı tercih ederler.

İş hayatı çok ciddi bir stres oluştursa da gebelik hormonları hem anne hem de bebeği bu strese karşı korumada yardımcı olmaktadır. Strese karşı bireysel yanıt da önemlidir. Son zamana kadar çalışmayı tercih eden bayanlar zaten kişilik yapısı gereği tercih etmeyenlerden daha stresli bir yapıya sahiptirler.

Stres, beslenme ve toksinler zeka üzerine de zararlı etkiye sahiptir. Son çalışmalarda daha önce düşünülenin aksine IQ üzerine genlerin etkisinin, anne karnındaki çevresel etkilerden çok daha az olduğunu göstermektedir. Doğanın doğumdan önce bebeği etkilediği doğumdan sonra da beslediği yönündeki eski görüşümüzü bir daha gözden geçirmemiz gerekir. Doğum öncesi de anne tarfınan sağlanan bir dış ortam vardır.

Henüz doğmamış bebeklerinin sağlıklı gelişimini düşünen ebeveyn adayları bu işe anne karnındaki ortamı hazırlayarak başlamalıdırlar (stresten ve dış etkilerden uzak, ilaçsız) birçok uzman bebeği düzenli zamanlarda dürtmeyi bebekle konuşmayı, klasik müzik dinletmeyi önermektedirler.

Bu uyarıcılar gerçekten işe yarar mı? Daha önemlisi güvenli midir? Bu yöntemi kullananların bazıları çocuklarının daha akıllı, daha konuşkan , daha müzik eğilimli ve daha sosyal olduklarının düşünmekte ama bilimsel olarak hala şüpheli olarak kalmaktadır. Bunun tersini savunanlar ise bebeğin ne zaman uyanık olduğunu bilemediğimiz için bu uyarıların uyku düzenlerini bozabileceğini iddia etmekte ve yeni doğan bir bebeğe bu uygulamalar düşünülmezken neden anne karnında düşünüldüğünü sorgulamaktadırlar. Bebek ile nazik bir şekilde konuşmak bebeğe olduğu kadar anne baba adaylarına da yardımcı olmaktadır. Bebeğini düşünmek, onun ile konuşmak, eşini bebek ile konuşmaya yönlendirmek hayatınıza bu yeni girecek canlıya hazırlanmanız açıcısından önem taşımaktadır.

Back
X