Iki dakikada irkci ettinizya beni bravoooo diyecek baska soz bulamiyorum size ! ben sana 90% gibi bir orandan bahsettiginide soylemedim ! bunu bizzat kendim soyledim ! yeterince kitap okuyorum kalkipta bana tarihsel ders vermene gerek yok ! yok adetmis yok kulturmus artik bir noktadan sonra boyle sacmaliklara dur demek gerekmiyormu sizce ! evet cok guzel adetler gelenekler gorenekler var ama bunlarinki ap ayri bir olay insanlik meselesi !
Ben sana muhteşem adetler mi dedim?
Sen diyorsun ki vicdan meselesi, ahlak meselesi. Tamam vicdansızı da vardır, ahlaksızı da. Bu tip insanlar her yerde var. Ama başlık parası, töre cinayetleri, çocuk gelinler gibi rezillikler kültür, daha doğrusu kültürsüzlük meselesidir. Eğitimle, bilinçlenmeyle çözülür. Doğu da fazla olabilir, yaygın olabilir ama emin ol sadece doğu da değil, her yerde var bu olaylar. Sadece doğuya yüklenip, Türkiye'nin geri kalanını yok sayamazsın.
İkinci olarak, başlık parası alan aile, ayıp ettiğinin farkında bile değil. Bu meseleyi kızlarını satmak olarak görmüyorlar. Bunu kanıksamışlar. Doğuyu paragöz ilan edeceğine, neden ülke olarak eğitim sistemimiz bu çarpıklıkları düzeltmeye yetmiyor diye sormak gerek. Neden bilinçlendirme için çalışmalar yapılmıyor diye sormak gerek. Sorunları çözmek için ne yapmalıyız, bu sorunların kaynağı nedir diye sormak ve çözmek gerek.
Yaftalamak en kolayı. Sende bunu yapıyorsun.
Bak nice kadın, düğünde takılan takıları kendilerine verilen değer olarak nitelendirir. Ben buna inanmıyorum. Birçok insan kendi değerini parayla ölçer zaman zaman, bunu da vicdansızlığından, ahlaksızlığından değil, kendisine bu şekilde benimsetildiği için yapar. Konu sahibinin ailesi de kendi ailelerinden bunu görmüş, uyguluyor. Önemli olan, onlardan doğan çocukların aynı rezilliği yapmamaları için ne gibi önlemler alınacağıdır.
Değiştirmek için neler yapacağız demek yerine, tüm Doğulu insanları zan altında bırakıyorsun. Ayıp bu gerçekten.