Akran Zorbalığı

Sen doğru olanı yapmışsın.

Bence Ali nin ailesi çocuğu tekrar oğlunun sınıfına
aldırsınlar.
Senin çocuk belli ki çok seviyor.
Arkadaşlıkları devam eder.
Hem yalnız kalmamış olur hemde oğlun sayesinde açılabilir.

Oğlunun duyarlılığı da bu yaşta, maşallah diyorum :nazar:

tebrik ederim sizi. ne güzel yüreğiniz varmış. o da oğlunu ahlaklı yetiştirseymiş keşke. daha ifşa falan diyor. onu diyene kadar oğlum sen böyle insnaları yermek için gruplarda bulunmamalısın deseymiş ya. işte bunlar gibilerinin çocukları böyle yapıyor!

aklıma ilkokulum geldi. 16 yıl geçti hala yaralarım olduğu gibi duruyor. benim de farklı dışlanmışlıklarım olmuştu. Ali'nin annesi keşke çocuğunu başka okula kaydettirse. ben o şekilde toparlanmıştım.

aksine yapılması gereken en doğru şeyi yapmışsınız.
o grupta olan çocuğun annesinin verdiği tepkiden bile, oğlunun neden böyle bir terbiyesizlik yaptığı da belli aslında. her şey aile de başlar, aile de biter. o annenin çocuğunun böyle şeyler yaptığını gördüğünde kızması uyarması lazım. onun yaptığı başından sonuna çok yanlış çok...

arkadaşınız yanlış yolda..
ortaya çıkar diye endişelenmek yerine ben olsam direk ortaya çıkaran olurdum zaten.. oğlumda bir daha o grubun içinde yer alamazdı.. çocuğuyla konuşup doğruyu eğriyi anlatmak yerine oğlunun da o gruptan dışlanacağını düşünüyor yazık yani..
Yani bana da tuhaf geldi endişesi, ben oğlum bu çocuklarla muhatap olma diye uyarıyorum, benim oğluma da okulun başında sataşmış bunlar ama bizimki savuşturabilmiş başından bunları, ama Ali hassas bir çocuk .

Merhaba, arkadaşlar.

Oğlum bu sene ortaokula başladı, gittiği okulda ilkokulundan bir sınıf arkadaşı da var ve şu ayrı sınıftalar bunlar. Oğlum B şubesinde diğer çocuk da A şubesinde.

Oğlum zaman zaman gelip bana "anne arkadaşım çok mutsuz, kimseyle arkadaşlık kuramamış, gruplarına almıyorlarmış diye anlatıyordu. Ben de zamanla uyum sağlar oğlum endişelenme diyordum. Oğlum onu teneffüslerde kendi sınıfındaki arkadaşlarıyla tanıştırmış ve yemekhanede de yalnız kalmaması için hep yanına çağırıyormuş. Çocuk çok tatlı, içe dönük, kendi halinde bir çocuk. Bazı tikleri varmış sanırım ve alay konusu oluyormuş bazı çocuklar tarafından.

Geçen hafta oğlum yine, anne( Ali diyelim) Ali'nin sınavları da çok kötü geçmiş iki sınavda da sınıf sonuncusu oldu, çok üzülüyor deyince çocuğun annesini tanıdığım için aradım telefonla, o da durumun farkında olduğunu, alay ettikleri ve dışladıkları için çocuğun mutsuz olduğunu, okuldaki rehberlik sevisiyle görüştüğünü söyledi kadın. Bir çözüm bulalım, ortak hareket edelim, elimden ne gelirse yardım etmeye hazırım dedim ve kapattık telefonu.

Her neyse geçen cuma çok samimi bir arkadaşım beni aradı, Onun oğlu da Ali'nin sınıfında. Dedi ki sınıfta bir grup çocuk whatsapp grubu kurmuş ve Ali'nin fotolarını çekip paylaşıyorlarmış. Ali bu grupta değil tabii ki. Nasıl yani? dedim, bana göndersene şu fotoğrafı bir bakayım. Ay fotoğraf geldi kızlar, nasıl masum, boncuk mavi gözleriyle sabahın köründe çocuğu yapayalnız sırasında çekmişler, "Ali ifşa, ehehe mehehe diye paylaşmışlar. Öyle masum bakıyor ki içim ezildi. Gece rahat uyuyamadım, düşündüm durdum. Bunu yapanlar çocuk evet, ama bu bir çeşit psikolojik zorbalık. Neden yani , ne gerek var, arkadaşlarının fotolarını çekip çekip paylaşıp gülüşüyorlar. Oğlum anne videosunu da çekiyorlar Ali'nin diyince iyice kızdım.

Annesini aradım, durumu olabildiğince yumuşak bir şekilde anlattım kadına. Kadıncağız çok üzüldü, fotoyu görmek istedi, gönderdim. Dedim ki bakın, o yaştaki çocuklar arasında çok hassas dengeler vardır, çok da dışarıdan müdahale doğru olmayabilir. Sakın bunu Aliye belli etmeyin. Grup grup bu çocuklar ve arkadaşlık ilişkilerinin dinamikleri çok farklı olabilir. Siz en iyisi gidip rehberlik servisine durumu anlatın ve yardım isteyin, ne yapılması gerektiğini onlar bilirler. Kadın haber verdiğim ve hassas davrandığım için defalarca teşekkür etti.

Gel gelelim arkadaşımaa, bana kızdı "o fotoyu ben sana göndermiştim, neden annesine gönderdin, şimdi benim oğlumun telefonundan bu fotoya ulaşıldığı ortaya çıkacak ve benim oğluma da bu gruptaki çocuklar kafayı takıp, kötü davranacaklar" dedi.

Ama ortada masum bir çocuk ve yanlış giden bir şeyler var. Yarın öbür gün çocuğun videolarını int. de yükleyebilirler ve bu çocuk özdeğer duygusunu yitirip kendine bir zarar verirse, ben konuyu bilidiğim halde sakladığım için suçlu hissederim. Bizim çocuklarımıza da yapılabilirdi bu, susup kulaklarımız tıkayacak mıyız?
Hem bu çocukların çoğu annelerinin telefonlarından whatsappa giriyor, hiçbiri mi görmüyor bunu, görüp de yavrum ayıp değil mi yaptığınız demiyor?

Ben yanlış bir şey mi yaptım? :110:
telefon yasak ortaokullarda.
topluyorlar hepsini.
arkadaşın haksız.
amma abartmış.
hapse mi atacaklar çocukları napacaklar sandı ki.
ellerinden telefonları alınacak ve hepsi güzelce bir uyarılacak.
rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni müdahele ederse sağlıklı olacaktır.

evet bende bunu demek istedim tam olarak.ben kahrolurdum nasıl bir evlat yetiştirdim diye.
sınıf annesi falan yok mu acaba.veliler kendi arasında toplansa ve bu konu konuşulsa.bilemiyorum ne yapılır ama ben çok etkilendim bu durumdan.

orta okulda sınıf annesi olayı yok ..
okulun rehberlik servisi olaya el koymalı ancak bunun yanında diğer veliler çocuklarıyla konuşmalı uyarmalı ..
rehberliğin bu alinin annesi hariç diğer velilerle toplantı yapması lazım bence.. şöyle kibar kibar aşağılayacı bir uslupla..
sinir oldum oturduğum yerden ..
yerin dibine sokasım geldi hepsini.. ki benim oğlum olsa kesin sokardım .. dilim sivridir sakınmazdım oğlum diye ..

Sizi duyarlı davranisinizdan dolayı gerçekten tebrik ederim.Ali'ye çok üzüldüm.
Benimde oğlum var ortaokula giden biz yurt disinda yaşıyoruz burada da çok oluyor bu tür olaylar.Bullying diyorlar burada bu duruma ve okullarda bunu yapan öğrenciler çok ciddi cezalar alıyorlar okul yönetimi tarafından.
Çok önemle üstünde durulması gereken bir olay bu.Aliyi hayatı boyunca etkileyecek ve psikojisini bozabilecek bir durum..yazık. .
Sakın arkadaşınızın sözlerine kulak asmayın. gidin Alinin annesi ile birlikte okul idaresine şikayet edin.Bunu yapan çocuklar iyi bir ders almalı.
Okulda telefon kullanmak neden yasak değil onuda anlamadım?

aksine yapılması gereken en doğru şeyi yapmışsınız.
o grupta olan çocuğun annesinin verdiği tepkiden bile, oğlunun neden böyle bir terbiyesizlik yaptığı da belli aslında. her şey aile de başlar, aile de biter. o annenin çocuğunun böyle şeyler yaptığını gördüğünde kızması uyarması lazım. onun yaptığı başından sonuna çok yanlış çok...
Yok onun oğlu yalnızca grupta, yanlış bir davranışı olmamış ama o grupta bile olmasına müsade etmem ben mesela.

Çok iyi yapmışsınız. Ortaya çıksın ki bi daha böyle şeyler yapmaya cesaret edemesinler aileler de doğru düzgün davranmayı öğretsin. En fazla bu zihniyetteki biri hayatınızdan çıkmış olur. Endişelenmeyin.

Yok onun oğlu yalnızca grupta, yanlış bir davranışı olmamış ama o grupta bile olmasına müsade etmem ben mesela.
evet şimdilik sadece o grupta ama sonrası belli değil.çocuk o.aile iyi yönlendirmezse bugün gülmesede yarın o da gülecek.
o grupta olması bile yeterli olurdu benim tepki vermem için

Sizi duyarlı davranisinizdan dolayı gerçekten tebrik ederim.Ali'ye çok üzüldüm.
Benimde oğlum var ortaokula giden biz yurt disinda yaşıyoruz burada da çok oluyor bu tür olaylar.Bullying diyorlar burada bu duruma ve okullarda bunu yapan öğrenciler çok ciddi cezalar alıyorlar okul yönetimi tarafından.
Çok önemle üstünde durulması gereken bir olay bu.Aliyi hayatı boyunca etkileyecek ve psikojisini bozabilecek bir durum..yazık. .
Sakın arkadaşınızın sözlerine kulak asmayın. gidin Alinin annesi ile birlikte okul idaresine şikayet edin.Bunu yapan çocuklar iyi bir ders almalı.
Okulda telefon kullanmak neden yasak değil onuda anlamadım?
Okulda telefonları bir kutuya topluyorlarmış ders başlamadan ama bunlar sabah erkenden yapıyorlar bu işi henüz telefonlar toplanmadan. Akşam da evden yazışıp gülüşüyorlar.

demek istediğim buydu benimde. aileler olarak çocuklar takip edilmeli, yanlış davranışları düzeltilmeli, gerekirse diğer aileler de uyarılmalı benim fikrimce

telefon yasak ortaokullarda.
topluyorlar hepsini.
arkadaşın haksız.
amma abartmış.
hapse mi atacaklar çocukları napacaklar sandı ki.
ellerinden telefonları alınacak ve hepsi güzelce bir uyarılacak.
rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni müdahele ederse sağlıklı olacaktır.
Okulda telefonları bir kutuya topluyorlarmış ders başlamadan ama bunlar sabah erkenden yapıyorlar bu işi henüz telefonlar toplanmadan. Akşam da evden yazışıp gülüşüyorlar.
İşte bunu yapan bütün çocukların ailelerine çok ciddi bir uyarı gelmeli.cocukları okuldan bir süre uzaklaştırma da dahil bir çok cezalar verilebilir.
Sakın şikayette vazgeçmeyin!

Merhaba, arkadaşlar.

Oğlum bu sene ortaokula başladı, gittiği okulda ilkokulundan bir sınıf arkadaşı da var ve şu ayrı sınıftalar bunlar. Oğlum B şubesinde diğer çocuk da A şubesinde.

Oğlum zaman zaman gelip bana "anne arkadaşım çok mutsuz, kimseyle arkadaşlık kuramamış, gruplarına almıyorlarmış diye anlatıyordu. Ben de zamanla uyum sağlar oğlum endişelenme diyordum. Oğlum onu teneffüslerde kendi sınıfındaki arkadaşlarıyla tanıştırmış ve yemekhanede de yalnız kalmaması için hep yanına çağırıyormuş. Çocuk çok tatlı, içe dönük, kendi halinde bir çocuk. Bazı tikleri varmış sanırım ve alay konusu oluyormuş bazı çocuklar tarafından.

Geçen hafta oğlum yine, anne( Ali diyelim) Ali'nin sınavları da çok kötü geçmiş iki sınavda da sınıf sonuncusu oldu, çok üzülüyor deyince çocuğun annesini tanıdığım için aradım telefonla, o da durumun farkında olduğunu, alay ettikleri ve dışladıkları için çocuğun mutsuz olduğunu, okuldaki rehberlik sevisiyle görüştüğünü söyledi kadın. Bir çözüm bulalım, ortak hareket edelim, elimden ne gelirse yardım etmeye hazırım dedim ve kapattık telefonu.

Her neyse geçen cuma çok samimi bir arkadaşım beni aradı, Onun oğlu da Ali'nin sınıfında. Dedi ki sınıfta bir grup çocuk whatsapp grubu kurmuş ve Ali'nin fotolarını çekip paylaşıyorlarmış. Ali bu grupta değil tabii ki. Nasıl yani? dedim, bana göndersene şu fotoğrafı bir bakayım. Ay fotoğraf geldi kızlar, nasıl masum, boncuk mavi gözleriyle sabahın köründe çocuğu yapayalnız sırasında çekmişler, "Ali ifşa, ehehe mehehe diye paylaşmışlar. Öyle masum bakıyor ki içim ezildi. Gece rahat uyuyamadım, düşündüm durdum. Bunu yapanlar çocuk evet, ama bu bir çeşit psikolojik zorbalık. Neden yani , ne gerek var, arkadaşlarının fotolarını çekip çekip paylaşıp gülüşüyorlar. Oğlum anne videosunu da çekiyorlar Ali'nin diyince iyice kızdım.

Annesini aradım, durumu olabildiğince yumuşak bir şekilde anlattım kadına. Kadıncağız çok üzüldü, fotoyu görmek istedi, gönderdim. Dedim ki bakın, o yaştaki çocuklar arasında çok hassas dengeler vardır, çok da dışarıdan müdahale doğru olmayabilir. Sakın bunu Aliye belli etmeyin. Grup grup bu çocuklar ve arkadaşlık ilişkilerinin dinamikleri çok farklı olabilir. Siz en iyisi gidip rehberlik servisine durumu anlatın ve yardım isteyin, ne yapılması gerektiğini onlar bilirler. Kadın haber verdiğim ve hassas davrandığım için defalarca teşekkür etti.

Gel gelelim arkadaşımaa, bana kızdı "o fotoyu ben sana göndermiştim, neden annesine gönderdin, şimdi benim oğlumun telefonundan bu fotoya ulaşıldığı ortaya çıkacak ve benim oğluma da bu gruptaki çocuklar kafayı takıp, kötü davranacaklar" dedi.

Ama ortada masum bir çocuk ve yanlış giden bir şeyler var. Yarın öbür gün çocuğun videolarını int. de yükleyebilirler ve bu çocuk özdeğer duygusunu yitirip kendine bir zarar verirse, ben konuyu bilidiğim halde sakladığım için suçlu hissederim. Bizim çocuklarımıza da yapılabilirdi bu, susup kulaklarımız tıkayacak mıyız?
Hem bu çocukların çoğu annelerinin telefonlarından whatsappa giriyor, hiçbiri mi görmüyor bunu, görüp de yavrum ayıp değil mi yaptığınız demiyor?

Ben yanlış bir şey mi yaptım? :110:
Bencede ailelerin haberi olmalı ve çocuklarına çeki düzen vermeliler.
Benim en büyük ilkokul 4 te , valla korkuyorum büyüdükçe ne yapacağız, insanlar çok kötü olmuş.
Sınıfında 1 kız var , senin alnında kıl var onları al diyormuş, daha ilkokulda bunlar, öyle bişeyde Yok üstelik :KK62:

Yürekli olunmalı y ben o fotoyu görüp de susamazdım, istedikleri kadar dışlansın gruptan okulda başka öğrenci mi yok, gitsin doğru düzgün çocuklarla arkadaşlık etsin oğlun diyemedim. Sustum kaldım şaşırdım öyle. Vicdan ya vicdan!

Bunun aynısını geçen sene yaşadım ben.. 19 kişilik sınıfta 18 kişi 1 tane yavrucağı karşısına almıştı.. bağırıyorlar, alay ediyorlar, dışlıyorlar.. gördüğüm an sinirim zıpladı, oğlumla konuştum git o arkadaşının yanında ol dedim.. tabi önce mırın-kırın etti, beni dışlarlar dedi ama baya bir zorladım.. gitti, çocuğun yanında oldu 1 haftaya kalmadı 3 kişi oldular, sonra 4-5 derken olay unutuldu gitti..
keşke o kadın da size öyle bir tepki vereceğine çocuğunu bu bullying e karşı çıkması için zorlasaydı.. çok ciddi söylüyorum buna uğrayan çocuğun yanındaki arkadaş sayısı arttıkça olay bitiyor.. siz çok iyi yapmışsınız, oğlunuzla da konuşun o çocuğun yanında olsun.. bu olaylar başka türlü asla bitmez..

Bencede ailelerin haberi olmalı ve çocuklarına çeki düzen vermeliler.
Benim en büyük ilkokul 4 te , valla korkuyorum büyüdükçe ne yapacağız, insanlar çok kötü olmuş.
Sınıfında 1 kız var , senin alnında kıl var onları al diyormuş, daha ilkokulda bunlar, öyle bişeyde Yok üstelik :KK62:

Hah aynını yaşadım ben geçen sene, oğluma tekkaş diye alay etmişler, kaşını jiletlerken yakaladım yavrumu. nasıl çocuk yetiştiriyorlar bunlar böyle ya.

Hep çocuklarıma, insanların fiziksel özellikleriyle alay edilmez diye öğretiyorum ben. Engelli birini gördüğünüz zaman gözünüzü dikip bakmayın onu üzmeyin diye öğretiyorum.

Hah aynını yaşadım ben geçen sene, oğluma tekkaş diye alay etmişler, kaşını jiletlerken yakaladım yavrumu. nasıl çocuk yetiştiriyorlar bunlar böyle ya.

Hep çocuklarıma, insanların fiziksel özellikleriyle alay edilmez diye öğretiyorum ben. Engelli birini gördüğünüz zaman gözünüzü dikip bakmayın onu üzmeyin diye öğretiyorum.
birkaç yıl önce bizde buna benzer bir şey yaşadık.
ablamı okula çağırdılar.oğlu birileriyle kavga etmiş.ilkokul 3. sınıftaydı o zaman.bizde şaşırdık.çünkü sakin bir çocuktur öyle kavga falan bilmez.
sonradan öğrendik ki sınıfların bir çocuk vardı çocuk esirgeme kurumundan.gözleri çok az görüyordu.deftere yazmaya çalışırken mesafeyi ayarlayamıyor ve kafası hep sıraya çarpıyormuş.alnı hep mordu.
arkadaşları da dalga geçince ablamın oğluda kavga etmiş onlarla.biraz hırpalamışlar birbirlerini.tabi ki hırpalama kısmına katılmıyoruz zaten gerekli uyarıyı verdi ablam ama vicdanlı çocuklar yetiştirmek çok önemli.
gerçekten anlayamıyorum şimdiki aileleri.

Son düzenleme:
Bunun aynısını geçen sene yaşadım ben.. 19 kişilik sınıfta 18 kişi 1 tane yavrucağı karşısına almıştı.. bağırıyorlar, alay ediyorlar, dışlıyorlar.. gördüğüm an sinirim zıpladı, oğlumla konuştum git o arkadaşının yanında ol dedim.. tabi önce mırın-kırın etti, beni dışlarlar dedi ama baya bir zorladım.. gitti, çocuğun yanında oldu 1 haftaya kalmadı 3 kişi oldular, sonra 4-5 derken olay unutuldu gitti..
keşke o kadın da size öyle bir tepki vereceğine çocuğunu bu bullying e karşı çıkması için zorlasaydı.. çok ciddi söylüyorum buna uğrayan çocuğun yanındaki arkadaş sayısı arttıkça olay bitiyor.. siz çok iyi yapmışsınız, oğlunuzla da konuşun o çocuğun yanında olsun.. bu olaylar başka türlü asla bitmez..

Bu söylediğine tamamen katılıyorum.

Liseye yeni başladığım da ilk gün kimse kimseyi tanımıyor.
Bir kız geldi görseniz dünya güzeli.
O kadar çekingen ki bir şeylerden korktuğu çok belli.
Sınıfta kalmış tekrar lise 1 okuyacak.
Sınıfın yarısı gerçi öyleydi.
Kimin yanına gitse oturamazsın diyorlar.
En son geldi yanıma ben otur dedim.
Zil çaldı başka şubelerden gelip rahatsız ediyorlar, dalga geçiyorlar, Koridorda laf söyleyip ahahsgxbsd gülüyorlar.
Neden biliyor musunuz çok güzel olduğu için.
Erkeklerin hepsi ona aşık, diğer kızlar çekemiyorlar.
O kadar garipti ki.
Tabi biz zamanla arkadaş olduk yakınlaştık.

Başka bir teneffüs de o kantine indi
Bir kız geldi yamaklarıyla birlikte sıradan çantasını almak istedi.
Hayır dedim alamazsın napıcaksın, sana ne falan yapıyor.
Ben tabi bunu ittim orada girdik birbirimize.
Bizim sınıftakiler tabi benle birlikte.
Herkes birbirine girdi. Hocalar öğrencileri ayıramıyor düşünün rezaleti.
8 kişi 1 hafta uzaklaştırma aldık.

Sonra ne oldu?
Baktılar kız artık yalnız değil geri çekildiler.
Genellikle çekingen çocuklara yapılıyor bunlar.

Back
X