- 24 Ekim 2024
- 175
- 69
- 18
- Konu Sahibi bebekhemsiresi
15 aylık 9,5 kg 77 cm 3270 gr doğdu miadında doğdu bize ilk 55 günlükken kusma şikayetiyle gittiğimizde gastro ultrason yaptırdı pilor stenozu gibi bir durum olmadığını söyledi ben o zamanlar da bebeğimde açlıktan ağlama olmadığı için 2,5-3 saatte bir emzirdim ama emzirme sonrası günde birkaç kere dolu dolu fışkırır tarzda peynir içerikli de kusuyordu. Pilor stenozu olmadığı söyledikleri için de demekki normal dedik ama 3 aylıkken artık kilo alımı baya azaldı çünkü hem emdiği zaman 1 dk yı bile bulmuyordu hem de kusuyordu. 100 gr almıştı sadece o ay. Tekrar gastroya götürdük abarttığımızı 100 gr almanın gayet normal olduğunu söyledi doktor. Ben süt çocuğu hemşiresiyim ve bebeklerin büyüme gelişme takiplerini de yaptığımız için bana bi anormallik var olduğunu geliyordu hep içim hiç rahat değildi ama neyse iyi düşünelim diyip biraz öyle devam ettik sonra hiç emmek istemedi bu sefer sağım yapıp biberona alıştırmaya çalıştım o şekilde sağımla besledim ama 60-70 ml sütü zorla içiyordu normalde 24 saate alması gereken miktar 900-1000 ml ken bile 400 u bulunca oh bugün iyi süt içti diyorduk. Ek gıdaya geçtik hiç bir tadım yaptığım şeylerden beğendiği olmadı ağzından çıkardı öğürdü kustu zorlamadım. Yavaş yavaş artık bir şeyleri yemesi 8-9 ay civarı oldu ama bir ya da iki kaşık yiyordu o da yarım saatte anca. Sonra 11 aylık olana kadar böyle devam ettik ama 8 aylıkken ne kadar sürede ne kadar miktarda yiyorsa 11 aylıkken de aynıydı pütürlü gıdaları ağzında evirip çevirip çiğneme süresi her lokmada daha da artıyordu. Gastroluk bir sorun yok belki oral motor kasları zayıftır diye 11 aylıkken beslenme terapisine başladık 3 seans kadar aldık duyusal hassasiyeti olduğunu söyledi masaj teknikleri gösterdi masaj yapamadık yaptırmadı. Yiyeceklerle uyaralım dedi yiyecekleri denedik bu sefer iyice yediği şeyleri de yemez oldu reddetti. Persentili 3 e kadar düşünce artık yeterki beslensin diye püre yapmaya başladım. Ama bu süreçte çocukta hala iştah yok ama ben saati saatine beslemeye çalışıyorum. Başlarda biraz iyi gibiydi sonra pürede de öğürmeler yemek istememler başladı kusmaları arttı pütürlü yediklerini de yiyemez oldu artık yemek yedirmek işkenceye dönüştü 2 ay önce gastroya tekrar götürdük başka bi doktora o da endoskopi yapalım dedi yaptırdık ve kısmen pilor stenozu tanısı kondu işlem sırasında tedavisi yapıldı. Pilor stenozu demek de mide ile ince bağırsak arasındaki kapakta darlık demek. Yani normal insanlarda 2-3 saatte boşalan mide bebeğimde 5-6 saatte boşalıyor ve bebeğim açlık hissetmiyor ben 3 saatte bir beslemeye çalışıyorum önceki öğünle birlikte kusuyor. Bununla birlikte de yeme reddi ortaya çıkıyor. Çocuk açlık denen şeyi bilmiyor. Bu yüzden gelişimsel pediatri açlığı öğrenmesi hissetmesi için yemeyi reddettiğinde bir sonraki öğüne kadar bir şey yemeyecek dedi önüne koyacaksınız kendi yiyecek dedi. Bu süreçte pütürlü gıdaya alışmasını tam beklemiyorum ama iştahı açılır mı diye bir umut doktorun dediklerini uyguluyorum deneyimli olanlar varsa bu konuda diye konuyu açtım. Çünkü bir şey yemeden uyuması kendimi çok kötü hisstememe neden oldu. Ya midesi küçülürse ya daha az yerse ya kilo verirse diye içim içimi yiyip bitiriyor çünkü önüne ne koyduysa sadece oyun oynadı mıncırdı yemedi gerçekten bu uygulama ile iştahı açılan var mı merak ediyorum.Şuanda bebeğiniz kaç aylık kaç kg botu kaç ? Kaç kg doğdu prematüre mi normal mi beslenme terapisi aldınız mı gastroenteroloji baktı mı yani böyle dümdüz aç bırak yesin diye bir şey yok
Not: Kan sonuçlarımızda herhangi bir vitamin eksikliği yok zaten takviyelerimizi alıyoruz.
Not 2: Çok uzun yazmışım hakkınızı helal edin
Son düzenleme: