Buz gibi bir maden suyuna ne dersiniz?
Maden suyu nedir?
Maden suyu, yeraltı sularından elde edilir. Maden sularının içeriğinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz bulunmaktadır. Maden suları doğal bir mineral deposudur.
Maden suyu ile Soda farklı mıdır?
İçilebilir özellikteki bir suya karbondioksit eklendiğinde elde edilen içecek sodadır. Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkan sudur ve geçtiği tüm katmanlardan farklı mineralleri de bünyesine katarak yeryüzüne çıkar. Özetle; maden suyunun sodadan en önemli farkı mineral içermesidir.
Piyasadaki Maden suları birbirinden farklı mıdır?
Maden suyu içeriğinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, sodyum magnezyum, florit ve demir bulundurur. Farklı markalardaki maden suları farklı miktarlarda mineraller içerirler. Pek çok üründe olduğu gibi maden sularında da tercihe uygun ürün bulunması bakımından etiket bilgisi edinmek önemlidir. Maden suyu seçimi yapılırken düşük sodyum, yüksek magnezyum ve yüksek kalsiyum içerikli olanların tercih edilmesi tavsiye edilir. Özellikle yeterli süt ve süt ürünlerini tüketemeyen kişiler için kalsiyumca zengin maden suyu iyi bir seçenektir. Özel bazı durumlarda; maden sularında aranan özellikler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir.
Gün içerisinde ne kadar maden suyu tüketilebilinir? Miktar niçin önemli?
Yemek sonrasında, yemekle birlikte, sıcak geçen yaz aylarında ve daha pek çok zamanda maden suyu tüketmek isteriz. Maden suyunun tüketim miktarı konusunda pek çok kişi ayrıntılı bilgiye sahip değildir.
Maden suyu içeriğindeki mineraller sebebiyle oldukça sağlıklı bir içecektir. Sağlıklı bir yetişkinin gün içerisinde belirli miktarlarda tükettiği maden suyunun, sağlık üzerinde pek çok olumlu etki gösterdiği bilinmektedir.
Amerikan Obezite Birliği sağlıklı bireyler için maden suyu tüketimini 600 ml.(3 subardağı) olarak belirlemiştir. Fakat önerilen bu miktarlar, ülkemiz insanları için uygun değildir. Bunun sebebi; maden suyunun yüksek miktarda sodyum içermesidir. Ülkemizde tuz tüketimi; dolayısıyla sodyum alımı zaten yeterince fazladır. Aşırı miktarlarda alınan tuz, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, mide hastalıkları, kanser, kemik erimesi gibi pek çok sağlık sorununa zemin hazırlayabilmektedir.
Bu yüzden; ülkemiz için önerilen maden suyu miktarı: Sağlıklı insanlarda günde 2 şişe, kilo/ödem sorunu olan kişilerde ise 1 şişedir. Kalp hastalarının, böbrek hastalarının ve hipertansiyon hastalarının maden suyundan uzak durması gerekir.
Maden suyu tüketiminin sağlık üzerindeki başlıca etkileri nelerdir?
Maden suyu, günlük su ihtiyacına destek sağlar.
Maden suyu; vücuttaki mineral dengesini korur. Özellikle ter, solunum ve idrar yolu ile oluşan mineral kayıplarını yerine koymada önemli role sahiptir.
Maden suyu, günlük kalsiyum gereksinimlerinin karşılanmasında etkilidir.
Çocuklarda büyüme ve gelişme çağında, kadınlarda gebelik döneminde ve yaşlılık döneminde artan mineral(magnezyum, flor, kalsiyum, sodyum) ihtiyacının karşılanmasında maden suyu tüketiminden yararlanılabilir.
Sağlıklı bireylerde; maden suyunun içeriğindeki sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını desteklemede önemli rolü bulunmaktadır(Maden suyunun önerilen miktarda tüketilmesi halinde). Bikarbonat içeriğinin yüksek olması sebebiyle; mide hastalıkları yaşayan kişilerde rahatlama sağlar.
Sağlıklı günler
Uzm. Diyetisyen İpek Ağaca Özger
alıntıdır arkadaşlar. demek benim gibi ödem sorunu olanlar günde 1 şişe içmeliymiş onu öğrendim. sodyumu hiç hesaba katmamıştım :44: