Annelik ve işim

Bu bizim ülkede maalesef olmaz. Şu an bile doğum artış hızı ekonominin bu kadar kötü olmasına rağmen, sadece bez mama masrafının en az aylık 3, 4 bini bulmasına rağmen, bu kadar az analık hakkı olmasına rağmen doğum artış hızı gene yüksek. Nedeni aile içi emek. Kadın doğum yapar anneanne veya babaanne yıllarca bakar, okuldan alır, yemek yedirir, ödevine yardım eder, hatta torun anneanne veya babaanne evinde kalır çoğu gün. Bakmayan aile büyükleri ayıplanır ama gelişmiş ülkedeki bir kadına yıllarca böyle torun baktıramazsın. Bakmazlar, ayıplanma korkusu olmadan da bunu dile getirirler ben bakamam diye.Gerçekten torun bakmak isteyenleri hariç tutuyorum onlara lafım yok güle güle torun büyütsünler ama çevremdeki çoğu anne olmuş kadın arkadaşım zorla aile büyüklerine çocuk baktırıyor. Aile büyükleri bakmak istemeyince de veya rahatsız oldukları için bakamayınca da duygu sömürüsü yapıyorlar. O yüzden bizim ülkeye gelişmiş ülkelerdeki ekstra haklar asla gelmez. İşverenler zaten bu kadar nüfus var, niye daha fazla hak verelim ki derler. En az 2 yıl ücretli izin gelse, nüfusumuz 100 milyonu rahat geçer. Avrupa'da doğum oranları eksilerde, o yüzden birazda bu kadar hak veriliyor. Bizim ülkede teşvik durumuna gerek yok zaten:) Cevrenizdeki bir iki çocuklu kişileri baz almayın şu an genelde çoğu kadın en az 4, 5 çocuklu. Özellikle kırsal kesimli yerlerde öyle 1 veya 2 çocuklu aile nadirdir. Keşke o haklar gelse, hem çocuğunu büyütüp hem 2 yıl çalışıyor gibi maaşını almak muazzam bir şey. Kim istemez ki.. Keşke olsa..ama bizde imkansız..o yüzden bugünkü analık hakları kırpılmasa bari diye bakıyorum ben.. (Bu arada çok çocuklu kimseyle bir derdim yok, bakabilecek olan isterse 10 çocuk sahibi olsun kendi bileceği iş. Bu haklar bize niye gelmez çünkü bizde ekstra çocuk teşvikine ihtiyaç yok onu söylemeye çalıştım.)
Mantıklı bir yorum tebrik ediyorum
 
siz herhalde konuları okumadan yazıyorsunuz
kadın kurumsal firma demiş devlet kurumudaysanız yazmışsınız



kadın zaten kısmi zamanlı çalışacağım demiş, bu hak var ve kullanıyor zaten....

yazdığınız şeyleri gerçekten konuya cevap olsun diye yazdığınızdan emin misiniz?

Siz 2 sene diyorsunuz. da
devlet demiyor onu ne yapacaz?

Ayrıca süt izni kamuda özelde ayrı değil yasal hak aynı hak.

Gelişmiş ülkelerin nüfus açığı var. Bizim yok ki. Biz olana bakamıyoruz. Bu oldukça uzuuuun uzun konuşulabilir de bunu konuşup dursak neye yarayıp ne çözüm getirecek bilemem...

Devlet bir hak tanırsa özel sektöre de bunu yapacaksn derse, tabi onun da takibini yapıp uygulanmasını sağlarsan, ne ala. Ne güzel...ancak şu anda olan yasa belli, özel sektörde şirketin/yöneticinin insiyatif alıp annelere pozitif ayrımcılık yapmasını bekleyemeyiz. Zira ülkemizde nüfus ihtiyacımız yok. Gelişmiş ülkelerde de özel sektör sevgi ve şefkat pıtırcığı olduğu ya da "canı öyle istediği" değil, devlet zorunlu kıldığı ve gerekli imkanları sağladığı için var o pozitif ayrımcılık. Gökten inmiyor yani devlet bütçesinden geliyor o imkanlar....

Konu sahibi şöyle bir hakkım var mı diyorsa mesela, bunu araştırıp bakabilir, burada iş hukukunu daha iyi bilenler konuşur.

mesela şehir dışı görev yarı zamanlı işte nasıl olmalı?

normal zamanlıda ayda 1se yarı zamanlıda belki 2 ayda bir olmalı? -bana bu adaletli geldi ama böyle şeyler dava konusu oluyor mu içtihadı var mı ya da başına gelen var mı? (mesela bence yarı zamanlı diye hiç gitmemesi normal değil, anne diye hiç gitmemesi de normal değil, anne diye gitmeyecekse o zaman istifa etmesi bence çözüm, ) Konu sahibi de 1-2 sefere kendisi ayarlasa onun yerine gidecek birini zaten epey bir ay geçer ve bebek de memeden kesilir. Tabii keşke bunları da doğum izni kullandığı zamanlardan ayarlasa idi.

Yani bence olabilecek olan bu, ülke şartlarında...
Hanimefendi mesajlarimi alıntilamissiniz da ben orda baska bir üyenin yazdigina cevap verdim dialog olarak ilerledi yani direk konu sahibine verdigim cevap bu degildi. Konu sahibi yari zamanli calisma yarim maas seklinde calisiyor ve bu sekildeyken 1-2 gunluk gorevlendirmeye tabii tutuluyor bunu istememesi bir haktir isverenin diretmeside mobingtir. Calisan kisi zaten calisma suresini kismak icin maastan feragat etmistir bu mantigi kuramiyo musunuz cidden. Tam zamanli tam maas calisanlar mesaili gorevlere gonderilir. Devlette ücretsiz izin hakkida var 2 sene özelde boyle bir durum yine insiyatiflere kalmis, ben saglikciyim devlet bana 2 sene istersen nobet yasagi koyuyor ozeldeki meslektaslarim yine mobing sonucu gece calistiriliyor neresi ayni hak bunlarin? Ayni ülkede yasamiyoruz heralde . Özelde calisan anneler bas bas bagiriyor ayni meslegi yaptigimiz insanlarla özel/devlet ayrimi oldugu icin.
Devlet imkan saglamiyor demissiniz e bu istekler bastirilirsa nasil saglanabilir belki ileride ucretli izin 16 haftadan 6-9 aya cikicak ? Eskiden 40 gündü.
Konuya bir cok yorum yaptim konu sahibinede konu ile ilgili olan yerde tavsiyemi verdim. Calisan bir anne olarak benim fikrim bu ve degismeyecek
 
konu kraldan çok kralcıların konuşmasıyla uzamış da uzamış. Allahtan toplumlar anneye karşı pozitif ayrımcılık işinde gelişiyor. Türkiye'de kadınların istihdam oranı %35. bu oranda dahi küçük bir azınlığa sağlanacak imtiyaz batıyor birilerine. kadınlar hiç anne değilmiş gibi çalışsın, hiç çalışmıyormuş gibi anne olsun safsatası savunuluyor resmen. kadınların istihdamının artması için kadına pozitif ayrımcılık yapılmak zorunda. herkes pratikte neyin nasıl olduğunu çok iyi biliyor da teoride herkes idealist çalışan maşallah.
 
Back
X