35,den sonra üniversite

WOLFROG

Ekşiden aynı tadı alamıyorum
Pro Üye
Anneler Kulübü
24 Haziran 2011
23.554
49.195
798
Merhaba arkadaşlar, kısaca sorayım. 35'inden sonra üniversiteye gitmekle ilgili ne düşünüyorsunuz? Evliyim, yaklaşık 2 yaşında bir oğlum var ve çalışmak zorundayım. Bu şartlarda önümüzdeki sınavlara kadar hazırlanabilmem mümkün mü?

Bana bu kararı verdiren süreç şöyle gelişti, ailem çok modern görünmesine rağmen kız olduğum için beni okutmadılar ve daha ortaokulda çeyizim düzülmeye başlandı. Ansiklopedi okumayı çok severdim, bilhassa bilim teknik tarzında olanları. Hala daha ilgiliyimdir. Ama ansiklopedi okuyorum ve dantel yapmıyorum diye azarlanan bir kızdım. Kendi çabalarımla aö lisesi okudum. Üniv. denemedim bile. Kendi kendime meslek sahibi oldum, 15 senedir grafikerlik yapıyorum. Diplomam olmadığı için büyük yerlere başvuramıyorum mecburen şimdiye kadar hep küçük yerlerde çalıştım. Küçük yerlerde küçük kalıyorsun mecburen...

Ben artık kabıma sığamıyorum. İçimde sürekli bişeyler yapmam lazım, böyle kalmamam lazım hissi var. Yerimde saymak üzüntü veriyor bana. Ayrıca birlikte iş yaptığımız büyük firmalardaki üniversite mezunu grafikerlerden bile sürekli yardım talep edilen biriyim. Fakat diploma...

Anneme de hırsım sinirim geçmiyor. İçimde gittikçe büyüyen bir kin var. Çünkü kendisi "okumak istemiyom yeaa" diyen kardeşlerimi "hayııır siz okuyacaksınız gerekirse evi arabayı satar okuturum seni yavrıııım" diye yırtınmış biri. Verilen onca dershane okul vb masraflarına rağmen biri üniv kazanamadı diğeri 2 yıllık okulu bitiremedi bile. Şimdi ikisi de evli ama gelip anne beni okut deseler hala gönderir, bilirim. Belki okuyasilirsem onu affedebilirim, içimdeki bu karanlık bulutları dağıtabilirim. Çünkü artık sağlığımdan olmaya başladım.

Eşim tam destek, ne istersen o olsun istersen örgün oku diyor. Uzakta kazanırsan işi bırakır oradan iş bulurum diyor. Artık kan bağına inanmıyorum.

Matematik sıfır eşim çalıştıracak. Türkçe hiç çalışmadan 40 sorudan 30 unu yapabiliyorum. Bir de genel kültürüm iyidir.

Ne diyorsumuz ya, olur mu bu iş?

Neden olmasın ? Kadınlar istedikten sonra herşeyi yapabilir. Bebek de büyümüş zaten. Herşey gönlünüzce olsun.

Olur tabii ki de ümidinizi yitirmeyin :)

Annenize, o okuyamayan iki kardeşinize inat okuyup çok iyi yerlere geleceğinize inanıyorum siz de kendinize inanın :)

olur elbet. neden olmasın. bizim bölümde 40 45lik ablalar vardı. hayran hayran izliyorduk azimlerini. eşiniz de tam destekciniz. lütfen kazanınca kazandığınız bölüm ve okulu bizimle de paylaşın. beraber sevinelim.

olur canim olur ben evliyken bitirdim üniversiteyi . yegenimin okulunda evli cocuklu orgun egitim goren bayanlar cok vardi. sen iste yeter ki.

Eşin destek olduktan sonra herşeyi yaparsın canim. Elbette zor olacak ama imkansız değil emin ol. Ömür geçiyor eninde sonunda 40 olacaksın 50 olacaksın ama geri dönüp bakınca iyi ki diyeceksin :)

Hiç durmayın ne kaybedersiniz ki? Çalışırsanız olur bu sene olmasa seneye olur ama illa ki olur. Yalnız hangi bölümü istiyorsunuz yani grafiker iseniz özel yetenek sinavi ile girebileceginiz bölümler vardır diye düşünüyorum. Sanırım sinavda barajı geçip az puan alsanız bile özel yetenek sınavı ile okuyabilirsiniz bazı bölümlerı yanlış mı biliyorum acaba ?

olur tabiki sizin yaşınıza çok kişi var benim bölümde.Eşinizde çok iyi bir insanmış sizin adınıza sevindim

Bence asil kiz cocuklari okumali.. erkek her iste calisabilir ama kadin oyle mi?
Tabii cocuk kendiside istemeli bunu..

Kendi cabanla bi meslek edindigine gore yapabilirsin.. azmin elinden bisey kurtulmaz..motivasyon cok onemli..

Ne guzel dusunmussunuz tebrik ederim sizi..
Ogrenmenin yasi yoktur..konulardan uzak kaldiginiz icin ve kucuk cocugunuz oldugu icin biraz zor olucak tabi, ama buna deger..
Yurtdisindayim, zaten uni mezunuyum,, ama hep istedigim Psikoloji bolumunu de bitirmek istiyorum ve 35e yaklastim ben de

Diplomam olmadığı için büyük yerlere başvuramıyorum mecburen şimdiye kadar hep küçük yerlerde çalıştım. Küçük yerlerde küçük kalıyorsun mecburen...
Diploman olmadığı için mi basvurmadin büyük yerlere yoksa başvurdun da diploman yok diye mi ise kabul etmediler? Aslında çok da diploma gerektiren bir iş değil diye düşünüyorum grafikerlik için. 15 yıllık tecruben var kendini çok kolay kanitlayabilirsin büyük bir firmaya.

Ama okuma cabani da çok takdir ettim. Diploma olmadan istediğin gibi bir şirkette çalışabilecek olsan bile yine üniversite mezunu olmak isteyebilirsin. Hevesin varsa yaş önemli değil. Ne güzel eşin de destekliyormus.

Peki kazanmak istediğin bölüm 4 yıllık fakülte mi yoksa 2 yıllık meslek yüksekokulu mu? Basarman gereken dersler, ayırman gereken zaman ona göre değişir çünkü. Matematiğin hiç yoksa önce internette puan hesaplama sayfaları var, oraya bı bak. İstediğin bölümün taban puanlarına bak. Hangi dersten kaç soru yapman gerekiyor hesap et ve önündeki 3,5 ay yeter mi yoksa seneye hazirlansan daha mi iyi olur kararını ver.

Başarılar dilerim inşallah muvaffak olursun

Merhabalar,
Yaşınız çok genç çok rahat sınavı da kazanırsınız ve okursunuz da. Bu konuda yaşa özellikle hiç takılmayın ben 2009 da üniversiteyi kazanmıştım hazırlıkta 42 yaşında bir arkadaşımız vardı ve kendi bölümünü birincilikle bitirdi. Yani bunlar çok olağan şeyler. Kesinlikle üniversiteye de gidin içinizde kalmasın. 21 Marta kadar başvurular var sınav için hemen başvurunuzu yapın. Sadece arkadaşlarımızdan birinin de dediği gibi hangi bölümü istiyorsunuz. Grafikerlik gibi bölümler yetenek sınavı ile alıyorlar. Ama öncesinde yine ÖSS ya da yeni adıyla YKS ye girmeniz gerek. Bir de istediğiniz alana göre belki zaten çok yüksek bir matematik beklenmeyecek sizden. Matematik bildiğim kadarıyla yeni sınav sisteminde ilk aşamada zorunlu ama diyelim ki grafikerlik tarzı bir bölüm istiyorsunuz belki 10 soru size yetecektir. Bu durumu bir araştırın. Genel kültürünüz iyiyse tarih ve coğrafya da rahat edersiniz. Hemen okuyarak onları halledersiniz. Bence siz her şeyi rahat bir şekilde yaparsınız ama destek alın bir yerlerden en azından sınav sistemi hangi puan türü size gerek bir eğitim uzmanına sorun ve ona göre çalışın. O zaman içiniz daha da rahat eder. Şimdiden başarılar

Tabii olur neden olmasın? 40’ından sonra tıp okumayı isteyenler bile var, siz mi yapamayacaksınız. Bu kadar destek olan bir eşle asıl yapmazsanız ayıp olur.

Ben okurken bölüm arkadaşlarım arasında en çok 40 üzeri kişiler vardı :) 65 yaşında bir teyze vardı mesela. Bi de o sene hukuk dondurup da gelmiş 60 yaşında biri vardı.
Yani yaşınız bana göre gayet genç. İstedikten sonra olmayacak şey yok. Bence örgün okuyun içinizde kalmasın:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…