ablalarım teyzelerim bir baksanız?

Evet doğru konuya yorum yapıyorum.Ben de aynı yeri okudum.O yaş grubunun iç dünyası çok daha farklıdır.Bir ailesinin ve çevresinin gördüğü yönü vardır.Bir de içlerinden geçen ve çok az kişiyle paylaştıkları yönleri vardır.Eğer masum olmayan düşünce şekli arıyorsanız size bu konuda bir çok örnek verebilirim mesela geçenlerde 14 yaşındaki bir öğrencimin Hayattan ne bekliyorsun? sorusuna verdiği ''evleninceye kadar annemin parasını yiyeceğim sonra da kendime zengin bir koca bulup onla evleneceğim ve onun parasını yemeye devam edeceğim, o nedenle ders çalışmak benim ilgimi çekmiyor.'' cevabı gibi...O yaş gurubunda biri Tabiki de çevresi geniş olsun isteyecek,arkadaşları arasında popüler,beğenilen,dikkat çeken biri olmak isteyecek.Çevresinde ona hayran kişiler olsun isteyecek.Hayatlarının en egosantrik dönemindeler.Hayat kendilerinden ibaret..Bize ters gelmesi onların bunu düşünmediği anlamına gelmez.Bizim kulak tıkamamız,ya da gözümüzü kapatmamız da bu gerçeği değiştirmez

yorumlarınızda katıldığım noktalar var itiraz edemem ama siz tamamen masumiyete bağlamışsınız bence.... o zaman bu konu sahibine ne diyelim biz ne cevap verelim...aaa haklısın güzelim bak şöyle yaparsan erkekler seni beğenir, şu tarz giyinirsen erkekleri etkilersin veya şuranı şöyle yap buranı böyle yap o zaman tüm erkekler pervane olur mu diyelim...haklı olduğunuz yerler var ama tamamen haklı bulmadım sizi...ergen döneminde eğitim verirken hep onları destekleyici ve onaylayıcı olursak, yanlışa düşme oranlarını artırmış oluruz... neden büyükklerimiz şöyle der, şimdi anlamazsın büyüyünce hak verirsin şimdi hayat sana toz pembe.... diye... evet çünkü hayat o dönemde toz pembe ve büyükler olarak da o toz pembe gösteren gözlüklerden kurtulmasına olanak vermliyiz...aksi halde onları yanlışa saptıkları anlarda destekleyerek iyice batağa itmiş oluruz...ve konu sahibi erkekleri etkileme yöntemleri arayışındaysa birçok kişi bunun yanlış olduğunu onaylar desteklemez...bu bi gerçek...
 
Hanımlar,
15 yaşında ergenlik dönemindeki bir genç kıza yorum yaparken olgun bir kadına yorum yaparmış gibi davranıp bu kızdan vamp bir kadın, afet-i devran yaratın denmiyor ama yerden yerede vurmayın, sonuçta kim olduğunu keşfetme çağında olan bir genç kız söz konusu.

Bu genç kızımızın yazdıklarını onaylamıyorsanız dışlayıp, ayıplamak yerine doğru bir yaklaşımda bulunarak kızımızı kazanmak daha münasip olmaz mı?

Belki çoğumuz ergenlik nedir anlayamadan büyüdük, evet yeni nesil farklı ama 15 yaşındaki bir kız sonuçta ne yazarsa yazsın hala masumdur, masumiyetini koruyup, onu şekillendirmek, ayakları yere basan bir birey haline getirmek bizlerin görevi.

Lütfen konuyu tartışmaya döndürmeden, polemiğe girmeden devam ettiriniz...
 
başkalarını düşünerek karakter seçemezsın kendıne .

ne demıs Tarkan ;
"Başkası olma kendın ol .boyle cok daha güzelsın" .:ssz:
 
Son düzenleme:
15 yasindasin..cevreni genisletmek erkekleri etkilemek istiyorsun... nasil olayim diye soruyorsun..

herkes gibi olma.

erkekler her zaman ulasilmaz kizlari begenir, kendilerinden ustun olani farkli olani cekici bulur. farkliliktan kastimsa sadece guzellik degil siradan olmamak.. herseyden once caliskan, zeki, abarti olmayan, sosyal etkinliklerde rol oynayan, durust saygili sevecen guleryuzlu kizlari begenirler..

digerleriyse evet dikkatlerini ceker ama kisa bir sure ve akalarindan konusurlar.


herseyden once basarili olmaya calis, derslerinde, insan iliskilerinde..

asla ama asla basit bir kiz olma. ailene bagli, sorumluluklarini bilen ve yerine getiren genc bir bayan ol.

derslerin iyi olsun okuldaki sportif faailyetkere katil, sosyal ve sanatsal aktivitelere katil (tiyatro vb gibi) ne kadar cok ozelligin varsa o kadar cekici olursun. yetenek, basari ve beceri yelpazeni ne kadar genisletirsen.. bunlari simdiden yavas yavas oturtmaya caliski ileride universiteye gottigin zaman egitim kultur altyapin saglam olsun.. bu yaslardaki erkek arkadaslar genelde gelip gecici olur sabret bekle dogru insani kendini asla harcama ve harcatma. ulasilmaz ol ( kibir kustahlik ile degil hayat tarzin saygin gorgun kulturun ile digerlerine fark atarak)

(sen kendin gelecegin ve ailen icin en iyi olani dusunup yapabilecek yetidesindir eminim, erkekler akli havada sacinda basinda kizlari inan bana cok sallamazlar.. )

abla tavsiyesi..:34:
 
Son düzenleme:
o yaşlarımı hatırlıyorum da, ben sosyalleşmeye çalışırken annem ders çalış ders çalış diye delirirken, düşüncem şuydu; beni hiç anlamıyor, sanki hiç genç olmamış gibi....

demek ki öyle oluyor.. herkes ne kadar çabuk unutmuş o günlerini. ya da onlar o dönemlerinde öyle değillerdi ama unutmayalım ki istisnalar kaideyi bozmaz.

ve kaide şudur ki;

Ergen, ne çocuk ne de yetişkindir. Kimliğini belirlemeye çalışan bir bireydir.

Ergenlik (13-18 yaş ) Döneminin Genel Özellikleri:

Her iki cinsiyetle de olgun ilişkiler kurabilme.
Eril ya da dişil toplumsal rolü gerçekleştirme.
Bedensel özelliklerini kabul etme ve bedenini etkili bir şekilde kullanma.
Ana-babadan ve diğer yetişkinlerden duygusal bağımsızlığı gerçekleştirme.
Aile yaşamına ve evliliğe hazırlanma.
Bir mesleğe hazırlanma.
Davranışlarını yönetebilmek için gerekli değerler ve ahlaki sistem geliştirme.
Sosyal sorumluluklar isteme ve başarma.

Aile İlişkileri:

Ergenlerin bu dönemde ailelerine olan bağımlılıkları azalır.
Hiçbir şeyi beğenmez, sürekli şikâyet edecek bir şeyler bulurlar.
Eve istediği zaman girip çıkmak ister.
Ailesinin en ufak bir eleştirisine büyük tepkiler verir. Kendine yöneltilen eleştirileri kabul etmez, sürekli eleştirmeyi sever.
Boşvermişlik içindedir.
Anne-babasının beğenileriyle alay eder.
Anne-babasının düşüncelerini eskimiş bulur. Onlardan öğrenecek hiçbir şeyi kalmamış sanır.
Aileyle fikir bazında çatışma , isyankâr tutum bu dönemde artar.
Bu dönemde aileye büyük bir görev düşer. Aile bu davranışların bir süre sonra geçeceğini bilmeli ve sabırlı davranmalıdır.

Arkadaş İlişkileri:

Ergen için arkadaşları çok önemlidir.
Arkadaşlarının kendisi için ne düşündüğü çok önemlidir.
Bu dönemde ergenler kendi aralarında arkadaş grupları oluştururlar.
Bu grupların kendi aralarında yazısız kuralları vardır. Kurallarına uyan kişileri gruplarına alırlar.
Her ergen bir arkadaş grubunda olmak ister.
Erkeklerin kurdukları gruplar daha kalabalıktır, ilişkiler yüzeyseldir.
Kızlardan oluşan gruplar daha küçüktür, ilişkiler ise daha sıkıdır.
Ailesi içinde geçimsizlik ve dengesizlik olan ergenlerde, bir baskı hakim ise masum arkadaş grupları yerine çeteye yönelir.

Kız-Erkek İlişkileri:
Ergenliğin ortalarına doğru, karşı cinse olan ilgi artar.
Ergen, karşı cinsin ilgisini çekebilmek için giyim kuşamına dikkât eder.


(yazı alıntıdır)
 
Back
X