_-_-_ kızlar kışlık önerileriniz _-_-_

ehlimana

Guru
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2010
3.416
208
363
istanbul
Kızlar;

ben bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum.
çünkü hazır gıdaları tüketmek çok zararlı oldu.
Hele ki bu hazır gıda piyasası insnları resmen zehirler oldu.
Bazı iyiler hariç tabii.

Site içinde iyi olacağını düşündüm.
Hem kış için dondurucuya atmak elimizin altında pratik bir şeyler olması açısından da iyi.
Ne yediğimizi de biliriz.

Kızlar bana yapmamı önerdiğiniz kışlıkları yazar mısınız?
Isim verseniz de olur. Ben araştırırım.
Ayrıca kendi site içi açtığınız topiklerinizden bana linkte atabilirsiniz.
Oradan da incelerim.

patlıcan közlemesi-kızartması , dolmalık biber -çarliston ve kırmızı biber ister közle küçük küçük doğra istersen közlemeden doğra pilavlar çorbalara süper olur..bezelye-taze fasulye-nohutum ve kuru fasulyem hep olur dolabımda haşlanmış daha aklıma gelirse yazarım cnm

bezelye, barbunya, kırmızı közlenmiş biber, doğranmış yeşil biber, doğranmış ve bütün domates, dolmalık biber (kış için)
haşlanmış nohut ve yeşil mercimek, bayat ekmek ufalarım köfte içine kullanırım (her zaman elimin altında pratik olsun diye hazırlarım)
annemim yaptığı bazlamalar her daim bulunur et yemekleri yanında veya ekmeksiz kaldığımızda kurtarıcımdır :)
ben hazır ve dondurulmuş ürün almam, çok nadirdir yani...

şimdilik aklıma gelenler bunlar canım

Canım güzel bir başlık olmuş , inşallah paylaşımlar olur. Çünkü aynı dertten bende muzdaribim
Bugüne kadar ne bir salça, reçel, yapıp yada dondurucuya bir ürün koymuşluğum vardır. bu yıl bende
hazırlıyım diyorum. Ama hiç bir şeyin yapılma zamanı ve şeklinide bilmiyorum..Açıkcası paylaşımlara göre
bende yapacağım.. Vakti olanlar yapılışınıda anlatırsa sevnirim.
Birde yapılacak şeyin vakti de önemli, Yani şuanda patlıcan ,biber,kırmızı biber çıktımı acba ,yoksa sera
ürünlerini alıp dondurucuya atmanın da bir gereği yok. Sonuçta kışında sera ürünü oluyor zaten :(
Yada mesela salça yapımımın bir zamanı var sanırım..

Canım güzel bir başlık olmuş , inşallah paylaşımlar olur. Çünkü aynı dertten bende muzdaribim
Bugüne kadar ne bir salça, reçel, yapıp yada dondurucuya bir ürün koymuşluğum vardır. bu yıl bende
hazırlıyım diyorum. Ama hiç bir şeyin yapılma zamanı ve şeklinide bilmiyorum..Açıkcası paylaşımlara göre
bende yapacağım.. Vakti olanlar yapılışınıda anlatırsa sevnirim.
Birde yapılacak şeyin vakti de önemli, Yani şuanda patlıcan ,biber,kırmızı biber çıktımı acba ,yoksa sera
ürünlerini alıp dondurucuya atmanın da bir gereği yok. Sonuçta kışında sera ürünü oluyor zaten :(
Yada mesela salça yapımımın bir zamanı var sanırım..

aynen bende.
o yüzden burada ki bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum.
çünkü çok yararlı olacak.

arkadaşlar şimdi mesela bezelye koyabilirsiniz tam zamanı, ben dün akşam 9 kilo paketledim yerleştirdim mesela

bezelye tam zamanı
yaz sonuna doğru patlıcan ve biber közlemesi olabilir
yaz içinde taze fasulye,domates,patlıcan ve biber kurutma olabilir
reçel,salça,tarhana,erişte,sarma yaprağı yapanlar var
ben pek o işlerden anlamıyorum ama

Bezelyeleri , (aynı şekilde barbunya da olabilir) çiğden mi koyuyorsunuz ,yoksa hafif şokluyormusunuz ??

aslında iki şekilde de koyabilrisiniz bu size kalmış.ben önceden şoklayarak koyuyordum güzel oluyorr.ama son yıllarda hiç şoklamadan koyuyorum.bezelye veya babunyayı ayıklayıp yıkıyorum suyunu süzdürüp direk buzdolabı poşetlerine yiyeceğimiz ölçülerde paylaştırıp ağzını sıkıca kapatıp atıyorum dondurucuya ve üzerlerine tarih etiketi yapıştırırım ben iyi oluyor.
(bu barbunya ve bezelye için yaptıklarımdı)

taze fasulyeyi ise şokluyorum çok daha güzel oluyor çünkü ben taze fasulyeyi dondurmayı çok sevmiyorum tadı hoşuma gitmiyor o yüzden çeşit olsun diye 3-5 paket koyarım...

dolmalık biberi ayıklayıp yıkıyorum poşetlere dolduruyorum şoklamadan,

enginar koyuyorum ben birde bol miktarda, unutmuşum daha önce yazmayı, tavsiye ederim

ben kızartma türlerini mesela patlıcan gibi koymuyorum çünkü zararlı olduğunu düşünüyorum

1.Taze fasulyeyi domatesle çok az kavurarak poşetleyip buzluga atabilirsiniz.
2.Barbunyayı yine çok az domatesle kavurarak buzluga atabilirsiniz.
3.Kışlık domates yapabilirsiniz isterseniz buzluga isterseniz kavanoza yapabilirsiniz ama annem kavanoza yapıyor daha güzel oluyor domateslerin kabuklarını soyup küp küp doguruyoruz içine biraz sıvıyag ve biraz tuz atıyoruz ve kavuruyoruz kapattıktan sonra şişeler doldurup bir gece ters bırakıyoruz eger kapaklarda bir sorun yoksa kışın rahatlıkla kullanabilirsiniz.
4.Bezelye ve taze yaprak şoklayıp katabilirsiniz
5.Bamyayı hafif domatesle kavurarak yada domates koymadan buzluga atabilirsiniz.
6.Patlıcanları karnıyarıklık olarak kızartıp buzluga atabilirsiniz.
7.Dolmalık patlıcan,biber ve kabak koyabilirsiniz kimisi haşlayıp koyuyor kimisi çigden koyuyor.
8.Biber kızartıp koyabilirsiniz aynı zamanda biber,patlıcan közleyip koyabilirsiniz yine çigden yeşil biber ve süsbiberi koyabilirsiniz.
9.Börülceyi çigden yada hafif domatesle kavurarak koyabilirsiniz.
10.Semizotunu hafif haşlayabilirsiniz.
11.Dolmalık patlıcan,dolmalık biber ve bamya kurutabilirsiniz aynı zamanda yeşil fasulyeyide kurutabilirsiniz yemegi çok güzel oluyor.Yine yemeklik şeklinde doğranmış patlıcan kurutabilir ve patlıcanı doğrayıp buzluga atabilirsiniz.
12.MIsırı haşlayıp buzluga atabilirsin.

1.Taze fasulyeyi domatesle çok az kavurarak poşetleyip buzluga atabilirsiniz.
2.Barbunyayı yine çok az domatesle kavurarak buzluga atabilirsiniz.
3.Kışlık domates yapabilirsiniz isterseniz buzluga isterseniz kavanoza yapabilirsiniz ama annem kavanoza yapıyor daha güzel oluyor domateslerin kabuklarını soyup küp küp doguruyoruz içine biraz sıvıyag ve biraz tuz atıyoruz ve kavuruyoruz kapattıktan sonra şişeler doldurup bir gece ters bırakıyoruz eger kapaklarda bir sorun yoksa kışın rahatlıkla kullanabilirsiniz.
4.Bezelye ve taze yaprak şoklayıp katabilirsiniz
5.Bamyayı hafif domatesle kavurarak yada domates koymadan buzluga atabilirsiniz.
6.Patlıcanları karnıyarıklık olarak kızartıp buzluga atabilirsiniz.
7.Dolmalık patlıcan,biber ve kabak koyabilirsiniz kimisi haşlayıp koyuyor kimisi çigden koyuyor.
8.Biber kızartıp koyabilirsiniz aynı zamanda biber,patlıcan közleyip koyabilirsiniz yine çigden yeşil biber ve süsbiberi koyabilirsiniz.
9.Börülceyi çigden yada hafif domatesle kavurarak koyabilirsiniz.
10.Semizotunu hafif haşlayabilirsiniz.
11.Dolmalık patlıcan,dolmalık biber ve bamya kurutabilirsiniz aynı zamanda yeşil fasulyeyide kurutabilirsiniz yemegi çok güzel oluyor.Yine yemeklik şeklinde doğranmış patlıcan kurutabilir ve patlıcanı doğrayıp buzluga atabilirsiniz.
12.MIsırı haşlayıp buzluga atabilirsin.

işte bu:emir_bebek::emir_bebek:
bunları yazan ellerine sağlık:34:

KARNIYARIK

*Patlıcanları pijamalı soyup,hafif yağda kızartıp yağını peçete çektirip 5-6 adet olacak şekilde soğuduktan sonra poşetleyip buzluğa atabilirsin.
*Yapacağın zaman iç malzemesini hazırlar çıkarıp hafif çözülünce patlıcanların karınlarını yarıp malzemeyi ekleyip fırınlayabilirsin.

İMAM BAYILDI

*Aynı şekilde patlıcanları 4 e bölüp kızartıp istediğin sayıda poşetleyip kaldırabilirsin.

ERİK-KİRAZ-ÜZÜM PESTİLİ

*Sularını sıkıp nişasta ve şekerle kaynatıp temiz bezlere serip kuruduktan sonra aralarına pudra şekeri serpip dolabına kaldırabilirsin.

*Koruk şerbeti
*Çilek suyu
*Şeftali suyu
*Erik Şerbeti
*Vişne Şurubu

Bunları koyu kıvamlı kaynatıp kışın hazır meyve suyu yerine sulandırıp gayet güzel konsantre meyve suları yapabilirsin.

*Tarhananı da şimdi tam zamanı yapabilirsin.
Cahide Sultan ayrıntılı tarhana yapımı diye arasan çıkar.

*İlerleyen zamanda domates konservelerini unutma.:1:
*Aynı şekilde domates,patlıcan,kabak kurutmalığı yapabilirsin.

*Turşu zamanı da geliyor az kaldı:16:

*Kırmızı tatlı veya acı biberden kışlık pul biber
*Yeşil naneden pazardan bolca alıp kuru naneni de kendin yapabilirsin canım.

*Erik nasıl kurutulur yine Cahide Sultan diye aratırsan çıkar.

VE BUZLUK İÇİN DOLMALIK SEBZELERİ koyabilirsin.

*Kabakları oyup sadece poşetleyip kaldırabilirsin.Kışın hiç sıkıntı olmaz.İç malzemeni hazırlar kabakları çıkarıp hemen doldurur ve pişirirsen yeni çıkmış gibi tazecik olur.

*Patlıcanlar biraz sıkıntılı oluyor.Ben onuda oyup hafif zeytinyağlı suda haşlıyorum.Rengi dönen patlıcanları hemen çıkarıp soğuyunca buzluğa atıyorum.Kışın elimin altında hazır ve mevsim patlıcanı gibi harika oluyor.Haşlamadan kaldırılanlar bazen pişmekte sıkıntı yaratabiliyor.
*Biberleride kabak gibi içlerini temizleyip poşetle ve buzluğa kaldır.Çok leziz oluyor.

*Domates,biber patlıcan bunları küçük küçük doğrayıp yağda hafif rengi döner dönmez kızartıp çıkarırsan ve buzluğa atarsan elinin altında hazır olur.

*Erişte yapıp kurutabilirsin.

AKLIMA GELENLER BUNLAR.:emir_bebek:

bir şey sorucam ben özellikle şu kurutma işini merak ediyorum. nasıl yapıyorsunuz?

Domates nasıl kurutulur, püf noktaları nelerdir?

• Öncelikle domates kurutmak için yaz aylarının en sıcak olanını tercih etmeniz lazım. Ağustos ve son yıllarda eylül ayının ortalarına kadar olan süre,en uygun zamanlardır.
  • Karadeniz, ve çukurova’da ki bir çok ilde, sebze kurutmak, yoğun nemden dolayı neredeyse imkansızdır. Sebzelerin kuruması geciktikçe küflenip bozulmalar görülür. Bu yüzden, sebze kurutmak için kuru iklim gereklidir.
  • Kurutmak için su miktarı az olan domatesleri tercih etmelisiniz. Çok sulu olan köy domatesleri kuruduğunda çok bereketsiz olurlar. Ziraat domatesleri en uygun olanlarıdır.
  • Domatesi ortadan dörde veya büyükse altıya kesin. Bol güneş gören bir yere, bu bir örtü veya ızgara üzeri olabilir, domatesleri dizin. Alttan hava alan bir yere koyarsanız kuruması hızlanacaktır.
  • Üzerine tuz serperseniz,biraz sulanacağı için kuruması gecikecektir ama tuz serpince daha lezzetli olur.
  • Kullanacağınız tuz tercihen kaya tuzu olsun. Ben doğallığından ötürü yemeklere bile işlenmemiş kaya tuzu kullanıyorum.
  • Domates diğer sebzelere göre daha geç kurur.Biraz sabırlı olmanız lazım
[h=2]Erik Nasıl Kurutulur?[/h]
Ben mürdüm eriği kullandım. Erikleri yıkadım. Boydan dört parçaya böldüm. İç kısmı yukarı bakacak şekilde temiz bir bez üzerine sıkça dizdim. Kuruyunca çekiliyorlar araları çok açılıyor çünkü. Bol güneş alan bir yerde bir kaç günde erikler kuruyacaktır.İyice kuruyan erikleri toplayın ve bir cam kavanoz içinde ve hava almayacak bir yerde muhafaza edin. Henüz hava sıcaksa serinleyene kadar buzdolabında saklayın.Hatırlatırım internette erik kurusunun 150 gr. ını 7 tl. ye gördüm. kargo ücreti hariç tabi. Bu yüzden bol ve ucuzken alıp kurutmanızı tavsiye ederim.CAHİDE

[h=2]Patlıcan Nasıl Kurutulur?[/h]Patlıcan kurutmayı hepimiz biliriz aslında. Ama benim özellikle dolmalık patlıcan kuruturken uyguladığım yöntemi belki daha önce hiç duymadınız.
Ben patlıcanları normal oyduktan sonra su dolu bir kabın içine atıyorum. Bütün patlıcanlar bitince 10 dakika kadar bu suyun içinde bekletip sonra ipe diziyorum. Suya tuz atmıyoruz. Bu şekilde patlıcanlar kururken fazla büzüşmüyor ve içleri beyaz kalıyor. Patlıcanları devamlı güneş alan bir yere değilde günün bir kısmında güneş alan bir yere koyarsanız yanmadan kurutmuş olursunuz. Birde patlıcanları aralıklı dizmeye gayret edin ki, hava alsın, birbirlerine değip çürümesinler.
[h=2]Kuru Kabak/ Kabak nasıl kurutulur?[/h]Yemeğini yaptığımız taze kabaklar kurutmaya müsait olmadığı için, özel kurutmalık kabaklar veya kartlaşmış kabaklar kullanmanız gerekir. İrileşmiş, sertleşmiş kabakları soyup bir parmak kalınlığında irice doğrayın. Üzerine saf kaya tuzu serpin. Pamuklu bir bez üzerine serip güneşte kurutmaya bırakın.
Kabak çok çabuk kurur.Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın. Cam bir kavanoza da koyabilirsiniz.
Kuru kabakla ne yapılır?
Kuru kabaktan borani yani bir nevi cacık, veya taze kabakla yapılan oturtma gibi oturtma yapabilirsiniz. İçine kış sebzelerinden de koyarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Kuru kabağı kullanmadan evvel mutlaka sıcak suda haşlayın.

[h=2]TUTMAÇ (Ev şehriyesi)[/h]Erişte hamuru için malzemeler

• [*=left]6 yumurta
    [*=left]2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Erişte hamuru nasıl olur?

• Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin.Kulak memesinden daha sert olmalı.
  • hamuru 6 adet bezeye ayırın.
  • hamurları teker teker açıp,birbirine değmeyecek şekilde serin.
  • İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın.
  • Yufkayı 3 parmak genişliğinde şeritlere bölün.
  • Şeritleri ikişer üçer üstüste koyup 1 cm.den kısa kesin.
  • Kestiğiniz bu şeritleri yan dönderip aynı kalınlıkta yeniden kesin.Bu şekilde küçük kareler elde edin.
  • Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneş gören bir yere serin
  • Bir gün bekleyen erişteler toplanmaya hazır.
Erişteyi nasıl saklayalım?

• Erişte,tutmaç gibi hamur kurularını,bütün bakliyatlarda olduğu gibi bez torbalarda saklamak en doğru yoldur.
  • Naylon poşetlerde havasız kalıp,böceklenme olması muhtemel.Ben artan kumaşlardan küçük torbalar dikip,kuru gıdalarımı bu torbalarda saklıyorum.
Malzemeler
3 kg. Domates
Kolay domates konservesi yapımı

• Domatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soymadan robottan geçirin.(Domatese rengini veren likopen maddesinin en yoğun kabuğunda olduğunu ve cildi güzelleştirip,kolesterolü düşürdüğünü biliyor muydunuz? )
    icon_wink.gif
  • Bir tencereye yağsız olarak koyup,kaynamaya başladıktan 30 ila 45 dakika arası pişirin.
  • Hâlâ domates kaynamaktayken,kaynar suyla çalkaladığınız kavanozlara domatesleri doldurun.
  • Benim soslarım resimde gördüğünüz iki kavanozu doldurdu.
  • Kavanozların ağzını hiç beklemeden kapatıp,düz bir yere ters çevirin.
  • Kavanozlar soğuyana kadar yerlerinden kaldırmayın.
  • Soğuyan kavanozları,güneş görmeyen bir yerde saklayın.
  • Kavanozlar açıldıktan sonra buzdolabında saklayın ve en geç iki gün içinde tüketin.
  • Eğer bitiremeyecekseniz konserveleri küçük kavanozlarda hazırlamanız daha iyi olacaktır.

bir şey sorucam ben özellikle şu kurutma işini merak ediyorum. nasıl yapıyorsunuz?

Biz kurutmalıgı eylül ayının ilk haftası yapıyoruz canım yaşadıgım şehrin iklimi sıcak oldugu için daha önce yaparsak bozuluyor.Patlıcanları oyup ipe diziyoruz ipe dizdigimiz patlıcanları balkonda iplere ve demirlere asıp kurutuyoruz aynı şekilde biber ve kabaklarıda kurutuyoruz.Fasulye kuruturken fasulyeyi ister kırarak istersen bıçak yardımı ile dograyarak aynı şekilde ipe dizerek kurutabilirsiniz fasulyeler çok büyük olmayacak çok da küçük olmayacak.

Patlıcanları yemeklik şeklinde dogruyarak ipe dizerek kurutabilirsiniz aynı şekilde bamyaları temizleyip ipe dizerek kurutabilirsiniz.Naneleri bol bol alıp kurutabilirsiniz annem naneleri ilk önce biraz balkonda bekletiyor daha sonra evin içine alarak evin içinde kurutuyor.

Back
X