Alzheimer hastalarıyla yaşam

DagCicegi

Bir Kızım Olana Kadar...
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2007
8.074
19
Alzheimer Hastalarının Yakınlarına

Tüm aile bireylerini baştan beri bakıma dahil etmeyi deneyin. Böylelikle bütün sorumluluk sizin üzerinde olmaz. Her zaman bakımı bizden teklif etmeseler bile siz bir ara verdiğinizde hastayla ilgilenebilirler veya onun bakım maliyetinde maddi olarak destekte bulunabilirler.
Size karşı sunulduğunda, her zaman arkadaşlarınızdan veya komşularınızdan desteği kabul etmeye çalışın. Eğer bu durumla mücadele edebildiğinizi söylerseniz tekrar teklif etmeyi düşünmeyebilirler.
Kişilere nasıl destek vereceklerini ve yardım edebileceklerini söyleyin. Böylece neler yapabileceklerini açıkça bilirler. Mesela, siz başka bir işle uğraşırken kişi ile bir saat oturmalarım veya onları yürüyüşe götürmelerim isteyebilirsiniz.
İnsanların tüm katkılarına değer verdiğinizi ve sizinle konuşmak için telefonla düzenli aramalarının veya karşılıklı konuşmak için uğramalarının sizde nasıl bir farklılık yaratabileceğini özgürce ifade edin.
Hastanın çevresinde olumsuz davranışlarda bulunmaktan kaçının ve bu davranışların ona olumsuz getirileri olacağını sık sık hatırlatın. Onun bu durumda yalnız olmadığını söyleyin ve güven verin.
 
Alzheimer Hastalarının Duygusal Gereksinimleri

Hastanın suçluluk duymasını engelleyin ve kendi kişisel gelişiminiz ve davranışlarınız için mutlaka ve mutlaka zaman ayırın.
Hastalık bakımı sürecinde bakım verenlerin hastayla birlikte bazen üzgün bazen durgun bazen mutlu bazen sinirli gibi hallerde olmasına fazla takılmayarak normal karşılayın.
Hastanın kendi duygularını içinde saklamasına izin vermeyin, sürekli yeni konularda sohbetler ederek onun içini dökmesi ve rahatlamasını sağlayın.
Ayrıca bakım veren bu olumsuzluklardan dolayı bazı psikolojik sorunlar yaşayabilir hastanın duymayacağı yerlerde ağlayarak ve bağırarak rahatlayın.
Ortamda bulunan herhangi bir gerginliğin hastanın üzerine almasını engelleyin ve olayları dindirin.
Bu hastalığın sizin yüzünüzden oluştuğu veya sizin tarafınızdan büyüdüğünü düşünmeyin.
Alzheimer hastalığı bulunan insanlar sizi sürekli toplumda rencide ediyorsa yakın çevrenize bu hastalığı anlatın ve bu durumdan haberdar edin.
Bazen bu hastalığın dindiği, daha etkisini az gösterdiği anlar olabilir. Kesinlikle hastalığın geçtiği gibi bir kanıya varmayın ve tedavi aynen devam ettirin.
 
Alzheimer Hastalarında Pratik Adımlar

Hastaların aile eş dost akraba gibi çevresinde bulunan insanlarla iletişimi korunmalıdır.
Bakım veren kişilerde bu tedavi süresince düşünülmelidir. Sürekli tedavi gören hastayla birlikte olan bakım veren bazı sıkıntılar yaşayabilir. Düzenli bir program sayesinde bakım verenin de sosyal hayatına zaman ayırması sağlanabilir.
Hastalığın olumsuzluklarını iyi bir şekilde görün ve bu nedenler çevrenizde olan eş dost akraba veya Alzheimer hastalıkları derneklerinden gelebilecek her türlü manevi veya maddi desteklerden kaçınmayın.
Hastanızın bulunduğu çevrece Alzheimer hastalığı gruplarına dâhil olarak daha bilinçli bir yol izleyin.
Hastayı bakım verenin tek başına fiziksel hareketler yaptırmasına izin vermeyin birden fazla kişiyle bu davranışları sağlayın.
Bakım verenin de kendi sağlığını ihmal etmesine izin vermeyin. Sürekli testlerden ve sağlık kontrollerinden geçmesini sağlayın.
Hastanın artık bakılamayacak bir hal aldığında onu sağlık kuruluşlarına emanet edin ve bu durumdan dolayı bir suçluluk hissi hissetmeyin.
Hasta hastaneye yatırıldığında oluşan değişikliğe uyum sağlaması için kendinize ve çevrenize zaman tanıyın.
 
Alzheimer Hastalarında Etkinlikler

Hastalar genellikle evden kaçma veya hiç farkında olmayarak bilmediği yerlere gitme gibi eylemler gösterebilirler. Hastanın dışarı çıkmasını engellemek için sürekli onunla ilgilenilmeli ve meşgul olması sağlanmalıdır.
Hastanın nelerle uğraştığını neleri severek yaptığını bilerek onun bu tür faaliyetlere yönelmesi sağlanabilir. Hasta bu sayede sevdiği hobileri ile uğraşmış olur. Örneğin yürümek, müzik dinlemek, bahçeyle uğraşmak gibi
Alzheimer hastalığına yakalanan bireylerin fiziksel özelliğini yitirdiğini daha önceden belirtmiştik bu nedenle yapılan egzersiz faaliyetler uygulanmasını sağlayın.
Kişinin çevresin de bulunan ve ilgisini çeken kitap dergi veya web sayfalarını okumasını sağlayın ve ardından ortak bir tartışma veya konuşma gerçekleştirin.
Alzheimer hastalığı bulunan kişiyi yaptığı davranışlar olumsuz dahi olsa onun güvenini artıran tepkiler verin ve onu bu konuda cesaretlendirin.
Hastanın bu tür etkinliklerle dışarı çıkması veya kaçması önlenmiş olur. Ayrıca sizin de içinizin rahat olması sağlanabilir.
 
Alzheimer Hastalarında Yemek

Eski özelliklerini kaybeden hastada aşırı kilo kayıpları ve iştahsızlıklar görülebilir. Hastalar yemek yediklerini veya daha önce yediklerini unutarak bazı sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca yemek sırasında kullanılan çatal bıçak gibi bazı materyalleri doğru ve uygun bir biçimde kullanamayabilirler.
Mutfak bazı kesici aletlerin bulunduğu bir ortamdır. Bu tür nesnelerin işlevlerini unutmuş olan hasta bunları amacının dışında kullanarak kendine veya çevresine zarar verebilir. Bu kesici aletlerin ortamdan kaldırılması ve kilitli dolaplarda saklanması gerekir.
Mutfakta bulunan gazlı veya tüplü ocaklar gerektiğinde kullanılarak hastanın kullanmasına olanak verilmemelidir.
Herhangi bir olumsuzluktan doğacak yangın gibi bir kaza durumu ile karşı karşıya kalınabilir, bu nedenle hemen elinizin altında olabilecek bir yangın tüpü bulundurulmalıdır.
Çatal ve bıçak kullanımı eğer hasta tarafından yapılamayacak hale gelirse tüm yiyecekler elle yenilir bir hale sokulmalı veya o hale getirilmelidir.
Mutfakta bulunan ısıtıcılar kesinlikle elektrikli ve düğmeli tercih edilmelidir. Bu saya de doğacak olumsuzluklar engellenebilir.
 
Alzheimer Hastalarında Banyo

Banyoda yıkanmak hastalar için oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Ayrıca hasta bazı durumları yitirdiği için yıkanma ihtiyacı da duymayabilir. Bu durumda bakım veren kişiler hastanın bu durumunu anlayarak ona sakin ve güven veren ifadelerle onu ikna etme yoluna gidebiliriler. Hasta ayakta yıkanmayı veya küvette uzanmayı tercih edebilir. Sizin bu durumda yapmanız gereken onun istekleri doğrultusunda karar almaktır.
Banyoda bırakılan hasta herhangi bir içgüdüsel davranışla kendini içeriye kilitleyebilir. Bunu önlemek için hastanın kullandığı banyonun kilit sistemi kapının dış yüzeyinde bulunmalıdır.
Hasta yıkandığı anlarda suyun sıcaklığının ne kadar olduğunu anlayamayabilir. Bu nedenle hastanın yanında bu sıcaklık ayarının yapılması gerekebilir.
Hasta denge sorunu yaşadığı için banyoda bulunan eşyalar ve zemin buna uygun olmalıdır. Aksi takdirde hastanın yaralanması gibi acı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hastanın banyoda nasıl bir yıkanma yapacağı ona hatırlatılma gerekirse yanında durarak ona bu davranışlar uygulanmalıdır.
 
Alzheimer Hastalarında Giyim

Zihinsel yetkilerini kaybetmiş olan hasta fiziksel olarak da bazı güçlüklere girmiş demektir. Bu nedenle günlük olarak yaptığı giyinme davranışını yitirebilir. Hasta giyinme faaliyeti sırasında hangi düzeni kullanacağını unutabilir.
Hastayı sıkmayan ve onun sürekli hava alış verişini zora sokmayan giysiler tercih edilmelidir.
Düğme gibi yorucu bir fonksiyonu bulunan giysiler yerine fermuarlı giysiler tercih edilmelidir.
Karmaşık ve bağlanması zor olan bağcıklı ayakkabılar yerine daha rahat ve hızlı cırtlı ayakkabılar giydirilmesi daha uygundur.
Fiziksel olarak bazı özelliklerini kaybeden hasta denge konusunda da bazı sorunlar yaşamaktadır. Bunun sonucunda düşme yaralanma gibi bazı hasarlar meydana gelmektedir. Hastalara kaymalarını engelleyecek lastik ayakkabılar giydirilmelidir.
Hastanın daha kolay aradığını bulabilmesi için tüm giysi ve ayakkabıların üzerine nesneyi tanıtan etiketler yapıştırılmadır.
Giyeceklerin giyilme sıraları sık sık hastaya hatırlatılmalı hastanın yetersiz kaldığı durumlarda ise ona yardımda bulunulmalıdır.
Ayrıca hastalar bu dönemde idrar kaçırma gibi sorunlarla da karşı karşıya kalır. Bu nedenle sürekli temiz iç çamaşırları giydirilmeli ve pedler takılmalıdır.
 
Alzheimer Hastalarıyla Yaşamak

Hasta bazı objelerin ne işe yaradığını unutabilir. Bu nedenle evde bulunan fazla kalabalılığı giderin ve gereksiz eşyaları kaldırın. Açıkta bulunan elektrik kablolarını, kesici aletleri ve ateşle ilgili nesneleri kaldırın.
Evinizde köklü ve büyük farklıklar yapmaya çalışmayın. Bu Alzheimer hastasının kafasının karışmasına neden olabilir.
Evinizde bulunan tüm mekânların gündüz aydınlık olmasını sağlayın ve bu sayede hastanın yolunu doğru bulmasını sağlayın. Gece de yine aynı şekilde evde bazı noktalara aydınlatma sistemleri kurun ve hastanın işlerini kolaylaştırın.
Evinizdeki pasaport, kimlik ve sağlık bilgilerinin bulunduğu kartları güvenli bir yere kilitleyin.
Hastanın sürekli kullandığı eşyaları onun daha rahat bulmasını sağlayacak yerlere yerleştirin
Evden çıkmak isteye hastalar için belki de onların kaybolması gibi kötü bir sonuçla karşılaşmamak için sürekli egzersiz spor faaliyetlerinde bulunun.
Hasta sürekli bir şekilde sigara içiyorsa onun yanında bulunarak olası yangınların çıkmasını engelleyin.
 
Zihinsel Kayıpları Önlemek

Hastalığın en başlarında zihinsel kayıpları engellemek için bazı küçük davranışlar yapılabilir. Bu davranışlar genellikle hastayı uyarıcı davranışlar olmalıdır. Bu davranışlar; sesli uyarı aletleri, bazı notlar ve takvimler olabilir.
Hastanın daha önceki gündelik hayatından bir şey kaybetmeden hasta olduktan sonra da aynı gündelik olayları tekrarlanması daha durgun bir hastalık dönemi geçirilmesini sağlayacaktır.
Hasta zihninde bulunan obje, nesne ve kişi isimlerini tutamıyorsa çevrede bulunan ve hastanın ilgilisini çeken tüm obje ve nesneler isimlendirilmelidir. Kişiler hasta çevresinde iken isimlerini kendi üzerlerine yazmalıdır.
Alzheimer hastalığı bulunan kişilerin yaşadığı ev veya farklı ortamlarda odalar isimlendirilmeli ve hastanın daha kolay hareket etmesi sağlanmalıdır.
Alzheimer hastası eğer yanında bir bakım veren ile dışarı çıkmayı kabul etmiyorsa mutlaka üzerine adı-soyadı, adres ve telefon bilgileri bulunan bir not konulmalıdır.
Hastanın en güncel fotoğrafları bir şekilde muhafaza edilmeli ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında arama sırasında bu resimler mutlaka işe yarayacaktır.
 
Son düzenleme:
Alzheimer Hastalarıyla ıletişim Kurmak

Hasta ile birdenbire yüklü bir bilgi alışverişi değil, daha sade ve anlaşılır bir şekilde konuşulmalıdır.
Hasta ile konuşurken onunla göz temasını mutlaka koruyun. Çevrede bulunan radyo televizyon gibi sesli elektronik eşyaların sesini konuşma sırasında oldukça kısın. Vücut dilinizi hastanın anlayacağı şekilde ve sakin bir şekilde kullanın. Hastanın kendine güven verecek konuşmalar yapmanız onu sizi daha iyi dinlemesine itecektir.
Hasta ile yapılan konuşmalarda sıklıkla hastanın daha önce yaşadığı anıları hatırlatın ve onun mutlu olmasını sağlayın.
Yaptığını konuşmalarda hastanın “evet” veya “hayır” şeklinde seçenekli cevap vermesini sağlayan sorular sorun, hastanın daha iyi düşünmesi ve zihinsel duygularının geri gelmesini sağlayın.
Hastadan bir şey yapması isteniyor ve kişi bu davranışı yerine getirmiyorsa siz bu davranışı kendiniz yapmayı ve hastaya göstermeyi deneyin.
Kişiye yaklaşırken ona bir hasta veya çocuk gibi değil bir yetişkin gibi yaklaşın ve onun kendine olan güveninin artmasını sağlayın.
 
Ailemdede bu rahatsızlığı yaşayan hastalar var beyine giden bi kaç damarın tıkanması sonucu meydana geliyor ...
 
sanırım hayatımın en zor dönemi alzheimer hastası ananemin bizde kadlığı dönemdi görünce yazmadan geçemedim
anlattığını anlamaması bizi tanımaması bize devamlı beddua etmesi kadar kötü bişey yoktu
ilaçlarını verince yatıyorudu kalkıp gezemiyordu o zamanda biz kendimizi suçlu hissediyorduk
defalarca düştü evden kaçtı
kardeşimi öldürmek istedi
yemek yemeyi unutuyordu sonrada arkadamızdan benim arkamdan anneme falan aç bırakıyo bunlar beni nolur kurtar beni diyodu
5 sene yaşadı bu hastalıkla hastalığın son 5 ayında annem onunla beraber bir odada yaşadı desem yeridir en son birgün hiçç uyanmadı o gecede kaybettik onu
rahat uyu canım benim mafoldumben
 
Benim de anneannem alzheimer hastası 90 yaşında o da sürekli düşüyordu hep şükrediyorduk her seferinde iyi ki bir yeri kırılmadı diye bundan bir buçuk ay önce kolu kırıldı ilk başta ameliyat riskli alzheimer hastası dediler daha sonra kangren olma tehlikesi ortaya çıkınca son çare olarak mecburen ameliyata alındı ve şimdi hastalığı çok daha kötü hiç konuşmuyor bir şeyler söylemeye çalışıyor ama anlaşılmıyor yemekleri çiğnemeyi yutmayı beceremiyor anlayacağınız herşeyi unuttu kolundaki kırık ve ameliyatta cabası gözümüzün önünde gün geçtikçe kötüye gidiyor allah bütün alzheimer hastalarına ve yakınlarına yardımcı olsun çok zor...
 
alzheimer hastaları için mi zor hayat acaba ona bakan içinmi orası tartışılır benimde dedem annemin babası alzhemir hastası 6 yıldır annem bakıyor ama artık inanın dedemin sagğlığından ziyade annemin ki daha bozuk sürekli bebek gibi herşeyi tüm herşeyle ilgilenmekten artık son noktasında allah bütün bakanlara yardım etsin birde bayana bakmak bir erkeğe bakmaktan nispeten daha kolay bağırıyor küfür ediyor tuvaletini bilmiyorrr annem krizler geçirmeye başladı ilk başlarda kıyamıyordu ama tkai kalmıyor insanın rabbim kimeyi kimseye muhtaç etmesin elden ayaktan düşürmesin ve şunuda ilave ediorum annesine babasına bakamayıp bakımevine yatıranlrıda asla kınamayın insan başına gelmeden bilmemiyor hiç ama hiç kola değil dedem de ne şeker tansiyon kalp hiç birşey yokk annemde ise vucut teklemeye başladı teker teker çıkıyor allah bakan herkese yardım etsin
 
Alzheimer yakınlarının neler çektiğini yaşayan bilir,ben rahmetli anneanemden dolayı bilirim.
Tüm alzheimer yakınlarının Allah yardımcısı olsun, samimiyetle söylüyorum.
 
Alzheimer yakınlarının neler çektiğini yaşayan bilir,ben rahmetli anneanemden dolayı bilirim.
Tüm alzheimer yakınlarının Allah yardımcısı olsun, samimiyetle söylüyorum.
 
X