‘Anaokulunda din’ dersinin içeriği belli oldu

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
19. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan, ‘anaokullarında değerler eğitimi verilmesi’ yönündeki tavsiye kararı, Osmaniye Kadirli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ‘acil’ olarak hayata geçirildi.
Sitene Ekle
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara

İlçe Milli eğitim, anaokullarında değerler eğitiminin nasıl verilmesi gerektiğine ilişkin 21 sayfalık bir program hazırlayıp ilçedeki okullara gönderirken, programda çok dikkat çekici başlıklar yer aldı.
Buna göre, 3-6 yaş arası anaokulu öğrencileri, derse besmeleyle başlayacak, dua ve sureleri tecvit kurallarıyla öğrenecek. Çocuklara okulda Kuran-ı Kerim dersi de verilecek. Buna göre öğrenciye Kuran-ı Kerim’le ilgili genel bilgiler verilecek, Kuran’dan bölümler okunacak, Kuran alfabesinin ilk 5 harfi tekerlemelerle mahreçli olarak çalıştırılacak.

Besmeleyle başlanacak
Programa göre anaokulu öğrencilerine şunlar anlatılacak:
- Öğrenciler derse selam ve besmele ile başlayacak.
- Çocuklara öğretilecek dualar önce öğretici tarafından yüksek sesle tane tane okunacak. Daha sonra duayı önce öğretici sonra çocuklar okuyacak.
- Dua pekiştirme günleri yapılacak. Öğrenciye öğrendiği duaları tekrar etme alışkanlığı kazandırılacak.
- Haftalık dua çizelgesi oluşturulacak.
- Besmele ve ‘Allahuekber’ hareketli bir şekilde öğretilecek. Çocuk, besmeleyi hecelerken sağa sola, öne arkaya dönecek, ellerini şaplatacak. “Allahuekber” derken, “Kim daha sesli söyleyecek?” gibi sorularla öğrenci motive edilecek.
- Kuran öğretiminde masal hikaye anlatımı, etkinlik ve konuya geçiş tekerlemeleri mutlaka kullanılacak.
- Çocuğa dua etmenin adabı ve önemi öğretilecek.
- Dua ve sureler tecvit kurallarıyla öğretilecek.
- Tecvit kuralları (tutma-uzatma-çekme vb) parmak oyunları ya da drama gibi oyunlarla öğretilecek.
milliyet

Allahuekber diye bağırmanın dini gerekçesini merak ediyorum bilmediğim için bu neden yapılır?
namaz bile kendi duyacağımız fısıltıda okuyorak kılınır..bilemedim açıkça..3 yaşındakileri..4 ..5..ve 6 yaşındakileri aynı küçücük sınıfa tıkar bunlar,eğtimmi eğtim..

İyice abarttılar ama. Kim verecek bu eğitimi? Anasınıfı öğretmeni mi? Anasınıfının amacı ne?

İsteyen aileler çocuklarına kişisel olarak öğretsinler tüm bunları, kuran kurslarına falan göndersinler ama ben istemiyorsam çocuğumun bu tarz bir eğitim almasını ne yapacağım var mı bu konuyla ilgili çözümleri? Zorundayım ama değil mi? İstiyorlar ki git, lanet olsun de çek git bu ülkeden.

Demokrasi ülkesi YENİ Türkiye

valla benimki büyüdüğü için seviniyorum desem çok mu bencillik olur bilmiyorum, umarım bu kadarla kalır artık, şu eğitim sistemini kendi düşünceleri doğrultusunda daha da didiklemeseler

Cumhurbaskanımız ne kadar cahil herkes uzaya ucuyor o dım dersi pesinde ...ne bu öfke ne bu kin .,

Henüz evli değilim, fakat çocuğum olursa ilerde beynini dini hurafelerle doldurmasını istemiyorum benim gibi düşünecek olan veliler ne yapacak acaba? Ben çocuğumun ilim ve bilim ışığında sürekli sorgulayarak kendini geliştirmesini isterim. İnançlara saygım var ama sorgulamanın bir yere kadar serbest olduğu ve bazı şeylerin mutlak doğru şeklinde kabul edilmesi gereken bir şeyin 4-5-6 yaşlarındaki miniklere dayatılmasını tamamen vizyonu dar nesil yetiştirme hedefi olarak yoruyorum. Ağaç yaşken eğilir diye boşa dememişler...

Dini eğitim verilecekse ailede verilmesi gerekir. Benim de çocuğum belli bir olgunluğa ve yaşa gelince sorsun, okusun, sorgulasın. İster ateist olsun ister imam hatipe gitsin ama bu iş minicik beyinlere bazı şeyleri dayatarak olmasın.

Bence kesinlikle seçmeli olmalı.
İnşallah da olur.
Siz hurafe gördüğünüzden bu eğitimi almasını istemezsiniz,bir başkası başka sebepten.
Asıl sorun dayatmalar.Her konuda.

anaokuluna giden bir cocugun nerdeyse bebek yani:) din dersi verilmesi erken geliyor bana ustelik ben ilerde cocugumun din egitimini dısarda gormesini istemem guvenmiyorum verilecek egitime

Bence kesinlikle seçmeli olmalı.
İnşallah da olur.
Siz hurafe gördüğünüzden bu eğitimi almasını istemezsiniz,bir başkası başka sebepten.
Asıl sorun dayatmalar.Her konuda.

İşte ben de onu söylüyorum. Ben bazı şeyleri hurafe olarak görüyorum diye çocuğuma asla "böyle bir şey yok " demem. Sorarsa makul cevaplarla geçiştiririm ama anneannemin ruh hastası komşusunun 5-6 yaşlarımda bana yaptığı gibi "kolsuz giyme, yok bacaklarını açarak oturma cehennemde kukunu yakarlar" diye büyütülenler, benim gibi inançtan uzak insanlar oluyor. Bana annem babam dini konuda bir gün olsun karışmadı, yaşım erdikçe okuyarak ve sorgulayarak kendi dünyamı oluşturdum. İsterim ki evladım da öyle büyüsün, hür iradesiyle seçsin bazı şeyleri. Sadece inanç-inançsızlık da değil bu , çok dindar biri de olsam sanırım yine istemezdim. Ya da sünni-alevi ayrımı liselerde konuşulurken artık ana okullarına kadar mı inecek çocuklar ister istemez birbirlerini dahi sorgulayacaklar. Keşke seçmeli olsa. Neden ya siyah ya da beyaz olmak zorunda bu ülke, aradaki renklere saygı sıfır.

Muhafazakar bir ailede büyümedim, okulda gördüğüm din derslerine dair de hiçbir şey hatırlamıyorum ve okulda din eğitiminin de herhangi bir faydasının olduğunu sanmıyorum ama dini bilgim kötü değildir. Demek ki din, din öğretmeninin ve milli eğitimin insiyatifine kalmadan da öğrenilebiliyor.

Ana sınıfına kadar inen din derslerinin amacının çocukları gerçekten dindar yapmak olduğunu da sanmıyorum bu arada. Amaç dini kendilerine uygun bir şekle çevirip aktarmak, sorgulamadan, araştırmadan kendi önlerine sunulana inanan bir biat nesli yetiştirmek.

Bu arada ben de masallarla peygamberlerin hayatını kendim öğrenmek için okumuştum. Kendi isteğimle yani...ama ufak bir çocuğun dünyasına fazla şeyler. Hz.Yunus'un bir yunus balığının karnına girmesi yüzünden denizdeki balıklar beni yutar diye çığlık çığlığa yüzdüğümü bilirim , çocukluk işte

Ahahh mantıklı bir çocukmuşsun bence hakkını yeme :))

Bana da çocukken anneannem anlatıyordu dini hikayeler. Gece gündüz dua eden, elinden dini kitaplar eksik olmayan çok tatlı bir hacı kendisi ve iyi bir müslüman olmak için uğraşıyor ama bana çocukken anlattığı çoğu şeyin aslında hristiyan inancına ait olduğunun farkında değil maalesef. Ona da hoca sıfatına sahip birileri anlatmış çünkü o da doğruluğunu araştırmadan inanmış çoğu insan gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…