AKNE-ROACCUTANE HAKKINDA

lavitaa

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2013
113
2
Arkadaşlar merhaba
Burada her gün roaccutane hakkında sorular görüyorum ve tedavimi tamamlamış biri olarak bilgilendirmek ve yardımcı olmak istedim..
Eğer sivilceniz şiddetli değil de üç beş taneyse başvurmanız gereken bir ilaç değil bu. Orta ve üstü derecede şiddetli akne sivilce vs şikayetiniz varsa çözümünüz bu ilaç olabilir.
Öncelikle roaccutane nedir?
Bildiğiniz gibi roaccutane piyasadaki en etkili sivilce ilacıdır.Ve genel olarak son yöntem olarak denenir. Yani daha hafif yöntemler ve kremlerle başlayıp etki almazsanız bu ilacı denemeniz daha faydalıdır. Ancak bu ilaç diğer ürünler gibi jel krem vs formunda değil ağızdan alınan(oral) haptır. Karaciğere ciddi derecede baskı yapan bi ilaçtır ancak doğru kullanımla riskleri en aza indirmek mümkün.
Roaccutane nasıl etki eder?
Bu ilaç etkin madde olarak, A vitamini ile ilişkili ve retinoidler olarak isimlendirmiş izotretinoin içermektedir. Şiddetli aknenin çözümü olarak İZOTRETİNOİN TEDAVİSİ olarak da geçer. Bu tedavi kapsamında yalnızca roaccutane değil aknetrent zoratenin vs gibi ilaç isimleri de duymuşsunuzdur.. Ben roaccutane kullandığım için bu ilaçtan bahsedeceğim.
Roaccutane ve diğer ilaçlar arasında bir fark var mı?
Benim bildiğim kadarıyla bu ilaçlar birbirinin muadili yani basit bir şekilde eşdeğerler. Fark olduğunu sanmıyorum inanmıyorum da çünkü etken madde vs aynı zaten. Ufak tefek farklılıklar varsa dahi bana doktorum bir fark olmadığını ama orjinali roaccutane olduğunu diğer ilaçlar da bunun yan sanayisi tarzı birkaç cümle söylemişti. Kısaca bence fark yok. Ama ilk üretilen orjinal olan roaccutane. Bu arada en pahalısı da bu neden bilmiyorum ben de.. Aknetrent devlet bi kısmını karşıladığı için daha ucuz diye okumuştum.
Roaccutane tedavi süreci ne kadar?
Bu soruyu çok fazla gördüm arkadaşlar bu tedavi süreci kişiden kişiye göre değişmektedir. İlaç kilonuzla orantılı olarak mg hesabına bölünür ve sizin cildinizin ilerleyişine göre mglar artar yada azalır. Ortalama 4 ila 8 ay olarak kabul edilmiş. Yani şöyle açıklayayım benim kilom 40küsür. Kilonuzun yarı dozuyla başlıyorsunuz. Ben 20 mg ilaç ile başladım, sonraki birkaç ay 30 mg kullandım bir değişiklik olmadığı için doktorum iki ay 40 mg kullandırdı sonra da tekrar 30-20 sırayla azaltarak tedaviyi bitirdi. Hem kilom az olduğu için hem de düzelme geç alındığı için tedavim tam 8 ay sürdü. Hatta birkaç gün daha fazla. Kilosu 70 olan bir insanın 30-40mg ile başlayıp alması gereken dozu daha erken bitirip ilacı kısa sürede bitirmesi de mümkündür.
Roaccutane herkesin anlattığı kadar öcü bir ilaç mı?
Sanırım en çok sorulan soru bu. Çok fazla tereddüt var. Ben de ilk ilaca başlamadan önce çok fazla bu konuda postlar okuduğum için biraz korkmuştum ancak birinci ağızdan konuşuyorum emin olabilirsiniz ki doktor kontrolünde kullanılan bir ilacın ne gibi bi sorunu olabilir? Dikkat edilmesi gereken bir kaç hassas nokta var bu kadar. İlaç sizi öldürmüyor karaciğerlerinizi yok etmiyor ve depresyon vs de yok. Tabiki yan etkiler kişiden kişiye değişir ancak zaten depresyon vs bulgularda da çok çok çooook nadir görülen bir şey. Ayrıca o sivilceler gitmeye başlayınca yaşama sevinci alıyosunuz yahu ne depresyonu...
En çok sorulan sorulardan sonra eğerki ciddi olarak şiddetli sivilce probleminiz varsa denediğiniz başka yöntemlerden de cevap alamadıysanız hemen şu an arayın bi hastaneyi ve cildiyeden randevu alın. Bırakın doktorunuz incelesin.
Benim roaccutane başlamam nasıl oldu?
15-16 yaşında sivilcelerimin artmasıyla benim de gidip bi mağazadan bunları kapatan bir fondöten almam bir oldu. HATAAA arkadaşlar kapatmayın annemin beni azarlaması üzerine de doğruca hastaneye gittik doktorum sivilcenin çok normal olduğu ile ilgili birkaç cümle kurdu sonra da bana cleocin-t adındaki akne solüsyonunu verdi. Açıkcası işe yaramadı annemin de zoruyla fondöten vs kullanmayıp yaklaşık 3 ay falan bunu kullandım sadece beni kıpkırmızı gergin yaptı bikaç ufak aknede işe yaradı ancak işe yaramayınca ben makyaj yapmaya devam ettim ve 1 yıl kadar kimyasal fondöten vs sonrası yüzüm iyice mahvolmuştu başka bi doktordan tekrar randevu aldım bu sefer benzamycin ile adını şuan hatırlayamadığım bir hap verdi. 1ay kadar kullandım işe yaramıyor diye kestim. Imex vs aklınıza gelebilecek çoğu ilacı arkadaş vs tavsiyesiyle kullandım yok. 19 yaşıma kadar makyaj vs sivilcelerimi kapatarak gezdim bu arada roaccutane araştırması yaptım vs. Üniversite kazandım başka bi şehirde yıllardır görmediğim bi arkadaşımı gördüm yıllar önce benim gibi sivilce dolu yüzü olan bu arkadaş karşımda 0 sivilce 0 makyaj duruyor. E tabi nasıl oldu vs dedikten sonra roaccutane kullandığını söyledi çok memnun olduğunu ilacın sorunlu bir ilaç olmadığını biraz dikkat etmem gerektiğini falan söyledi. Ben hemen sonraki gün doktora gittim doktorum çok şükür ki baya ilgili bir kadındı eline plastik eldivenleri geçirdi yüzüme evire çevire baktı daha önce kullandığım ilaçları sordu sonra da roaccutane kullanmamız lazım dedi.Ancak haziran ayında falandık. Güneşin az olduğu zamn kullanmanın daha doğru olduğunu 3 ay boyunca yüzüme fondöten sürmeyip temizleyip güneş kremi kullanmamı eylülde de geri gelmemi söyledi ve roaccutane sürecim eylülde başladı.
Bu süreç nasıl oluyor?
Öncelikle arkadaşlar kan veriyorsunuz bu çok basit bi işlem 1 dakikanızı bile almıyor sonuçlar çıktıktan sonra kan değerlerimin normal olduğunu ilaca başlayabileceğimizi söyledi kilomun yarı dozuyla 20 mg ile başladık.
Benim tedavi sürecim:
İlacı kullanmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra falan dudak kuruluğunu hissetmeye başladım bu demektir ki ilaç etkisini gösteriyor. Bunun için doktorum bana hametan adlı yara-yanık merhemini verdi her gece dudaklarıma sürüyordum. Gün içinde de kullanmak üzere blistex in nemlendiricisini aldım. Ağır makyajdan kaçınmak için eczaneden dermokozmetik içeriğinde paraben parfüm vs gibi cildi irrite etmeyecek bir bb krem aldım. İlk ay böyle geçti cilt kuruluğu vs gözlemlemedim sivilcelerde de bir azalma yoktu. 30 gün sonra tekrar kan değerlerime bakıldı hiçbir sorun yok 30 mga yükseldi. 2.ayımda cilt kuruluğu kendini hissettirmeye başladı bu süreçte cilt bakım ürünlerimi değiştirdim.Sivilcelerde hafif kurumalar başladı ancak çok bir değişiklik yoktu hissettiğim tek şey kuruluk kuruluk kuruluk. Bu arada gün içinde bol bol su içmeyi de ihmal etmedim haftada iki gün de spora gittiğim için ilaç beni kötü yönde hiç etkilemedi. 3.aya tekrar 30 mg la başladık doktorum yine bir azalma olmazsa dozu arttıracağını söyledi.3.ay içinde aynı kuruluklar devam etti ve sivilcelerim de azalmaya başladı. Çevremdeki insanlar da düzelme olduğunu söyleyince moralim düzeldi ama çok küçük bir düzelmeden bahsediyoruz tabi.4.aya başlarken dozum arttırıldı günde 40 mg ilaç almaya başladım bu ay daha dikkatli olmamı bol bol cildimi nemlendirmemi su içmemi söyledi. Vee ben o 4.ayda çok iyi sonuç aldım yüzümün neredeyse %50si düzeldi diyebilirim.Tedavinin başında sürdüğüm o bb krem hiçbişeyi kapatmazken o zamanlar onu sürdüğümde fondöten etkisi yaratıyordu ve herkes cildin ne güzel diyordu.. 5.ay tekrar 40 mg kullandık ve 5.ayda ben çoğu sivilcemin gittiğini söyleyebilirim. %70lik falan bir iyileşme oldu ancak kışın ortasındaydık kuruluk çok beter bir hal aldı. Dudaklarım ve ellerim özellikle mahvolmuşlardı.6.aya girerken ben artık bb krem bile sürmüyordum nemlendirip çıkıyordum cildimi o derece bir özgüven gelmişti yani aynaya bakınca gördüğüm sonuçtan çok memnundum.6ay doz tekrar 30 mg düştü ufak tefek kalan sivilceler vs de kaybolmaya başladı.7ay 20 mg düşürdük doktorum önümüzdeki ay bitirebileceğimizi söyledi. Bu son aylar şunu farkettimki hiç sivilcem kalmadı ama bir ton sivilce izi kaldı. Böyle delikler vardı o kaybolan koca sivilcelerin yerinde ama ben buna razıydım açıkcası arkadaşlar. Son ay da 10 mg kullandım ve tedavi bitti. Doktorum 6 ay sonra tekrar gelmemi istedi hem durumuma bakmak hem de yara tedavisine başlamak istediğini söyledii.
Bu ilacı kullanırken özellikle dikkat edilmesi gerekenler neler?
Unutmayın ki hem dışardan hem içerden kuruyosunuz arkadaşlar yani hem cildiniz hem de iç organlarınız kuruyor bunun için hem cildinizi hem de organlarınızı bu kuruluktan kurtarmanız gerekiyor.
*Günde en az 2 litre kadar su içmelisiniz. Hatta doktorum bana uyanık olduğum her saat başı 1 büyük bardakla su iç demişti. Gerçekten çok etkili ki benim kan değerlerimde bir ay bile sorun çıkmadı. Su karaciğeriniz başta olmak üzere cildinize de çok iyi gelecek. Kısaca su su su ve su bu tedavinin olmazsa olmazı bol bol su içmek.
*İlacı kesinlikle aksatmadan 24 saatte bir alın. Bir günlük gecikme dahi tedavi sürecini etkiliyor bu ilaçta devamlılık çok önemli arkadaşlar..
*İlacı hemen tok karna içmek iyi olacaktır ben zaten unutmamak için her akşam yemeğinden sonra direk ilacı içip öyle sofradan kalkıyordum kendinize rutin bir öğün belirlerseniz hem ilacı içmeyi unutmazsınız hem de tok karna içmiş olursunuz. Bu arada ilacı içtikten sonra 1-2 bardak su için.
*Tedavi sürecinde aşırı yağlı yiyecekler uzak durun hele katı yağı falan kullanmayın. Zaten karaciğerinize ilaç baskı yapıyor siz artıdan baskı yapmamalısınız. Daha sağlıklı beslenmeye meyve sebze ağırlıklı ve a vitamini çok almamaya dikkat edebilirsiniz.Baharat da aynı şekilde karaciğeri ve cildi yoruyor yemeyi kesmelisiniz.
*İçki içmeye tedavi süresi boyunca ara vermek çok mantıklı bir hareket olacaktır karaciğerinize baskı yapmayın alkol ille de alacaksınız 2-3 ayda bir dozunda alın lütfen.
*Cildinize iyi bakmalısınız. Cilt bakım rutinlerinizi atlamayın. Sabah uyanınca içeriği iyi olan bir temizleyiciyle cildinizi temizleyin buna ek olarak tonik de kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Temizlikten sonra hemmen cildinize nemlendirici sürün. Ten makyajınızı minimuma indirin ağır kimyasal içerikli fondötenler yerine gidine eczaneden fondöten bb krem vs alın. Aldığınız bütün kozmetiklerin kuru ve hassas ciltler için olması gerektiğine dikkat edin. Her akşam makyajınızı tamamen çıkarın. Makyaj çıakrdıktan sonra tekrar temizleme-tonikleme-nemlendirme üçlüsünü yapın.
---> Ben temizleyici olarak diadermine markasının parabensiz-parfümsüz-silikonsuz hassas ciltler için olan gülsulu temizleyicisini ve çok kuruduğum dönemlerde de bioderma sensibio serisinin temizleyicisi kullandım. Maddi imkanınza göre ikisinden de çok memnundum diadermine 15 tl falan bioderma da 40küsür liraydı sanırım. Tonik olarak cyrene aloe vera yüz bakım toniği kullandım. Çok güzel içeriğinde hiçbir zararlı kimyasal yok paraben boyar madde alkol vs içermiyor. İçinde aloe vera papatya vs bitki özleri var nemlendirmesi ve rahatlatması harika ayrıca da aloe vera cildin kendini yenilemesine yardımcı olduğu için çok memnun kalmıştım. Toniği 20 tl civarı satın almıştım sanırım. Nemlendirici olarak da bepanthol kullandım eczaneden 9 tlye alabilirsiniz. Makyaj için de ben La Roche Posay hydreane bb krem kullanmıştım 50 tl falan bol bereketli ürün 5-6 ay kullandım paranıza kıyıp almalısınız bence. Hassas ciltler için üretilmiş spf20 güneş koruması da var güzel bir ürün.Pudra kullanmayın zaten kupkuru cilde pudra daha beter yapıyor. Yüzüme renk eklemek için de physicians formula argan yağlı nemlendiricili falan içeriği güzel bi allığını kullanmıştım bu da 50 tl civarıydı ama nerdeyse 1.5 yıl oluyor halen daha kullanıyorum bir kere alıp çok uzun süre kullanabileceğiniz güzel bir ürün bu tercihinize kalmış ben bilgi amaçlı söyledim.
*Kesinlikle güneş korumasız dışarı çıkmayın! Havada güneş varsa direkt olarak güneş kremi kullanın kış aylarında da güneş korumalı ürünler kullanmayı sakın unutmayın. Güneş cildi daha da kötü yapıyor akneye de kötü geliyor zaten..
---> Güneş kremi olarak doktorumun bana önerdiği hamilton optimal'i kullandım güneşli havalarda çok güzel kalanını da yazın kullandım çok da memnun kaldığım bi ürün 45 tl gibi bir fiyatı var sanırım. Onun dışında da kışın yukarıda belirttiğim spfli bb kremi kullandım. Aman aman güneşe dikkat eğer ilacı yazın kullanıyorsanız olabildiğince güneşten kaçın öğle sıcağında dışarı çıkmamak daha iyi.
*Makyaj ve ağır kozmetik ürünleri kesinlikle yok. Zaten benim sivilcelerimi daha da beter hale getirenler bunlar aldığınız ürünlerin içerik kısmını kontrol edin. Paraben free (parabensiz) Fragnance free(parfümsüz) Sulfate free (sülfatsız) gibi ibareler sizin artınıza olacaktır. Ürünleri eczanelerden danışarak almakta fayda var. Halen daha içeriği kötü olan ürünleri kullanmıyorum.
*Dudaklarınız bu ilaçtan en çok etkilenen şey olacak arkadaşlar dudak nemlendirmeyi sakın sakın unutmayın. Doktorunuz bunun için bir ilaç verecektir zaten.Gece yoğun merhemler gün içinde boş kaldığınız sıralarda da o merhemi uygulayabilirsiniz. Dışarda olduğununuz vakitlerde de yoğun nemlendiriciler uygulayın.
---> Tedavinin birinci haftasından itibaren gece ve evde boş olduğum sıralar doktorumun yazdığı hametan kremi dudaklarıma bol bol uyguladım. Hatta bu hametanı cildimin çok aşırı kuruduğu zamanlar da cildime ellerime vs de uyguladım. Çok güzel merhem alın eczaneden her derde deva. 5 tl falan bir fiyatı var. Onun dışında dışarda olduğum zamanlar blistexin sensitive olanı var onu kullandım üstüne de renk versin diye niveanın çileklisini sürüp çıkıyordum saat başı nemlendiriciyi yenileyin. Zaten kendiniz yenileme ihtiyacı hissedeceksiniz. Dudaklarınıza dikkat edin diş fırçalarken falan da macundan daha fazla tahriş olmasına izin vermeyin.
*Tek etkilenen yüzünüz değil ne yazıkki elleriniz vücudunuz her yeriniz kuruduğu için cilt nemlendiricileri bebek yağları vs kullanmayı ihmal etmeyin.
---> Ben nivea'nın bu duşta kremlerinden kullandım çok da güzel yumuşacık yapıyor 12 tl falan sanırım. Yalnız dikkat yeri kayganlaştırabilir biraz. Her duş sonrası bütün vücuduma bebek yağı sürdüm çok güzel nemlendiriyor iyi geliyor. Normal vücut nemlendiricileri de işinizi görür zaten.
---> Elleriniz için özel bi krem almanızda fayda var çok tahriş oluyorlar ben dalan dolive diye bir türk markasının el kremini kullandım zeytinyağlı falan mükemmel bi ürün çok da ucuz 3-5 lira bir şey a101'de bile satılıyor.
--->Ekstra kuruyan yerler için dirsekler vs eczaneden excipial hydro alabilirsiniz ben çok seviyorum şuanda da elimin altında olan bi ürün bu da 5 lira falan sanırım.
*Ağda yaptırmak yasak arkadaşlar kesinlikle hele hele yüzünüze bıyık kaş vs aldırırken dikkat edin. Sadece yüz değil vücut için de böyle. Tüy dökücü krem vs de sürmeyin deriniz elinizde kalmasın.
--->Ben bu dönemde ağdayı tamamen kestim doktorum bacaklarını dahi almamalısın dedi çünkü vücudumu makineyle aldım bikini bölgemde malesef jilet kullandım (ama şuan lazere gidiyorum işe yaradı jilet kullanmış olmak :)) ) Kaş bıyık aldırırken sadece cımbız yada ip kullanın. Kuaförünüze durumu belirtin ipi de hafif hafif kullandığında bir sorun olmuyor. Biraz kırmızılık oluyor hemen bepanthol sürün. Çok önemli bi konu dikkat.
*Saçlar yağlanmayı durduruyor aksine fazladan kuruyor bunun için şampuanlarınızı falan değiştirmenizde fayda var saç boyasını da kimyasal içerikli olmayan boyalardan kullanmalısınız.
---> Normalde yağlı saçlı olan ben bu dönem 4-5 gün tertemiz saçlarla gezdiğimi hatırlıyorum...(kahretsin regl dönemi) Yağlı saçlar için olan şampuanları değiştirin nemlendirici kafa derinizi de yormuycak bir şampuan alın böylece saçlarınız cansızlaşmaz ve kafa deriniz de kuruycağı için kepek vs sorunu yaşamazsınız. Ben bu dönemde mecitefendi argan yağlı organik şampuan kullanmıştım kuru saçlara çok iyi geliyor içeriği tertemiz organik olduğu için de hiç sorun yaşamadım 10-15 lira civarı sanırım internetten satın almıştım.
Saç boyası da ben yalnızca 3.ayımda saçıma ombre yaptırdım kuaföre durumu anlattım organik saç boyaları falan kullandık. Ombrede de dibim gelince pek bi sorun olmadı zaten tedavi sürecimde saçımı boyamadım. onun için saç boyası ne kadar etkiler bilemiyorum ama birkaç arkadaşım daha önce kullananlar boya sürünce çok kötü olmuş vs dediler ben de cesaret edemedim.
Kullandığım ve önerdiğim diğer ürünler:
-->Vichy'nin termal suyunu eczacı önerisiyle aldım hem yüze hem vücuda her şeye çok iyi geliyor sprey şeklinde özellikle makyajdan önce falan da cildinize sıktığınızda çok güzel oluyor. Gece yatmadan önce bakım için sıkınca cilt rahatlıyor. Diz kapağı dirsek gibi alanlarda kuruluğu önlüyor. Besleyici güzel bi ürün. 25 lira falan fiyatı.
-->Bioderma sensibio serisinin peeling ini kullandım. Haftada 1 kere yapmak hem sivilcelere hem cilde iyi geliyor. Şuanda da yağlı ciltler için olanını satın aldım. bioderma hydrabio exfoliating cream tam ismi bu nemli cilde uygulayın 1-2 dakika masaj yapıp durulayın. Hydrabio mask da peelingin ardından yapmak da fayda var nem seviyesini çoğaltıyor ve pırıl pırıl bebek gibi bir cilt yapıyor. Peeling 40 tl maske de 45 tl falan.
-->Blistex çatlayan dudaklara acil çözüm dye bir ürün var tam adı blistex lip relief cream 8-9 tl falan. Dudaklarınıza çok iyi gelecek yalnız bu krem gibi böyle bembeyaz bişey boş zamanalrınızda sürebilirsiniz.

Şuanlık hatırladıklarım bunlar. En önemli şey sabırlı olmak 2 ay 3 ay derken bir bakmışsınız ki sivilceler yok olup uçmuş.Bu arada ben ilacı bırakalı artık neredeyse 1 yıl olmak üzere halen daha geri gelen sivilcem falan yok. Regl dönemi birkaç tane çıkıyor. İlacı bıraktıktan sonra da cilt bakımına devam etmek çok önemli. Kafanıza takılan soru varsa sorabilirsiniz. Sivilcelerinizden utanmayın bu çok normal ve sizin elinizde olmayan bir sorun. Ayrıca çözümü de mümkün. Sivilce şikayetiniz varsa hemen bir dermatolojistle görüşün. En iyisini onlar bilir.. Umarım faydalı olmuşturr..
 
İçim nasıl rahatladı bilemezsin :)) Bugün doktorum bu ilacı verdi bana da ve hemen buradaki forumlara baktım ve bazı forumları okurken neredeyse ağlayacaktım yani o derece şeyler okudum ama okuduğum en iyi ve açıklayıcı yazıydı... Tenin beyaz mıydı? Kullandığın ürünleri kullanmayı düşünüyorum ancak bu şekilde o ilaca başlayabilirim sanırım... İnşallah güzel sonuçlar beni de bekler...
 
Arkadaşlar merhaba
Burada her gün roaccutane hakkında sorular görüyorum ve tedavimi tamamlamış biri olarak bilgilendirmek ve yardımcı olmak istedim..
Eğer sivilceniz şiddetli değil de üç beş taneyse başvurmanız gereken bir ilaç değil bu. Orta ve üstü derecede şiddetli akne sivilce vs şikayetiniz varsa çözümünüz bu ilaç olabilir.
Öncelikle roaccutane nedir?
Bildiğiniz gibi roaccutane piyasadaki en etkili sivilce ilacıdır.Ve genel olarak son yöntem olarak denenir. Yani daha hafif yöntemler ve kremlerle başlayıp etki almazsanız bu ilacı denemeniz daha faydalıdır. Ancak bu ilaç diğer ürünler gibi jel krem vs formunda değil ağızdan alınan(oral) haptır. Karaciğere ciddi derecede baskı yapan bi ilaçtır ancak doğru kullanımla riskleri en aza indirmek mümkün.
Roaccutane nasıl etki eder?
Bu ilaç etkin madde olarak, A vitamini ile ilişkili ve retinoidler olarak isimlendirmiş izotretinoin içermektedir. Şiddetli aknenin çözümü olarak İZOTRETİNOİN TEDAVİSİ olarak da geçer. Bu tedavi kapsamında yalnızca roaccutane değil aknetrent zoratenin vs gibi ilaç isimleri de duymuşsunuzdur.. Ben roaccutane kullandığım için bu ilaçtan bahsedeceğim.
Roaccutane ve diğer ilaçlar arasında bir fark var mı?
Benim bildiğim kadarıyla bu ilaçlar birbirinin muadili yani basit bir şekilde eşdeğerler. Fark olduğunu sanmıyorum inanmıyorum da çünkü etken madde vs aynı zaten. Ufak tefek farklılıklar varsa dahi bana doktorum bir fark olmadığını ama orjinali roaccutane olduğunu diğer ilaçlar da bunun yan sanayisi tarzı birkaç cümle söylemişti. Kısaca bence fark yok. Ama ilk üretilen orjinal olan roaccutane. Bu arada en pahalısı da bu neden bilmiyorum ben de.. Aknetrent devlet bi kısmını karşıladığı için daha ucuz diye okumuştum.
Roaccutane tedavi süreci ne kadar?
Bu soruyu çok fazla gördüm arkadaşlar bu tedavi süreci kişiden kişiye göre değişmektedir. İlaç kilonuzla orantılı olarak mg hesabına bölünür ve sizin cildinizin ilerleyişine göre mglar artar yada azalır. Ortalama 4 ila 8 ay olarak kabul edilmiş. Yani şöyle açıklayayım benim kilom 40küsür. Kilonuzun yarı dozuyla başlıyorsunuz. Ben 20 mg ilaç ile başladım, sonraki birkaç ay 30 mg kullandım bir değişiklik olmadığı için doktorum iki ay 40 mg kullandırdı sonra da tekrar 30-20 sırayla azaltarak tedaviyi bitirdi. Hem kilom az olduğu için hem de düzelme geç alındığı için tedavim tam 8 ay sürdü. Hatta birkaç gün daha fazla. Kilosu 70 olan bir insanın 30-40mg ile başlayıp alması gereken dozu daha erken bitirip ilacı kısa sürede bitirmesi de mümkündür.
Roaccutane herkesin anlattığı kadar öcü bir ilaç mı?
Sanırım en çok sorulan soru bu. Çok fazla tereddüt var. Ben de ilk ilaca başlamadan önce çok fazla bu konuda postlar okuduğum için biraz korkmuştum ancak birinci ağızdan konuşuyorum emin olabilirsiniz ki doktor kontrolünde kullanılan bir ilacın ne gibi bi sorunu olabilir? Dikkat edilmesi gereken bir kaç hassas nokta var bu kadar. İlaç sizi öldürmüyor karaciğerlerinizi yok etmiyor ve depresyon vs de yok. Tabiki yan etkiler kişiden kişiye değişir ancak zaten depresyon vs bulgularda da çok çok çooook nadir görülen bir şey. Ayrıca o sivilceler gitmeye başlayınca yaşama sevinci alıyosunuz yahu ne depresyonu...
En çok sorulan sorulardan sonra eğerki ciddi olarak şiddetli sivilce probleminiz varsa denediğiniz başka yöntemlerden de cevap alamadıysanız hemen şu an arayın bi hastaneyi ve cildiyeden randevu alın. Bırakın doktorunuz incelesin.
Benim roaccutane başlamam nasıl oldu?
15-16 yaşında sivilcelerimin artmasıyla benim de gidip bi mağazadan bunları kapatan bir fondöten almam bir oldu. HATAAA arkadaşlar kapatmayın annemin beni azarlaması üzerine de doğruca hastaneye gittik doktorum sivilcenin çok normal olduğu ile ilgili birkaç cümle kurdu sonra da bana cleocin-t adındaki akne solüsyonunu verdi. Açıkcası işe yaramadı annemin de zoruyla fondöten vs kullanmayıp yaklaşık 3 ay falan bunu kullandım sadece beni kıpkırmızı gergin yaptı bikaç ufak aknede işe yaradı ancak işe yaramayınca ben makyaj yapmaya devam ettim ve 1 yıl kadar kimyasal fondöten vs sonrası yüzüm iyice mahvolmuştu başka bi doktordan tekrar randevu aldım bu sefer benzamycin ile adını şuan hatırlayamadığım bir hap verdi. 1ay kadar kullandım işe yaramıyor diye kestim. Imex vs aklınıza gelebilecek çoğu ilacı arkadaş vs tavsiyesiyle kullandım yok. 19 yaşıma kadar makyaj vs sivilcelerimi kapatarak gezdim bu arada roaccutane araştırması yaptım vs. Üniversite kazandım başka bi şehirde yıllardır görmediğim bi arkadaşımı gördüm yıllar önce benim gibi sivilce dolu yüzü olan bu arkadaş karşımda 0 sivilce 0 makyaj duruyor. E tabi nasıl oldu vs dedikten sonra roaccutane kullandığını söyledi çok memnun olduğunu ilacın sorunlu bir ilaç olmadığını biraz dikkat etmem gerektiğini falan söyledi. Ben hemen sonraki gün doktora gittim doktorum çok şükür ki baya ilgili bir kadındı eline plastik eldivenleri geçirdi yüzüme evire çevire baktı daha önce kullandığım ilaçları sordu sonra da roaccutane kullanmamız lazım dedi.Ancak haziran ayında falandık. Güneşin az olduğu zamn kullanmanın daha doğru olduğunu 3 ay boyunca yüzüme fondöten sürmeyip temizleyip güneş kremi kullanmamı eylülde de geri gelmemi söyledi ve roaccutane sürecim eylülde başladı.
Bu süreç nasıl oluyor?
Öncelikle arkadaşlar kan veriyorsunuz bu çok basit bi işlem 1 dakikanızı bile almıyor sonuçlar çıktıktan sonra kan değerlerimin normal olduğunu ilaca başlayabileceğimizi söyledi kilomun yarı dozuyla 20 mg ile başladık.
Benim tedavi sürecim:
İlacı kullanmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra falan dudak kuruluğunu hissetmeye başladım bu demektir ki ilaç etkisini gösteriyor. Bunun için doktorum bana hametan adlı yara-yanık merhemini verdi her gece dudaklarıma sürüyordum. Gün içinde de kullanmak üzere blistex in nemlendiricisini aldım. Ağır makyajdan kaçınmak için eczaneden dermokozmetik içeriğinde paraben parfüm vs gibi cildi irrite etmeyecek bir bb krem aldım. İlk ay böyle geçti cilt kuruluğu vs gözlemlemedim sivilcelerde de bir azalma yoktu. 30 gün sonra tekrar kan değerlerime bakıldı hiçbir sorun yok 30 mga yükseldi. 2.ayımda cilt kuruluğu kendini hissettirmeye başladı bu süreçte cilt bakım ürünlerimi değiştirdim.Sivilcelerde hafif kurumalar başladı ancak çok bir değişiklik yoktu hissettiğim tek şey kuruluk kuruluk kuruluk. Bu arada gün içinde bol bol su içmeyi de ihmal etmedim haftada iki gün de spora gittiğim için ilaç beni kötü yönde hiç etkilemedi. 3.aya tekrar 30 mg la başladık doktorum yine bir azalma olmazsa dozu arttıracağını söyledi.3.ay içinde aynı kuruluklar devam etti ve sivilcelerim de azalmaya başladı. Çevremdeki insanlar da düzelme olduğunu söyleyince moralim düzeldi ama çok küçük bir düzelmeden bahsediyoruz tabi.4.aya başlarken dozum arttırıldı günde 40 mg ilaç almaya başladım bu ay daha dikkatli olmamı bol bol cildimi nemlendirmemi su içmemi söyledi. Vee ben o 4.ayda çok iyi sonuç aldım yüzümün neredeyse %50si düzeldi diyebilirim.Tedavinin başında sürdüğüm o bb krem hiçbişeyi kapatmazken o zamanlar onu sürdüğümde fondöten etkisi yaratıyordu ve herkes cildin ne güzel diyordu.. 5.ay tekrar 40 mg kullandık ve 5.ayda ben çoğu sivilcemin gittiğini söyleyebilirim. %70lik falan bir iyileşme oldu ancak kışın ortasındaydık kuruluk çok beter bir hal aldı. Dudaklarım ve ellerim özellikle mahvolmuşlardı.6.aya girerken ben artık bb krem bile sürmüyordum nemlendirip çıkıyordum cildimi o derece bir özgüven gelmişti yani aynaya bakınca gördüğüm sonuçtan çok memnundum.6ay doz tekrar 30 mg düştü ufak tefek kalan sivilceler vs de kaybolmaya başladı.7ay 20 mg düşürdük doktorum önümüzdeki ay bitirebileceğimizi söyledi. Bu son aylar şunu farkettimki hiç sivilcem kalmadı ama bir ton sivilce izi kaldı. Böyle delikler vardı o kaybolan koca sivilcelerin yerinde ama ben buna razıydım açıkcası arkadaşlar. Son ay da 10 mg kullandım ve tedavi bitti. Doktorum 6 ay sonra tekrar gelmemi istedi hem durumuma bakmak hem de yara tedavisine başlamak istediğini söyledii.
Bu ilacı kullanırken özellikle dikkat edilmesi gerekenler neler?
Unutmayın ki hem dışardan hem içerden kuruyosunuz arkadaşlar yani hem cildiniz hem de iç organlarınız kuruyor bunun için hem cildinizi hem de organlarınızı bu kuruluktan kurtarmanız gerekiyor.
*Günde en az 2 litre kadar su içmelisiniz. Hatta doktorum bana uyanık olduğum her saat başı 1 büyük bardakla su iç demişti. Gerçekten çok etkili ki benim kan değerlerimde bir ay bile sorun çıkmadı. Su karaciğeriniz başta olmak üzere cildinize de çok iyi gelecek. Kısaca su su su ve su bu tedavinin olmazsa olmazı bol bol su içmek.
*İlacı kesinlikle aksatmadan 24 saatte bir alın. Bir günlük gecikme dahi tedavi sürecini etkiliyor bu ilaçta devamlılık çok önemli arkadaşlar..
*İlacı hemen tok karna içmek iyi olacaktır ben zaten unutmamak için her akşam yemeğinden sonra direk ilacı içip öyle sofradan kalkıyordum kendinize rutin bir öğün belirlerseniz hem ilacı içmeyi unutmazsınız hem de tok karna içmiş olursunuz. Bu arada ilacı içtikten sonra 1-2 bardak su için.
*Tedavi sürecinde aşırı yağlı yiyecekler uzak durun hele katı yağı falan kullanmayın. Zaten karaciğerinize ilaç baskı yapıyor siz artıdan baskı yapmamalısınız. Daha sağlıklı beslenmeye meyve sebze ağırlıklı ve a vitamini çok almamaya dikkat edebilirsiniz.Baharat da aynı şekilde karaciğeri ve cildi yoruyor yemeyi kesmelisiniz.
*İçki içmeye tedavi süresi boyunca ara vermek çok mantıklı bir hareket olacaktır karaciğerinize baskı yapmayın alkol ille de alacaksınız 2-3 ayda bir dozunda alın lütfen.
*Cildinize iyi bakmalısınız. Cilt bakım rutinlerinizi atlamayın. Sabah uyanınca içeriği iyi olan bir temizleyiciyle cildinizi temizleyin buna ek olarak tonik de kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Temizlikten sonra hemmen cildinize nemlendirici sürün. Ten makyajınızı minimuma indirin ağır kimyasal içerikli fondötenler yerine gidine eczaneden fondöten bb krem vs alın. Aldığınız bütün kozmetiklerin kuru ve hassas ciltler için olması gerektiğine dikkat edin. Her akşam makyajınızı tamamen çıkarın. Makyaj çıakrdıktan sonra tekrar temizleme-tonikleme-nemlendirme üçlüsünü yapın.
---> Ben temizleyici olarak diadermine markasının parabensiz-parfümsüz-silikonsuz hassas ciltler için olan gülsulu temizleyicisini ve çok kuruduğum dönemlerde de bioderma sensibio serisinin temizleyicisi kullandım. Maddi imkanınza göre ikisinden de çok memnundum diadermine 15 tl falan bioderma da 40küsür liraydı sanırım. Tonik olarak cyrene aloe vera yüz bakım toniği kullandım. Çok güzel içeriğinde hiçbir zararlı kimyasal yok paraben boyar madde alkol vs içermiyor. İçinde aloe vera papatya vs bitki özleri var nemlendirmesi ve rahatlatması harika ayrıca da aloe vera cildin kendini yenilemesine yardımcı olduğu için çok memnun kalmıştım. Toniği 20 tl civarı satın almıştım sanırım. Nemlendirici olarak da bepanthol kullandım eczaneden 9 tlye alabilirsiniz. Makyaj için de ben La Roche Posay hydreane bb krem kullanmıştım 50 tl falan bol bereketli ürün 5-6 ay kullandım paranıza kıyıp almalısınız bence. Hassas ciltler için üretilmiş spf20 güneş koruması da var güzel bir ürün.Pudra kullanmayın zaten kupkuru cilde pudra daha beter yapıyor. Yüzüme renk eklemek için de physicians formula argan yağlı nemlendiricili falan içeriği güzel bi allığını kullanmıştım bu da 50 tl civarıydı ama nerdeyse 1.5 yıl oluyor halen daha kullanıyorum bir kere alıp çok uzun süre kullanabileceğiniz güzel bir ürün bu tercihinize kalmış ben bilgi amaçlı söyledim.
*Kesinlikle güneş korumasız dışarı çıkmayın! Havada güneş varsa direkt olarak güneş kremi kullanın kış aylarında da güneş korumalı ürünler kullanmayı sakın unutmayın. Güneş cildi daha da kötü yapıyor akneye de kötü geliyor zaten..
---> Güneş kremi olarak doktorumun bana önerdiği hamilton optimal'i kullandım güneşli havalarda çok güzel kalanını da yazın kullandım çok da memnun kaldığım bi ürün 45 tl gibi bir fiyatı var sanırım. Onun dışında da kışın yukarıda belirttiğim spfli bb kremi kullandım. Aman aman güneşe dikkat eğer ilacı yazın kullanıyorsanız olabildiğince güneşten kaçın öğle sıcağında dışarı çıkmamak daha iyi.
*Makyaj ve ağır kozmetik ürünleri kesinlikle yok. Zaten benim sivilcelerimi daha da beter hale getirenler bunlar aldığınız ürünlerin içerik kısmını kontrol edin. Paraben free (parabensiz) Fragnance free(parfümsüz) Sulfate free (sülfatsız) gibi ibareler sizin artınıza olacaktır. Ürünleri eczanelerden danışarak almakta fayda var. Halen daha içeriği kötü olan ürünleri kullanmıyorum.
*Dudaklarınız bu ilaçtan en çok etkilenen şey olacak arkadaşlar dudak nemlendirmeyi sakın sakın unutmayın. Doktorunuz bunun için bir ilaç verecektir zaten.Gece yoğun merhemler gün içinde boş kaldığınız sıralarda da o merhemi uygulayabilirsiniz. Dışarda olduğununuz vakitlerde de yoğun nemlendiriciler uygulayın.
---> Tedavinin birinci haftasından itibaren gece ve evde boş olduğum sıralar doktorumun yazdığı hametan kremi dudaklarıma bol bol uyguladım. Hatta bu hametanı cildimin çok aşırı kuruduğu zamanlar da cildime ellerime vs de uyguladım. Çok güzel merhem alın eczaneden her derde deva. 5 tl falan bir fiyatı var. Onun dışında dışarda olduğum zamanlar blistexin sensitive olanı var onu kullandım üstüne de renk versin diye niveanın çileklisini sürüp çıkıyordum saat başı nemlendiriciyi yenileyin. Zaten kendiniz yenileme ihtiyacı hissedeceksiniz. Dudaklarınıza dikkat edin diş fırçalarken falan da macundan daha fazla tahriş olmasına izin vermeyin.
*Tek etkilenen yüzünüz değil ne yazıkki elleriniz vücudunuz her yeriniz kuruduğu için cilt nemlendiricileri bebek yağları vs kullanmayı ihmal etmeyin.
---> Ben nivea'nın bu duşta kremlerinden kullandım çok da güzel yumuşacık yapıyor 12 tl falan sanırım. Yalnız dikkat yeri kayganlaştırabilir biraz. Her duş sonrası bütün vücuduma bebek yağı sürdüm çok güzel nemlendiriyor iyi geliyor. Normal vücut nemlendiricileri de işinizi görür zaten.
---> Elleriniz için özel bi krem almanızda fayda var çok tahriş oluyorlar ben dalan dolive diye bir türk markasının el kremini kullandım zeytinyağlı falan mükemmel bi ürün çok da ucuz 3-5 lira bir şey a101'de bile satılıyor.
--->Ekstra kuruyan yerler için dirsekler vs eczaneden excipial hydro alabilirsiniz ben çok seviyorum şuanda da elimin altında olan bi ürün bu da 5 lira falan sanırım.
*Ağda yaptırmak yasak arkadaşlar kesinlikle hele hele yüzünüze bıyık kaş vs aldırırken dikkat edin. Sadece yüz değil vücut için de böyle. Tüy dökücü krem vs de sürmeyin deriniz elinizde kalmasın.
--->Ben bu dönemde ağdayı tamamen kestim doktorum bacaklarını dahi almamalısın dedi çünkü vücudumu makineyle aldım bikini bölgemde malesef jilet kullandım (ama şuan lazere gidiyorum işe yaradı jilet kullanmış olmak :)) ) Kaş bıyık aldırırken sadece cımbız yada ip kullanın. Kuaförünüze durumu belirtin ipi de hafif hafif kullandığında bir sorun olmuyor. Biraz kırmızılık oluyor hemen bepanthol sürün. Çok önemli bi konu dikkat.
*Saçlar yağlanmayı durduruyor aksine fazladan kuruyor bunun için şampuanlarınızı falan değiştirmenizde fayda var saç boyasını da kimyasal içerikli olmayan boyalardan kullanmalısınız.
---> Normalde yağlı saçlı olan ben bu dönem 4-5 gün tertemiz saçlarla gezdiğimi hatırlıyorum...(kahretsin regl dönemi) Yağlı saçlar için olan şampuanları değiştirin nemlendirici kafa derinizi de yormuycak bir şampuan alın böylece saçlarınız cansızlaşmaz ve kafa deriniz de kuruycağı için kepek vs sorunu yaşamazsınız. Ben bu dönemde mecitefendi argan yağlı organik şampuan kullanmıştım kuru saçlara çok iyi geliyor içeriği tertemiz organik olduğu için de hiç sorun yaşamadım 10-15 lira civarı sanırım internetten satın almıştım.
Saç boyası da ben yalnızca 3.ayımda saçıma ombre yaptırdım kuaföre durumu anlattım organik saç boyaları falan kullandık. Ombrede de dibim gelince pek bi sorun olmadı zaten tedavi sürecimde saçımı boyamadım. onun için saç boyası ne kadar etkiler bilemiyorum ama birkaç arkadaşım daha önce kullananlar boya sürünce çok kötü olmuş vs dediler ben de cesaret edemedim.
Kullandığım ve önerdiğim diğer ürünler:
-->Vichy'nin termal suyunu eczacı önerisiyle aldım hem yüze hem vücuda her şeye çok iyi geliyor sprey şeklinde özellikle makyajdan önce falan da cildinize sıktığınızda çok güzel oluyor. Gece yatmadan önce bakım için sıkınca cilt rahatlıyor. Diz kapağı dirsek gibi alanlarda kuruluğu önlüyor. Besleyici güzel bi ürün. 25 lira falan fiyatı.
-->Bioderma sensibio serisinin peeling ini kullandım. Haftada 1 kere yapmak hem sivilcelere hem cilde iyi geliyor. Şuanda da yağlı ciltler için olanını satın aldım. bioderma hydrabio exfoliating cream tam ismi bu nemli cilde uygulayın 1-2 dakika masaj yapıp durulayın. Hydrabio mask da peelingin ardından yapmak da fayda var nem seviyesini çoğaltıyor ve pırıl pırıl bebek gibi bir cilt yapıyor. Peeling 40 tl maske de 45 tl falan.
-->Blistex çatlayan dudaklara acil çözüm dye bir ürün var tam adı blistex lip relief cream 8-9 tl falan. Dudaklarınıza çok iyi gelecek yalnız bu krem gibi böyle bembeyaz bişey boş zamanalrınızda sürebilirsiniz.

Şuanlık hatırladıklarım bunlar. En önemli şey sabırlı olmak 2 ay 3 ay derken bir bakmışsınız ki sivilceler yok olup uçmuş.Bu arada ben ilacı bırakalı artık neredeyse 1 yıl olmak üzere halen daha geri gelen sivilcem falan yok. Regl dönemi birkaç tane çıkıyor. İlacı bıraktıktan sonra da cilt bakımına devam etmek çok önemli. Kafanıza takılan soru varsa sorabilirsiniz. Sivilcelerinizden utanmayın bu çok normal ve sizin elinizde olmayan bir sorun. Ayrıca çözümü de mümkün. Sivilce şikayetiniz varsa hemen bir dermatolojistle görüşün. En iyisini onlar bilir.. Umarım faydalı olmuşturr..
Merhabalar, bende roaccutane tedavimin 25.günündeyim deri altındaki sivilcelerin çoğu dışarı vurdu ama yüzümü yıkayınca duştan çıkınca falan sivilcelerim kopuyor. İz bırakacak diye korkuyorum. Sizde böyle bir durum oldu mu?
 
merhaba
benim sivilce sorunum yok fakat siyah nokta ve gozenek sorunum var. bu ilac siyah noktalarada iyi geliyormuss. siyah noktalarim icin kullanmak istiyorum genelde 1 ayda siyah noktalara buyuk etkisi oluyormus. acaba o 1 ayda cildimde suvilce kusmasi yapar mi. siyah niktalardan kurtulayim derken bide cikmayan sivilcilerimi tetikleyip onlari uyandirip cikmasini istemiyorum. siz ne dersiniz
 
X