Akraba evliliği?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim türkiye derecesi yapmış genetik mühendisi arkadaşım var annesi babası akraba evliliği. Kardeşinde fenolketonuri var kalıtımsal bir hastalık. Protein tüketemiyor çocuk. Arkadaşıma diyorum ki akraba evliliğinden değil mi. Alakası yok tesadüf, kısmet diyor. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

demek ki çok normalleştirilmiş gözünde daha çocuklukta bu durum. o yüzden bildiği halde kabullenmiyor nedenini.

ay Allah aşkına şaka gibisiniz ya!
evet kanı alıyorlar ne var ne yok bakılıyor.
hanımefenti genetik tarama testleri belli bir sağlık sorununu taramak üzere yapılır, şüphe edilen bir ya da bir kaç şeyi tarar. oldukça maliyetli testlerdir, önüne gelen hobi olsun diye yaptıramaz yani.
adam kuzeninden başkasını bulamadı diye kaç bin hastalık taranacak??
"benim ailemde akraba evliliği var, bi sıkıntı yok, ben akraba evliliğine sıcak bakıyorum" deyin de ailenizde gördüklerinizi bilimselmiş gibi anlatmayın nolur. bilmiyorsanız bilmiyorsunuzdur, neyin ateşli savunuculuğu bu böyle.
Evet kesinlikle katılıyorum.
Ben o zaman küçük bir ilde oturuyordum ve hamileyken bu testi yaptırdım. Yooo akraba evlisi falan değilim. Direkt adamın zekadan şüphelenip yaptirmistim.😀😀

Yok yok o ara bir yakınım engelli bebeği oldu ben de etkilendim psikolojim bozuldu anksiyete gibi birşey oldum. Dr. dedi yaptıralım anksiyeten düzelsin.

Test istanbula gitti ve 2 ay sonra ingilizce olarak geldi test sonucu. Dünyanın da parasını vermiştik.

illa hastalığı bire bir görmek mi lazım ? taşıyıcı da olabilir ve ileriki nesillerde çıkacak büyük hastalıkların temel nedeni de bu taşıyıcılık olabilir.
illa kolsuz bacaksız mı doğsun sıkıntı olduğu anlaşılsın diye ?
bu yüzden diyorum açın okuyun diye.
engelli doğacağı kesin değil dediğiniz şeyin riski yüksek. anne-babadan hasta genleri alma ihtimali her çocukta %25, bu oran çok yüksek, farkında mısınız mesela ?
göz göre göre yüksek oranlı bir şeyin içine dalmak mı kader ?
size bir haber vereyim mi ? bunun adı kader değil, seçimdir. eğer dediğiniz gibi sadece kader olsaydı irademiz ve zekamız olmazdı seçim yapabilmek için.
siz kader deyip geçtiyseniz tercih sizin. bırakın belli ki kafasında bir şeyler net olmadığından soran konu sahibi uyansın da hata yapmasın. etkilemeyin insanları yanlış bilgilerle, alacağınız vebale de kader dememek için.
Evet tasiyica da olabilir ama akraba evliliği olmadan da taşıyıcı da olabilir.Bende dedim zaten seçim tercihin varsa seçme akrabayı diye. Sizinle bir de burada kader kazayı tartışmayacagim. Doğduğun evlendigin ve öldüğün vakitler Allah tarafından bellidir bunu değiştiremezsin. Degistirebiliyorum ben diyorsan tamam sen kendine göre öyle düşün.

demek ki çok normalleştirilmiş gözünde daha çocuklukta bu durum. o yüzden bildiği halde kabullenmiyor nedenini.

Evet bunun tartışmasını yapınca köşeye sıkıyor. Sonuçta sende de çıkabilirdi bak ben sağlamım gibi cevaplar veriyor.
İyi de bende çıkmadı o hastalık.
Ama onun kardeşinde var ve önlenebilirdi.
Aile bu konuda kendilerini suçlamak yerine kısmete atmış topu. Herkesin kafası rahat etmiş.

Evet kesinlikle katılıyorum.
Ben o zaman küçük bir ilde oturuyordum ve hamileyken bu testi yaptırdım. Yooo akraba evlisi falan değilim. Direkt adamın zekadan şüphelenip yaptirmistim.😀😀

Yok yok o ara bir yakınım engelli bebeği oldu ben de etkilendim psikolojim bozuldu anksiyete gibi birşey oldum. Dr. dedi yaptıralım anksiyeten düzelsin.

Test istanbula gitti ve 2 ay sonra ingilizce olarak geldi test sonucu. Dünyanın da parasını vermiştik.

bakkaldan ekmek alır gibi test yaptırıverirsiniz denmesi de çok tuhaf cidden.

Evet bunun tartışmasını yapınca köşeye sıkıyor. Sonuçta sende de çıkabilirdi bak ben sağlamım gibi cevaplar veriyor.
İyi de bende çıkmadı o hastalık.
Ama onun kardeşinde var ve önlenebilirdi.
Aile bu konuda kendilerini suçlamak yerine kısmete atmış topu. Herkesin kafası rahat etmiş.

e öyle bakarsak bir yudum su içmek de kısmet ama insan karar veriyor içsem mi içmesem mi diye. seçeneklerin var yani hep.

bizim eski bir komşumuzun da iki kızının çocukları evlendi. 10 sene sonunda bebekleri olmuyor diye boşandılar.
erkek döndü anneannesinde yaşamaya başladı. ne kız ne de kızın annesi gitmedi o eve görmemek için. kötü ayrılmışlardı çünkü.
Benim de tanıdık var yakın akraba evliliği. 9 sene olmamış çocuk. 9 sene sonra yüzlerce tedaviden 3-5 düşükten sonra olmuş. Soruyorum tanı neydi çocuk olmaması, düşmesi durumunun. Diyor hiç bir tani yok. Kader. Sebepsiz.

Dilimin ucuna geliyor...doğa bile karşı çıkmış bu duruma. Yapmayın demiş.

Evet tasiyica da olabilir ama akraba evliliği olmadan da taşıyıcı da olabilir.Bende dedim zaten seçim tercihin varsa seçme akrabayı diye. Sizinle bir de burada kader kazayı tartışmayacagim. Doğduğun evlendigin ve öldüğün vakitler Allah tarafından bellidir bunu değiştiremezsin. Degistirebiliyorum ben diyorsan tamam sen kendine göre öyle düşün.

taşıyıcılık riski de yabancı ile yapılan evlilikteki sonuçlara göre çok daha yüksek oluyor.
benimle tartışma kısmını geçin, konu sahibini kader kader diye tutturup etkilemeyin daha fazla olumsuz yönde.
çünkü elbette başka seçimler yapabilir. dünyadaki son adam mı annesinin teyzesinin oğlu ? değil. o zaman neden git dışarıda seçim yap demek yerine "ay bu kader önüne geçilmez" diye dramatize ediyorsunuz.

Canım engellilik nedenleri üç başlık altında toplanır. Doğum öncesi,doğum sırası, doğum sonrası. Akraba evliliği bunlardan sadece biri. Bir sürü neden var. Dünya genelinde yüzde 15 engellidir. Bunların hepsinin akraba evliliğinden kaynaklandığını düşünüyorsun galiba. Ülkemizdeki bu kadar akraba evliliğini gözden kaciramazsin. Sen madem çok düşünüyorsun bu engelli olursa diye o zaman evlenme de çocukta yapma. Çünkü genlerde sorun olmasa dahi doğum sirasinda bir sorun olabilir veya doğumdan sonra bir hastalık sonucunda da olabilir.

Akraba evliliği sadece engele mi sebep oluyor? Milyon tane genetik geçişli hastalık var.
Kan bozuklukları, zihinsel bozukluklar, kalp hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, bazı kanser türleri, görme-işitme kaybı vs vs birçok hastalık için risk artıyor. Ve birçok direkt ölümle sonuçlanan hastalık da var.

Nadir görülen hastalıkların Türkiye'de sık görülme sebebi akraba evlilikleri zaten. Kötü bir şeyi herkes yapınca iyi bir şey olmuş olmuyor.

Ayrıca dar bir gen havuzu demek zeka ve fiziksel özellikler açısından daha kısıtlı gelişim imkanı demektir.
Birbiriyle evlenip duran akrabalar einstein olmadığına göre popülasyonun zeka seviyesinin de hep belli bir noktada takılı kalması çok normal. Herkes akrabalarıyla evlenip dursa dünya 1 adım ileriye gidemez yani.
Dünyada akraba evliliğinin normal karşılandığı ve sıklıkla yapıldığı ülkelere ve o ülkelerin modern dünyadaki konumlarına bakmanız bile yeterli.

bence de öyle. günün sonunda büyütülme şekillerinde bununla evlenebilirsin olgusu var bana göre de. aileler gerçekten kardeş gibi büyütseler ileride bu düşünce olmaz çünkü. çok büyük kısmı zaten dediğim gibi bu nedenle görüştürmüyor, birbirlerini kuzen/kardeş olarak görmesinler hiç diye.
Dayımın oğluyla aynı ay doğmuşuz, ikiz gibi büyütüldük..onu abim diye gezdirirdim yanımda,lise zamanlarında gece bi yere gitmek istesem onu gönderirlerdi yanımda..kuzen kardeş demek bizde…şimdi çocuklarımız o bilinçle büyüyo..onun oğlu ve benim kızım kuzen diye hitap ediyo birbirine..kızım tek çocuk kardeşin var mı diye sorduklarında kuzenlerini sayıyo

Benim de tanıdık var yakın akraba evliliği. 9 sene olmamış çocuk. 9 sene sonra yüzlerce tedaviden 3-5 düşükten sonra olmuş. Soruyorum tanı neydi çocuk olmaması, düşmesi durumunun. Diyor hiç bir tani yok. Kader. Sebepsiz.

Dilimin ucuna geliyor...doğa bile karşı çıkmış bu duruma. Yapmayın demiş.

ya o kafadakilere ne desen anlatamazsın. binlerce yıldır bu yüzden ne acılar çekilmiş. 2022ye gelmişiz, hala bilime güvenmeden akraba evliliği savunmak çok tuhaf.

Sonuçta evleneceğin yazılıysa kuzeninle dünyanınnbir ucuna kaçsan yakalarlar seni 😂

herşey sadece dümdüz kader olsaydı beyin ve akıla sahip olmazdık diye düşünüyorum.
bence verilen bu şansı iyi değerlendirmek lazım.
bek 50 kere açıp okuyun diyorum, bana hala kaderi, kazayı mı anlatayım cevabı geliyor.
onu bana yazana kadar googledan 1 saniyede binlerce çalışma sonucuna ulaşabilir ama yok.
o da kader demek ki işte.

Bir de şey var, görüşmedik bile, nereden kardeş oluyoruz. :deli: Görüşmeyince genler de ayrışıyor zaten, akrabalıktan siliniyorsunuz. :olamaz:
Derde bak sister ya, kuzenle evlenem mi? :KK51:
Bu mantığa göre küçükken birbirinden ayrılıp 20 yıl sonra buluşan kardeşler de evlensin. Oluyormuş gerçi öyle, kardeş olduklarını bilmeden evlenip çocuk yapanlar varmış.

Akraba evliliği sadece engele mi sebep oluyor? Milyon tane genetik geçişli hastalık var.
Kan bozuklukları, zihinsel bozukluklar, kalp hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, bazı kanser türleri, görme-işitme kaybı vs vs birçok hastalık için risk artıyor. Ve birçok direkt ölümle sonuçlanan hastalık da var.

Nadir görülen hastalıkların Türkiye'de sık görülme sebebi akraba evlilikleri zaten. Kötü bir şeyi herkes yapınca iyi bir şey olmuş olmuyor.

Ayrıca dar bir gen havuzu demek zeka ve fiziksel özellikler açısından daha kısıtlı gelişim imkanı demektir.
Birbiriyle evlenip duran akrabalar einstein olmadığına göre popülasyonun zeka seviyesinin de hep belli bir noktada takılı kalması çok normal. Herkes akrabalarıyla evlenip dursa dünya 1 adım ileriye gidemez yani.
Dünyada akraba evliliğinin normal karşılandığı ve sıklıkla yapıldığı ülkelere ve o ülkelerin modern dünyadaki konumlarına bakmanız bile yeterli.

cevaba hazır ol: bunlar bilimsel veriler mi yoksa senin düşüncen mi ?
1-2 sayfa önce ben yaşadım da oradan biliyorum :110:

Dayımın oğluyla aynı ay doğmuşuz, ikiz gibi büyütüldük..onu abim diye gezdirirdim yanımda,lise zamanlarında gece bi yere gitmek istesem onu gönderirlerdi yanımda..kuzen kardeş demek bizde…şimdi çocuklarımız o bilinçle büyüyo..onun oğlu ve benim kızım kuzen diye hitap ediyo birbirine..kızım tek çocuk kardeşin var mı diye sorduklarında kuzenlerini sayıyo

zaten ailelerin yetiştirme tarzı etkili. çocukken görüşen ama oyun oynadığı kuzeni için evinde anne babasının evlenebilirsin onunla algısı yarattığı çocuklar büyüyünce de kuzenle evlenmeyi mantıklı görüyor.

herşey sadece dümdüz kader olsaydı beyin ve akıla sahip olmazdık diye düşünüyorum.
bence verilen bu şansı iyi değerlendirmek lazım.
bek 50 kere açıp okuyun diyorum, bana hala kaderi, kazayı mı anlatayım cevabı geliyor.
onu bana yazana kadar googledan 1 saniyede binlerce çalışma sonucuna ulaşabilir ama yok.
o da kader demek ki işte.

Ben inanmıyorum ama var olan Kader inancı böyle bir şey değil benim bildiğim. Yine de kendileri bilir tabi. Her haltı yiyip kaderimde varmış mı diyecekler peki?
Önce akraba evliliklerinin olası sonuçlarını sonra da kader kaza ne demek onu okusun bence.

Ben inanmıyorum ama var olan Kader inancı böyle bir şey değil benim bildiğim. Yine de kendileri bilir tabi. Her haltı yiyip kaderimde varmış mı diyecekler peki?
Önce akraba evliliklerinin olası sonuçlarını sonra da kader kaza ne demek onu okusun bence.

e ona bakarsan "kader gayrete aşıktır" da denir. insan önce en iyisi için çabalar, gene olmuyorsa kader dersin.
göz göre göre, hem de çocuk gibi hassas bir konuda bu kadar olumsuz etkisi olacak bir şeye kader deyip geçmek sadece düşüncesizlik.
başka adam mı kalmadı dünyada ?

ya o kafadakilere ne desen anlatamazsın. binlerce yıldır bu yüzden ne acılar çekilmiş. 2022ye gelmişiz, hala bilime güvenmeden akraba evliliği savunmak çok tuhaf.
Insan neye gıcık oluyor söyleyeyim...Hatta bu konuda da öyle.

Ya bir allahın kulu demiyor ki evet akraba evliliği yanlış bir seçimdi yapmamalıydım...ben bu hatayı yaptım kabul ediyorum ama cocuklarima yaptırmam.

Hala savunuyor yok öyle değil, yok iğne olurum geçer, yok 2 elim 2 bacağım var normalim, yok dua ederim hocaya giderim geçer, yok kaderim buymuş, yok kuzenimi hiç gormedim ki...yok tüm sulalem akraba evlisi biseycik olmadı.

Toplumun zeka seviyesi düşüyor bu evliliklerden bunu anlamak çok mu zor. Biz de yaşıyoruz bu toplumda ve iki haneli Iq seviyeleriyle iletişim kurmaya çalışıyoruz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X