ABLAMLA BU YÜZDEN TARTIŞTIK

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

benveablam

ablamla tartistik
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2025
30
26
1
Merhabalar. Ben hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmiyorum, elimden geldiğince vegan bir şekilde yaşamaya çalışıyorum fakat tek bir istisnam var o da yoğurt tüketmek. Yoğurt da sağlığım için elzem olduğu için tüketiyorum, doğal süt kullanıyorum. Ablam ise bana "sen vegan değilsin" diyor, "sen vejeteryansın" şimdi beni sadece bir kalıba hapis etmek ne derece doğru, o kadar yumurta tüketmediğim günler boşuna mı? Bana direkt vejeteryan demek doğru bir tanım değil dediğim hâlde sen vegan sayılmıyorsun diyor. Vejeteryanlığın alt dalları varmış lakto-vejeteryan diye fakat lakto-vejeteryanlar süt ürünü yumurta falan tüketirken ben kesinlikle sadece yoğurt tüketiyorum. Yapmaya çalıştığım şeyi bu kadar kalıplaştırmak ve etikete sokmak ne derece doğru? Ne düşünüyorsunuz? Ben de etiketlerle ilgilenmiyorum fakat bazen en doğru tanım gerekli olabiliyor sonuçta savunduğumuz bir duruştan söz ediyoruz.

Doğru söylüyor vegan değilsiniz. Siz neden bu kadar takılıyorsunuz buna? Ablanıza diyorsunuz ama kendinizi bir etikete sokmaya çalışan sizsiniz.

Doğru söylüyor vegan değilsiniz. Siz neden bu kadar takılıyorsunuz buna? Ablanıza diyorsunuz ama kendinizi bir etikete sokmaya çalışan sizsiniz.
Bakın, belirli bir duruş geliştirmek için vegan ve vejeteryan ayrımı yapıyoruz değil mi? Aksi taktirde vejeteryanlığın alt dalları olmazdı. İnsanlar bu konuyu yaymak ve paylaşmak için kendilerini bu kadar yorarken, belirli tanımlamalar yaparak en azından farkındalık kazandırmaya çalışırken ben neden kendimi görmezden gelmeliyim söyler misiniz? Her ne kadar "etiketler" ile yaşamaktan üstün tuttuğum bir içsel davranış biçimi ve bunun ölçütünü de kendi hayatına göre yeniden değerlendirebileceğin kişisel bir mevzu olsa da, bunun aynı zamanda toplumsal bir durum olduğunu da görmezden gelemeyiz. Dolayısıyla, siz benim uzun zamandır savunduğum ve özellikle hangi koşulda olursa olsun hayvansal gıdadan uzak durduğum dönemde kalkıp da vejeteryan diyecekseniz en azından bunun altını doldurabiliyor olmanız gerekiyor. Bu hangi alana giderseniz gidin böyledir, bazı şeylerin alt disiplinleri, alanları ve ayrıştırmaları mevcuttur. Cinsiyet kimliklerinde de, sanat veya edebiyat akımlarında da, tıpta sağlıkta kısacası hayatın her alanında. Sadece yoğurt istisnalı beslenmeyi, lakto-vejeteryan olarak tanımlayamayacağınız gibi, veganlıktan tamamen bağımsız konumlandıramazsınız da. Benim korumaya çalıştığım duruşa, yeterince yetersizsin demek gibi bir şey bu.

Üzgünüm yukarıda paragraf dolusu yazdığınız anlatımın bir hükmü yok. Vegan hiç bir hayvansal ürününü tüketmemek.
Sizin yoğurdu ayrıcalıklı kılıp kendinizi vegan görmeniz buna aykırı. O zaman yemeyeceksiniz. Tanımlamayı yok sayıyorsunuz veganlar yoğurt yemez net yani.

veganın tanımı: Vegan, hayvanlardan elde edilen hiçbir gıdayı yememeyi içeren katı bir beslenme modelidir. Vegan kişiler et, süt, yumurta ve bal gibi hiçbir hayvansal gıdayı tüketmez.

ee siz süt ürünü tüketiyorsunuz. yani vegan değilsiniz. geçmiş olsun

Ben veganım demedim ki, tamamen veganlıktan bağımsız konumlandıramazsınız dedim. Ne yazık ki, her şeyin alt dalları olabileceğini fark etmeden kaba bir tabirle sadece siyaha ve beyaza ayıran zihniyete geçmiş olsun demeli. Eğer vegan denilmiyorsa, doğrudan vejeteryan denilmeyeceğini de algılayacak kadar tutarlı bir ölçüt geliştirebilseydi eğer tartıştığım kişi, şu anda sizin bu kadar boşuna dil dökmenize gerek kalmazdı. Bir tanım da ben yapayım, hiçbir koşulda et yemeyene vejeteryan demeyiz. Sadece balık eti tüketmek de peskeryan olarak nitelendirdiğimiz bir vejeteryanlığın alt dalıdır. Umarım bu bahsettiğim önermeden yola çıkarak sağlıklı bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. İyi günler.

yani ben tamamen değil de biraz veganım mı diyorsunuz.. bu arada pesketaryanlık ayrı bir beslenme şekli. genel olarak vejeteryanlığın alt dalı olarak kabul edilmesi onun vejeteryan olduğu anlamına gelmez. yani siz kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?

eğer be veganım diyorsanız değilsiniz. ama vejetaryanım diyebilirsiniz.

veganımsı…

ay bu yüzden de tartışmazsın be.. hiç mi derdiniz yok? varsın tek boynuzlu at olsun.. ne fark edecek ya hu!! ne olduğunuzu isimlendirmek çok mu mühim?

veganlar onlara vegan densin diye vegan ılmadı. belirli bir prensipte beslenen insanlara vegan dendi.

isme verdiğiniz önemi yediklerinize verseydiniz belki de vegan olabilirdiniz

evet yengem vegan:) hayvansal gıda yag vucut losyonu makyaj malzemesı kıyafet canta hıc bır hayvansal urunu kullanmıyor bıle. cocuklarını da oyle buyutuyor bıc bı yerde yemez ıcmezler. cok zor. ama esı amca oglumuz yanı gelınce o kıymalı bıseyler yer. sonra karnı agrır yılda bır yıyınce ona da yaramıyor tabı :)) bılmem ben de veganlıgı bı onda gorunce veganlık boyle bısey heralde dedım :)

Ben hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmiyorum, elimden geldiğince vegan bir şekilde yaşamaya çalışıyorum fakat tek bir istisnam var o da yoğurt tüketmek.
geçmiş olsun veganlığınız düşmüş. kendi ağzınızla söylüyorsunuz üstelik. süt tüketiyorum diye. süt hem de yani.

“e tamam vejeteryanım” diyin geçin. ortamlarda veganım dersiniz kim bilecek.

Evet Lakto vejeteryanım diyeceğim artık.

Kesinlikle, cruelty free ürünler kullanmaya ya da pamuk giymemeye dikkat etmek gerekiyor veganlıkta. Tabii ki çevre bilinci de paket hâlinde geliyor. Duyarlı olmak zor iş maalesef. Pamuk giymemek konusu da benim zorlanacağım bir mesele. Veganlar tarafından linç yemezsem iyi

Bacım sen ne olmak istiyorsan ben ikna oldum

Pamuğun suçu neydi?

Pamuk giymemekle, çevreye duyarlılık arasındaki bağlantı nedir ?

Kız bişey diycem pamuk işini yanlış anlamışın sen, veganlar pamuklu giyiyomuş tam tersi ncncn

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…