• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ailemin Üniversite Bölümü Baskısı Çok Kötüyüm

Kızlar merhaba. Bilenler bilir bugun sınav tercıh sonucları acıklandı. İstediğim bölümlerden biri olan sanat tarıhı bölümü geldi bana erciyes üniversitesi.

Tercıhımı duyunca annem küplere bindi yok bu bölüm ne dandik bir bölüm adı bile duyulmamıs diye. Babama söyledi babam nispeten daha ılımlı ama o da dıyor iyi değil diye. Göndermemeye calısıyorlar.Ama ben bu bölümü sevıyorum hayalımde mimarlıkta yüksek lisans yapmak bile var. Bir görseniz bütün sevıncım kursagımda kaldı hala aglıyorum.

sinirlerim bozuldu. Ne yapacagımı bilmiyorum. Boyle istedigım bölümün boş dandık işe yaramaz gibi görmeleri çok canımı sıktı.

İş olanagı yok deyıp duruyor ailem ama hangı meslegın var kı ? Kac tane ogretmen atama beklıyor senelerdır boşta. Mühendisler itfaiyecilik için basvuruyolar. Hangı meslege elini atsan cogu iş imkanı olmayan yerler. Ben neden istediğim bölümü bunun için es geceyım ki. Cok moralım bozuk nolur bi akıl fikir verin sinirden elim ayagım titriyor ...

Moralini bozmak istemem. Ama biraz gerçekçi olmakta fayda var. Sen bu eğitimi hobi için mi yoksa para kazanaileceğin profesyonel bir iş için mi istiyorsun?
Birincisi ise diyecek bir şey yok. İkincisi ise ailen haklı ne yazık ki. :50:
Arkeoloji ve sanat tarihi okumuş bir tanıdığım var, hem de Hacettepe'de okumuş.
45 yaşında ancak üni de öğretim görevlisi oldu eğitimi ile alakalı bir bölümde. Çok alakasız bir memuriyetten gelme.
O da babam şehir dışına göndermediği için bu bölümü okudum yoksa daha farklı bir bölüm okurdum diyor.
Memuriyet hayatı boyunca da yüksek lisans doktora yapmış.
Mezun olduktan 20 sene sonra kendi alanında çalışmaya başladı yani anlayacağın.
Başka bir örnek, arkeoloji mezunu, eşimin arkadaşı, polis oldu.
Eşim de alanında atanamamış ve polis olmuş biri, hatta onun alanı öğretmenlik ve ataması da var üstelik.
Birkaç sene puan alamayınca polislik yazmış o stresle.
Bence de okuma, ailen haksız değil, maalesef hayat zor.İki yıllık sağlıkla alakalı bir bölüm bile daha iyidir. Laborantlık gibi.
Hukuk fakültesi mezunları bile iş bulamama kaygısı yaşıyor artık düşün. kaç yıl sıkıntı yaşıyorlar az maaşla. Çünkü artık mantar gibi her tarafta var üniversite ve bölüm.
Hem sevebileceğin, hem de para kazanabileceğin bir bölüm seç bence.

Son düzenleme:
Arkadaslar bölüm hakkında iş imkanı kısıtlı olabilirliğine katılıyorum fakat üniversıte kötü bir üni değil. Her kalıteli üniversite istanbulda ya da buyuk kentlerde olacak diye birsey yok. Ercıyes akademık yonden kalıtelı bir üniversite kaldı kı yatay gecıs yapılır en fazla yanı üni söz konusu değil. Söz konusu olan bölüm. Bazı insanlar zihin engellıler öğretmenliğine dahı kötü bakıyor. Malesef bu ülkede bu yüzden sektörler basarılı olamıyor. Cunku cogu ınsan işinş sevmıyor. Tanıdıgım cok işsiz kalma diye mühendisliğe veya öğretmenliğe giden ama neredeyse o meslekleri olmaına rağmen sürünüyorlar. Biz neyi secelim o zaman ? İş var dıye istemedıgım bi alanda calısırsam diğer hayatım mahvolucak ayrıca herkes mezun oldugu bolumü yapcak dıye bırsey yok. Bana verımlı olsun bu bölüm yeter. Bırseyler katsın. Önemli olan bu.

Sen tercihini yapmissin kararini vermissin.. Ailenin tepkilerine sessiz kal cevap verme ve ağlama.. bir yerden sonra kabulleneceklerdir ama savunmaya gecersen seni ikna edene kadar ugrasirlar sessiz kal ki kararli olduğunu görsünler... Bir şey dediklerinde de sizin kaygilarinizi anliyorum ama sizde bana güvenin ve beni anlayin diyip kapa konuyu..

Kardesimle yasitsin o da bana boyle bir tercihle gelse herhalde mezun olana kadar konusurdum dir dir;)

ailen geleceği hesap ettiği için bu kadar diretiyor yine kötülüğün için değil ama Kararina saygi duymalilar bunun içinde az zaman ver kabullensinler..

###Yaptıkların sana daha iyi bir yaşam sundu mu?###

Arkadaslar bölüm hakkında iş imkanı kısıtlı olabilirliğine katılıyorum fakat üniversıte kötü bir üni değil. Her kalıteli üniversite istanbulda ya da buyuk kentlerde olacak diye birsey yok. Ercıyes akademık yonden kalıtelı bir üniversite kaldı kı yatay gecıs yapılır en fazla yanı üni söz konusu değil. Söz konusu olan bölüm. Bazı insanlar zihin engellıler öğretmenliğine dahı kötü bakıyor. Malesef bu ülkede bu yüzden sektörler basarılı olamıyor. Cunku cogu ınsan işinş sevmıyor. Tanıdıgım cok işsiz kalma diye mühendisliğe veya öğretmenliğe giden ama neredeyse o meslekleri olmaına rağmen sürünüyorlar. Biz neyi secelim o zaman ? İş var dıye istemedıgım bi alanda calısırsam diğer hayatım mahvolucak ayrıca herkes mezun oldugu bolumü yapcak dıye bırsey yok. Bana verımlı olsun bu bölüm yeter. Bırseyler katsın. Önemli olan bu.

bence yanlış düşünüyorsun. ben de işsiz eczacı işsiz diş hekimi tanıyorum. o zaman o bölümler de okunmasın.

ama çok iyi yerlere gelen diş hekimi de var çok iyi para kazanan eczacı da. ama ikisine de dikkat etmemek lazım.

genel ortalama mezunlar ne yapıyor ona bakmak lazım. iş bulmak biraz şans, kısmet, çevre.

ama atıyorum diş hekimlerinin %80-90 ı işlerinden memnunsa, sanat tarihçilerinin %10-20 si memnundur.

bu meslekleri örnek olarak verdim. iyi düşün derim.

bunlar istekle olan şeyler çalışır çabalarsın ne olursa olsun bi yerlere gelirsin insanın içinde olması lazım
Sadece kendi derslerine çalışmakla oluyor olsa atanamayan öğretmen, işsiz mühendis olmazdı dimi?
Sanat tarihi için doğru düzgün atama yok, ünvde kadro yok iş bulabilmesi için ales, kpss gibi sınavlarda fulle yakın yapması lazım
İşte o zaman görüyoruz ideali.
Hayalinizi bi kenara birakin bence. Turkiye şartlarında pembe gozlugu gozumuze takip hayalimizin peşinden gidersek ac kaliriz. Meslek edinebileceginiz bi bolum okuyun, calisirken yine hayalinizi okursunuz.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Aaaa çok şaşırdım biz seninle aynı fikirdeyiz ya bu sefer :9:

Kızlar merhaba. Bilenler bilir bugun sınav tercıh sonucları acıklandı. İstediğim bölümlerden biri olan sanat tarıhı bölümü geldi bana erciyes üniversitesi.

Tercıhımı duyunca annem küplere bindi yok bu bölüm ne dandik bir bölüm adı bile duyulmamıs diye. Babama söyledi babam nispeten daha ılımlı ama o da dıyor iyi değil diye. Göndermemeye calısıyorlar.Ama ben bu bölümü sevıyorum hayalımde mimarlıkta yüksek lisans yapmak bile var. Bir görseniz bütün sevıncım kursagımda kaldı hala aglıyorum.

sinirlerim bozuldu. Ne yapacagımı bilmiyorum. Boyle istedigım bölümün boş dandık işe yaramaz gibi görmeleri çok canımı sıktı.

İş olanagı yok deyıp duruyor ailem ama hangı meslegın var kı ? Kac tane ogretmen atama beklıyor senelerdır boşta. Mühendisler itfaiyecilik için basvuruyolar. Hangı meslege elini atsan cogu iş imkanı olmayan yerler. Ben neden istediğim bölümü bunun için es geceyım ki. Cok moralım bozuk nolur bi akıl fikir verin sinirden elim ayagım titriyor ...

Canimmm hic uzme kendini. Ben lisedeyken hukuk istiyorum diye ea secmistim ama babam kagidi imzalayana kadar agzimdan burnumdan getirmisti sen salak misin sayisali yapamiyomusun diye. Halbuki benim sayisal derslerim cok iyi sozel derslerim berbatti ama hukuk cocukluktan beri hayalim oldugu icin ea secmek istedim. Sinava girdim cok iyi bir derece yaptim ama hukuk yazdirmadi sahtekar mi olacaksin diye ogretmenlik yazdim en iyi unilerden birine gittim. Ama 2. Sinifa geldigimde yapamayacagim dedim ve ikinci donemi dondurup tekrar sınava girdim ve bu kez kimseyi dinlemeden hukuk yazdim. Simdi okulum bitti y.lisan yapyrm meslegimi elime aldim. Sonuc ne mi oldu babam kizim hukukcu diyr gururlana gururlana goklerde geziyor. Onlarda zamanla anlarlar sen uzme canini sadece istegine odaklan.

iş güç gelecek kaygısı yaşamıyorsan süper ozman gercekten zevk alabilirsin üniversite okurken, ama erciyes üniversitesi egitim olarak sana hiçbirsey katmaz tarih bölümü ziyadesiyle dandik bir üniversite , vize final girer çıkarsın ezber yaparsın bol bol , üniversite hayatı yaşarsın iyi olur senin için :34:

Son düzenleme:
Sadece kendi derslerine çalışmakla oluyor olsa atanamayan öğretmen, işsiz mühendis olmazdı dimi?
Sanat tarihi için doğru düzgün atama yok, ünvde kadro yok iş bulabilmesi için ales, kpss gibi sınavlarda fulle yakın yapması lazım
İşte o zaman görüyoruz ideali.

ee biz bu defa ona kader kısmet diyoruz

Hayırlı olsun aileler genelde tutucu sabit fikirli oluyorlar meslek konusunda. Öğretmelik demişsiniz ben öğretmenim, öğretmenliği kazanınca benim de burnumdan getirmişlerdi sevinemedim bile. Kendinize güveniyorsanız o işin altından kalkınca sizinle gurur duyacaklardır sadece biraz soğukkanlı olun şu şlk dönemde tartışmaya girmemeye çslışın

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Ee yazdigini bilmiyolar miydi? Yani biliyolarsa simdi niye laf yapiyolar ki, onu bastan diyeceklerdi. Bilmiyolarsa da o zaman tercih zamani sorucaklardi ogreniceklerdi

Sen kararini vermissin. Belki simdi hazır kazanmisim gideyim diyorsun bir sene daha calismayi gozun almiyor buyuk ihtimalle. hangi meslekte is bulma garantisi var diyorsun ya, muhendisler,ogretmenler doktorlar bile mezun olduktan sonra bi yerlere girebilmek icin cabaliyorlar. O kadar okuduklarina ellerinde mesleklerinin olmalarina ragmen. Sanat tarihinden mezun olan ne yapıyor peki onlar bi muhendisten 10 kat fazla cabaliyorlar ise girebilmek icin. Ama sonuc genellikle husran. Cunku bi muhendis fabrikada calisir, insaatta calisir, cartta calisir curtta calisir. Is alani gırla. Ulkemizde senin bolumun icin yeterli is alani yok. Varsa bile en ust duzeydekileri aliyorlar. Su kendini gelistirmek cok onemli, kendini gelistirmeyen insan doktor olsa bile bi yere gelemez sozleri varya. Cok dogru ama, bir kere o olayin icine girdiğinde o soylenen sözlerdeki ''kendini gelistiren" insan olmak o kadar kolay olmuyor.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Kayseri'nin nesi var ki? Ben de Türkçe Öğretmenliğini kazandım:1:
Nesi yok ki diye cevap vermek istiyorum. Çünkü absürd bir soru bu. Yahu insanları gereksiz muhafazakar, sosyallik sıfır, dışarıya kapalı. Okula gidersin bitti gitti. Bu kadar. Üniversite hayatından mahrum kalırsın. Türkiye'de üniversite İstanbul, İzmir, Ankara; dünyada ise Amerika'dan sorulur. Bu bu kadar net.

Son düzenleme:

Erciyes Üniversitesi kaliteli mi?? Elf kulaklarım neler duyuyor Nicholas! :9: Aslında sen de farkındasın gerçeğin de neyse... Bu üniversitenin sana katabileceği -özellikle bu bölümde- hiçbir ama hiçbir şey yok. Kendini kandırıyorsun.

Ne olmuş. Her şey sende bitiyor. Benim hala atanamayan bir sürü arkadaşım varken 6. Yılımı çalışıyorum. Bir çok işsiz hukuk mezunu,doktoru bilem nesi falan da var. Çalışıp çabalamazsan iş garantisi hiç bir meslekte yok.

Erciyes Üniversitesi kaliteli mi?? Elf kulaklarım neler duyuyor Nicholas! :9: Aslında sen de farkındasın gerçeğin de neyse... Bu üniversitenin sana katabileceği -özellikle bu bölümde- hiçbir ama hiçbir şey yok. Kendini kandırıyorsun.

Erciyes üniversitesinde okuyan 3 arkadasım var ve üçüde daha 2. Sınıfta okuldakı hocalarının da yardımıyla staj yapıp kendılerını geliştirmeye basladılar. Kaldı ki tanıdıgım bir rektör de aynı seyleri söylüyor. Kendimi neden
kandıracagım onu anlamadım ? Kaldı ki üniversite insana destek cıkar onu tamamıyle donanımlı bi hale getırmez. O niteliği sen kazanacaksın. Yukarıda da arkadasın belirttiği gibi hacettepeden mezun olmus ama işsiz. Demek ki ünide bitmiyormuş olay. Kaldı ki yatay gecıs var dediğim gibi eger akademık kadrosunu begenmezsem calısarak gecıs yapabilirim. Bu benım için sorun değil benım için asıl olan bölüm. Her üniversitenın belli bir fakültesi diğerinden iyidir bu istanbul ege akdeniz diye ayrılmaz. İletişimde anadolu üni iyiyse mühendislikte odtü veya bilkent iyidir. Artık okula değil kişinin niteliğine bakılıyor bu mantık coktan bitti. Tesekkürler.

Son düzenleme:
Erciyes üniversitesinde okuyan 3 arkadasım var ve üçüde daha 2. Sınıfta okuldakı hocalarının da yardımıyla staj yapıp kendılerını geliştirmeye basladılar. Kaldı ki tanıdıgım bir rektör de aynı seyleri söylüyor. Kendimi neden
kandıracagım onu anlamadım ? Kaldı ki üniversite insana destek cıkar onu tamamıyle donanımlı bi hale getırmez. O niteliği sen kazanacaksın. Yukarıda da arkadasın belirttiği gibi hacettepeden mezun olmus ama işsiz. Demek ki ünide bitmiyormuş olay. Kaldı ki yatay gecıs var dediğim gibi eger akademık kadrosunu begenmezsem calısarak gecıs yapabilirim. Bu benım için sorun değil benım için asıl olan bölüm. Tesekkürler.

İzmirdeki üniversitelerden birinde okudum hiç muhteşem bi eğitim almadım, aadece çok sevdiğim bi şehirde çok sevdiğim bi bölümü okumuş oldum. Sen gayet mantıklı düşünüyorsun. İtü, odtü, boğaziçi, galatasaray gibi üniversiteler olmadıkça okulun pek bi önemi yok. Çabalayıp bölümünü seversen herkesle şartların eşit olur kaldı ki kayseriden pek hoşlanmasam da erciyes üniversitesi köklü bir üniversite öyle tek kalemde harcanacak bi yer değil. Kadrosuna bakarsan özellikle tıp fakültesinin türkiye çapında olduğunı görürsün. Çok yakın bir arkadaşım erciyrs tıp mezunu çukurovada pediatri asisyanı lakin çok daha yüksek puanla çukurova tıp kazanıp okuyan arkadaşlarım aile hekimliği yapıyor. Üniversitesine göre olsa onların çok daha iyi yerleri kazanması gerekmez miydi? Bununla birlikte hacettepeyi istanbul üniversitesini bitirip işsiz ya da çok kötü şartlarda çalışan arkadaşlarım da var. Allah yardımcın olsun önce allah sonra senin azmin önemli iş konusunda. Biyoloji öğretmeniyim ben herkes atanamazsın işsiz kalırsın dedi şükür çalıştım atandım önce allah sayesinde tabii ki. Seni burda biraz gaza getiriyorlar bence sakin ol bildiğini yap. Bol şanslar

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

istanbul üniversitesi sanat tarihi mezunuyum..formasyonum var.. 2 kere kpss denedim olmadı. 2005ten 2012 yılına dek sadece 50 kişi alındı devlet memurluguna. 12 de öğretmen. 1 senede ortalama 10 kişi bile değil.. 2012-2014 arasında Astad ın yardımlarıyla 62 kişi alındı bu kez devlet memurluguna. 2 yılda bu kadar alım büyük başarı ama yinede 5000 mezunu olan bir bölüm için çok az tabii.. bu bölümü yazmıssın görüyorum ki isteklisin de o zaman git oku, ama artık çift dal ana dal ne varsa okurken saldır derim, erasmusu falan zorla , muhakkak dil öğren, akademik kariyer istiyorsan Öyp için dil puanının ve okul puanının yüksek olması şart.. devlet memurlugu için kpssden 80 üstü puan şart. müze arastırmacısı, folklör arastırmacısı ve sanat tarihçisi adı altında kadro veriyorlar bizim bölüme. ben hala kendi mesleğimi yapamıyorum, özel sektördeyim farklı bir alanda değilim Allahtan (yine sanatla içiçeyim:) ama müzede müze arastırmacılıgı hayalimdi tabii.. biraz da kısmet bu işler, hakkında hayırlısı olsun..

boşver canım sen takma kimseyi hayat senin. benim ailem baskı yapmadı o konuda ben öğretmenlik okudum da ne oldu. sevdiğin işi yapmak en güzeli. sen istedikten sonra kimse karışamaz ömür boyu sen yapacaksın o mesleği. ailenle de ileriye dönük hayallerini konuş. yüksek lisans yapacağım mezun olup ucunu bırakmayacağım diye. bu devirde her bölüm açıkta kalıyor ona bakarlarsa. sen hayallerinden asla vazgeçme yoksa hayattan soğursun benden demesi. tecrübeylle sabit. ben sırf hazır meslek diye öğretmenlik okudum inan hiç içimden gelmiyor şu an öğretmen olmak falan. meslek konusunda kafanın dikine git keyfin ne istiyorsa onu oku. ömür boyu mutsuz olma. işini severek yap :34:

Back
X