• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Alanında çalışmayan kardeş

En çok babam zorladı kardesime üniversiteye git diye bir sürü masraf yapıldı yazık gunah o kadar zarar
Yazik gercekten hem masraf hem gelecegine engel olmak babanizda hata en basta
Kardesiniz tum sitelerdeki kendi yapabilecegi is ilanlarina basvursun daha cok tecrubesiz ilanlarina odaklansin soforluk olsun erkek danisman arayan danismanliklar olsun yada devremulk satis danismanliklari

Simdi konuda hep babam izin vermedi denmiş ama bu genc kardeşimiz kendi icin ne yaptı bu da önemli
Mesela ben de okuduktan sonra ailemin yanina dönmüştüm ve baya ev kızı modundaydim.
Ama evimizde internet vardi ki o zamanlar kotaliydi :) o dönemler (10 sene öncesi) online eğitimler daha azdı, yine de ufak çaplı sertifika programlarina basvurmustum (simdi onlar isime yaramıyor ama kişisel gelişim diye bakıyorum artik). Odama cekilip kitap okurdum, diger yandan kpssye hazirlanirdim, kardesimin üni.hazirlik kitaplarindan faydalanır, youtubeda videolar izlerdim konu calisirken.
Özetle, madem su an evde ve calismiyor, o zaman kendine yatirim yapsin. Pandemi sebebiyle online eğitim artti zaten, firsatlari degerlendirsin.
Yani siz burada onu düşünüp konu acmissiniz ama o kendini düşünemiyor mu? 29 yasina gelmis, üniversite mezunu yetiskin bir adamdan bahsediyoruz.
Bu adam hayatta ne yapmak istediğini bilmiyor mu ya da kafasinda bir kariyer plani yok mu? Amacim eleştirmek/yermek degil, sadece bahsedilen kisi bir yetiskin ve kendisi icin neyin iyi olacağını düşünür, düşünmeli. Özel sektör kurtlar sofrasi, kamu deseniz o da atanmasi hem zor hem de artik alimlar azaldi ve herkes istedigi isi de yapmiyor yani pembe hayallere kapılmak yerine realist olmak lazim.
Bir arkadas dilden bahsetmiş, ben dil bildigini de düşünmüyorum ama öğrenilmez diye bir sey yok.
Önceki sayfalarda mi baska bir konuda mi yazdım emin değilim, yine belirteyim.
iienstitu sitesinde ücretsiz egitimler alabiliyorsunuz bir cok alanda kurslar var, sertifika isterseniz ancak ucret ödersiniz. Bogazici enstitusu diye bir site var orada da çeşitli egitimler var, campus online ve uzman sertifika (ikisi de ayni icerikte) üniversite onayli sertifikalar veriyor, bir cok alanda kendini geliştirebilir. Maliye bakanlığının yazilim kurslari var, buna benzer ücretsiz egitimler de vardir online egitim yazinca bir çok site çıkıyor bakabilirsiniz.
Dil için de duolingo /busuu var hepsi aklima gelmiyor ama buna benzer bir cok site var. Telefona indirilen ucretsiz uygulamalar da var dil ogrenilebilen. Ben ispanyolca icin yüklemiştim (telefon kaldirmayinca sildim 🙈).
En önemlisi ne yapmak istiyor, motivasyonu nasıl?

8 yıldır kaç bin kişi o bölümlerden mezun olmuş, çoğu ajanslarda firmalarda düzenini oturtmuş. ve hala ondan daha gençler mezun oluyor.
30 yaşında hiç tecrübesiz birini iyi yerler yani kurumsal yerler kolay kolay almaz. çünkü kendi yaşlarındaki insanlar yöneticisi konumunda olacaklar büyük ihtimalle. bu büyük handikap. 2-3 sene neyse de 8 sene çok uzun.
bu sürede alanıyla ilgili yaptığı herhangi bir şey sunabilse yırtar diye düşünüyorum. kendi işlerinde de birşeyler yapmadı mı ?

ne yapacağını şaşırdı vallah, ticaret şansı yok maalesef, babamda diyor artık başının çaresine bak, kendi mesleğini yap diploman var diyor, diploman her kapıyı açar diyor babam erkek kardesime
Babanıza çok kızdım. Kardeşiniz adına çok üzüldüm. Evet, o dönemler tecrübesi olmadığından ötürü az paraya çalışacaktı ancak o zamandan bu zamana 8 senelik tecrübe ve şu an çok iyi bir kazancı olabilirdi. Evladının istikbali ile oynamış. Hoş, kardeşiniz de duruma itiraz edebilirdi ya neyse iş işten geçmiş artık.

Bitirilen bölümle alakalı uzun süredir çalışılmamışsa veya tecrübe yoksa ne yazık ki lise mezunlarından farkı kalmıyor. Eskidenmiş o diploman sana her türlü kapıyı açar düşüncesi.

30 yaşındayım. 4 sene önce üniversiteden mezun oldum. Bitirdiğim bölümle ilgili iş bulamadığımdan, muhasebe alanına yöneldim. Geçen sene, sektör değişikliği yapmaya karar verip, yetiştirilmek üzere ancak ilgilendiğim ilanlara başvurdum. Bir tanesi sürekli yenileniyordu. Sürecin akıbetini öğrenmek için aradığımda bana " Özgeçmişinizi inceledik ama 30 yaşında birine y.üzere pozisyonunu pek yakıştıramıyoruz. Bu pozisyonda tercihimiz genelde yeni mezun veya 24-25 yaşındaki gençler oluyor." dedi. Ben de "Peki, bu işverenlerin yaş takıntısı ne olacak? Belki insanların beklentisi değiştiği için sektör değiştirmek istiyor olamaz mı?" minvalinde karşılık verdim. Sadece haklısınız diyebildi. Bunu kardeşinizin durumunu değerlendirin diye yazdım.

Ne yazık ki belli bir yaştan sonra sektör değişikliği imkansıza yakın.. Keşke olabilse. Sektör değişikliği yapabilenler vardır elbet, onlar da tecrübelerini aktarabilseler ne iyi olur.

Babanıza çok kızdım. Kardeşiniz adına çok üzüldüm. Evet, o dönemler tecrübesi olmadığından ötürü az paraya çalışacaktı ancak o zamandan bu zamana 8 senelik tecrübe ve şu an çok iyi bir kazancı olabilirdi. Evladının istikbali ile oynamış. Hoş, kardeşiniz de duruma itiraz edebilirdi ya neyse iş işten geçmiş artık.

Bitirilen bölümle alakalı uzun süredir çalışılmamışsa veya tecrübe yoksa ne yazık ki lise mezunlarından farkı kalmıyor. Eskidenmiş o diploman sana her türlü kapıyı açar düşüncesi.

30 yaşındayım. 4 sene önce üniversiteden mezun oldum. Bitirdiğim bölümle ilgili iş bulamadığımdan, muhasebe alanına yöneldim. Geçen sene, sektör değişikliği yapmaya karar verip, yetiştirilmek üzere ancak ilgilendiğim ilanlara başvurdum. Bir tanesi sürekli yenileniyordu. Sürecin akıbetini öğrenmek için aradığımda bana " Özgeçmişinizi inceledik ama 30 yaşında birine y.üzere pozisyonunu pek yakıştıramıyoruz. Bu pozisyonda tercihimiz genelde yeni mezun veya 24-25 yaşındaki gençler oluyor." dedi. Ben de "Peki, bu işverenlerin yaş takıntısı ne olacak? Belki insanların beklentisi değiştiği için sektör değiştirmek istiyor olamaz mı?" minvalinde karşılık verdim. Sadece haklısınız diyebildi. Bunu kardeşinizin durumunu değerlendirin diye yazdım.

Ne yazık ki belli bir yaştan sonra sektör değişikliği imkansıza yakın.. Keşke olabilse. Sektör değişikliği yapabilenler vardır elbet, onlar da tecrübelerini aktarabilseler ne iyi olur.

malesef artık 30 ve sonrasında bir üst yönetici de o yaşlarda olduğundan, muhtemel gerginlikler nedeniyle işe alım yapmıyorlar düşük pozisyona.
bir arkadaşım da 32de sektör değiştirmek istedi, nereye başvursa bu yanıtı aldı.

malesef artık 30 ve sonrasında bir üst yönetici de o yaşlarda olduğundan, muhtemel gerginlikler nedeniyle işe alım yapmıyorlar düşük pozisyona.
bir arkadaşım da 32de sektör değiştirmek istedi, nereye başvursa bu yanıtı aldı.
astrojurnal astrojurnal Çok haklısınız . Yaş takıntısı da bizim ülkeye özgü galiba. 😔 nasıl başlarsa öyle devam ediyor ve bir etiket gibi yapışıyor. İnsanlar mutsuz bir iş hayatına mahkum ediliyor. Saçmalık son bulsa keşke.. Babanız kardeşinizi manipüle etmiş ancak dilerim bundan sonraki süreç, kardeşinizin lehine ilerler D decemberlisa .

Yaş sınırına takılmadan,POMEM , astsubaylık sınavları vs .denesin bence.Diger türlü 29 yaşından sonra kariyer yapmak imkansıza yakın

babama gore diploması var, her türlü alanında iş bulur
Babalar günümüz şartlarında iş bulmanın nasıl.bir şey olduğundan habersizler maalesef. O zamanlarda lise diploman varsa her yerde iş buluyordun. Üniversite diploman varsa hayatın garantiydi. Şimdi bir dayı lazım. Şirketler artık alandaki deneyime ve yaşa bakıyor. Belli yaştan sonra o alanda deneyimsizseniz giremiyorsunuz o işe.

Yapmayin Allah askina 29 yasindaki adamdan bahsediyoruz. Babasinin yaninda calisırken 3 5 kenara atmaliydı. bir anda en zirvede kapanmamistir herhalde giyim magazası baktı isler kotuye gidiyor bunun sonu iyi degil daha kapanmadan is bakabilirdi.

Hatta baska is bakmayı bırakın baktı satislar iyi degil kendi universite bilgisini caliştirıp sosyal medyada giyim magazasınin reklamını yapıp kampanyalar duzenleyip giyim mağazasının musterisini arttirabilirdi iflastan kurtarabilirdi hazir kurulmuş magaza. pandemi doneminde internetten urun satabilirdi vs vs. ama o mucadele ruhu herkeste yok iste. paşa paşa gitmis babasiyla köye.
bu mevzu "baba oğlunu yakmış" denecek kadar basit değil bence "oğlanın da yanası varmış"
elbette ki "babamın yanında küçük bir dükkanda nereye kadar" diye düşünmeliydi ama düşünmediği ortada. değil mi?

ha ayrıca işler iyi giderken bile bence keseleri ayırmak, sorumlulukları ayırmak sınırları çizmek gerekir, ben bu ortak kese mevzusunun yüzyıllar sürdüğü bir aileden geliyorum, birey olmak için, kendi hayatı için mücade etmek nedir biliyorum, sonuna kadar da desteklerim...ama

ama: ortada hazır bir dükkan var, onun bile reklamını yapamamış bir reklamcı var :) sizce ne kadar kendi işini yapabilir bu kişi? ya da ne kadar 0'dan bir düzen kurabilir? birdenbire bir aydınlanma mı yaşayacak?

anca maaşlı bir iş bulacak, o da yine kendi sektöründe zor anca perakendecilikte olabilir, bence.
ya da irade kullanılmasını gerektirmeyen, yetenek de istemeyen itaat mesleklerini yapabilir mesela bekçilik. zibil gibi de alıyorlar.

astrojurnal astrojurnal Çok haklısınız . Yaş takıntısı da bizim ülkeye özgü galiba. 😔 nasıl başlarsa öyle devam ediyor ve bir etiket gibi yapışıyor. İnsanlar mutsuz bir iş hayatına mahkum ediliyor. Saçmalık son bulsa keşke.. Babanız kardeşinizi manipüle etmiş ancak dilerim bundan sonraki süreç, kardeşinizin lehine ilerler D decemberlisa .
yani bizim ülkeye mahsus ama gerçekten de bizim ülkemizde azcık bizden büyük olduğuna kanaat ettiğimiz herkese abla/abi derken (batı dillerinde böyle bir kelime yok, hatırlatalım) abiye/ablaya hürmet esasken nasıl olacak o iş? (big sister anca gerçekten biyolojik ablanız oluyor, sister de hemşire/rahibe gibi kadınlar için ; pazarcının "Ayşe abla" demesi kültürlerinde yok adamların).

ben 3 kere sektör değiştirdim :)

ancak bunu 1. kez yapabilmem tamamen şundandı 17 yaşında üniversiteye başlayıp okurken de hep ama heep çalışıp 21de mezun olup kendi sektörümde çalışmaya başlamıştım

26-27 yaşında iken sektör değiştirdim ama kendi sektörümde 5 seneden fazla (çoğu yurtdışı) tecrübem vardı...yine de 0'dan işe girer gibi girdim. yaşım 0'dan girenlerle neredeyse aynıydı (yeni mezunlardan 1-2 yaş büyüktüm, çünkü maşallah artık 25'inden önce mezun olup askerlik vs halledip ne yapacağına da karar verip iş bulup giren o kadar az ki, zaten şirkette en küçük yine de bendim), tecrübem ise onların 10 katı filandı, zorlanmadım. ama maaş sanki 0 girer gibiydi, tabi ki işverenin işine gelir. ben de bulsam ben de alırım öyle kişi. (şimdiki nesle göre bu salaklık, öyle kabul ediyorlar: 5 sene tecrübem varsa neden 0 gibi işe gireyim ki diye düşünüyorlar, bunu biliyorum çünkü gençlerle çok mülakat yapıyorum).

sonra 32 gibi tekrar sektör değiştirdim. bu sefer yönetici olarak geçiş yaptığım için yaşımın 30+ olması sorun olmadı. Ancak 30+ olup sektörde tecrübesi olmayan kişiye iş öğretmekle uğraşacak enerjim pek yok benim mesela. Çünkü nasıl söz geçirecek, nasıl otorite kuracaksınız? bakın çoğunlukla yurtdışı işi yapmama rağmen, otorite filan derdim olmamasına rağmen, bana bile zor geliyor. çünkü kültürümüz böyle. çünkü çocuğu oluyor izin istiyor (genç insanları işi öğretene kadar ofiste tutabiliyorsunuz ama 35 yaşında adama/kadına bu iş bitene kadar kalacaksın denmiyor), "ama bu böyle olmaz" diyorsun alınıyor, "şunu yap" demen abes kaçıyor, üstelik ben bir de her işi "isterseniz şöyle yapalım" diye rica eden, her işten sonra teşekkür eden yöneticiyim...bir de Türk tipi yönetici düşünün...çok zor. keşke okul okumakla iş öğrenilse. okullardan genelde 0 şey öğrenmiş olarak geliyor insanlar. bu da büyük bir etmen.

sonra kendi işimi kurdum. bu durumda yaş sorun olmuyor.

tabi bence iş koluna göre değişebilir. mesela 10 sene plastik sektöründe çalışan birinin ilaç sektörüne girmesi biraz zor bence de. yani tercih edilmemesini anlarım.
pazarlama vs gibi bölümlerde değil ama teknik alanları kastediyorum.
ama reklam, halkla ilişkiler vs bence bu kapsamda olmamalı

biliyor musunuz onu teklif etti kardesim babama, sosyal medyada satıs yapalım ek kar olur diye, babam istemedi, internete güvenmediği için, ürünü alırlarmış parayı vermezlermiş, aylarca kardesim dil döktü

baba gel seni emekli edelim dükkani bana birak deseydi keske olan olmuş artik ama babasina resti cekmeli artık.

kardeşiniz 30 yaşına kadar babanıza bağlı kalmamalıydı bence. sosyal medya satışını dahi kabul etmeyip, yeni çağa ayak uyduramayan bir adam karşısında biraz olsun kendi fikirlerini uygulamalıydı. madem ortak bir kese varsa, ortak bir fikir de olmalı. ama hep babanızın isteği olmuş bu durumda.

bu saatten sonra kurumsal bir şirkete girmesi çok zor, o yaşlarda tecrübeli eleman almaktansa tecrübesiz eleman almayı hiç bir firma kabul etmez çünkü. satış konusunda tecrübeliyse oradan yürüyebilir, satış danışmanlığı düşünebilir. tabii yine de başvurmasın mı başvursun her yere o ayrı. ama daha istifa edildiği gibi kardeşinizin şapkayı önüne koyup bir düşünmesi gerekirdi. yukarıda bir yoruma katılıyorum baba oğlunu yakmış ama oğlunun da yanası varmış.

velev ki biz ne dersek diyelim, kardeşiniz ne istiyor, ne yapıyor kendi için?

Bildiği isten devam etsin. Avm lerde mağazalara tecrübeli olarak başlasın. Lisans mezunu olduğu için belki müdür olabilme şansı da doğar ileride.

Back
X