Universite hastanelerine guvenmiyorum. Ben ekimde ve kasimda iki kez toxo testi yaptirmisim dr istedigi icin ve ikisinde de igm pozitif cikmis yani hastaymisim sozde ama bu sonuclari dr gozden kacirmis. 32. Haftamda hastane degistirdim ve yeni drum fark etti bu durumu. Senle ayni ilaca basladik. Dusun yani ben o zaman hastaysam bebegimin etkilenmis olma ihtimali ne kdar yuksek. Sonra ben uni hastanesindeki yani onceki doktoruma gittim ve testi gosterip neden ilac baslamadigini sordum bana gozden kacirdigini soyledi. Yine de sakin kalip nasip dedim ama dr telaslandi ve bana amniyosentez onerdi israrla. Neymis bebek enfekte olduysa ona yonelik tedavi yapicakmismis.bi taraftan da tekrar kan testi istedi. Ben bu arada yeni drumla konustum ki kendisi prof dedi ki oyle bi tedavi yok, tek tedavi bu antibiyotik. Ayni gun uni.den sonuclar cikti ve o sonuclara gore ben bu hastaligi hic gecirmemisim. Yani onceki iki test yanlismis. Ama ben inanmayip devlet hst. Bi daha yaptirdim orda da negatif. En son prof olan doktorum bu is iyice arap sacina dondu dedi ve ben bugun gidip kan verdim duzen lab. Gonderilecek. Ve ben 34 haftami tamamladim bunlarla ugrasiyorum. Ben bi laboratuara guvenecek olsaydim duzen lab guvenirdim.
Bu arada tum bu surecte ogrendigim sey su, toxoplazma paraziti sebebiyle karsilasilan en sık sonuc dusuk yapmakmis o da ilk 3 ayda. Sonrasinda bebegin enfekte olma ihtimali artmasina ragmen literaturde gorme, isitme bozuklugu, zeka geriligi gibi etkileri %1 gibi bi oranla goruluyormus belki de daha az. Buyuk kafa, kucuk kafa gibi etkilerini de varsa Allah korusun ayrintili ultrasonda goruyorlar zaten. Ben amniyosentez yaptirmadim bence onun riskleri daha fazla. He bi de dunyada toxo ve rubella testleri gebeligin rutin testleri arasinda bile yokmus, ulkemizde bu kadar ciddiyetle bakiliyormus. Ben artik saglk sektorune guvenemez oldum
Essra, teşekkür ederim paylaştığın bilgiler için.Senin için de çok stres dolu ve zor bir süreç olmuş.Bu derdi çeken halden anlar derler ya; işte biz de birbirmizi böyle anlarız ..Ben de yakın zaman da tüm tıp sektörüne hatta doktorlara büyük ölçüde yitirdim güvenimi..Kafam 4 ay içinde allak bullak oldu. Ama burada da bu dertten mustarip birçok insanla konuştum; pek çoğu aynı sıkıntıları yaşamışlar senin benim gibi ve sağlıklı bebekleri olmuş..Bu çok teselli edici oldu benim için..
Bu zamana kadar nerdeyse kendi elimde kendi göbeğimi kestim hep..kendi kendime oradan buraya deli gibi koşturuyorum..En son aşama o perinatolog ile konuşup tüm dosyaları göstermek oldu..O da tam bir cevap veremeyince artık iş bilimin genel geçer yasalarını geçip vicdana kalmış gibi oldu..
Beni bu konuda yanıltan ise özel hastanedeki doktorumdu. 7. haftada Özel hastane laboratuvarında yapılan rutin sağlık taramasında
toksoplasma igg ve igm pozitif çıktı. İksinin birlikte çıkması aslında olumsuz bir durum değilmiş. Maalesef o beni o kadar telaşlandırdı ki "hemen avidite testi yapıp bağışıklığına bakacağız, eğer gebelik öncesi almışşsan sorun yok, eğer gebelik sonrasıysa gebeliği durduracağız" dedi.Ama hastanesi 2 defa avidite testi yapsa da o sonuç bile çıkaramadı..Yok kanımda imunglubin ölçülmüyormuş bu nedenle test yapılamıyormuş diye ilaca başlattı beni. Eğer bu bir risk olsaydı sanırım hemen gebeliği bitiriridi ama sonucun çıkmaması aslında laboratuvarın hatasıydı.0 sonuç bile çıkmadı... Benim o özel hastaneye güvenim kalmayınca önce devlete gittim. Rutin testleri orada da yaptırdım ve igg ve igm aynı seviyede çıktı ama avidite yaptırmanız gerekli, burada bu test yapılmıyor,sizi üniversiteye sevk edeceğiz dediler..sonra da üniversiteye gittim hemen; orası çok seri ve sürekli avidite yapıyormuş..Zaten perinatoloji bölümüne gittim direk. Ve mikrobiyoloji viroloji laboratuvarı yüksek avidite sonucunu vererek enfeksiyon bölümü ve kadın doğum ile ortak rapor hazırladı..iki bölüm de bana "ilaç kullanmayın, biz şüphelileri bile olumlu lehine sayıyoruz, bebeğiniz hayırlı olsun" dediler. Ben hala gönül rahatlığına tam erişememiştim. Diğer bir taraftan sadece ultrason muayenesine gittiğim özel hastane doktorum ise hastanesi sonuç çıkaramazken "bu ilacı her şeye rağmen içeceksin" diyordu.
Oysa karaciğer ve böbreğe inanılmaz olumsuz etkisi varmış bu ilacın. Organ analizi bile yaptırmadan
hatta neye göre içeceğimi bile bilmezken "benim 9 ayın sonuna kadar bu ilacı kullanmış hastalarım var" diyerek içmemi söylüyordu.
Ben hemen hemen her ay üniversiteye "igg ve igm değerlerimde değişiklik var mı? aviditem çok mu yükselmiş acaba?" diye testleri tekrarlatttım. Çünkü ansızın yükselen değerler ciddi bir akut enfeksiyon belirtisi imiş..avidite standart olmayabilirmiş ama bir anda dört kat artarsa durum kötüye gidebilirmiş. Ama her ay igg ve igm değerlerim standarttı. Hatta özelde ve devlette de aynı ölçüde idi rutin değerler.Ama aviditeyi bunlar içinde bir tek üniversite ölçebildi. Üniversite gebeliğin 2. ayında yüksek avidite, 3. ayı orta avidite, 4. ayı yine yüksek avidite verdi.Ben orta değerden çok endişe duyduğum için Düzen laboratuvarına da gitmeye karar verdim eşimle İstanbul'da. Hatta kesin sonuç vereceğine o kadar inanıyorduk ki kan alınırken "bir sonuç çıkmaması mümkün mü?" diye sorduk. Onlar da mutlaka düşük-orta-yüksek değerlerden biri çıkar dediler.Sonuç çıkmaması mümkün değil diye ikna ettiler bizi.
2 gün sonra bana maille sonucu gönderdiler. Hiçbir sonuç çıkmamış! ne igg ne igm rutin refrans değerleri işlenmiş ne de avidite işlenmiş. hemen aradım telefonla bu ne anlama geliyor diye sormak için. "Bir madde ölçülmedi kanınızda o nedenle sonuç çıkmadı" diye cevap verdiler. Ben de "mutlaka sonuç çıkar demiştiniz, üniversite 3 defa ölçtü siz neden ölçemediniz?"diye sordum. Düzen'in doktoru telefonda bana biz referans değerleri işlemedik, igg ve igm'nin genel değerlerine bakmadık, siz bana üniversitedeki referans aralıklarınızı söylerseniz size yardımcı olurum" deyince ciddiyetsizliklerini anladım. Zira hiç düzgün işlem yapmamışlar arkadaşım, bana sordukları soruya bak, sen bana soracaksan bu referansları ne anlamı kaldı yaptığın işin? Zaten paramı talep edeceğim geri..Ben onların 2'li ve üçlü testlerde de yanlışlıklar yaptığını çok duydum bu arada..Mahkemelik olmuş konular bile varmış.
En sonunda tüm karmaşık belgelerle Gata'da bir perinatolog ile konuşmaya karar verdim. En azından bir "kesinlik" vermesini isterdim ama o da hem "üniversite daha seri ve daha çok bu testi yaptığı için ben olsam ona güvenirdim" derken siz gene amniyosentez yapın, içiniz rahat etsin" diyerek de beni muallakta bıraktı..Yani ne ilaç konusunda "gereksiz" diyebildi ne de "şunu kesin yapmanız ya da yapmamanız gerek" diyerek boşluktan kurtardı beni..
Ben de yaptırmayacağım amniyosentez..Bu kadar hafta olmuş bana hiç yardım etmemişler..kendim çalıp kendim oynadıktan sonra ne anlamı kaldı ki değil mi bundan sonra söylenenlerin... bundan sonra bebeğime dokunmam..
Çok teşekkür ediyorum bilgilerin için, çok sağ ol..İnşallah sağlıkla kucağına alırsın bebişini..:)