25 yaşından sonra mimarlık okunur mu

Berryhibiscus

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2021
185
146
53
Hep mimarlık okumak istemiştim fakat başka bir bölümü bitirdim nasip olmadı. Şu an düşünüyorum da olabilir mi acaba diye.

İnşaat sektörünün durumu nedir mimarlar iş bulabiliyor mu, yoksa bu topa hiç girmemeli miyim sizce?
Aramızda mimar olanlar var mı?

Son düzenleme:
Mimar arkadaşım is bulamıyor. Bekleye bekleye bildiklerimi unuttum diyor. Keşke bir işe girsem, ücret bile vermeseler ama çalışsam bilgilerimi, yeteneklerimi taze tutsam diyor.

Ücret almadan yol parasını cebinden karşılayıp çalışan tanıyorum.... İnşaat bitik şu an.

Ücret almadan yol parasını cebinden karşılayıp çalışan tanıyorum.... İnşaat bitik şu an.
Keske benim arkadasim da çalışsa öyle. Ruhen çökmüş durumda. Kendine güvenini yitirmiş biri haline dönüştü. Mimarlik kazandığı dönemde, mezun oldugu lisede, çevresinde, ailesinde delicesine hürmet gören biri oldu. Ailenin okuyan nadide çocuklarındandı. Tam bir gurur kaynagiydi herkes icin. Simdi işsiz. Baskılar bitmiyor. Arkasindan önünden konuşuyorlar gitti okudu, tonlarca masraf ettiniz yine de bir yere gelemedi diye. Sanki kendi istegiyle işsiz kaldi. Ulkenin durumu ortada. Olan gençlere oluyor. Umudumuz kalmadi.

Neden olmasın ki , daha çok gençsiniz, iş olanaklarını bilmiyorum bilen arkadaşlar yazsın

25 yasından sonra hersey okunur istedikten sonra yas niye problem olsun eğer kendinizi finanse edebiliyorsanız ya da vaktiniz varsa. Ama mimarlık çok mantıklı değil çoğu işsiz, bir kısmı da graphic designer gibi çalışıyor. Yani itü mimarlık mezunu zar zor iş buluyor.. o yüzden daha garantili bir bölüm okumak mantıklı

Mimarlık inşaat mühendisliği ile beraber şu an asla yazilmamasi gereken iki bölüm -ben inşaat muh okuduğum için biliyorum ama mimarlık da çok farklı değil- o kadar çok mezun var ki her yere açılan tabela üniversitelerinden dolayı özellikle mimarlar asla hak ettiği değeri görmüyor şu an en iyi üniversitelerde bile iş bulma sıkıntısı var zaten son yillarin sıralamalarina bakarsanız inanilmaz bir düşüş var mesela Kocaeli uni mimarlık 40k dan bir yılda 80k ye düştü itu ytu 20k lardan 50k lara düştü iş bir şekilde bulunsa bile asgari ücretin bir tık üstüne çalışılıyor gerçekten tatmin edici maaş alanların ya babasının şirketi falan vardır yada çok şanslıdır yada 20 yıl filan çalışıp yükselmiştir kısacası bunlar da bir elin parmaklarını geçmez mezun olunca şantiyede toz toprak içinde çalışıyor çoğu kişi hayal ettiği gibi bir ofis ortamı olmuyor kpss ye girip atanıcam derseniz puanlar epey yüksek alim az ama yine en mantıklısı o bence özellikle pandemiyle beraber bu sektör iyice battı toparlanması için zaman lazım çok karamsar bir tablo çizmiş olabilirim ama bunlar gerçekler maalesef yoksa her yaştan sonra her bölüm okunabilir genel olarak bakarsak illa 18 yaşında ne okudun tamam bitti gitti olmamali bazı insanlar öyle düşünüyor sinir oluyorum.

İş olanağını bilmiyorum çevremde mimar tanıdığım yok. Ama yaşı sorun ediyorsanız, 30 yaşından sonra hayali olduğu için tıp okuyan birini biliyorum. Hatta uzmanlığını bile yaptı sonra. Yaş hiçbir şeye engel değil insan istedikten sonra.
Hakkınızda hayırlısı olsun :)

25 yaş neki 32 yaşımdan sonra yeni üni okudum çift diplomaliyim ikiside lisans yalnız iyi araştır derim
iş imkanı varmı mimarlıkti
bı arkadaşım hemen iş buldu.
çevresi vardı onun ve girişken sosyal biri zaten şuan da güzel para kazanıyor.

Çok istedikten sonra neden olmasın, bunu mimarlığı bırakmış birisi olarak yazıyorum şu an ingilizce öğretmenliği okuyorum ve çok mutluyum. Buna rağmen mimarlığı özlediğim günler oluyor. Yaratıcı olmayı, saatler boyunca odaklanıp çizim ve maket yapmayı, kendi elimlele birşeyler üretmeyi, bunu ben yaptım demek çok muhteşem bir histi. Evet şu an piyasa çok kötü. Çoğu mimar is bulamıyor ya da karın tokluğuna çalışmak zorunda kalıyorlar. Ama belki sizin mezun olmanız 4-5 yılı bulacak,belki piyasa birazcık daha düzelecek o zamana, belki yabancı dilinizi de geliştirip yurt dışını da kendinizi atabilirsiniz.Benim için mimarlığın negatif tarafı hocaların aşırı egoistik olmasıydı, adamlar bu küçük dağları ben yarattım edasıyla yürürlerdi, tabi hepsi öyle değildi iyilerde vardı ama çok nadir. Umarım mutlu olabileceğiniz ve para da kazanabileceğiniz bir yolu şeçersiniz :)
Size bol şanşlar yolluyorum

hobi olarak olabilir ancak iş konusunda bence başka alanlara yönelin

İçimde kaldı diyorsanız okuyun. Bu hayatta bence hiç uktesi kalmamalı insanın, 50-60 yaşında güzel güzel meslekleri olmasına, hatta emekli olmalarına rağmen hukuk, psikoloji vs okuyan çok kişi biliyorum. 25 geç bir yaş değil.

Çevremde mimarlar var, benimkiler iyi örnekler. İşsiz kalan yok. Kuzenim iyi bir yerde mimar ama o yere gelmek için üç kuruş paralara tamah ederek çalıştı. Bir arkadaşım kendi yerini açtı, hem de yeni mezunken açtı. Gayet iyi kazandığını söylüyor. Bir arkadaşım daha öyle kendi yerini açtı ama ondan haberim yok. Bölüm çok fedakarlık ederek okumanızı gerektiren, günlerce sabahlanılan bir bölüm ama isteyerek girerseniz zorluğu gözünüze batmaz. İş durumundan değil gerçekten istiyorsanız içinizde kalmasındansa okuyun bence. Hiçbir meslek gül bahçesi vaad etmiyor zaten şu sıralar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…