Annelik ve işim

Anneniz, kızkardeşiniz veya yakın bir akrabanız var mı o iş seyahatlerine sizinle gelip de çocuğa bakabilecek? Onlara maddi destekte de bulunursunuz hem. Çocuğunuz 2-3 yaşına gelene kadar böyle idare edin. Ayda bir kere birkaç gün size destek olsunlar. Hem işinizi bırakmamış olursunuz hem de çocuğunuzu. Sonuçta emen çocuğu evde birkaç gün bırakmak gerçekten hem bakan için hem anne hem çocuk için çok zor.

Merhaba herkese,

10 aylık bebeğim var ve 1 ay önce işime tekrar döndüm. Çalıştığım iş ayda en az bir kere şehir dışı seyahati yapmamı gerektiriyor. Oğlum doğmadan önce bu pek sorun olmuyordu ancak şimdi çocuğumu bir kaç gün bırakıp gitmek istemiyorum. Oğlum hala emiyor, kaldı ki emmese bile daha yaşına bile girmemiş çocuğumu bırakıp gitmek istemem. Ancak bu durum yöneticimle aramda sorun yaratacak gibi duruyor. Bana bu seferlik yerime başka birini bulabileceğini ama sürekli böyle olmayacağını bu durumda ne yapacağımızı sordu.

Şunu da belirteyim ben sırf çocuğumdan çok uzun süre ayrı kalmamak için kısmi çalışmaya geçtim ( bilmeyenler için, haftada normal çalışma süresinin max 2/3u kadar çalıştığım ve aynı oranda ücret aldığım bir sistem). Bunu bilerek beni şehir dışına göndermeye çalışmasını garipsedim. Yaptığım işi çok sevmesem de kurumsal bir firma olduğunu için imkanları gerçekten güzel. Burayı bırakmak istemiyorum çünkü daha iyisini bulamam şu anda. Ancak ne yapacağımı da bilmiyorum. Tavsiyeleriniz var mı?

Hem anne olmayı çok sevdim hem de kariyerimi baltalamak istemiyorum. Zaten kısmı çalışma dolayısıyla düşük maaş alacağım ve terfilerim gecikecek. Ama bir yandan hayatımın merkezine işimi koymak istemiyorum. Sonuçta zaten 60 yaşına kadar çalışacağım ama çocuğumun bu yaşları bir daha geri gelmeyecek.
Güvenebileceğiniz biri varsa bence işinize devam edin. Hem güzel birşey seyahat:) gerçekten stres atarsınız, cocugunuzdan da aylarca değil 1-2 gün ayrı kalmakta birşey olmaz sanırım, annem de calısıyordu cok mesaisi olurdu, ben bununla anca gurur duyardım cocukken bile:) güzel işinizi bırakmayın.

Teşekkür ederim sayenizde çocuk düşünen veya yeni anne olmuş kadınların işe alınmama sebebi olduğumu öğrendim.

Burdan sadece bunu mu anladınız? Öğrenmenize sevindim, sizin gibi anneliği iş sorumluluğundan kurtulmak için araç olarak kullanan insanlar yüzünden işveren anne olmuş veya olacak kişilerle çalışmak istemiyor evet

Uzun yazınıza da cevap vereyim “Bebeğim 4 aylık olunca işe dönüp hayatımda hiçbir değişiklik olmamış gibi çalışmaya devam etmeliydim değil mi? Diye sormuşsunuz evet öyle yapmalıydınız. Beğenseniz de beğenmeseniz de koşullar böyle. İşe girerken şehir dışı seyahat olacağını söylememişler madem öğrenince işten ayrılsaydınz. Siz kabullenmiş, çalışmaya devam etmişsiniz. Çocuğunuza geceleri kimin bakacağı, sütünüzü nasıl sağıp saklayacağınız sizin çözmeniz gereken problemler. Memnun değilseniz işi bırakabilirsiniz. İş veren neden size anne olduğunuz için ayrıcalık tanısın, bu beklentiniz yanlış.

Son düzenleme:
Kurumsal bir şirketmiş, haklarınızı araştırın belki bebeğiniz küçükken sizi şehir dışı görevine göndermelerini engelleyecek bir şirket politikası vardır. Yoksa da işten ayrılıp kendinize daha uygun bir iş bakmaktan başka çareniz yok gibi görünüyor.

Arkadaşlar niye bu kadar sert eleştiriler geldiğini anlamadım. Ben bu işe girerken kimse bana sürekli şehir dışı seyahatleri olacağını söylemedi. İşe başladıktan sonra öğrendim.
Benim gittiğim şehir dışı seyahatleri genelde dağ başına oluyor. (Mühendisim, çeşitli testlere katılmam gerekiyor). Gitsem bile ben sütümü nerede sağacağım, sağdım diyelim nerede nasıl saklayacağım eve dönene kadar. Her şey çocuğu bırakmak da değil ki. Çocuğumu geceleri emanet edebileceğim kimse var mı diye hiç kimse sormuyor. Eşim vardiyalı çalışıyor.
Hayat bu tek düze değil. İş de çocuk da bir parçası. Analık izninin 16 hafta olduğu bir ülkede ben yaşını doldurmamış çocuğumu bırakmak istemediğim için eleştiriliyorum. Bebeğim 4 aylık olunca işe dönüp hayatımda hiçbir değişiklik olmamış gibi çalışmaya devam etmeliydim değil mi? Dilerim sizler hayatınızda hiç böyle ikilemlerde kalmazsınız, dilerim bu hayatta ayağınıza taş değmez hiç.
Ben patron şirketinde çalışmıyorum, kurumsal bir firmadayım. İk ile konuşacağım yapabileceğimiz neler var diye.
Herkese yorumları için teşekkürler
Ben ilk çocuğumu iki sene emzirdim, o süre zarfında da bana yapışıktı. Yadırgayamıyorum o yüzden. Ek gıda alan bir bebek kaç gün emmeden durabilir hiçbir fikrim yok ama sancılı geçeceği kesin. Kaç gün sürüyor bu seyahatler? Mecburen ya iş yeriyle konuşacaksınız ya da emzirmeyi erken bıraktıracaksınız. İşe başlamayın diyemiyorum, çünkü ülke şartları ortada.

elestiriler gelince esin gece calistigi bilgisi de geldi, zaten hiçbir bakimdan müsait değilmişsiniz ki bu is icin?
Konu acmanin da manası yok imiş, verin istifayı.
ama her seferinde sizin yerinize gidicek birini bulmalarini onlar onerse bile siz kabul etmeyin.
Kimse buna mecbur değil, herkesin sizin gibi bahaneleri yok ama sizin yukunuzu almak zorunda da degiller.
Verin istifayi hem baskasina is alani acilsin, kariyerinde yükselmek isteyen biri gecsin, siz de bulun size uyan saatlerde bir iş, ya da oturun evde bizene yani.

Arkadaşlar niye bu kadar sert eleştiriler geldiğini anlamadım. Ben bu işe girerken kimse bana sürekli şehir dışı seyahatleri olacağını söylemedi. İşe başladıktan sonra öğrendim.
Benim gittiğim şehir dışı seyahatleri genelde dağ başına oluyor. (Mühendisim, çeşitli testlere katılmam gerekiyor). Gitsem bile ben sütümü nerede sağacağım, sağdım diyelim nerede nasıl saklayacağım eve dönene kadar. Her şey çocuğu bırakmak da değil ki. Çocuğumu geceleri emanet edebileceğim kimse var mı diye hiç kimse sormuyor. Eşim vardiyalı çalışıyor.
Hayat bu tek düze değil. İş de çocuk da bir parçası. Analık izninin 16 hafta olduğu bir ülkede ben yaşını doldurmamış çocuğumu bırakmak istemediğim için eleştiriliyorum. Bebeğim 4 aylık olunca işe dönüp hayatımda hiçbir değişiklik olmamış gibi çalışmaya devam etmeliydim değil mi? Dilerim sizler hayatınızda hiç böyle ikilemlerde kalmazsınız, dilerim bu hayatta ayağınıza taş değmez hiç.
Ben patron şirketinde çalışmıyorum, kurumsal bir firmadayım. İk ile konuşacağım yapabileceğimiz neler var diye.
Herkese yorumları için teşekkürler
Evet işe başladıktan sonra öğrenmişsiniz ama çocuk sahibi olmaya karar verince de bu seyahat meselesi konusu netleşmeden ise dönmüşsünuz.
İşe dönmeden önce bu konu gündeme gelmeliiydi ve ona göre ise dönmeyi dusunmeliydiniz.
Evet bence de analık izni çok az siz şu an bunları düşünmek zorunda kalmamaliydiniz.
Ama şartlar da böyle malesef.
Bu sebeple pek çok insan ücretsiz izne çıkıyor.

Muhtemelen sizin yapmadığınız ya da yapmak istemediğiniz işin sorumluluğu her seferinde bekar ya da çocuğu olmayan evlilere yüklenecek. Sizin hayatınız yolunda olsun diye onlar sıkıntıya düşecek.

Eklentiler

• 01FEE389-B479-4344-A190-7ACE3B68DB91.webp
    01FEE389-B479-4344-A190-7ACE3B68DB91.webp
    25,8 KB · Görüntüleme: 153
Siz olsanız eder miydiniz
Eşiniz çalışıyor ve kimseye muhtaç olmadan bir geçim yapabiliyor iseniz, lükse kaçmadan ben olsam riske atıp istifa ederdim. Çocuk ve annelik çok farklı Bi durum. Ve ne yazık ki çocuğunuz anneden ayrı kalacak kadar büyümüş değil. Zorunluluk yoksa, bir daha bulabilir miyim hissi ile çalışmak sonradan pişmanlığa sebebiyet verebilir. Bu yaşlar bir daha gelmeyecek, en azından iki, üç yaşına kadar annelik kavramını kalbinde hissetmesini tercih ederdim.

Merhaba herkese,

10 aylık bebeğim var ve 1 ay önce işime tekrar döndüm. Çalıştığım iş ayda en az bir kere şehir dışı seyahati yapmamı gerektiriyor. Oğlum doğmadan önce bu pek sorun olmuyordu ancak şimdi çocuğumu bir kaç gün bırakıp gitmek istemiyorum. Oğlum hala emiyor, kaldı ki emmese bile daha yaşına bile girmemiş çocuğumu bırakıp gitmek istemem. Ancak bu durum yöneticimle aramda sorun yaratacak gibi duruyor. Bana bu seferlik yerime başka birini bulabileceğini ama sürekli böyle olmayacağını bu durumda ne yapacağımızı sordu.

Şunu da belirteyim ben sırf çocuğumdan çok uzun süre ayrı kalmamak için kısmi çalışmaya geçtim ( bilmeyenler için, haftada normal çalışma süresinin max 2/3u kadar çalıştığım ve aynı oranda ücret aldığım bir sistem). Bunu bilerek beni şehir dışına göndermeye çalışmasını garipsedim. Yaptığım işi çok sevmesem de kurumsal bir firma olduğunu için imkanları gerçekten güzel. Burayı bırakmak istemiyorum çünkü daha iyisini bulamam şu anda. Ancak ne yapacağımı da bilmiyorum. Tavsiyeleriniz var mı?

Hem anne olmayı çok sevdim hem de kariyerimi baltalamak istemiyorum. Zaten kısmı çalışma dolayısıyla düşük maaş alacağım ve terfilerim gecikecek. Ama bir yandan hayatımın merkezine işimi koymak istemiyorum. Sonuçta zaten 60 yaşına kadar çalışacağım ama çocuğumun bu yaşları bir daha geri gelmeyecek.
Sizi neden suçlar gibi yorumlar yapmışlar anlamadım. 10 aylık bebeği bırakıp sehir dışı görevini kabul etmemek en dogal hakkiniz patronla anlaşmaya bakın anlasamazsanız kurumsal haklarinizi arastirin en kötü işten cikarsiniz , isten cikmaya değer mi derseniz eger her ay degilse yada ayda 1-2 gün sehir disi + calisma saatleriniz rahatsa haftasonu varsa bence degmez. Ekonomik şartlara göre diyorum tabi eger esinizin maasi iyise yine değer.
Anne oldunuz diye işveren neden imtiyaz tanisin diyenler nasil bir kafa yasiyor anlamiyorum cevap sorunun icinde. Hamileler, emzikli kadinlar , yaslilar, engelliler sosyal ayrimciliga tabidir. Doğum ile kadina bagli bir canli oldugu icin kadina sosyal imtiyazlar saglanir, saglanmasi gerekir. Burada kadinlar dogum yapiyor işler aksiyor diye kadinlari iş sektorunden uzaklastirmak mi gerekir, yoksa annelere bazi imtiyazlar saglanip kadinlari iş hayatinda tutmak mi gerekir? Hangisi bizi gelistirir? Kadinin düsmani yine kadin olmuş.
Devlet memurlari ile özel sektor calisanlarin süt izinleri bile ayni degil simdi bu hak mi? İslerine gelmiyosa calismasinlar diyelim o zaman aman sakin ilerlemeyi gelismeyi Almanya sistemi gibi sistemleri ornek almayalim.
Bende nöbetli calisan bir isteyim bol keseden atmiyorum yani fakat 2 yasa kadar nöbetli calismayacagim size bu yuzden simdi bebegi birakin bir sey olmaz diye caka satamam he 15 aylik bebeklerini (kendi istekleri ile) birakarak nobete gecen arkadaslarimiz var sorun yasamadilar. Kendi imkanlariniza gore karar verin birakmak zorunda kalirsaniz suclu hissetmeyin diye yazdim bir suru anne var bu sekilde calisan 😊

Muhtemelen sizin yapmadığınız ya da yapmak istemediğiniz işin sorumluluğu her seferinde bekar ya da çocuğu olmayan evlilere yüklenecek. Sizin hayatınız yolunda olsun diye onlar sıkıntıya düşecek.
Bunun sorumlusu anneler değil işverendir. Aynı durum izin alan rapor alan personel oldugu zamanda olacak. Dogum yapan kadina pozitif ayrimcilik saglanir olmasi gereken bu, cunku dogum yapan ile yapmayan kadinin sartlari sagligi bir degil tabiki iş yüküde ayni olmayacak bu yüzden.

Bunun sorumlusu anneler değil işverendir. Aynı durum izin alan rapor alan personel oldugu zamanda olacak. Dogum yapan kadina pozitif ayrimcilik saglanir olmasi gereken bu, cunku dogum yapan ile yapmayan kadinin sartlari sagligi bir degil tabiki iş yüküde ayni olmayacak bu yüzden.
Aynı maaşı alacaklar, aynı statüye sahip olacaklar. Neden iş yükü aynı olmasın? Sizce bu durum adil mi?
O zaman evlenmeyi tercih etmeyen kadınlar, hayatları boyunca doğum yapan kadınlar için kendini feda edecek, fazladan çalışacaklar. Bu mudur hak olan?

Sizi neden suçlar gibi yorumlar yapmışlar anlamadım. 10 aylık bebeği bırakıp sehir dışı görevini kabul etmemek en dogal hakkiniz patronla anlaşmaya bakın anlasamazsanız kurumsal haklarinizi arastirin en kötü işten cikarsiniz , isten cikmaya değer mi derseniz eger her ay degilse yada ayda 1-2 gün sehir disi + calisma saatleriniz rahatsa haftasonu varsa bence degmez. Ekonomik şartlara göre diyorum tabi eger esinizin maasi iyise yine değer.
Anne oldunuz diye işveren neden imtiyaz tanisin diyenler nasil bir kafa yasiyor anlamiyorum cevap sorunun icinde. Hamileler, emzikli kadinlar , yaslilar, engelliler sosyal ayrimciliga tabidir. Doğum ile kadina bagli bir canli oldugu icin kadina sosyal imtiyazlar saglanir, saglanmasi gerekir. Burada kadinlar dogum yapiyor işler aksiyor diye kadinlari iş sektorunden uzaklastirmak mi gerekir, yoksa annelere bazi imtiyazlar saglanip kadinlari iş hayatinda tutmak mi gerekir? Hangisi bizi gelistirir? Kadinin düsmani yine kadin olmuş.
Devlet memurlari ile özel sektor calisanlarin süt izinleri bile ayni degil simdi bu hak mi? İslerine gelmiyosa calismasinlar diyelim o zaman aman sakin ilerlemeyi gelismeyi Almanya sistemi gibi sistemleri ornek almayalim.
Bende nöbetli calisan bir isteyim bol keseden atmiyorum yani fakat 2 yasa kadar nöbetli calismayacagim size bu yuzden simdi bebegi birakin bir sey olmaz diye caka satamam he 15 aylik bebeklerini (kendi istekleri ile) birakarak nobete gecen arkadaslarimiz var sorun yasamadilar. Kendi imkanlariniza gore karar verin birakmak zorunda kalirsaniz suclu hissetmeyin diye yazdim bir suru anne var bu sekilde calisan 😊

10 aylık bebeği bırakıp şehir dışı görevini kabul etmek istememek en doğal hakkı değil öncelikle onu söyleyim. Anne oldunuz diye işveren neden imtiyaz tanısın diyen ben olduğum için cevap hakkı doğdu. Keşke siz de kurduğum cümleyi başkasına eleştirmek yerine doğrudan beni alıntılasaydınız. O dediğiniz sosyal ayrımcılığı bebek 10 günlük olsa anlardım ama bu bebek 10 aylık. Kaç ay kaç sene daha imtiyaz tanınsın istiyorsunuz? Bu diğer çalışanlara haksızlık değil mi? Keşke başka ülkelerin sistemlerini alsak evet ama almamışız. Ne sizin ne bizim gücümüz yetecek sistemi değiştirmeye. Mevcut sistem üzerinden yorum yazmakla yükümlüyüz o yüzden.

Aynı maaşı alacaklar, aynı statüye sahip olacaklar. Neden iş yükü aynı olmasın? Sizce bu durum adil mi?
O zaman evlenmeyi tercih etmeyen kadınlar, hayatları boyunca doğum yapan kadınlar için kendini feda edecek, fazladan çalışacaklar. Bu mudur hak olan?
Hayır tabiki ben bu konuda kadınlara secenek sunulmasini savunuyorum maas yarim olabilir, yada saatlik ücretten düsebilir, terfi sistemiyse bu hakkini digerlerine gore daha geç elde edebilir vs bu sekilde oldugu zaman kadın diğerlerinden az calisir az maas alir yada diger haklar ne ise bir hak elde ederken gider haklarindan feragat edecek ama işindende maasindanda tamamen olmayacak iş hayatinda kalacak. Bu kimsenin hakkina girmek değildir kadın evlendi diye anne oldu diye her şeyi yokuş yapan isverenler yuzunden kadinlar calisma hayatindan cekiliyor, cocuklarina bakacak insan bulamayacagi icin belki berbat evliliklere katlaniyor toplumda mutsuz sevgisiz bireyler yetisiyor.
Herhangi bir sebepten fazla calisan kadinlar fazla mesaisini alamiyorsa yada izin yapamiyorsa bu imkanlari saglayamayanlar suçludur.

Bu konuda çok haklısınız. Ancak burada çözüm, konu sahibinde yatıyor. Bence emzirme süresi bitene kadar patronunuzdan sizi idare etmesini isteyin. Daha sonra da sizin yerinize gönderdiği arkadaşlarınızın yerine, onlar sizin yerinize kaç kere gittilerse, siz gidin. Bunu arkadaşlarınız da patronunuz da kabul eder diye düşünüyorum. Böylece kimsenin hakkı kimsede kalmaz.

10 aylık bebeği bırakıp şehir dışı görevini kabul etmek istememek en doğal hakkı değil öncelikle onu söyleyim. Anne oldunuz diye işveren neden imtiyaz tanısın diyen ben olduğum için cevap hakkı doğdu. Keşke siz de kurduğum cümleyi başkasına eleştirmek yerine doğrudan beni alıntılasaydınız. O dediğiniz sosyal ayrımcılığı bebek 10 günlük olsa anlardım ama bu bebek 10 aylık. Kaç ay kaç sene daha imtiyaz tanınsın istiyorsunuz? Bu diğer çalışanlara haksızlık. Keşke başka ülkelerin sistemlerini alsak evet ama almamışız. Ne sizin ne bizim gücümüz yetecek sistemi değiştirmeye. Mevcut sistem üzerinden yorum yazmakla yükümlüyüz o yüzden.
Sorunuza cevap vereyim 2 sene diyorum. Evet süt izini varsa bunu sehir disinda kullanamayacagi icin hakkidir. Mevcut sistemi elestirmek yerine hemcinslerinizin anne olma hakkini elestirmeyi tercih ediyosunuz kusura bakmayin bu bana uyan bir durum degil. İş yerinde engelli olanada imtiyazlar taninir, is kazasi gecirenede, uzun sure rapor alip ameliyati olanada bir suru sey olabilir ve kalanlarin is yuku yine artar bu sadece dogum yapan personelle olmaz, bu durumda dengeyi saglayacak yine işverenler. Ayrica dogum yapan kadin bir canli besliyor toplumda devamlilik icin pozitif ayrimcilik olmasi gayet normal. Bi hak taninip diger hakkindan alinabilir yarim maas yarim zamanli calismak vs gibi

Çocuğunuz ileride çalışan bir anneye sahip olduğu için gururlanacak. Büyüdüğünü de kaçırmıyorsunuz ayrıca,gittiğiniz yerde haftalarca kalmayacaksınız ki. Şehir dışı seyahatlerinizde size eşlik edebilecek bir tanıdığınız varsa onu da götürebilirsiniz,ben ara tatillerde öyle yapmaya başladım çünkü bir haftalığına gitmem gerekiyor ve evde bırakamıyorum.

Ben bekarken bu konudan çok çektim. Atandığım ilçede akşam veli ziyareti ve akabinde kitap okuma etkinlikleri yapılıyordu. Bekar olan kadın öğretmenler kesin gidiyor, evlilerin kendi tercihine bırakılıyordu. Neden çünkü onların kocası var. İlçe milli eğitim müdürüne gittim konuştum. Bekar kafasıyla bile şöyle dedim. Küçük bebeği olanlar dışında -ki onlar da iki üç saat ayrı kalabilir ama hadi neyse, zor olur- evli kadınlar gitmiyorsa ben de gitmek istemiyorum. Onların kocası izin vermiyorsa benim de babam izin vermiyor dedim, böyle leş bir erillik işte sjdkksd

Gıcık olurum evlilerin kayırılmasına ama burada söz konusu küçük bir bebek olunca annelik güdülerim devreye giriyor. 🥹 O kadar bilmiyoruz ki sosyal devlet nedir, ne işe yarar, yadırgıyoruz böyle şeyleri. Her ne kadar Avrupalı devletlerin amacı kadından ziyade nüfus artışını hızlandırmak olsa da çalışan kadınlara tanınan annelik hakları ya da diğer ülkelerin gündeminde olan regl izni vs. arttıkça biz de zihniyet olarak gelişeceğiz umarım. Dezavantajlı gruplara -mesela hamile ve emziren kadınlara- asırlar öncesinde indirilen semavi dinlerde bile birçok kolaylık sağlanmış, en basitinden oruçtan muaf olmak gibi. Biz bu çağda bile hala kabullenemiyoruz ama biliyorum asıl kabullenemediğimiz şey onların muafiyeti değil, iş yükünün bize kitlenmesi. Sistem böyle maalesef. 🤦🏻‍♀️

Sorunuza cevap vereyim 2 sene diyorum. Evet süt izini varsa bunu sehir disinda kullanamayacagi icin hakkidir. Mevcut sistemi elestirmek yerine hemcinslerinizin anne olma hakkini elestirmeyi tercih ediyosunuz kusura bakmayin bu bana uyan bir durum degil. İş yerinde engelli olanada imtiyazlar taninir, is kazasi gecirenede, uzun sure rapor alip ameliyati olanada bir suru sey olabilir ve kalanlarin is yuku yine artar bu sadece dogum yapan personelle olmaz, bu durumda dengeyi saglayacak yine işverenler. Ayrica dogum yapan kadin bir canli besliyor toplumda devamlilik icin pozitif ayrimcilik olmasi gayet normal. Bi hak taninip diger hakkindan alinabilir yarim maas yarim zamanli calismak vs gibi
Konudan bağımsız bilgi yanlışını düzeltmek istiyorum, özel sektörde süt izni 1 yaşına kadardır. 2 sene diye bir kural yok ne yazık ki.

Back
X