3 Aylarn Balangc ve.. Ramazan 21 Austos Cuma

Bu Ramazan Unutulmaz Olsun mu? Mesaj Linki

--------------------------------------------------------------------------------

ışte “Nerde eski Ramazanlar “dememek ve bu mübarek günlerden maksimum istifade için: 6 zaman ayırma ipucu ve bu zamanı kullanmak için 9 yol!

Vakit geçirmeden okuyun, harekete geçin! ‘Zaman’ı temizleyin! Zamana adres bırakın!

1- Telefon:

Telefondaki konuşmalarınızı en aza indirmeye gayret edein. Düzenli olarak konuşmanız gerekiyorsa, bunları kısa tutun. Karşınızdaki şahsa bu ayın ehemmiyetinden bahsedin ve fırsat kaçırmadan bu aydan istifade etmek istediğinizi söyleyin. Ve onunla bu ipuçlarını paylaşın!

2- Yemek:

Bu ay ıbadet ve Kur’ân ayı. Yemek yeme ayı değil. Onun için basit yemekler pişirip, ibadetlere ve Kur’ân’a vakit ayırmaya çalışın. Hanımlarına çok ve çeşitli yemekler yaptırıp vakitlerini mutfaklarda harcattıran kocalar var.. Eğer gerçekten mutfakta vakit geçirmeniz gerekirse, bir Kur’ân kaseti takın veya dilinizde zikir olsun.. [Yemekleri hızlı hazırlamak için de ipuçları bulabilirsiniz!]

3- Alışveriş:

Bayram alışverişinizi ŞıMDı yapmaya çalışın. Ramazan’ın son on günü ibadetlere vakit ayırmamız gerekiyorken, kendimize ve çoluk-çocuğumuza yapacağımız alışverişlere harcıyoruz.Bu son on günde performans attırmalı ve Kadir Gecesi’ne hazırlıklı girmeliyiz! Bu Ramazan’ı geçen Ramazanlardan çok daha farklı yapmalıyız!

4- ıftar partileri(!):

Ramazandaki iftar partileri giderek yaygınlaşıyor. Yılın diğer aylarında sosyal olmak için yeteri kadar vakit var. Bu ay bizim ayımız! Tabii ki birilerinin iftar yapmasını sağlamak sevaptır. Ama ihtiyacı olan fakir fukârayı bulup onları doyurmak daha efdaldir! Efendimiz (sav)’in hadislerinde oruç olan kişilere iftar yaptırmakla alakalı Hadis-i Şerifler bulunmaktadır..

5- Uyku:

Bu ay uykuya mümkün oldukça az zaman ayırın. ıbadet ve güzel ameller işleme ayındayız. Bu Ramazan’ın son Ramazanımız olmadığını kim bilebilir? Uyku zamanlarını azaltmaya çalışın. Bu sadece bir ay geçerli, sonra normal düzeninize dönebilirsiniz!

6- Bilgisayar ve ınternet:

Hamdolsun, güzel işler yapıyorsunuz bilgisayarda. . Ama yine de bu ay bilgisayar, e-posta, forum… işlerini azaltmalısınız..

Diyelim, işlerden kısarak zaman ayırdık.. Şimdi ibadetleri düzenleyelim!

1- Farzlar:Farz olan namazları VAKTıNDE huşû ile kılmaya çalışın. Namaz vakti geldiğinde hazır olmaya bakın. Cenab-ı Hakka huşû ile namaz kılabilmek için dua edin. Ve namazda aklınıza gelen fikirlerden ve vesveselerden kurtulmaya çalışın. Namazdayken âlemlerin Rabbinin huzurunda olduğunuzu hatırlayın!

2- Sünnetler: Namazlardaki sünnetlere dikkat etmenin yanında öğle namazından önce ve sonra 4 rekat sünnet namaz kılmaya da çalışın..

ıkindiden önce 4 rekat: Efendimiz (asm) buyurdular ki: “kim ikindi namazından önce 4 rekat namaz kılarsa Allah ona merhamet etsin.” [Tirmizi]
**

3- Kur’ân-ı Kerîm: Ramazan Kur’ân ayıdır. Mümkün olan bütün dakikalarınızda bunu yaymaya çalışın. Eğer çalışıyorsanız, bir cep Kur’ân’ı temin etmeye çalışın. Kahve, mola, çay zamanlarında okumaya çalışın. Hissederek okumaya çalışın. Yavaş ve güzel bir sesle okuyun. Ve meâl ve tefsirle okumayı da deneyin.

4- Teravih ve Kıyam ül-Leyl (Gece Namazı):Teravih namazı için güzel ve uzun sureler okuyan imamlar tercihiniz olsun!

5- Teheccüd: Sahurdan biraz önce kalkıp 2 rekat teheccüd namazı kılabilirsiniz. Dua edilecek ve kabul olunacak mükemmel bir zamandır!

6- Dua: Kendinize, çoluk-çocuğunuza, eşinize-dostunuza etmek istediğiniz duaları düşünün. Her gün dua üzerine düşünün. Ve aklınıza geldikçe dua edin, günün içerisindeki makbul vakitlere gelebilir. ıhlas, huşû ve Kadir Gecesi’ne erişmek için dua edin. [Hususen son on günde sizin için çok önemli şeyler için dua edin.]

7- Zikir: Günlük bir zikir seçin ve onun üzerinde yoğunlaşın. Bir zikir kitabı temin edip hemen başlayabilirsiniz!

8- Sadaka: ımkânınız olduğu kadar fazla sadaka vermeye çalışın. Özellikle çevrenizdeki fakirleri ve ihtiyacı olanları doyurmaya çalışın.

9- Son 10 gün: Ramazan içindeki ibadetleri ikiye, üçe katlama zamanı! Az uyku, çok ibadet… kılabildiğiniz kadar namaz ve edebildiğiniz kadar dua!

Huzur ve mutluluğu dünyanın her yerinde ihtiyacımızın olduğu bu günlerde kendimizin ve ailemizin huzuru için fırsat olan günlerdeyiz! Bu Ramazan eski Ramazanlarımızdan farklı olsun!

Ve unutmayın “Bu da geçer ya Hû!

Hayırlı, eskimez Ramazanlar!
 
Yazı başlığı bir hadis-i şeriften alınma.
Günler öncesinden bugünkü yazının başlığını “ılk orucun açılabileceği en faziletli yer” olarak tasarlamıştım. Fakat yazıyı tamamlamak üzere iken karşılaştığım bir hadis-i şerifi, Ramazanın ilk günü olması hasebiyle bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.

Enes ibni Mâlik Radiyallâhu Anh’tan rivayet edilen bir hadiste, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem orucu rahat tutmanın en kolay yolu konusunda şu tavsiyede bulunuyorlar:
“Dört şey yapan kişi orucu gayet rahat tutar: ıftarı su ile açması, sahuru terk etmemesi, öğle istirahatını terk etmemesi, güzel koku kullanması.” (Râmûzu’l-Ehâdîs, Hadis No: 957)
Keşke üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, hadis-i şeriflerin ifade ettiği anlam ve hikmet üzerine de yoğunlaşsalar. Örneğin öğle uykusunun hikmetini, güzel koku ile kolay oruç tutmanın bağlantısını araştırsalar. Böyle binlerce hadisi şerif var ama sadece okunup geçiliyor. Bilimsel açıdan hikmetlerine yönelik henüz kapsamlı bir araştırma yapılmış değil.
Örneğin geçtiğimiz günlerde Vatan gazetesinde yer alan “En doğru din ıslam” başlıklı haberin spotunda, “ıslam'ın en mükemmel ve doğru din olduğu �moleküler- olarak saptandı!” deniliyordu.

Haberde, Japon bilim adamı Masaru Emoto’nun su molekülleri üzerine yaptığı araştırmalarda, Kur’an veya ezan okunurken sudaki moleküllerin mükemmel bir altıgen dizilime ulaştığının saptandığı bilgisine yer veriliyordu.

Emoto Kahire’ye gidip araştırmalarının sonucunu Mısırlı akademisyenlerle de paylaşmış. Mısırlı profesörler, Kur’an okuyan ve Allah'a dua eden insanların huzur ve mutluluk duymasının bir sebebinin de bu olduğunu öne sürerken, Kur’an sesinin su moleküllerini değiştirmesi ile ibadet edenlerin şiddetten uzak durması arasında da bir bağlantı olduğunu savunuyorlar.
Bu konunun ayrıntılarına ve benzer araştırmalara daha sonraki yazılarda tekrar temas etmek istiyorum.
ılk iftar...
Kısmet olursa bu akşam ilk iftarımızı açacağız.
Hani dilimizde bir şeyin önemini anlatmak için kullanılan ‘iki eliniz kanda bile olsa’ diye bir söz vardır ya...
Çok ciddi mazareti olmayan her anne babanın, özellikle ramazanın ilk günü iftar saati evlerinde olmalarını ve oruçlarını çoluk çocuğu ile birlikte açmalarını öneriyorum.
Hatta işverenlerin, çalışanlarına bu konuda yardımcı olmalarının iyi olacağını düşünüyorum. Toplumsal terapi, aile saadeti ve geleneği açısından fevkalade önemli bir nokta bu. Ramazanın manevi iklimini evlerde hep birlikte yaşatmak lazım.
Ramazanın geride kalan tüm iftarlarında hatta sahurlarında tek bir gün bile olsa evde olunamasa da, hayır, paylaşma, kaynaşma ve yardımlaşma amaçlı olarak fakir fukaranın sofrasına sürekli eşlik edilse de, ilk iftarda evde olmaya özen göstermek lazım.

Evinde - ocağında, yuvasında - sofrasında huzur olmayanların ve bunu önemsemeyenlerin başkalarına yönelik hizmetlerinde de bir tat olmaz. Kendi ailesine değer vermeyen başkalarına samimi ve içten değer veremez. Kendi çocuklarını sevip saymayan başka çocukları şefkatle kucaklayamaz. Önce evi diri ve huzurlu tutmak lazım. Ev sağlam olmalı ki, dışarıya da huzur taşımak lazım.

Hani uçakların kalkış anında yapılan güvenlik anonsu vardır. Bir tehlike anında kabin basıncı düştüğünde önce kendi oksijen maskesinizi takın, ondan sonra çocuğunuzun maskesini takın der. Aman sakın, önce çocuğunuzunkini takın demez.
Kendisini kurtaramayan başkasını kurtaramaz. Aile saadeti olmayan huzur yansıtamaz. Ramazan ayı sadece toplumsal dayanışma açısından değil, aile kaynaşması açısından da bir kuluçka dönemidir.

Hele ramazanın hangi günü olursa olsun çocuğu ilk defa oruç tutmayı deneyen ailelerin, o gün iftar saati bir arada olmalarında ve bu heyecanı hep birlikte yaşamalarında büyük yarar vardır.
ılk an’lar, ilk denemeler, o an’ı paylaşanlarla birlikte hatırlandığı zaman aile gelenekleri gelişir ve kuvvetlenir. Çocuğun ilk konuşmasını, ilk adım atışını hatırlamak kadar, ibadetlerinden hangisini ilk defa denediği de ‘aile hafızası’ içinde yer etmelidir.
Bizim orucumuza, açlığımıza tokluğumuza Allah’ın muhtaçlığı yok...
Ramazan ayı bizlere birşeyler demek ve birşeyler hissettirmek istiyor...
Hissetmek, paylaşmak ve manevi esintiyi fark etmek lazım.

Pek çoğumuz bugün için iftarda neler yemek istediğimizi eşlerimize � annelerimize sipariş vermiş olabiliriz. Madem ilk iftarda evde olmak çok önemli, huzur içinde oruç açmak, aklımızın ve gönlümüzün dışarıda kalmaması ve vicdanen müsterih olmak için, bugün evde en favori yiyecek olarak neyi arzuluyorsak, en yakınımızdaki bir fukara evine de ondan ulaştırmanın yolunu kollayalım.
Göreceksiniz, daha bir huzurlu geçecek iftar saatiniz.
Tüm okuyucularımızın Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyorum.
Prof. Dr. Osman ÖZSOY
 
Ramazan'da yapılan 14 genel hata...


Ramazan'ın havasına uymayan ve Ramazan boyunca en çok yapılan ortak hatalardan bazılarının "bütün gün uyumak, aşırı televizyon seyretmek ve orucu sigarayla açmak olduğu" bildirildi.


Dubai İslami İşler ve Hayır Faaliyetleri departmanı tarafından internet sitesinde yayınlanan özel Ramazan dosyasında dünyada birçok müslümanin evinde kutsal ay boyunca görülen 14 ortak davranış ele alındı.

Aşırı süslenmiş ve israfa kaçılmış iftar sofraları ile kadınların bu hazırlıklar için harcadığı zaman listenin en başında sayıldı. Orta halli ailelerin bile iftar sofralarını pahalı ve çeşitli yiyeceklerle donatmaya çalıştığı ve ev kadınlarının tüm günlerini ibadet ve manevi işlerle geçirmek yerine mutfakta yemek hazırlamakla harcadığı belirtildi.

Kadınların sıkça yaptığı hatalar arasında dua ve ibadetlere yeteri kadar zaman ayırmama ve aşırı parfüm ve makyaj yaparak erkeklerin de bulunduğu camilere gitme sayıldı.

Yetkililer, Müslüman ailelerin televizyon başında özellikle popüler Ramazan programları ve dizileri takip ederek tüm akşamlarını harcadıklarını ve oruçtan kazandıkları sevabı neredeyse kaybettiklerini söyledi.

Sigara ile orucun açılmasına şiddetle karşı çıkan departman yetkilileri bunun çok büyük bir hata olduğunu belirtti ve Ramazan'ın bu kötü huyu bırakmak için fırsat olarak değerlendirilmesini istedi.

Bazı İslam alimlerinin sağlığa zararlı olduğundan dolayı sigara içmenin tamamen yasak olduğunu söylediği ve geçen yıl resmi makamların kamuya ait alanlarda başkalarına da zarar verdiği için sigara içmeyi yasakladığı hatırlatıldı.

Listedeki diğer hatalar arasında oruçlu iken Müslümanların yeme ve içmeden uzak durup gıybet, dedikodu, iftira ve kötü söz söyleme gibi huylardan vazgeçmemesi sayıldı.

Özellikle Ramazan'ın son 10 gününün iyi değerlendirilmesini hatırlatan yetkililer, Müslümanların vakitlerini hayırlı işlerle geçirme yerine alışverişe çıktığını ve gereksiz harcamalarda bulunduğunu kaydetti.
 
Peygamberimizin Dilinden Ramazan Ayı

Peygamberimiz Şâban ayının son gününde okuduğu bir hutbede sahabilere şöyle sesleniyordu:

'Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay yaklaştı gölgesi başınıza geldi.
'Bu öyle bir aydır ki içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi vardır.
'Allah o mübarek ayın gündüzlerinde orucu farz gecelerinde nafile namazları meşru kıldı.
'Bu ayda küçük büyük bir hayır yapan insan başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap alır.
'Bu ayda bir farzı yapmak başka aylarda yetmiş farz yerine geçer.
'Bu ay Allah için açlık ve susuzluğun taat ve ibadetin zorluklarına sabretme ve dayanma ayıdır. Sabrın karşılığı da ancak Cennettir.
'Bu ay yardımlaşma ayıdır bu ay mü'minlerin rızkını arttıracak aydır.
'Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir şey verirse yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur.

[URL="http://img20.imageshack.us/img20/7851/forumdasgif1.gif"]
[/URL]

Yine Ramazan ayının başladığı bir günde Peygamberimiz (s.a.v) bu ayı şöyle anlattı:

' İşte bereket ayı olan Ramazan geldi.
'Artık Allah'ın rahmeti sizi kuşatır.
'O ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir dualar kabul olunur.
'Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da bununla meleklerine karşı iftihar eder.
'Öyleyse kulluğunuzla kendinizi Allah'a sevdirin.
'Bu ayda asıl şaki olan Allah'ın rahmetinden nasibini alamayan kimsedir.

[URL="http://img20.imageshack.us/img20/7671/forumdasgif2.gif"]
[/URL]

Ramazan'ın ilk gecesini de Peygamberimiz şöyle dile getirir:

'Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah yarattığı varlıklara rahmetiyle bakar. Hangi kula Allah rahmetiyle bakarsa ona ebedî olarak azap etmez.
'Ramazan'ın her gününde Cehenneme gitmeyi hak eden bir milyon kişiyi Allah Cehennemden kurtarır.
'Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olunca melekler dalgalanır ve Cebbar olan Allah Teâlâ hiçbir kimsenin vasfedemeyeceği şekilde nuru ile tecelli eder ve ertesi gün bayram yapacak olan meleklere şöyle seslenir:
'Ey Melekler topluluğu! İşini tam yapan işçinin ücreti nedir? '
Melekler:
'Ücreti tam verilir' derler.
Bunun üzerine Allah Teâlâ:
'Sizi şahit tutuyorum ki onların hepsini bağışladım' buyurur.

[URL="http://img20.imageshack.us/img20/7851/forumdasgif1.gif"]
[/URL]
Bir başka hadiste de Ramazan ayının ilk gecesini Peygamberimiz şu müjdelerle anlatır:

'Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır.
'Cehennemin kapıları kapatılır hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları ise sonuna kadar açılır hiçbirisi kapalı tutulmaz.
'Her Müslümanın kalbinde hissettiği bir ses yükselir:
'Ey iyiliklere istekli olanlar hayra yönelin!
'Ey kötülüğü arzu duyanlar kendinizi tutun!
'Allah'ın bu gece Cehennemden kurtardığı pek çok kimseler olacaktır.

Hayırlı Ramazanlar...
 


çok doğru tespitler. ramazanda sofraların daha davetkar görünmesi gerektiğine inanıyorum ama israfa ve gösterişe kaçmadan. çünkü orucun asıl hikmeti yoksulların muhtaçların halini anlamak. bir de elimizden geldiğince fakirleri soframıza buyur etmeliyiz. zengin zengini ağırlar şeklinde gösterişli sofralarda sadece kendimizi düşünerek iftar edersek orucun maneviyatını idrak edemeyeceğimizi düşünüyorum.

yemekler için harcanan vaktin çokluğu hiç aklıma gelmemişti bu da zaman israfı demek. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı böyle mübarek günlerde 1 dakikanın bile boş geçmemesi gerekirken çok da lüzumlu olmayan işlerle vakit kaybemeyelim.

Listedeki diğer hatalar arasında oruçlu iken Müslümanların yeme ve içmeden uzak durup gıybet, dedikodu, iftira ve kötü söz söyleme gibi huylardan vazgeçmemesi sayıldı.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şeriflerinde mealen şöyle buyuruyor:
Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın)

[/QUOTE]Özellikle Ramazan'ın son 10 gününün iyi değerlendirilmesini hatırlatan yetkililer, Müslümanların vakitlerini hayırlı işlerle geçirme yerine alışverişe çıktığını ve gereksiz harcamalarda bulunduğunu kaydetti.
[/QUOTE]

Burada da ah o eski ramazanlar deyip klişe bir söz sarfetmek istemem ama şimdi bayramlar akraba ziyareti değil tatil olarak algılanıyor ve ninelerin dedelerin eli öpüleceğine deniz-kum-güneş keyfi yapılıyor. ikisini birarada yürütmek mümkün oysa ki...

Bu ramazan kendinize bir iyilik yapın ve yaşlılar yurduna gidin. oradaki yaşlılarımızın nasıl da umutla bir gelen olsa da halimizi sorsa sohbet etsek diye beklediğini görün
 




:Saruboceq::Saruboceq::Saruboceq:
cumamiz hayirli
dualarimiz kabul
günahlarimiz aff olur insallah
:Saruboceq::Saruboceq::Saruboceq:

herkezede hayirli sahurlar diliyorum

a.s.a.s.a.s.​
 
Bütün kardeşlerimin beraat kandilini kutluyorum.

Lütfen bu gecenin önemi hakkında araştırıp okuyalım, günahlarımızdan tövbe edelim,

dargın olduklarımızla, nefsimizi ayağımızın altına alıp barışalım,

Bütün bir sene boyunca hakkımızda taktir edilip kesinleşecek kararların hayırlı olması için dua edelim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…