- 23 Kasım 2010
- 2.020
- 6.588
- 198
- Konu Sahibi pigme pofuduk
öncelikle, zaman ayırıp, emek verip, bu kadar ayrıntılı yazdığınız için teşekkür ederim.
yazdıklarınızın pek çoğunda sonuna kadar haklısınız, sadece bi noktayı düzeltmek istiyorum.
neden bilmiyorum, aynı şehirde yaşıyor olmamıza karşın, belki de doğu-batı ayrımından, dedim ya neden bilemiyorum, bizim memleketin köylerinde bile en az 30 sene önce bırakılan adetleri uygulamaya devam ediyorlar. aslında gayet modern duruyorlar ama anlamlandıramadım gerçekten. sürü sepet eşya alışverişine gitmek bizde 30 sene önce bitti. gelinlik bakmaya yıllardır kayınvalideler gitmiyor. geline "kardeşini, kuzenini veya yakın bir arkadaşını da götür" deniyor ve damat da yanlarında oluyor. onlarda bu yok.
köyde oturan bi kızenim var mesela, kayınvalidesiyle altlı üslü müstakil evlerde oturuyorlar. kayınvalidesi asla kızın evine girmez. evdeyse işi vardır çünkü. ne zaman kız seslenir, kayınvalide öyle gider. bizde böyle ve pek çoğumuz için olması gereken de bu.
onlarda haberli gitmek de yok. teyzeleri onların evine anahtarla giriyor. kimse kimseye gitmeden önce telefonla haber vermiyor. gittikleri evde değilse arayıp çağırıyorlar çünkü aile en önemlisi. başka işleri olamaz.
yani onların açısından bakınca ben haklı değilim. ben oğullarını onlardan koparmaya çalışıyorum. ben kendimi aileden görmüyorum.
ben bunların böyle olduğunu ne zaman gördüm? sevgilim askerdeyken birkaç kere evlerine girip çıkmak zorunda kaldığımda ufaktan ayıkmaya başladım. ama askerdeki adamı terk etmeyi kendime yakıştıramadım. o da "biz ikimiz ne dersek o olur" diyordu o zamanlar. askerden dönünce de annesi düğün dernek diye çıldırdı, bizim hiç konuşacak fırsatımız olmadı.
bakın, sizin bu forumda yazdığınız pek çok mesajın altına imzamı atarım. yanlış anlamayın, burda da haklısınız. ben karşı çıkmıyorum. sadece onların bu durumu nasıl gördüğünü söylüyorum.
Durumu karşı taraf açısından düşünmek gayet yararlı bir yoldur, mesajınıza karşı çıkacak bir durum yok ki. Gayet mantıklı bir açıdan bakmışsınız.
Ama bu mantık sezgilerinizi gölgelemesin.
Afrika kabilelerinden biriyle evlenirseniz, boynunuza halka geçirmenizi de talep edebilirler. Onlara göre normal olan bu. Öyle yaşıyorlar, öyle istiyorlar. Kendileri de öyle yapıyorlar.
Bu sizin doğrularınızı değiştirmez. Ben böyle bir ailede doğsam doğrusunun bu olduğunu düşünmem mesela. En fazla kırmadan geçiştirmeye çalışırım. Doğrusunun bu olmadığını bilirim. Hırsızlık onlar için normal olsa hırsızlık normal demek değildir bu. Haklıyı savunmamak çok zor bir iştir aslında. Bilinçli bir kayıtsızlık bile işe yaramaz, kendiniz de yanlış tarafa hak vermek zorundasınız.Eş adayınızın karakteri burada kendini gösteriyor.
Ailesi için doğru ne olursa olsun size karşı yapılmış bir haksızlık için özür dilemenizi talep ediyor. Yani zaten bu değerlere uygun olmayan ailesi, sorun çıkaran ailesi ama sizin çözmenizi bekliyor. Kendi çözmüyor, istese çok güzel çözer. Bir dayı örneği vermiştiniz yanlış hatırlamıyorsam, onu baz alın.
Haftasonu annesinin verdiği işlerden 1 saat vakit bulamayan bir adamdan bahsediyorsunuz. 26 yaşında. Lise öğrencileri bile bunu hayatta yapmaz. Bunun lütfen farkına varın. Eş adayınız inanılmaz pasif bir insan. İnanılmaz.