• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

3 yaşındaki çocuğunuz bilgisayarı kırsa tepkiniz??

2-3 yaş sözlü uyarının işe yaraması için uygun bir dönem değil. Hatta jandarcam dönemi derler şakasına bu dönem için. Çocuğa jandarma desen 'jandarcam işte' diye karşılık verir manasında. Tehlike sezdiğinizde direk harekete geçin o yüzden, uyarıp sizi dinlemesini beklemeyin.

Bir de Normal şartlarda evet teknolojik aletler çocuk elinde bozulabîlir. Bunda kızacak tepki gösterecek birşey yok, ama çocuğunuz sizin önemsediğinizi bildiği birşeye bilerek zarar veriyorsa bu kızmanız gereken zamandır. Çocuklar özgür olmalılar, baskıyla yetişmemeliler, yetişkinler olarak onlara karşı sorumluyuz ve davranışlarımız ölçülü ve bilinçli olmalı buraya kadar tamam. Ama bu sınırlarını öğretmkten kaçınmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ve sınırları öğretmenin en iyi yolu bazen içgüdülerinizi dinlemek hislerinîzi açığa vurmaktır. Bilinçli bir şekilde sizi kıZdırdı ve sîzde kıZdınız. Neden öfkenizi bastırmaya, tepki vermeden önce nasıl tepki vermeniz gerektiğini hesap etmeye çalışıyorsunuz. Bu kadar 'bilinçli ebeveynlik' aile içindeki iletişimin doğallığını bozuyor bana göre.

Son olarak hiçbir zaman çocuklarınızın arkasını aileden başka biri için toplamayın, hatalarını gizlemeyin. Eşinizden çocuğunuzun yaptığını gizlemek yanlış mesela.

belli ki dikkat çekmeye çalışıyor ve yanlış olduğunu bildiği halde yapıyor. Hiç bir şey olmamış gibi davranınca bence bu şekilde yapmaya devam edecektir. Neden dikkat çekmeye çalışıyor olabilir önce bunu çözmek gerekir. Valla ben yeni nesil psikologlar gibi ya da çocuk psikolojisi konusunda ahkam kesen anneler gibi düşünmüyorum. Çocuklar olmuş birer prens prenses. Laf söyleme kızma ceza verme. Sonuç şımarık bir nesil geliyor. Elimize alıp eşşek sudan gelene kadar dövelim demiyorum ama bile isteye gözünün içine baka baka etrafına zarar veriyorsa da gerekirse kızmamız gerekiyor.

Simdiki cocuklar fazla ozgur bence. Evin reisi cocuklar oldu gunumuzde.
Neden derseniz bizim zamanimizda ayni seyin ikincisini alacak paramiz yoktu. Cocuk olarak bile oyuncagimizi kirarsak yenisinin alinmayacagini biliyorduk.
Daha iyiydi bu durum bence.
Cocuklar artik yapma'dan dur'dan anlamiyor. Etrafimda da gordugum bu sekilde
Çocuklara dur demek ne mümkün mazallah psikolojileri bozulur.

Çocuklara dur demek ne mümkün mazallah psikolojileri bozulur.
yaa bilmiyorum, biz el bebek gul bebek buyumedik. Marketlerde yerlere yatmadik, annemiz bir kere gozumuzun icine bakinca mesaji aldik, elimizdekilerin kiymetini bildik. Bu yeni nesil beni korkutuyor... Tum etrafimdaki aileleri dusunerek soyluyorum, konuya ozel degil...

Aslinda uzmanlar zaten yapmaması gerektiğini bildiği birşey için tek bir kez komut verin diyorlar. Atma canım, bitti. Sonra tamamen arkanizi dönüp ne tekrar cümle kuracaksiniz, ne de kaş göz yapacaksınız.
Evet bir süre daha devam edecek bu huya. Ama sizden tepki alamadikca vazgeçecek. Alışkanlıklar kolay yerlesmiyor. Sabretmeniz lazım. Siz peş peşe atma, atma oğlum, atma tamam mi, atarsan kırılır, baban üzülür dedikce, özellikle ilgi çekmek isteyen çocuklar üstüne üstüne gidiyor. Ve tek çaresi tek komut verip gerisini görmemek. Gerildiginizi belli etmeyeceksiniz. Bu sefer her dikkatinizi cekmek istediginde, sizin gerildiginiz şeyleri ezberleyip yapacaktır. Cocuk diyoruz ama aslinda cok menfaatciler

:KK43: evet bugün 3 yaşındaki oğlum laptopu bilerek yere attı ve elime aldıgımda ekran tamamen gitmişti, tuzla buzla olmuştu..
Tabii ki maddi değeri olan hiçbir şey evladımdan kıymetli değil. Ama çok üzüldüm yaptığına.. Çünkü ilk kez değil bu kırma davranışı.. Sabırla tamir ediyorum, yenilerini alıyorum.. Ama her seferinde konuşuyorum, uyarıyorum, anlatıyorum..
Şimdi hiç bir şey olmamış gibi davranıyorum..
Eşime de söylemedim, söylemeyecegim.. Daha fazla üzülmesini istemiyorum çünkü.. Daha önce iki kez servise gönderdik bilgisayarı zaten..
Ben kendim göndersem servise yapılır mı acaba eşimin bilgisi olmadan?..ne kadar tutar fiyat olarak?.. (Garantisi doldu çünkü)
Peki nasıl tepki vermeliyim oğluma?
(Olayın sebebi ise ben başka bir işle meşguldüm..oğlum bilgisayarı aldı, atacakmış gibi yaptı, atmayacaksın di mi oğlum dedim.. Hayır atmazsın sen dedim..yere bıraktı ve olan oldu..dikkat çekmek için yaptığını düşünüyorum ama yine de yapmamalı.. Bir şeyi yapmaması gerektiğini söylediğimde beni dinleyebilmeli diye düşünüyorum.. Bu yüzden kalkıp hışımla elinden almadım. Tabi şimdi pişmanım keşke alsaydım diye..)
Bende yeni anneyim çok bilgiçlik taşlamak istemem ama bence hicbisi olmamis gibi davranmayin üç yaşındaki bı çocuk gayet herşeyi anlicak durumda ve yaptiginin bı cezası olmalı mesela sevdiği bı oyuncağı elinden alın ve birdaha vermeyin yada çok sevdiği bı gezi atiyorum park bir müddet cezalı oldugunu ve gitmemesi gerektigini soleyin yani yaptığı şey doğru deil ve bence hicbisi olmamis gibi davranmak sizi onemsememesini sağlar

Tabiki asla kızmam kırsın döksün aslan yavrum benim her yeri. Hatta misafirlikte falan da asla dur demem evin altını üstüne getirsin benim yavrumdan değerli mi? Çocuğum dur yapma dersem mazallah çok kötü etkilenir ilerde en birinci çocuk olamaz.

Tabiki asla kızmam kırsın döksün aslan yavrum benim her yeri. Hatta misafirlikte falan da asla dur demem evin altını üstüne getirsin benim yavrumdan değerli mi? Çocuğum dur yapma dersem mazallah çok kötü etkilenir ilerde en birinci çocuk olamaz.
Siz sakamisiniz yaa bu şekilde anneler olduğu sürece sayenizde ben merkezli çocuklar yetisecek siz annesiniz bı yandada egitmensiniz kırdın döksün misafirlikte bile bu nasıl bı zihniyet ya hayret dogrusu

Evet kizmamali ama kirsin doksun degil tabiki. Cocugun nerde durmasi gerektigini ona ait ve bize ait olan seyleri tehlikeliyi kirilabiliri biz ogretmeliyiz.

Aslinda uzmanlar zaten yapmaması gerektiğini bildiği birşey için tek bir kez komut verin diyorlar. Atma canım, bitti. Sonra tamamen arkanizi dönüp ne tekrar cümle kuracaksiniz, ne de kaş göz yapacaksınız.
Evet bir süre daha devam edecek bu huya. Ama sizden tepki alamadikca vazgeçecek. Alışkanlıklar kolay yerlesmiyor. Sabretmeniz lazım. Siz peş peşe atma, atma oğlum, atma tamam mi, atarsan kırılır, baban üzülür dedikce, özellikle ilgi çekmek isteyen çocuklar üstüne üstüne gidiyor. Ve tek çaresi tek komut verip gerisini görmemek. Gerildiginizi belli etmeyeceksiniz. Bu sefer her dikkatinizi cekmek istediginde, sizin gerildiginiz şeyleri ezberleyip yapacaktır. Cocuk diyoruz ama aslinda cok menfaatciler

Bu doğru ve etkili bir yöntem gerçekten. Ama fırsat/maliyet hesabı yapmak gerekiyor. Bazen anı kurtarmak, çocuğun eğitim sürecini firesiz tamamlamaktan daha önemli olabiliyor. Mesela çocuğu elindeki laptopu fırlatmak üzereyken ya da ne biliyim kediyi camdan aşağı atmaya çalışırken yAkalarsak 'yapma' deyip arkamızı dönmek konudaki gibi üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu durumlarda söz konusu nesneyi elinden çekip güvenli bölgeye almak, en sert ifademizle göz kontağı kurup bir 'hayır' çekmek uzun vadede çocuk için sıkıntı yaratmaz, hatta olumlu etkisi olur.

Buarada alıntıyla bir alakası yok ama aklımdayken yazayım. Küçük çocuklara uzun soluklu ceza vermek - bir hafta parka gitmek yok vs - hem doğru değil, hem etkili olmaz.

:KK43: evet bugün 3 yaşındaki oğlum laptopu bilerek yere attı ve elime aldıgımda ekran tamamen gitmişti, tuzla buzla olmuştu..
Tabii ki maddi değeri olan hiçbir şey evladımdan kıymetli değil. Ama çok üzüldüm yaptığına.. Çünkü ilk kez değil bu kırma davranışı.. Sabırla tamir ediyorum, yenilerini alıyorum.. Ama her seferinde konuşuyorum, uyarıyorum, anlatıyorum..
Şimdi hiç bir şey olmamış gibi davranıyorum..
Eşime de söylemedim, söylemeyecegim.. Daha fazla üzülmesini istemiyorum çünkü.. Daha önce iki kez servise gönderdik bilgisayarı zaten..
Ben kendim göndersem servise yapılır mı acaba eşimin bilgisi olmadan?..ne kadar tutar fiyat olarak?.. (Garantisi doldu çünkü)
Peki nasıl tepki vermeliyim oğluma?
(Olayın sebebi ise ben başka bir işle meşguldüm..oğlum bilgisayarı aldı, atacakmış gibi yaptı, atmayacaksın di mi oğlum dedim.. Hayır atmazsın sen dedim..yere bıraktı ve olan oldu..dikkat çekmek için yaptığını düşünüyorum ama yine de yapmamalı.. Bir şeyi yapmaması gerektiğini söylediğimde beni dinleyebilmeli diye düşünüyorum.. Bu yüzden kalkıp hışımla elinden almadım. Tabi şimdi pişmanım keşke alsaydım diye..)
Benim oğlumda 3 yaşındayken tv yi kırmıştı... maalesef evde yanliş giden biseyler var... hırçınlığı bu yuzden... cok fazla oyun oynayin oglunuzla...

Bu doğru ve etkili bir yöntem gerçekten. Ama fırsat/maliyet hesabı yapmak gerekiyor. Bazen anı kurtarmak, çocuğun eğitim sürecini firesiz tamamlamaktan daha önemli olabiliyor. Mesela çocuğu elindeki laptopu fırlatmak üzereyken ya da ne biliyim kediyi camdan aşağı atmaya çalışırken yAkalarsak 'yapma' deyip arkamızı dönmek konudaki gibi üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu durumlarda söz konusu nesneyi elinden çekip güvenli bölgeye almak, en sert ifademizle göz kontağı kurup bir 'hayır' çekmek uzun vadede çocuk için sıkıntı yaratmaz, hatta olumlu etkisi olur.

Buarada alıntıyla bir alakası yok ama aklımdayken yazayım. Küçük çocuklara uzun soluklu ceza vermek - bir hafta parka gitmek yok vs - hem doğru değil, hem etkili olmaz.
Bebegim henuz doğmadı, kendi şahsi tecrubelerim yok açıkçası. Ama 5 senedir düzenli şekilde pedagoga giden sorunlu bir yegenim var, ondan bildiklerimi söylüyorum.
Mesela bir karınca yuvasina ayağını yaklastiriyor, basacak gibi. Yapma oğlum, onlar canlı, ölürler vs gibi açıklama yaptikca, ayağını iyice yaklastiriyor ve en sonunda basıyor veya basmıyor duruma göre değişir. Pedagog bu durumda, tek komut ve gerginlik olmadan tepkisiz kalmayı öneriyor. Çocukta bu alışkanlığın yerlesmesi icin de, israrla o durumun feda edilmesi gerektiğini söylüyor. Ama tabii ki camdan kedi atması baska bir mesele. Bir de her çocuğun yaşıyla orantılı olabilir. Önemli olan kararlı olmak.

Sözlü uyarı 4 yaştan önce özellikle erkek çocuklarda pek işe yaramaz yani atmıycaksın dimi? Diye sormanız sözlü uyarınında daha karışık hali anlaması zor. Böyle birşey yaptığında hem sözlü olarak uyarın ' atma' 'atma elimdekini' gibi kısa ve net şekilde, hem de fiziksel olarak temas edin yani omzunu , elini hafifçe tutmak gibi. Fiziksel temas olamıyorsa enkazından göz teması kurun , sadece duymasın görsün sizi.
Bende öyle yapıyorum atmaca gibiyim sayelerinde gözüm kulağım elim üzerlerinde mecburen minikler

Yeğenim annemin tabletini kardeşine sinirlenip kırmış, olay esnasında odada yoktuk. Ablam onlara hep bir şeyi öğütledi “yalan yok, gizleme yok”. Bunu pedofiliden korumak için yapsa da çocuklar artık şartlandı kesinlikle yalan konuşmuyorlar olanı çat söylüyorlar. Kim yaptı diye sorduğumuzda hemen kendini gösterdi tabi. Annem kesinlikle ağzını açmadı annelerine bıraktı işi. Ablam bir daha tablette-telefonda oyun oynatmama cezası uyguluyor. Cihazları da erişemeyecekleri yerlere kaldırıyoruz. Belli bir yaşa gelene kadar böyle ilerleyecek durum.

Ben kendi görüşümden söyleyeyim, inatçı bir çocuğum varsa pedagog yardımı mutlaka alırdım. Aileleri yönlendiren çok iyi isimler var bu dalda. Psikolojilerine göre hareket etmeye başlıyorsunuz bir müddet sonra evde problemler minimuma indirgeniyor.

Toplumca her grip olduğumuzda doktora gidiyoruz ancak ruhsal buhranları psikologla tedavi etmeyi öğrenemedik bir.

Back
X