2013 Şubat Anneleri....

HANGI DOGUMU TERCIH EDERSINIZ

• normal dogum

OY: 67 56,8%
  • sezeryanla dogum

OY: 30 25,4%
  • basarili gectikten sonra farketmez

OY: 21 17,8%

• Ankete Katılan
    118
  • Anket Kapalı .
benim paşam gece en az 2 defa kesin kalkıyor gecede 1 buçuk 2 den önce uyumuyor oda ayrı sabahda 10 gibi kalkıyor ben yemek için öyle saat ayarlamadım yani gece 10dan sabah 12 ye kadar sadece anne sütü veriyorum sonrada benim canım ne zaman isterse ek gida ve sütümden veriyorum yani arasını hiç saate bakmadım ama uzun aralıklarla vermiyorum en fazla bir saat sürüyordur herhalde meme herzaman hazır ufak bir vızırdamasında veriyorum ek gida olarakda herobabynin meyve püresini veriyorum onu cok seviyor ağzını açıyor hemen :nazar::nazar:çorba yapıyorum bide keçi yoğurduna pekmez katıyorum bieraz onuda öyle yiyor 3 gündürkide bebe büskivisinin içine keçi peyniri ve zeytin koyuyorum onuda öyle yediriyorum onu pek sevmiyor ama acaba cok mu yakın zamanlarda besliyorum ya yarın unutmasamda bir saat tutsam ne kadar aralıklarla veriyorum diye :45::45::45:

Canim benim oglumda ayni sekilde sik ama az besleniyo.. mesela hic 120 cc mama ictigini ya da memede 20 dakika kaldigini bilmem. Ve sik beslenirse ya da eline birseyler verirsem daha az muzuklaniyo.. kilosu da yok aslinda ama onun beslenme sekli boyle:))

öyle bi yazmışsın ki nefis çekiyo valla :))))
eminim çok lezzetlidir okurken bile ağzı sulanıyo insanın
iyiki hamile değilim :)) yoksa bebeğimin vucudu göz göz kek şeklinde atardı :9::9::9:
face baya aktif buraya göre
günde kaç defa buraya gelip gittiğimi saymadım ama
dönüp dolanıp aynı msjları okuyunca da sıkılıyorum açıkçası

Canim artik herkesin bebisi hareketlendi uyku saatleride kisa.. ben gunduz mert uyudugunda yemek ve krtaligi toparluyoru m başkada vakit kalmiyo..ama eski sohbetleri arkadaslari özlüyoruz keske gelseler yine guzel olur...

Canim artik herkesin bebisi hareketlendi uyku saatleride kisa.. ben gunduz mert uyudugunda yemek ve krtaligi toparluyoru m başkada vakit kalmiyo..ama eski sohbetleri arkadaslari özlüyoruz keske gelseler yine guzel olur...
öyle canım ben kumpirella nın yazdığını onayladım sadece
ama face deki grup(2013 Şubat anneleri grubu) burdan daha aktif
oradaki üyelerde burda yazışanlar olunca
galiba buraya girip yazmaktansa , zaten açıkolan faceden yazmak daha kolay oluyor
benim açımdan bile öyle yani
ama burayı bırakmak istemiyorum bende hatırası büyük:16:

Arkadaşlarım bebislerinize yatmadan önce nasil doyuruyosunuz.. muhallebi yapan var mi ya da kasik mamasi falan..mert cok uyanoyorda:((
biz daha yeni ek gıdaya geçtik canım
şimdilik sadece yoğurt ve meyve püresi
dr kilo alımı iyi dedi kaşık maması falan başlamadık
ama ömerde gece çok uyanıyor
acaba açlıktan mı uyanıyo kuzum :(((

biz daha yeni ek gıdaya geçtik canım
şimdilik sadece yoğurt ve meyve püresi
dr kilo alımı iyi dedi kaşık maması falan başlamadık
ama ömerde gece çok uyanıyor
acaba açlıktan mı uyanıyo kuzum :(((

Bana acliktan gibi geliyor cunku yatmadan once mama yapiyorum 60 cc fakan iciyo ve baya uzun uyuyor. Sonra ki uyanmasina emziriyorum ve 2 saate bir iyaniyo.. sutum doyurmuyo artik diye dusunuyorum bende.. kimi uzmanlarda gwce beslwmeyin diyo ama be mumkun uyumaz ki emmeyince:))

Bu gece saufalari doldurasim var:)) cok hosuma gitti ve paylasmak istedim oglum beni babasindan kiskaniyor. Hemde nasil sinir nasil cigliklar atiyor:)) korktim valla diyorum oglumu uzme uzak dur benden:))

Ben facede taniyamadim seni kacirmis olabilirim faceden yaziver canim merys ben diye meeak ettim..

Birde kumpi gezmelere gidiyorum deyince tugce aklima geldi yanlis hatirlamiyorumdur insallah ismini o da gezginciydi:)) ama gorunmuyr bu aralar

Ben facede taniyamadim seni kacirmis olabilirim faceden yaziver canim merys ben diye meeak ettim..

Birde kumpi gezmelere gidiyorum deyince tugce aklima geldi yanlis hatirlamiyorumdur insallah ismini o da gezginciydi:)) ama gorunmuyr bu aralar
canım facedeki ismin ne
ebrarkara dye yazdım bulamaıdm

oğlunun seni kıskanması çok keyif verici olmalı :9:
benim oğlumun hiç o taraklarda bezi yok :))

benim pasada cok kalkiuor ya iyi emiyor gecede demekki doymuyor yatmadan oncede biseyler vermem gerek artik bu gece erken yatti onda sabah erken den kalkar herhalde benide gec yatmaya alistirdi simdide uyuyamiyorum evde spora basladim kizlar ebtu ile 15dk spor yapiyoruz aslinda 2kilo vermisim ama gobek oldugu yerde duruyor boyuma gore kilom iyi aslinda ama gobek iste 5gundur yapiyoruz sporu bakalim neolacak amagobegimdeki etler agriyor eriyecekler insallah yemegi azaltip tatliyi kesmedim ama sadece spor sizler biseyler yapiyormusunuz

üyemizden enfes çorba tarifi (6.aydan itibaren)
Çocuklar icin enfess corba tarifi veriyorum cok yararlı vede cok lezzetli. . 2 avuc bezelye ,1 tane orta boy patates, 1 tane havuç, 2 corba kaşığı tel sehriye, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin hepsini küp küp keselim kaynatalim ve mixerden geçirelim azcık tuz ekleyelim ve tel Şehriyeyi koyup yumusayincaya kadar kaynatalim devamli karismasi lazım yoksa dibine Yanae :)) crema çorbası kıvamında olacak çok su eklemeyelimm.. afiyet olsun

üyemizden nefis çorba tarifi(8.aydan itiBaren)
MALZEMELER:bir avuç kırmızı mercimek,bir yemek kaşığı irmik,kuru soğan,orta boy patates,iki tane havuç,2 tane taze fasülye,3 tane bamya,bir diş sarımsak. bunların hepsini haşlayıp blendırdan geçiridm.sonra içine biraz tuz.yeterince zeytin yağı ve nane koydum biraz daha pişirdim.yedirirkende içine limon sıktım.beğenerek yedi NOT: eğer başka sebzelerde olsaydı koyacaktım.siz koyabilirsiniz

üyemizden harika çorba tarifi(6.aydan itibaren)
Bir patadesi kup kup dogra bir havuc 1 kabak maydanoz az sogan pirinc 1 yasdan buyukse azda mercimek 1 kasik kiyma yada tavuk bir kasik z yagi gepsini koyup hasliyorum pure seklinde daha sulusu yedriyorum mevsimine gore ispanak biber domates de ekleyebilursiniz haslandigi icin vitamnleride olmuyo tek kotu yani ccuk asiri vitsmn yuklemesnden sonra yerinde durmuyo :)))

üyemizden terbiyeli sebze çorbası(6.aydan itibaren)
kızlar bu terbiyeli sebze çorbasını yaptım, bezelye yerine semizotu, dereotu, taze fasulye az az doğrayıp koydum içine, çoook güzel oldu tavsiye ederim, eşim de bayıldı..1 sogan, dogranmis 1 havuc, yuvarlak dogranmis 1 buyuk boy patates, kup seklinde dogranmis... 1 su bardagi bezelye 1 yumurta 2 yemek kasigi un 3 yemek kasigi yogurt ¼ su bardagi sıvı yag 5-6 su bardagi tavuk suyu 1 yemek kasigi tuz 1 cay kasigi karabiber Soganlari sıvıyagda yaklasik 3 dakika kadar orta ateste kavurun. Unu ilave edin ve un sariya donene dek kavurun. Sonra, patates, havuc ve bezelyeleri ilave edin. Yaklasik 2-3 dakika daha kavurun ve tavuk suyu ve tuzunu ilave edin. Kaynayinca kapagini aralik birakarak kapatin ve sebzeler pisene dek hafif ateste pisirin (yaklasik 6-8 dakika). Bu sirada, yumurta ve yogurdu cirpin ve corbaya yavasca karistirarak ilave edin. Ocagin altini kapatin. Corbanin uzerine karabiber serpin ve karistirip sicak servis yapin.

üyemizden İrmikli bebek muhallebisi(4.aydan itibaren)
İrmikli Bebek Muhallebisi 2 tatlı kaşığı irmik 100 ml su Yarım olgun muz ya da Çeyrek şeftali... Tarif Su ile irmiği sürekli karıştırarak pişirin, ocaktan alıp soğutun.İyice ezdiğiniz meyve pürelerini katarak iyice karıştırın, ılık olarak bebeğinize yedirin. Bu muhallebiyi değişik meyve püreleri ya da önceden pişirilip püre yapılmış kuru kayısı ilede hazırlayabilirsiniz

-üyemizden ıspanak çorbası(6.aydan itibaren)
oğlum yaptığım yeşil mercimek çorbasını sevmedi ama dün yaptığım ıspanak çorbasına bayıldı....:)) + 1 demet ıspanak +1 su bardağı kemik suyu +su +3 çorba kaşığı un +1 kase yoğurt +tereyağ +toz biber yapılışı:tencerede su ve kemik suyunu birlikte kaynatın.yoğurdun içine un ekleyip karıştırın.kaynayan sudan 2 kepçe alıp yoğurt un karışımına ekleyin.sonra bu karışımı yavaş yavaş kaynayan suya ekleyin ve ince doğradığınız ıspanakları ekleyip pişirin.ben blendırdan geçirdim çok az tuz ekledim. tereyağını eritip pulbiber katın ve çorbaya ekleyin.afiyet bal şeker olsunn...(bu çorbayı bizde içtik isterseniz pulbiber eklemeden bir kase bebişiniz için ayırabilirsiniz)

üyemizden yoğurtlu tavuk suylu çorba(8.aydan itibaren)
1 YUMURTA 1 YEMEK KAŞIĞI UN 1 YEMEK KAŞIĞI YOĞUT TAVUK SUYU HEPSİNİ KARIŞTIR TEL ÇIRPICI İLE TAVUK SUYU SOĞUK OLSUN LÜTFEN 5 DAKİKADA HAZIR YOĞURT ÇORBASI. ÜSTÜNE NANE KOY.İSTEYENLER PİRİNÇ BULGUR TAVUK PARÇALARI KOYUP BLENDER DAN GEÇİREBİLİR.

üyemizden Yoğurt çorbası(6.aydan itibaren)
malzemeler: 3 çorba kaşığı yoğurt,2 kasık un 1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç 2 çorba kaşığı haşlanmış havuc 1 çay kaşığı zeytinyağı...50 ml su Hazırlanışı:Bir tencereye yoğurt unu, haşlanmış pirinç, haşlanmış havuç, zeytinyağı ve su ekleyerek pişiriniz. Bebeğinizin yoğurt çorbası hazır.eti bebek ekmegıyle yedıre bılırsınız...

üyemizden ev yapımı bebek bisküvisi
2 çay bardağı tam buğday unu,1/2 çay bardağı irmik,2 çay bardağı pirinç unu,4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ,2 yemek kaşığı pekmez,1/4 çay bardağı süt hepsini güzelce yoğur şekil ver ısıtılmış 175 derecede altın sarısı olana dek pişir dikkat et çok pişirirsen sert oluyor eğer hamurun sert olursa süt ekleyebilirsin...

üyemizden balık çorbası(8.ay sonrası)
balık çorbası:bir kaç dal brokoli,bir havuç,bir küçük patates 1 dilim fileto somon,bir küçük soğan 2 diş sarmısak,zeytinyağ.düdüklüde soğan ve sarımsak zeytinyağda biraz öldürülür,küp doğranmış havuç ve patates ve brokoli sotelenir en son somon ekelenir,tuz karabiber,biraz kekik eklenip su eklenir ve düdüklüde 15 dakika pişer,blendır cırt ve afiyet olsun.

üyemizden kabak borani 6.aydan itibaren de yapabilirsiniz.
1 yada 2 diş sarımsağı ( bebeğin ayına göre ) zetyin yağında hafif kavuruyorum. Üzerine kabakları küp küp doğrayıp, kısık ateşte 15 dk. civarı kendi suyunda pişmeye bırakıyorum.Üzerine yoğurt da ekleyince çok severek yiyor kızım..

üyemizden et suyuna brokoli çorbası(6 ay sonrası)
et suyuna brokoli çorbasıhaşlamak için kuzu eti alıyorum. gerdan diye satılan parçadan. düdüklüde yaklaşık 20 dakika haşladıktan sonra düdüklüyü açıp içine patates, soğan, havuç ve brokoli ekliyorum ve bir 5 dakika da öyle haşlıyorum. daha sonra karışımın içinden etleri ayırıyorum ve kalanı blender ile güzelce eziyorum. ayrı bir kapta tereyağı ile unu biraz kavurup 2 bardak kadar süt ilave ediyorum ve bunu blender ile ezdiğim çorba karışımına ekliyorum. bir çimdik tuz, bolca karabiber... afiyet olsun

üyemizden yoğurtlu çorba (6 ay sonrası)
soğanı ince doğrayıp patatseide rendeleyerek biraz kavuruyorum. sonra bi kaç kaşık bulgur yada pirinç ama bulgur daha güzel oluyor yarma tadı veriyor. birazda su onları kısık ateşte pişiriyorum.. bir yumurta sarısı iki kaşık yoğurt ve bir kaşık un iyice çırpıp pişen malzmelere karıştırıyorum bir taşım kaynayınca altını kısıp en fazla 5 dakika daha kısık ateşte pişirişyorum.. hem bebeğiniz hem kendiniz yiyebilirsiniz afiyet olsun..

Alıntı....

canım facedeki ismin ne
ebrarkara dye yazdım bulamaıdm

oğlunun seni kıskanması çok keyif verici olmalı :9:
benim oğlumun hiç o taraklarda bezi yok :))

Canim ebrar olarak bulamazsin uydurma isim ebrar sanirim dost demekti oyuzden yazmistim..ummuhan kara olarak bak..:)

Corba tarifleri de cok guzel hala pc yok.. geldiginde guzel bir klasor hazirliycam bu bilgilerle dolu:))

Arkadaşlarım bebislerinize yatmadan önce nasil doyuruyosunuz.. muhallebi yapan var mi ya da kasik mamasi falan..mert cok uyanoyorda:((

Yatmadan önce bebelacın sütlü pirinçli gece muhallebisinden veriyorum en az 4 saat deliksiz uyuyor.benim kızımda emdiği için 2 saatte bir uyanıyordu bu mamayı vermeye başladıktan sonra biraz rahat ettim valla :)

benim pasada cok kalkiuor ya iyi emiyor gecede demekki doymuyoor yatmadan oncede biseyler vermem gerek artik bu gece erken yatti onda sabah erken den kalkar herhalde benide gec yatmaya alistirdi simdide uyuyamiyorum evde spora basladim kizlar ebtu ile 15dk spor yapiyoruz aslinda 2kilo vermisim ama gobek oldugu yerde duruyor boyuma gore kilom iyi aslinda ama gobek iste 5gundur yapiyoruz sporu bakalim neolacak amagobegimdeki etler agriyor eriyecekler insallah yemegi azaltip tatliyi kesmedim ama sadece spor sizler biseyler yapiyormusunuz

Canim umarim istikrarli bir sekilde devam edersin spora..ben yaoamadim pc yi esim satti pc den yapiyordum cok ara verdim en kisa zamanda pc ye kavustugumda baslamayi dudunuyorum spora..

ah kızlarrr yavrum sütü bıraktı yemiyo içmiyor uyumuyo idrar yolu enfeksiyonu, kalpte üfürüm derken böbrek filmi istendi şimdi de :( İstanbul da acill prof. çocuk nefroloğu önerisi rica ediyorum sizden... üzüntü , uykusuzluk ,yorgunluk, stres perişan durumdayım

ah kızlarrr yavrum sütü bıraktı yemiyo içmiyor uyumuyo idrar yolu enfeksiyonu, kalpte üfürüm derken böbrek filmi istendi şimdi de :( İstanbul da acill prof. çocuk nefroloğu önerisi rica ediyorum sizden... üzüntü , uykusuzluk ,yorgunluk, stres perişan durumdayım

Ben nisan annesiyim bizi neler bekliyor diye geziyordum ki mesajınızı gördüm. Hizmet hastanesinde Prof.dr Orhan Ziylan. Biz ona gidiyoruz çok memnunuz kendisi normalde Çapa da ama orda hasta kabul etmiyor. Bize öneren doktor Türkiye deki belkide en iyi çocuk nefroluğudur demişti.Geçmiş olsun

öyle bi yazmışsın ki nefis çekiyo valla :))))
eminim çok lezzetlidir okurken bile ağzı sulanıyo insanın
iyiki hamile değilim :)) yoksa bebeğimin vucudu göz göz kek şeklinde atardı :9::9::9:
face baya aktif buraya göre
günde kaç defa buraya gelip gittiğimi saymadım ama
dönüp dolanıp aynı msjları okuyunca da sıkılıyorum açıkçası
ay kiyamam yaaa, o kadar mi cekti canin? Kargoyla kek gonderilir mi, gondereyim sana? Netten de skype actik mi ev gezmesinden farkimiz kalmaz :)

Bana acliktan gibi geliyor cunku yatmadan once mama yapiyorum 60 cc fakan iciyo ve baya uzun uyuyor. Sonra ki uyanmasina emziriyorum ve 2 saate bir iyaniyo.. sutum doyurmuyo artik diye dusunuyorum bende.. kimi uzmanlarda gwce beslwmeyin diyo ama be mumkun uyumaz ki emmeyince:))
bunu soyleyen uzmanlarin bebegi var mi gercekten cok merak ediyorum. Nasil beslemeyelim? En iyisi bebekle uyumak arkadaslar, ben kizim gece kac kere uyaniyor bilmiyorum cunku o mikirdaninca aninda memeyi veriyorum, uykuma devam ediyorum. Boylece hic uykusuzluk sikayetim olmuyor. 1 yasina kadar filan da boyle gidecek sanirim, esimle ortamizda uyuyor kizim. Uyanir gibi olunca bazen benim ya da babasinin varligini hissedip kendiliginden uykuya devam ediyor. Ama acsa emmekten baska care yok.

tugce yakinda bizim bebeler otururken oglunun yurumeye basladigi -fantastik fotolarla - aramizda olacaktir :p
saka bir yana, pofikcinin son cikismasinin ardindan gelmeye pek istekli oldugunu sanmiyorum.

Canim umarim istikrarli bir sekilde devam edersin spora..ben yaoamadim pc yi esim satti pc den yapiyordum cok ara verdim en kisa zamanda pc ye kavustugumda baslamayi dudunuyorum spora..
ben leslie nin tarzini sevdim, agir egzersizden nefret ediyorum. Bu hafta 1 mille basladim :)) begenmeyen, ben onda ter atamiyorum diyenler var, ya kadin daha ne yapacaksa, duvara mi tirmanacagiz yani?

Allah acil sifalar versin..umarim yakinda hersey yoluna girer

Canim ebrar olarak bulamazsin uydurma isim ebrar sanirim dost demekti oyuzden yazmistim..ummuhan kara olarak bak..:)

Corba tarifleri de cok guzel hala pc yok.. geldiginde guzel bir klasor hazirliycam bu bilgilerle dolu:))
mesaj attım canım sana :34:

çok geçmiş olsun canım Allah şifa versin kuzucuğuna

ay kiyamam yaaa, o kadar mi cekti canin? Kargoyla kek gonderilir mi, gondereyim sana? Netten de skype actik mi ev gezmesinden farkimiz kalmaz :)

bunu soyleyen uzmanlarin bebegi var mi gercekten cok merak ediyorum. Nasil beslemeyelim? En iyisi bebekle uyumak arkadaslar, ben kizim gece kac kere uyaniyor bilmiyorum cunku o mikirdaninca aninda memeyi veriyorum, uykuma devam ediyorum. Boylece hic uykusuzluk sikayetim olmuyor. 1 yasina kadar filan da boyle gidecek sanirim, esimle ortamizda uyuyor kizim. Uyanir gibi olunca bazen benim ya da babasinin varligini hissedip kendiliginden uykuya devam ediyor. Ama acsa emmekten baska care yok.

tugce yakinda bizim bebeler otururken oglunun yurumeye basladigi -fantastik fotolarla - aramizda olacaktir :p
saka bir yana, pofikcinin son cikismasinin ardindan gelmeye pek istekli oldugunu sanmiyorum.

ben leslie nin tarzini sevdim, agir egzersizden nefret ediyorum. Bu hafta 1 mille basladim :)) begenmeyen, ben onda ter atamiyorum diyenler var, ya kadin daha ne yapacaksa, duvara mi tirmanacagiz yani?
canım istedi valla :9:
bi kaç gündür kendimi aç bırakıyorum ayıptır söylemesi
birinin bu göbeğe dur:45: demesi gerekiyordu
bugün yüzmeye gittim yeni bi kurs başlamış yeni hatunlar
hazırlandım suya giriyorum biri seslendi arkamdan
aaaa hamilesin sennnn dedi ..mokunda moncuk bulmuş gibi :9: gözler fıldır fıldır
yoooo dedim :27:
ama göbiş gördüm ben diyor :57:
ben inkar mı ettim dedim doğumdan sonra bu kaldı geriye :37:
bi dudak büktü hatun görmen lazım:19:
dersin kendi manken, hiç yoksa 90 rahat vardır
suyu yara yara gidiyo havuzda :9:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "hangi ayda, hangi besinler verilmelidir" hakkındaki değerli bilgilerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

[h=3]0 - 4 AY[/h]Bebeğiniz ağladıkça ve acıktıkça anne sütü vermelisiniz. Anne sütü yoksa veya yetersizse anne sütüne adapte bir biberon maması kullanmalısınız.

[h=3]4 - 6 AY[/h]
Yumuşak ve topaksız, yarı sıvı püreler veriniz.

Anne Sütü veya Mama
Anne sütünü aldığı sürece devam edilmelidir. Anne sütü yoksa veya yetersizse 3-4 öğün 2 numara devam maması verilmelidir.

Kaşık Maması
Ek gıdalara geçiş aşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu dönem için hazırlanmış sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamalarını kullanabilirsiniz veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz.Kaşık maması ayran gibi sulu bir biçimde yapılır, her gün 3-4 çay kaşığı verilir ve miktar her gün biraz daha arttırılır. Bir hafta sonra mama boza kıvamında yapılır.

Meyve Suyu
Kaşık mamasından 2 hafta sonra meyve suyu verilir. Mevsimine göre meyve seçilir ve suyu sıkılarak hazırlanır. 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş-yavaş arttırılır.1-2 hafta sonra püre şeklinde verilebilir. 2 hafta kadar devam edilir.

Sebze Çorbası
Meyve püresinden 1 hafta sonra verilir. Bazen 5.veya 6. aylarda muhallebiye başlanır ve 1-2 hafta sonra sebze çorbalarına geçilir. Ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce genellikle öğle menüsün de sulu olarak 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş-yavaş artırarak verilir. Çocuğunuzun isteğine göre her gün arttırılır ve 1 hafta sonra püre haline geçilir.

Sebze çorbasına daha sonra eklenecek besinler : Kabak- ıspanak-pırasa-karnabahar-Bezelye-Fasulye-Brokoli-kereviz

Yoğurt
Genellikle ikindi Ya da akşam öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir.

Muhallebi
Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 4-5. aydan itibaren gece menüsü olarak verilir.Kaşık maması veya pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi olabilir.
[h=3]7 – 8. AY[/h]Anne sütüne aldığı sürece ve miktarda devam edilmelidir. Anne sütü yoksa veya yetersizse en az 300 ml. devam maması verilmelidir.

Meyve ve sebzeleri püre halinde rahatlıkla verebilirsiniz. Artık eline ağzında geveleyeceği çubuk biçiminde çiğ sebzeler verebilirsiniz. Bu dönemde et ve balıklara geçilebilir.

Tahıl gevrekleri, soyulmuş domates, suda bekletilmiş kuru kayısı 7-8. aylarda verilebilecek diğer uygun besinlerdir.

Kahvaltı
Çocuk meyve püresi, sebze püresi, muhallebi ve yoğurt gibi besinlere alıştıktan sonra 6. ay da kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta
Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 6. ayda günaşırı 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş-yavaş miktarı artırılır. Bir ay sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı, alıştırma süresince katı daha sonra kayısı kıvamında verilebilir.

Tahıllı Çorbalar
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Et ve Tavuk
Deri ve yağları ayrılarak 7-8 aylarda bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya tavuk eti parçası sebze çorbasına eklenerek sebze ile birlikte püre haline getirilir.

Balık
8. ayda öğle veya akşam öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.

Köfte
7. ayda öğle veya akşam öğünlerinde verilebilir.

Karaciğer
8. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek püre şeklinde 15 günde bir kez olmak üzere verilebilir. Ama yine de size 1,5 yaşına kadar beklemenizi öneririz. Diğer sakatat ürünlerinin bebek beslenmesinde yeri yoktur.
[h=3]8 - 9. AY[/h]

• Yemek taneleri biraz daha büyük olabilir. Rende veya püre yerine doğranmış yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Kendi kendine yemeyi öğrenmesi için eline sık sık çubuk biçimli yiyecekler verebilirsiniz.
  • Et ve balıklar ızgara veya haşlama yapılarak irice kıyılarak verilebilir.
  • Kızarmış ekmek, tuzsuz ev yemekleri, çorba, börek gibi besinleri verebilir.
Pilav, Makarna ve Dolmalar
6. aydan sonra yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.
[h=3]10-12. AY[/h]
  • Bu aylarda evde yenen hemen-hemen her şeyi bebeğiniz de yiyebilir. Pişirirken yemeklerin tuzsuz olmasına dikkat ediniz.
  • Et, balık ve tavukları küçük lokmalara ayırabilirsiniz.
[h=3]BEBEK BESLENMESİNDE SEBZELERİN KULLANIMI[/h]
  • Patlıcan ve bakla bebek beslenmesinde yasaktır. Çünkü içlerinde nikotin bulunur.
  • Ispanak da bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Isıtıldığında içeriğindeki nitrat, nitrite dönüşür.
  • Domates de alerji yapma özelliği nedeni ile dikkatli verilmelidir.
  • Patates, havuç, maydanoz, bamya, yer elması, semizotu, araka, fasulye rahatça verilebilen sebzelerdendir.

alıntı....

Back
X