Aile hekimliğinden aradılar ve...

Doktor.donus yapmış ama ebenin yaptigi etik değil
Sorun varsa kisinin kendisine sorarsin, ailesi de olsa kisi mahremiyeti ihlal edilmis
Bence de sikayet edin
Egitim sart diyoruz ya, olay diploma değil aslinda. Toplumda "kişisel sınırlar " hakkinda büyük bir sorun var.
Evli insanlara cocuk ne zaman sorusu da buna örnek yani.
Ebeninki isguzarlik!

Cok yillar once beni biri hastaneden aradigini soyleyerek korunma yöntemimizi sormustu.Onu ilgilendirmedigini soyledigimde ,keyfimden mi ariyorum demisti.Teslenmisti bir de.Ama bugün eminim ki ,sapikligindan ariyordu.Saglik Ocagindan smear testi icin ariyorlar o da evliysen.

Hamile olsaydınız hadi neyse çünkü hamile olunca aile hekimligi ikametiniz gorunen ya da aile hekimliginde kayıtlı adresinizi arayıp bilgi veriyormus diye okumustum buradan. Ama bu kadar detayli adet döngüsüdür, kurtajdir biraz uçta geldi konu. Bence biri ya sizin ozelinizi merak edip ortalığı karıştırıyor ya da eger ki gercekten aile hekimligindense, bu aramayi yapanin isguzarligidir.
Evet hamile olduğumuzdan hastaneye gidince hastane bakanlığın sistemine gebe diye giriyor ve aile hekimi sistemine düşüyor, daha sonra aile hekimi arayıp kontrolünü yapması gerekiyor o yüzden aranıyor ve sistemde her zaman kişinin numarasi olmuyor bazen anne babanın numarasi oluyor..ama adet döngüsü falan sormak bilemedim keşke baba çıktığında kızınıza görüşmem gerek deyip kızıyla görüşseydi biraz uslupsuz olmus
Evlilik dışı ilişkinin altı çizilmiş bir de, onun yerine 18 yaşına giren herkese korunma yöntemlerini öğretmeleri daha mantıklı. Umarım doğru değildir
Aslında uygulama ona yönelik ama arayan kişi uslupsuz davranmış belki bilememistir, sisteme bekarlar bekar diye kaydedilir evli olanlara veya talep eden bekarlara korunma yöntemleri hakkında bilgi verilir...çünkü ülkemizde bu tür şeyler ayıp karşılandığı için kişinin babasini geçtim ki babasına zaten söylemez, bekarlara bu konuyu anlatmaya çalıştığımız sen bana ne demek istiyorsun diye bir tepki ile karşılaşıyoruz yani bakanlığın uygulaması ama arada kalıyoruz malesef
Ben konu açmıştım sağlık ocağından gebelik var mı diye aranmak konusuydu.
Benim gibi birçok kişi bilmiyordu böyle bir uygulamanın olduğunu.
Ona bile şaşırırken bunları okumak beni şoke etti.
Bu artık çok saçma bir boyuta giriyor.
Böyle bir takip sistemi olamaz ya.
Babayı aramak nedir?
Her haltı bilen sistem sizin kendi numaranızı bilmiyor mu?
Burası Türkiye kaç kişiyi böyle arayıp sorup huzursuz edeceklerini bilmiyorlar mı?
Bu tarz uygulamalara artık bir dur denilmesi, bir sınır konulması gerek.
Her şeyimizi de bilmesinler nedir bu.
Ya sisteme kim numarasini verdiyse onn ki çıkıyor, bu kişinin de babasının numarasi vardır tabi arayan babasından değil de kızınızlâ görüşebilir miyim dese daha dogru olurmuş, kürtaj falan konuları çok saçma ne diye o konuları açtı ki...hayır biz de arıyoruz bazen bekar hamilelikler oluyor sırf ortalık karışmasın diye aile duymasın önce kızla konuşalım diye 40 takla atıyoruz ne olur ne olmaz sonuçta, kızın başı sıkıntıya kalmasın diye uğraşıyoruz ama bu arayan kişi uslubu bilememis

Doktor.donus yapmış ama ebenin yaptigi etik değil
Sorun varsa kisinin kendisine sorarsin, ailesi de olsa kisi mahremiyeti ihlal edilmis
Bence de sikayet edin
Egitim sart diyoruz ya, olay diploma değil aslinda. Toplumda "kişisel sınırlar " hakkinda büyük bir sorun var.
Evli insanlara cocuk ne zaman sorusu da buna örnek yani.
Ebeninki isguzarlik!
Ya is guzarlikta olabilir, yeni başladıysa uslupsuzluk ya da bilmemezlik de olabilir, gidip konuşsun önce bakalım neden böyle yapmış ordaki kişi zaten söyler ona göre hareket eder...Keşke arayın kızınıza görüşmem gerekiyor deseydi
Cok yillar once beni biri hastaneden aradigini soyleyerek korunma yöntemimizi sormustu.Onu ilgilendirmedigini soyledigimde ,keyfimden mi ariyorum demisti.Teslenmisti bir de.Ama bugün eminim ki ,sapikligindan ariyordu.Saglik Ocagindan smear testi icin ariyorlar o da evliysen.
Hayır efendim sapkılığından aramiyor bu bakanlığın uygulaması, yoksa insanların işi yok tek tek herkesi arayacak bunu soracak...bunu sormayın bile ne kadar zor olduğunu bilseniz böyle konusmazdiniz

Ya is guzarlikta olabilir, yeni başladıysa uslupsuzluk ya da bilmemezlik de olabilir, gidip konuşsun önce bakalım neden böyle yapmış ordaki kişi zaten söyler ona göre hareket eder...Keşke arayın kızınıza görüşmem gerekiyor deseydi

Hayır efendim sapkılığından aramiyor bu bakanlığın uygulaması, yoksa insanların işi yok tek tek herkesi arayacak bunu soracak...bunu sormayın bile ne kadar zor olduğunu bilseniz böyle konusmazdiniz
Hayir özel hastaneden ariyorum demisti .Erkekti.Hangi özel hastane boyle bir uygulama yapiyor allahaskina.Yapsa bile yanitlamak zorunda miydim? Ben zaten saglik ocaginda ebeyle görüsüyordum bunları.

Aile hekimim dönüş yaptı

29 yaşındayım, evliyim. Bekarken ne adet dönemim için aradılar ne şimdi de gebelik vs için arıyorlar. Ebenin babanızla yaptığı konuşma da ayrı saçmalık. Kürtaj falan muhabbeti yapmak, babanız kızım kürtaj mı yaptırdı ondan mı arıyorlar diye bile düşünebilirdi. Hoş değil.

Yok canım daha neler.
Otelde 2 insanın evlilik cüzdanını soramıyorsun kime ne senin bekar cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığın.
Biri art niyetli bir arama yapmıştır. Arkası gelmese bari.
Icanadoluda yapan yer cok. Kayseride mesela kayak yapicaz yabanci arkadaslar var sehir merkezindeki tum otellerde soyad farkliysa evli degilseniz alamiyoruz dediler rezalet. Dumur olmustuk zamaninda ve hala yapan yer cok.

Hayir özel hastaneden ariyorum demisti .Erkekti.Hangi özel hastane boyle bir uygulama yapiyor allahaskina.Yapsa bile yanitlamak zorunda miydim? Ben zaten saglik ocaginda ebeyle görüsüyordum bunları.
Hmm ben aile Hekimliği sandım, olur mu öyle saçma şey ya ? Haklısınız ben olsam ben de sapikligindan aradigini düşünürdüm...Benim bildiğim de özel hastanenin öyle bir uygulaması yok

Her meslekte çürük elmalar olduğu gibi bazen sağlıkçılar arasında da olabiliyor. Benzer bir olay yıllar önce bekarken benimde başıma geldi. Hatta aynı sizin gibi babamı aramış manyak kadın, aklıma geldi, sinirlendim bak hala. Hayır yani Türkiye gibi bir ülkede bir kızın babasına böyle sorular sorarak ne amaçlıyorlar onuda anlamadım da neyse. O zamam yeni mezun bir hukukçu olarak pabuç bırakmadım. Gittim dilekçe verip idari yönden şikayetçi oldum. Hatta bulunduğum ilin il sağlık müdüründe çalışan bir arkadaşım vardı onun yardımıyla , müdür yardımcısı ile bizzat görüştüm. Durumu anlattım , kadın bana böyle bir uygulamaları olduğunu ancak kesinlikle anne babaya böyle bir şey sorulamayacağını, kızının özeli ile ilgili yanlış anlamaya müsait şeyler söyleyemeyeceğini söyledi, özür diledi. Aile hekimi ile görüşeceğinide söyledi. Sonra aile hekimi babamı arayıp özür dilemiş, yanlış anlaşılma olmuş diye. Valla böyle kendini bilmezlerle uğraşacaksın arkadaş, bu ülkede kaç tane kadın ve genç kızın namus adı altında canı yanıyor. Herkes işini hakkıyla yapmak zorunda, ben sizin yerinizde olsam, bizzat yarın gider aile hekimine gider güzel bir uyarı konuşması yapardım. En azından onların işini düzgün yapmasını sağlardınız.

Tamamen arayanin saçmalaması türkiyede ne babalar var bu tarz bi yaklaşım yüzünden kızına eziyet edecek. Ulaşamadıysa kızınız beni arasın desin ne o öyle kürtaj fln🤬🤬

Böyle bir saçmalık duymadım. Her ay arayıp regl döngüsünü mü soracaklarmış babanıza? Bakın büyük konuşuyorum belki ama böyle bir şey bana yapılsaydı o aile hekimliği binasını o ebenin başına yıkardım.
Edepsiz işgüzara bakın hele.
Doktorun anlattıkları nerde, onun sordukları nerde.
Belki adetiniz düzensiz, ne diyecek babanıza? Kızınızın adeti on gün gecikmiş gebe olabilir mi?
Düşündükçe sinir bastı.

Bugün babamı aile hekimliğinden arıyoruz demişler kızınız bekar olduğu için 21 24 yaş arasına kadar arayacağız adet günlerini öğreneceğiz evlilik dışı hamilelikler kürtajlar çok oluyor demişler. Babam kızıp kapatmış annemi aramışlar şok olduk böyle birşey var mı hayretler içindeyiz aile hekimimize mesaj attım hemen cevap vermesini bekliyorum.
gebelik testi yaptırıyoruz bir çoğumuz sonuç için bile arayan yok gidin aile hekiminize sorun aramislarsada arayın sağlık bakanlığıni sikayette bulunun insanları bu tarz söylemlere maruz bırakmakda ne oluyor

oha yok artık. 22 ye girmek üzereyim böyle bir şey ne gördüm ne duydum. zaten aile hekimliğim babamla farklı yerde ihihi
Ben de 25 olmak üzereyim, böyle bir şey olmadı. Aile hekimim ailemle aynı. Yaş olarak konuda belirtilen yaş aralığının sonundayım diye yazdım :D. Hayır bir de neden 21-24 desinler böyle bir şey olsa. 18 yaş üstü derler. Herkes 25’te evleniyor da ondan mı 24’e kadar? 😂😂

Aile hekimim dönüş yaptı
Şu ebe hanım ne hakla babanızı veya annenizi arayıp x bana ulaşsın demek yerine adet düzenini soruyor, cevap vermeli.
Uygulama ayrı saçma, bir şey diyemiyorum.
Hadi bize soruyorlar çocuk düşünüyor musun, nasıl korunuyorsun falan diye ama bekar birini takip etmek nedir ya.

G Goklerce
Siz de sanirim saglik ocaginda calisan bir hemsire/ebesiniz.
Benim yazdigim işgüzarlık kelimesine yanit vermis ve en hafif haliyle uslupsuzluk demissiniz ama arayan kisi stajyer ya da yeni mezun bile olsa, iletisim konusunda bir egitimden gecmeliydi diye düşünüyorum.
Siz tabii ki hassasiyetle yaklasmis ve meslektasinizi kötülemek istememissiniz sonuçta ayni/benzer isleri yapan biri olarak konuyu da ustunuze alınmış olabilirsiniz. Ama herkes sizin kadar alakadar ya da hassas değil.
Alintiladiginiz yazimda mahremiyet ihlali oldugunu da belirtmiştim, etik degil yani.
Ben sağlık sektöründe calismamakla birlikte 20 küsür senelik kronik hastayim ve 18 yasindan beri kendi isimi kendim hallederim, aileme de ancak bilmeleri gereken kadar bilgi veririm. Ne doktorlar ne hemşireler benim rizam dışında bir sey paylasmamistir (18den önce ailemin rizasiyla islemler yapılıyordu tabii).
Is yerimde de vatandasla birebir muhatap olan biri olarak hiç bir zaman kişinin rizasi disinda yakini da olsa kisisel konularda bilgi vermem. Oda arkadaşlarim hakkinda da keza öyleyim, kisi kendi anlatmazsa baskasina bunu soylemek düşmez.
Arayan şahıs bence sikayet edilmeli. Eksigi buysa gitsin doğru iletisim teknikleri konusunda eğitim alsin. Artık bakanliklarin hizmet ici egitim programlarinda bile bunlar var.

Ya tamam belli bir noktaya kadar sormaları anlaşılır da... Arkadaşlar bu yapılan arama haber verme sorma işi bu ülkede çok farklı niyetlerle yapılmaya çalışabilir. Hadi onu geçtim niyet kötü olmasa bile kötü sonuçlar doğurabilir.

G Goklerce
Siz de sanirim saglik ocaginda calisan bir hemsire/ebesiniz.
Benim yazdigim işgüzarlık kelimesine yanit vermis ve en hafif haliyle uslupsuzluk demissiniz ama arayan kisi stajyer ya da yeni mezun bile olsa, iletisim konusunda bir egitimden gecmeliydi diye düşünüyorum.
Siz tabii ki hassasiyetle yaklasmis ve meslektasinizi kötülemek istememissiniz sonuçta ayni/benzer isleri yapan biri olarak konuyu da ustunuze alınmış olabilirsiniz. Ama herkes sizin kadar alakadar ya da hassas değil.
Alintiladiginiz yazimda mahremiyet ihlali oldugunu da belirtmiştim, etik degil yani.
Ben sağlık sektöründe calismamakla birlikte 20 küsür senelik kronik hastayim ve 18 yasindan beri kendi isimi kendim hallederim, aileme de ancak bilmeleri gereken kadar bilgi veririm. Ne doktorlar ne hemşireler benim rizam dışında bir sey paylasmamistir (18den önce ailemin rizasiyla islemler yapılıyordu tabii).
Is yerimde de vatandasla birebir muhatap olan biri olarak hiç bir zaman kişinin rizasi disinda yakini da olsa kisisel konularda bilgi vermem. Oda arkadaşlarim hakkinda da keza öyleyim, kisi kendi anlatmazsa baskasina bunu soylemek düşmez.
Arayan şahıs bence sikayet edilmeli. Eksigi buysa gitsin doğru iletisim teknikleri konusunda eğitim alsin. Artık bakanliklarin hizmet ici egitim programlarinda bile bunlar var.
Evet ben de sağlık ocağında çalışıyorum ve çalışmasam bile farklı bir sektör olsa bile ben gidip önce yüz yüze konuşmaktan yanayım çünkü o kişinin yanlısı direk yüzüne söyleyip konuşulduğunda daha etkili olur, şikayet gerekiyorsa karşı taraf özür dilemezse yine şikayet etsin ama ben bütün insan ilişkilerinde yüz yüze konuşmaktan yanayım, bu arada ben karşı tarafı savunmuyorum tabi ki kişinin kendisiyle konuşması gerekiyordu bunun aksini de söylemedim...hala o kişinin uslupsuz davrandığını düşünüyorum,bu konuyu hafifletmek amaçlı değil direk uslupsuzluk, takdir edersiniz ki ülkemizde herkes eğitim alıyor ama bu eğitimin hakkını veren çok az kişi var, yani bunun eğitimini almış olması lazım demek yeterli bir cümle değil çünkü ülkemizde çoğu kişi güya eğitim alıyor ama hala her sektörde aksaklık yaşanıyor...Her neyse ben sadece sağlık sektörü diye düşünüp cevaplamadim ben olsam gider yüz yüze konuşur aldigim cevapta tatmin olmazsam, kişinin yanlışını anladığını dusunmezsem yine şikayet ederim

Farkedilmesini istedigim nokta tam olarak bu. Cinsellik egitimi verilmiyor. Ailede de okulda da. Benim annem de egitmedi evet. Cinsellige dair cok mu sey biliyordum hayir. Ama bir gün Spiral taktirmaya gidecekti ben de yaninda gittim ve bana anlattı. Adetin 3. Günü takılıyor diye. Ben spiral ne diye sormadim. O da anlatmadi. Cinsel bilgim oradan buradan duyduklarimla kaldi. Hatta çocukken beni cok korkuttugu bir olay yüzünden vajinismus oldum. Çok şükür atlattım.
Bunlar olacagina oturup konuşsaydık, dinleseydim ne olurdu?
Aile hekimi anneme ne ile korunduklarını sormuştu ben de yanlarındayken. Aile sağlığı merkezine ilk gidişimizdi, ben ortaokuldaydım. Küçük olduğum için çok utanmıştım o aklıma geldi. Ancak alıntıladığınız hanımefendinin koskoca evlenmek üzere olan bir kadın olarak neden utandığına pek anlam veremedim. Evlilik tahlilleri için doktora giderken velisiyle gider gibi annesiyle gitmesi daha absürt geldi bana.

Annemin cinsellikle ilgili bana tek söylediği;

“Bazı insanlar cinselliğe çok düşkün olur, sen öyle olma” ben o sıra gece gündüz mastürbasyon yapmaktan ders çalışamıyorum :KK70:.

“Aman hamile kalırsın, aids olursun” asla bunları engelleme yönteminden bahsetmek yok, sanki tek çözümü sevişmemek (!). Ben aktif bir cinsel hayatım olmadığı, böyle bir şey yapmayı düşünmediğim yaşlarda bile her yerde korunma yöntemlerini araştırdım. En etkili yöntemin hangisi olduğuna dair yurtdışında yapılmış araştırmaların sonuçlarını inceledim.

“Sakın bir erkekle evlenmeden cinsellik yaşama, birlikte yaşama, zaten birlikte yaşıyoruz/cinsellik yaşıyoruz deyip seninle evlenmez”. Kızının o dönemler en büyük hayali şehir dışında bir üniversite okuyup sevgilisiyle yaşamaktı bu arada, ve yaptı bunu.

Ha bir de “çalışırken evlenip ya da evlenmeden hamile kalırsan doğur ben bakarım, sen işe gidersin” derdi 🤦🏼‍♀️.

Back
X