• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

33 yaşında otizmli olduğumu öğrendim

Ben bu olayı hiç mantıklı bulmuyorum. Çünkü son zamanlarda otizmliyim diyen yetişkin sayısı arttı saçma bir şekilde. Herkes de otizm mübarek. Otizm öyle bir şey değil ki.
Yani ben normal bir insanım ve benim de farklı yönlerim var. Sadece bir tikiniz var ya da iletişimini yok diye otizmli olmuyorsunuz.
O zaman Türkiyenin yüzde 80i otizm.
Hepimiz farklıyız arkadaşlar, bunu bir kalıba koyup “aaa ben buymuşum” demek geleceğimize yapılacak en kötü yatırımdır.
Bir de çevreme söyleyeyim mi demişsiniz, yok bence gidin hesap açın “33 yaşında otizm olduğumu öğrendim” diye orda anlatın isterseniz?!

Ben bu olayı hiç mantıklı bulmuyorum. Çünkü son zamanlarda otizmliyim diyen yetişkin sayısı arttı saçma bir şekilde. Herkes de otizm mübarek. Otizm öyle bir şey değil ki.
Yani ben normal bir insanım ve benim de farklı yönlerim var. Sadece bir tikiniz var ya da iletişimini yok diye otizmli olmuyorsunuz.
Hepimiz farklıyız arkadaşlar, bunu bir kalıba koyup “aaa ben buymuşum” demek geleceğimize yapılacak en kötü yatırımdır.
Bir de çevreme söyleyeyim mi demişsiniz, yok bence gidin hesap açın “33 yaşında otizm olduğumu öğrendim” diye orda anlatın isterseniz?!
Psikiyatri profesörlerinin koyduğu tanıyı kabul etmediğinize göre ordinaryüs filan olmalı ünvanınız :)
Siz de doktorları beğenmiyorum doğru tanı koyamıyorlar otizm öyle bir şey değil diye hesap açın da adamlar istifa etsin. :)

Cocukken ince motor kaba motor becerileriniz nasıldı mesela? Kac yasında ayakkabınızı bağlayabildiniz ya da giysilerinizi kendiniz giyip çıkabilirdiniz? En çok sorun yaşadıkları noktalar bunlar çünkü iletişim sıkıntısı dışında G gkulata

Anlatanlar var, ben faydalı buluyorum.
Canı isterse neden yapmasın.

Cocukken ince motor kaba motor becerileriniz nasıldı mesela? Kac yasında ayakkabınızı bağlayabildiniz ya da giysilerinizi kendiniz giyip çıkabilirdiniz? En çok sorun yaşadıkları noktalar bunlar çünkü iletişim sıkıntısı dışında G gkulata

Bunları çok hatırlamıyorum ama anaokulunda el kasları gelişmemiş demişti öğretmenim onu hatırlıyorum :)

Otizm çok geniş bir yelpaze. Otizmliler şöyledir böyledir diyen arkadaşların hepsi yanılıyor. Otizmli her birey Otizm havuzundaki durumlardan farklı düzeylerde etkilenmiş veya hiç etkilenmemiş olabilir. Belkide tek ortak nokta sosyal ilişkilerde zayıflık veya normalden sapan sosyal ilişki düzeyidir. Hal böyle olunca farklılıkları çok belirgin, zihinsel gerilikte eşlik eden, bakıma muhtaç otizmliler olduğu gibi; normal hayata karışmış, sosyal maskeleme becerileri de geliştiği için durumu dışarıdan pek de belli olmayan otizmli bireylerde vardır.
Ama malesef ki insanların kafadında ki otizm kendi kafasındaki otizmden başkası değil.

Bence söylemek istemekte haklısınız. 7 senedir dehb tanım var ilaç kullanıyorum söylemek istiyorum genelde çünkü en muzdarip olduğum şey yanlış anlaşılmak. Hani bu gamsız, bu bizi sallamıyor, unutuyor, dinlemiyor, sallamadigi için hata yapıyor, geç kalıyor, bu da unutulur mu diye düşüneceklerine aa bunun da böyle beyinsel bir durumu varmış kötü bir insan değilmiş tamam ok demelerini istiyorum. Fakat ülkemizde bunlar pek bilinmediği için her zaman diil ama çoğu zaman amacıma ulaşamadım söyleyince. Aksine bazen benden hiç hata yapmamam beklendi belki söylemeseydim daha az azar isitecektim. Genelde ne var bunda herkeste var mazeret üretme vb yorumlar aldım. Artik pek söylemiyorum. Ama güvendiğiniz kişilere söyleyin.

Dehb ve otizm bence fazla tanı konmuyor bence bunlar gerçekten sık görünen durumlar. Otizmi bilmiyorum ama dehb mesela beyin gelişim geriliği prefrontal korteksin bir bölgesi az gelişiyor yani genetik vb faktörlerle. Bunun bir sürü insanda olması normal diil mi? Ama o bölgede aranan yetenekler de modern dünyada en lazım olan yetenekler, geç kalmamak, plan yapabilmek, yerinde durabilmek, dinlemek, bilgi suzebilmek, hemen sinirlenmemek filan. O yüzden doktora gidiyoruz ilacımızi alıyoruz normal hayata uyum sağlıyoruz ama az ama çok. İlaç aldığımızı öğrenen biri de AAAA SIMDI DE HERKES DEHB HERKES OTIZM. Peki ilaç almadığım zamanki halime 2 saniye katlanabilecek misin yoksa o zaman da yooo dostum sen dehbli değilsin sadece her yere geç kalan herkesin sözünü kesen yol ortasında hayallere dalan ve günde en az 3 trafik kazasından kıl payı kurtulan ve faturalarını ödemeyi sevmeyen öyle özgün bir insansın senin tanıya ilaca ihtiyacın yokkk mu diyeceksin. Abi diyeceksin ki topla kendini düzel böyle olmaz. E işte kendimi toplayamadim doktora gittim o da ilaç verdi? Ama ilaç içme senin biseyin yok. Oldu canım yani.

Dehb ve otizm bence fazla tanı konmuyor bence bunlar gerçekten sık görünen durumlar. Otizmi bilmiyorum ama dehb mesela beyin gelişim geriliği prefrontal korteksin bir bölgesi az gelişiyor yani genetik vb faktörlerle. Bunun bir sürü insanda olması normal diil mi? Ama o bölgede aranan yetenekler de modern dünyada en lazım olan yetenekler, geç kalmamak, plan yapabilmek, yerinde durabilmek, dinlemek, bilgi suzebilmek, hemen sinirlenmemek filan. O yüzden doktora gidiyoruz ilacımızi alıyoruz normal hayata uyum sağlıyoruz ama az ama çok. İlaç aldığımızı öğrenen biri de AAAA SIMDI DE HERKES DEHB HERKES OTIZM. Peki ilaç almadığım zamanki halime 2 saniye katlanabilecek misin yoksa o zaman da yooo dostum sen dehbli değilsin sadece her yere geç kalan herkesin sözünü kesen yol ortasında hayallere dalan ve günde en az 3 trafik kazasından kıl payı kurtulan ve faturalarını ödemeyi sevmeyen öyle özgün bir insansın senin tanıya ilaca ihtiyacın yokkk mu diyeceksin. Abi diyeceksin ki topla kendini düzel böyle olmaz. E işte kendimi toplayamadim doktora gittim o da ilaç verdi? Ama ilaç içme senin biseyin yok. Oldu canım yani.
Ne güzel yazmışsınız

ya insan daha ne kadar şaşırabilirim diyor. 15 aylık oğlumda otizmden şüpheleniyordum ama belirtilerden sadece parmak ucu yürümesi var gerisi yok. yine de uzmana götürdüm ve daha küçük sonra ay tekrar getirin filan dedi. kafam hep onunla meşgulken kendimde de benzer şeyler gördüm. üç farklı doktora gidip tanı aldım.
bildiğin 33 yıldır tüm gizem aydınlandı. hep neden farklıyım diye düşünüyordum veya neden insanları anlamıyorum iletişim kuramıyorum diye. çok üzüldüm çünkü otizmde olan stimming dediğimiz tekrarlayıcı hareketler çocukluğumdan beri hep vardı hala var, kimse de farketmemiş. çok kez psikiyatri ve psikologa gittim halbuki. okb-anksiyete-depresyon-sosyal fobi gibi bozukluklar yüzünden.
düşününce çocukken de çok tuhaftım zaten o zaman da kimse dememiş bu kız niye böyle diye. göz teması kurmuyorum, ritmik hareketler yapıyorum. annem diyordu ki 3 yaşlarındayken seni bırakınca 4 saat hiç kalkmadan odaklanıp aynı boyutta kağıtlar kesiyordun makasla. normal mi yani kimse de tuhaf dememiş.

sanırım şu an yapabileceğim bir şey yok, eşime de şok oldu tabi resmen otizmli biriyle evlenip farketmemiş. benim sürekli kafamın karışık olmasını ve sohbet ederken aniden konu değiştirmemi filan zekadan zannediyormuş. ayak sürtme hareketimi de tik sanıyormuş. ben çoğu zaman yaptığımı farketmiyorum bile. ama oğlum da yapıyor bu hareketi. allahım yaa.

burda bir konu vardı kadın yıllar sonra kocasının otizmli olduğunu farketmişti de herkes linçlemişti kadını. o da oğlunu gözlemlerken öğrenmişti. nasıl başıma geldi o olay hayret ediyorum.

netice olarak, kendimi çok kötü hissediyorum. ve sizce insanlardan bunu gizlemeli miyim yoksa aileme arkadaşlarıma söylesem beni yanlış anlamazlar sürekli problem yaşamaktan kurtulur muyum? bir yandan gizlemek istiyorum ama bir yandan da söylersem belki sürekli yanlış anlaşılıyorum kaygısı yaşayıp durmam. olur mu ki öyle?
Bazen iş yerinde de iletişim sıkıntısı yaşadığım oluyor acaba söylesem ters mi tepki olur yoksa anlayış mı gösterirler? gerçi kimsenin anlayış gösterme gibi bir zorunluluğu yok.
Benim böyle bir arkadaşım olsa ve zaman zaman anlaşamasak sebebini öğrendiğimde daha anlayışlı olmaya çalışırım, daha ılımlı yaklaşırım ama ben uğraşamam diyip sırtını dönenlerde olacaktır.

Back
X