• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

21 yaşinda evlenmek çok mı kötü

Görücü usulü için tepki vermeyeceğim ama üniversite okumadan evlenmek pek mantıklı değil. Üniversite bir insanın en güzel yılları hiç kimseye bağımlı olmadan keyfince geçirmek gerekiyor değil evli olmak sevgili bile olmamalı bence o dönemde çünkü bir de onların sorumluluğuyla uğraşıyorsun. 21 yaş çok erken her yerden elde kalan bir konu velhasıl

Evet şu algıda nefret ediyorum üni okumayan herkes mutsuz olacakmış gibi ne iyi bir anne ne iyi bir evlilik ne iyi bir sosyal ortamı olmayacakmış gibi
Üniversite dediğin sadece diploma değil çünkü. Kendi başının çaresine bakmayı öğreniyorsun, çeşit çeşit insan tanıyorsun, ayakta durma tecrübesi öğreniyorsun. Seçeneklerin oluyor, hatalar yapıp bedelini ödüyorsun veya ders çıkarıyorsun. Arkadaş çevren oluyor, değişik görüşleri fikirleri görüyorsun. Paran yetişmeyince aç kalmamak için çareler arıyorsun geçici işlerde çalışıyorsun. Sadece akademik okul değil hayat okulu aynı zamanda.

Size, okuma boşver ben de okumadım meslek yapmadım hemen evlendim diyenlere dikkat edin. Herkesin imkanı şartı aynı değil. Babadan varlıklı değilsiniz, gerekince kapıyı çekip gidebileceğiniz kendinize ait bir odanız bile yok baba evinden başka. Bu evliliklerin hiç şaşmazı, korunurken hamile kalmak oluyor ya da kendime tutunacak dal aradım diye çocuk yapılıyor.

Ayrıca asosyal, ilişki tecrübesi olmayan biri birden ortam kelebeği olmayacak değil mi? Kendi hattı olan şöförlük yapan biri bayramda, hafta sonlarında, tatil günlerinde bile çalışacak. Balayı günleri cicim ayları geçince evde oturur beklersiniz. Bütün vaatler hep sözlü, havada uçuşuyor. Garantiniz ne onu yazın biraz da. Nişanlınız, gezeriz tozarız değişik yerler insanlar tanırız keşfederiz adamı değil.

kadınların kurtuluşu sürekli birilerinde araması beni çok sinirlendiriyor. aile evinde huzursuz diye kocaya gider, kocadan huzursuz olunca da başkasına gider.

ama farkında değil ki kendinden başka kimseye zarar vermiyor. bu kızcağız evden ayrılmak için 21 yasında kıza görücü gelen zihniyetten ziyada eğitimine ağırlık verip kendine güvenen bir kadın olsa geleceğini kurtaracak.

ama yok baba evinden çıkayım, ömrümi bir başka erkeğin merhametine bırakayım…

bugün adam oku diyor. yarın nikah olduktan sonra yok ev işi aksıyor, yok çevren genişliyor diye kısıtlayabilir de. o zaman neresi olacak kaçış yeri Allah bilir.

baba evinden kurtulmak için evlenen herkes baba evini mumla arar. evlenmenin motivasyonu asla bu olmamalı.

ondan sonra görüyoruz işte sabah programlarında ülkenin halini. sinir oluyorum gercekten. korunması gereken aciz bir seymiş gibi görüyorlar kendilerini.

siz kendi hakkınız için ayak diretemiyor, kendi sınırlarınızı koruyamıyorsanız hiçbir erkek sizin için bunu yapamaz. ancak bu zayıflığınızı kullanır. siz de “ehe seviyor beni” “ehe kıskanıyor beni” saçmalıklarıyla her seyi hak görürsünüz.
Teoride %1000 haklısınız, pratikte siz bu gibi ortamda yetişmediğiniz için (ŞÜKÜRLER OLSUN!) kurban psikolojisinin ne kadar derine işemiş olduğunu anlamanız mümkün değil. Ben bu hâlimizin şuuruna ve ne kadar yaygın olduğunu idrâk edince 2-3 ay uykusuz kaldım, uyuduğumda da diş gıcırdatır oldum 😅🥹

Bu söylediklerinizi(-mizi) duyduklarında onları ‘kültür’ olarak benimsedikleri örf ve âdetlerden zorla soymaya ve hatta ahlaksızlığa sürüklediğimize falan CİDDEN İNANIYORLAR…

Yani ne kadar doğru kıyaslamak bilemedim ama, yıllarca kafeste yaşamış ve itilip kakılmış bir hayvanı HE diyerek kurtarıp doğaya salamazsınız. Hatta çoğu vakit kafesin içinden çıkmaya korkuyor. Yavaş, yavaş, alıştıra, alıştıra, korkacak bir şey olmadığını göstere göstere, kafese istediğinde dönebileceğini anlatarak uzuuuuuuuun bir vakit alıyor kısacık ömürlü bir köpek yahut kedi de bile. Güvenini kazanmanız bazen haftalar alıyor. İnsan ise çok daha kompleks bir memeli…

Bu sebeple ÇÖZÜM(lerin) NE(ler) olduğu aslında berrak zihinli, sorgulayıcı akıllar için son derece açık ve sarih olmalarına rağmen uygulamaya koymak, hele Devlet’i yönetenler de benzer bir gerilikteyse, çok zor oluyor.

Kayahan’ın bir parçasında ki söz geldi aklıma 😆 ‘BİZİM YOLUMUZ UZUUUUUUUN, BİZ BU YOLUN YOLCUSUYUZ’ diye… sonuna şehadet eder miyiz hiç, kendi nâmıma şüpheliyim…. Belki 4-5 nesil sonra 🤷🏻‍♀️

Neden sadece bunların bekarken yapılacağını düşünüyorsunuz ki benim arkadaşim evlendikten sonra 2 üniversite bitirdi çalışıyo ve gayet de mutlular bence öğrenmenin kendini geliştirmenin evlilikle alakası yok bu denli yok en azından

Evet bunlarin evlilikle alakasi yok ama 26 yasinda ev iş arasi hayat geciren bir adam evlenince gezmeye, gelişmeye acik mi olacak? Hadi simdi goruculu tanismissiniz ten temasi vs olmamis dogru durust mesafe var ee hevesi var evlenip o heves gecince rutine dönünce anlarsiniz asıl gercegin nasil olduğunu. 🙄

Bu arada ben de 21 yasimda evlendim
Ama kimseye gidin 21de evlenin diyemem. Evlendiginiz kişi size alan taniyacak mi? Bu evlilik olmaz dediginiz noktada ailenize ve eski hayatiniza dönebilecek misiniz? Ablalariniz mutsuz evlilik surduruyomus mesela siz donebilcek misiniz?

Olay yaşla başla bitmiyor hayatina yön verecek bir sürü degisken oluyor. Ben 30 yasimdan sonra esimle ulke degistirip o ulkede calismaya basladim farkli diller de ogrenmeye calisiyorum gayet ve birlikte çok cook gezdik gezecegiz.
Evlilik, bütün hayati yaşayip bitirip ( o nasil olacaksa) ölmeden önce yapilacak son sey degil. Her şeyi tek basina denemek, tek basina yapmak isteyen hiç evlenmesin zaten cunku dunyanin hevesi 40 yasina da gelsen bitmez.

Ama ben sizin bu kafada oldugunuzu dusunmuyorum zaten bu durumda bu adamla olan evlilik size bisey kaybetttirmez insanin icinde varsa evliyken de yapar bekarken de yapar. Ama hayatta boyle hevesleri olacak biri "cok sevgilim oldu artik evleneyim" kafasinda biri olmaz muhtemelen. Herkes ucarak kacara mutlu olacak diye bisey yok. Gayet gorucu usulu iş ev arasi hayat yasayan adamdan 2 cocuk yaparakta mutlu olunabilir. 🙄

Bende onu çok seviyorum Allâh razı olsun benimle çocuk oluyo eğleniyo her anımda destekçim ama benim onu sevdiğimden daha çok seviyo beni çünkü ilkiyim
Sakın sakın sakın 1 sene sonra hemen çocuk olayına girer yaşı büyük okutcgm olayları sence gerçekleşir mi? Göndermycgne %80 eminim. Sen düşün şimdi senden küçük eşin var ve üniversiteye gidck.
Lütfen bunu yapma kendine sınavı kazanırsan arkana bakmadan boz nişanı ne demek görücü usulü evlilik 21 yaşında sakın sakın.

Öncelikle 21 yaşında görücü usulü evliliğe ne gerek var? Evlişik için erken ama görücü usulü için çok daha erken bir yaş. İkincisi eğer üni kazanırsanız ortamınız olacak, arkadaşlarınız olacak, bu adam bunu kaldıramayacak huzursuzluk çıkaracak. Bütün arkadaşlarınız buluşup gezerken, konsere giderken, beraber ders çalışırken siz ev işi yapacaksınız, onları uzaktan izleyeceksiniz. Sürekli hesap vereceksiniz. Belki de aşık olacağınız kişi ile karşılaşacaksınız ama artık çok geç olacak. Deseydiniz ki ben aşığım evlenmek istiyorum zor olur ama tamam derdim belki ama görücü usulü bu. Karşınızdaki kime dönüşecek, siz neler hissedeceksiniz hiç bir fikriniz yok. Gerekirse diploman çürüsün lafı da hiç iyi niyetli değil ben söyleyeyim. Ya okulu bıraktırır size ya da çalıştırmaz bu sözü söyleyen. Bu bir sinyal. Lütfen bunları bir tartın.

Hangi ara çok sevgili yaptında yıprandın? yani en fazla ne yaşamış olabilirsin ki. Ben 35 ime kadar dogru insanı aradım anca buldum nişanlıyım bende ağustosta evlenıyorum. Ama ben okul iş olaylarını çözdüm. Her ne kadar eşin okursun yaparsın edersin dese de evlilik maalesef buna engel oluyor sorumlulukların oluyor bir kere sorumlu olduğun bir eşin oluyor her şeyi ona göre ayarlamak zorundasın falan filan yani bence evlilik için senin yaşın çok çok çok erken insanın kararları fikirleri zamanla değişiyor ayrıca iş olayları evlenmeden önce çözmesi gerekiyor yani Hadi üniversite bitirdin bunun iş hayatı var stajı var tecrübe edinip işi anlaması kavraması var bunlar evliyken biraz zor yapılır bence çünkü evin sorumlulu her zaman daha ağır basacak kaldı ki ben 21 yaşındaki bir insanın evliliğe çok hazır olabileceğini ve o yükü kaldırabileceğini düşünmüyorum yani o yaşta benim de karşıma ciddi ilişkiler çıktı evlilik yoluna girebileceğim ama ben kendimi daha hazır hissetmiyordum iyi ki de evlenmemişim diyorum şu an o yaşta çünkü benim için hata olabilir bir insanla boşanmış da olabilirdim yani ne kadar çok sevgili yaptım desen de senin tecrübenle benim tecrübem asla bir olamaz mesela. Tabi biz ne kadar konuşursak konuşalım sen yine bildiğini okuyacaksın ama hayatını çok büyük bir dönüm noktasındasın bunu bil yani üniversite falan okuyabileceğini düşünmüyorum ben evlenip de açık konuşayım sana üniversiteyi evli olduğun şehirde kazanabilecek misin? Ayrıca senin çok sıkı ders calisman sınavlara girmen gerekiyor bütün gününü okulda geçirmen gerekecek ev iş işi ne olacak peki kocana olan sorumlulukları ne olacak? Elin adamı annen baban gibi sana iyi bebek gül bebek falan davranmayacak şu an çok iyi biri falan diyorsun da uzaktan herkes iyi canım ama işin içine girdin mi insanların gerçek yüzünü işte o zaman çirkinliklerini o zaman görüyosun. Yukarıda bir hanımefendi demiş ki arkadaşların konsere gidecekler kafelerde oturacaklar hep birlikte toplaşıp sosyalleşecekler sen bunları yapamayacaksın senin hayalin zaten bunları yapmak değil miydi? Bak bir anda hayallerinden vazgeçtin sanırım sen ailenden kurtulmak için biraz daha evlilik istiyorsun yoksa insanın evde huzuru mutluluğu varsa o yaşta bu atraksiyonlara girmez senin ailennde de iş olsa seni bu yaşta evlendirmez ... yazık yani hayatın kaymasına ramak kala.

Son düzenleme:
Üni.yi bitirdim, işe başladım 25yasindan sonra evlendim hatta 26 ya bir ay vardı tam, bu süreçte gezdim, gördüm, eğlendim, yolumu yönümu şaşırmadım ama içimde ukte kalan birşey de olmadı, hergun fikirlerim değişti, dusuncelerim yeniden sekillendi, hergun benim için yeni tecrübeye gebeydi, eşimle tanıştık evlenme kararı aldık, bir günde pişman olmadım çok çok şükür. Düşünüyorum da o yaslarimda ne kadar çocuksu ne kadar havai yasiyormusum, sonunda ben oldum işte. Acele etmemelisin, okumak istiyorsun madem oku, ortamın fikirlerin değişsin olgunlassin, yok ben nisanlimdan eminim diyorsan da herşey senin için iyi olur inşallah... Başka ne diyebilirim ki...

Biliyorum bende inanmamıştım sevdiği vs olmuş ama sevgili yapmamış bira a sosyal biriymiş eskiden sonrada olduğu şehirdeki kültürden kimseyle evlenmek istemediği için hayatına kimseyi almamış
Bu da çok normal değil bence. 26 yaş da çok genç görücü usulü için. Ayrıca ilkimsin(!) lafı da müthiş bir yalandır her zaman, manipülasyon ve ilişkinin içine hapsetmek için kullanılır. Bazı ablalar gazlamış ama ben üzüldüm şahsen.

Evet şu algıda nefret ediyorum üni okumayan herkes mutsuz olacakmış gibi ne iyi bir anne ne iyi bir evlilik ne iyi bir sosyal ortamı olmayacakmış gibi
Mesele üni.de değil ki, okumayip çalışadabilirsin, durumun varsa gezebilirsin, konu daha genceciksin, fikirlerin değişecek, sen degiseceksin, erkenden evlenip aile sorumluluğu alınan dönemlerde değiliz, içinde kalanlar sonra yük olmasın sana diye anlatıyoruz ama pek faydası yok, sende inşallah erkenden evlenip istediğin herşeyi yapıp, başarıp pişman olmayan azinliktan olursun, hayatta başarılar.

Hoşunuza giden yorumlara aldanmayın derim. Hayatım boyunca duymak istediklerimi duyduğumda bir adım yol gidemedim. Bazen de duymak istemediklerimiz bizi ilerletir, bunu unutmayın.
Üniversite okumak sadece diploma değil, lise 5 gibi okursanız tabi farkı ne denir. Ama hayatınızdaki ilk tecrübeleri orada edinirsiniz. Bir sürü şehirden insan görürsünüz. Sonra bir sürü etkinlik olur, katılırsınız ufkunuz açılır.
Aöf ile örgün eğitim veren bir üniversite asla aynı değildir. Neden illa aöf olmalı? Örgüne müstakbel eşiniz mi izin vermiyor?

Erken evlenmek bı yandan güzel ama evlilik güzel giderse.İnsanin 30 dan sonra bütün düşünceleri değişiyor.su an evli olanlarin yuZde 70 i hatta belki daha fazlası geri dönebilse eşiyle evlenmezdi bence.ben 23 yaşında evlendim bazen sanki hiç bekar olmamıştım gibi geliyor.Madem iyi bir insan madem sizi çok seviyor.biraz beklesin bence.

Evlendiğinden kısa bir süre sonra çocuğun da olabilir. Hem evlilik sorumluluğu ve çocuk bakımı, zaten zamanında gençliğini yaşayamamışsın daha da kötü olur senin için. Benim erken yaşta evlenen yakınlarım yaşından çok büyük sorumlulukları taşıyorlar. Evet evlilik güzel bir şey gibi geliyor ama daha çok gençsiniz önce yaşayamadığınız bekar hayatını yaşayın sonrasını düşünün derim ben

sonuna kadar arkandayım diploman kanepe altında çürüse bile yinede oku ders çalış kendini geliştir bişeyden geri kalma diyo
bunları söyleyecek kişi görücü usulu evlenmez
kendi özgür iradesi ve yukarda bahsettiği özelliklerle kazandığı sosyal çevreden birini bulur zaten

21 yaşında kızım şuan üniversiteden gelecek bana istediği yemeklerin siparişini veriyor
annesine nazlanacakmış ne evliliği

Benim gezmek arkadaş edinmek çalışmak gibi bir imkanım olmadı maalesef üni okumak istediğim de ailem çok masraf yapacağımı söyledi ve o sebepten çalışmayı bırakmıştım ve ev temizliği yemek vs 13 yaşından beri bana ait malesef hayat herkese aynı değil

E ilk mesajında çok sevgili yaptım demiştin…

22 yasında ikiz kız yegenlerım var daha hangi parmağına hangi renk oje sürecegıne karar verirken bile bize soruyorlar ne evliliği 😳😳

Ayrıca üniye gittiniz eşiniz olduktan sonra gelecek mi arkanızdan gittiğiniz şehre yoksa koltuk altında bekleyecek bi diploma hayal mi kalacak ?

Son düzenleme:

Evlilik bir kumar. Evlilik öncesi adam bazı işaretler verir elbet ama 21 yaşında bunları algılayacak kapasiten olmaz genellikle.
Olsa bile hayat görüşün daha oturmamış 25-30dan sonra hayat bambaşka olacak.
Üniversite şart değil ama meslek öğrenmek şart bence.
Lise biteli 3 yıl olmuş. 3 yılda bir işe girip meslek öğrensen en azından ayakların üzerinde durmayı bilsen bu tepki verilmezdi sana.
Sana kimse evliliğinin mükemmel olacağını garanti edemez. 10 sene sonra 2 çocukla boşanmayacağını garanti edemez. Adamın bir kazada çalışamaz durumda kalmayacağını garanti edemez. Bir gün aniden kalp krizi geçirip vefat etmeyeceğini garanti edemez.
Ama sen meslek sahibi olursan yanında bir gün kocan olmasa da çocuklarını/kendini kimseye muhtaç etmeden yaşarsın.
Konu üniversite değil yani. O yüzden insanlar artık 30 yaşında evleniyor. Meslek sahibi oluyor biraz parasını kazanıyor kimseye yük olmadan evleniyor. Bu bi dayatma değil de sosyal devlet olmadığımız için kadınların kendini garantiye alma şekli.

Back
X