Akciğer iğnesi bebek hareketlerini azaltıyor bu doğru. Kalan kısmı size şöyle açıklamaya çalışayım belki kafanızdaki sorulara bir nebze ışık olur. Ben süreç boyunca perinatolog takipliydim. 24.haftadan 29a kadar yani. Doktorum beni her gün çağırdı. Her gün dopplerde akımlara, suyuna bakılıp ertesi gün tekrar gelmek üzere eve gönderildim ama doktorum hep şunu hatırlattı: “sizi eve risk alarak gönderiyorum, ertesi gün geldiğinizde kalp atışı duyamayabiliriz” biz bu riski alarak her gün kontrole gelip eve döndük. Çünkü bu durum gerçekten çok hızlı değişebiliyor. Bizimkinde de bir organ anomalisi, genetik bir bozukluk vs yoktu. Benim bebeğimin de son günlerde suyu bitmek üzereydi onu da doktor şöyle açıklamıştı bu akım bozukluklarında bebek bir süre sonra beyni korumak için kanı beyni ve kalbi için kullanmaya başlıyor. Böbreklerine az kan gittiği için idrarını yapmıyor bir yerden sonra. Zaten amniyon sıvısı dediğimiz şeyin önemli kısmı bebeğin idrarı. Bebek idrar yapmayınca amniyon sıvısı sürekli azalıyor.
Keşke perinatolog takipli olsaydınız. Benim bu süreçte gördüğüm şey normal kadın doğumcuların riskli gebeliği yönetememeleriydi. 24. Haftada bu yüzden doktor değiştirip 29a kadar perinatolog takipli gittim. Ha sonuç değişti mi hayır çünkü bebeğim çok küçük doğdu. Ama karnımda gidebileceği son yere kadar takip edildi 5 hafta. Bu durumlarda doğum kararı ductus venosus akımının bozulmasına göre veriliyor. Uterin arterlerde, umblikal arterlerde direnç oluşmaya başlıyor bebek bir süre daha idare edebiliyor o şekilde. Ama ductusta akım kaybı ve ters A dalgası dedikleri akım başladığı anda bebeğin alınması gerekiyor çünkü alınmazsa bebek anne karnında vefat ediyor.
Perinatolog takipli olsaydınız sizi belki her gün muayene edeceği için bebeği almakta geç kalmayacaklardı. Anne karnında strese girdiğini gördükleri an alırlardı ve yaşama şansı yüksek olurdu çünkü kilosu yaşam sınırını geçmiş.
Bir sonraki gebeliğinizde direkt perinatologla başlayıp götürmenizi tavsiye ederim ben öyle yapacağım. Ve doktorum bana gebelik düşünmeden en az 3 ay önce gelmemi söyledi. Siz de bence öyle yapın en azından gebelik oluşmadan olabilecek riskler öğrenilip minimuma indirilebilir. Size sabır diliyorum, hiç geçmiyor ama zamanla bugün olduğu kadar da canınız yanmayacaktır. Başınız sağolsun tekrar. İleride en doğru zamanda ikimizin de sağlıklı gebelikleri, bebekleri olsun inşallah