Annem şizofren mi?

babanız ve ablanız nasıl vurdumduymaz bu kadar ona şaşırdım. burada çoğumuzun annesi bir kere böyle bir şey dile getirse o an ortalığı ayağa kaldırırız herhalde, çözüm üretmeye olanı anlamaya çalışırız ilk söylemede. 3-4 senede bir olsa bile normal bir durum değil yani. ben tek çocuğum ama ablam ve ya kardeşim olsa ilk paylaşacağım kişi o olur. kadın 10 yıldır her dışarı çıktığında kim bilir neler çekiyor.. bende hastalık olduğunu düşünüyorum. 10 yılda kimse kimseyi takip etmez herhalde. inşallah sağlığına kavuşur bir an önce
 
10 yıldır bunu soyluyor ve sız en azından bır uzmana bıle gıdıp annem boyle dıyor nasıl yaklasalım dıye sormadıysanız bu sızın hatanız annenız hasta mı bılmem ama sızınde ablanızında babanızında normal davranmadıgınızı soyleyebılırım
 
Ust komsunun oglu sizofren. Gokyuzunde ufolarin onu izledigini dusunuyordu. Bunun icin polise gidip sikayetci olmustu...ninemde alzaymirdi o da tokilerle konusuyordu, ataturk gelip rte gelip beni tuvalette izliyo derdi. Psikolojik rahatsizliklarda boyle sanirilar olabiliyor. Doktora goturdunuz mu? Ilac tedavisiyle bi sikinti yasamiyolar. Yazik degil mi kadina 10 yildir cekiyor...
 
Evet bende kahroluyorum ya gerçekse diye ama amaclari ne olabilir? Disari cikarken tembihliyorum eger gorursen bisey dikkatini cekerse hemen soyle diye.
Yok bide şöyle bişey var. Eğer gerçek değilse anneniz zaten görecektir takip edildiğini, birinin onu rahatsız ettiğini falan. Yani annenizin gözünden, anlattıklarından değil de, kenardan bir göz olarak olayı araştırmanız gerekiyor bence
 
Yolda kendi fotoğrafını, gördüğü evin fotoğrafını,çatıdaki kuşun fotoğrafını çeken kimse yok mu? Bu kadın bu bahsettiğim kendileri ile ilgili olmayan her anın kendilerine yönelik yapıldığını düşünme "eğiliminde". Kuaförden eşinin çıkmasını arabasında bekleyen adam görse ..beni takip esiyor diye zihninde yorumluyor.
Yok ben ablasının anlattığından öyle düşünmüştüm ama sonradan okudum ki ablası değil olayı annesi anlatmış, ablan da gördü diye. O yüzden gerçek olmayabilir diye düşünmeye başladım
 
Yok ben ablasının anlattığından öyle düşünmüştüm ama sonradan okudum ki ablası değil olayı annesi anlatmış, ablan da gördü diye. O yüzden gerçek olmayabilir diye düşünmeye başladım
Ablama sordum evet biri vardi ama bana cakmak isigi gibi geldi bisey parladi ama rrsim diye dusunmedim dedi. Belki sigara icti
 
Hasas bir durum olduğu için anneyle bire bir konuşamadım ama şizofren tanısı konuldu cevrede söylendi.
Tedavi ömür boyu ilaç onu kullandığı zaman kimse fark etmiyor demiş annesi ama bir tane dahi atlasa geri sarıyormuş ilaç yeşil recetli raborlu bir ilaç haliyle sicilinede işliyor bu durum.
Sebebini olarak bazı ailevi sorunlara dayamış anne.
Bende bir yerde okumuştum aslında bu gibi hastalıkları özellikle pskolojik rahatsılıklat her insanın var oluştan bu yana beynin bir yerinde saklakladığı hayatımızda etikleyen bir durum olduğunda ortaya çıkması diye okumuştum
Bunu şeye benzetim hepimiz kanser hücresi taşıyoruz ama bunu tetikleyici unsurla karşılaşınca hasta oluyoruz. Piskolojik olaylarda travalara bağlı o olayla karşılaşınca hastalık ortaya çıkıyor
Çoçuk okuyor belirli hayat seviyelerinden geçmiş ama hastalık ortaya çıkınca bırakmış en başında olsa en başında olsaydı yine okumazdı.
Keza konu sahibinin annesi hayatın belirli seviyerinden geçmiş evlenme aşamasından, çocuk sahibi olmuş onlara bakmış ama en başında olsaydı hastalık dolayı yapamazdı.
Sizin bu anlattıklarınıza benzeyen rahatsızlıkları taşıyan bir akrabam var aynı durumu yaşıyor çok yaşlıda değil ama kadın zamanla degisti . Akrabaların tanıdıkların evini basıyor namusuma göz diktiniz diyip adamları dövüyor gecenin 3 de ..
takip ediliyorum diyor çocuklarıma şal verebilirler bayıltabilirler başlarına birden gelebilir diyor.. bazen çok sakin bitseydi yokken birden değişiyor kadın evden fırlıyor .. çok uzun seneler ailesine kendisi baktı geç evlendi kocası ilgisizdi ama ayrılması bile düşünülmezsen esinden ayrıldı herkesten uzaklaşmaya başladı ..
Agırmı geldi acaba yaşadıkları yada birimi tehdit etti korkuttu bilmiyoruz söylemiyor ..
 
Sizin bu anlattıklarınıza benzeyen rahatsızlıkları taşıyan bir akrabam var aynı durumu yaşıyor çok yaşlıda değil ama kadın zamanla degisti . Akrabaların tanıdıkların evini basıyor namusuma göz diktiniz diyip adamları dövüyor gecenin 3 de ..
takip ediliyorum diyor çocuklarıma şal verebilirler bayıltabilirler başlarına birden gelebilir diyor.. bazen çok sakin bitseydi yokken birden değişiyor kadın evden fırlıyor .. çok uzun seneler ailesine kendisi baktı geç evlendi kocası ilgisizdi ama ayrılması bile düşünülmezsen esinden ayrıldı herkesten uzaklaşmaya başladı ..
Agırmı geldi acaba yaşadıkları yada birimi tehdit etti korkuttu bilmiyoruz söylemiyor ..
Bizimde önlemer almamız gerekiyor bedenimiz korumamız gerekdiği gibi akıl ruh sağlığımızıda korumamız lazım
Gerek beyin eksersizleriyle olsun gerek ruhsal yönden her bireyin bir pisikoloğ tanışmanı olması lazım.
Tabi toplumsal tabularımızı yıkabilirsek inşallah piskoloğa gidene deli gözüyle bakılırsa insanlarda içindeki yaşadığı savaşları travalarını böyle üzücü hastalıklara cevirebiliyor.
Rabbim hepimizi böyle şeyler yaşatmasın.
 
Paranoid bir problem olduğu bariz ama sanki paranoid şizofreni değil gibi. Paranoid şizofreni olsa halüsinasyonlar olur, kendi hikayesini çoktan yazmış olur işte beni izliyorlar çünkü ben özelim, ne bileyim tanrıyı duydum falan bu tarz şeyler. Ama neden olduğunu bilmiyor. Kesinlikle bir psikiyatr lazım. Bence doktora seni götürüyorux diye götürmeyinde akıl almaya gidelim, neden böyle seni izliyorlar ,insanları en iyi psikiyatristler tanır onlara soralım diye kandırıp götürün.
 
Merhaba hanımlar o kadar uzgunum ki anlatamam. Icim yaniyo ..
Sizlerden fikir almak varsa yasamis basina gelmis düşüncelerini yazmasını istiyorum.

Annem yaklaşık 10 yildir kendisinin takip edildigini düşünüyor. 15 gun 1 ay arayla fotografinin çekildiğini söylüyor. Disari pazara ciktiginda farkli farklı arabalarin takip ettigini söylüyor. Mesela bi dukkandan cikiyormus ilk bas fark etmemis simsiyah bi araba filmli ici gorunmuyo dukkandan cikiyormus onunde araba. Sonra carsida biraz gezip baska dukkanlara giriyormus yine araba onunde oluyormus. Kim yapiyor kim cekiyor diye sordugumuzda farkli farklı kisiler oldugunu cete oldugunu soyluyor. Disari ciktiginda onunden arkasindan insanlarin yuruyup onu takip ettigini söylüyor. ağlıyor gece uyuyamiyorum diyor ya sizlere zarar verirlerse diyor. Ben artik yasamiyorum diyor dışarı bile cikmak istemiyor. Markete pazara babami gonderiyor. Evde babam ve ablam var ben evliyim. Onlara bu durumu anlattiklarinda "sen manyak misin oyle seymi olur" diye cevaplar aliyormus. Bana anlatti aglaya aglaya ben salakmiyim diyor ne gordugumu bilmiyormuyum diyor. Sonra bana olayi anlatiyor telefonun ona dogru dönük oldugunu flaşın patladigi ana kadar. Annen bu niye yalan söylesin bi kere balkonda ablamda şahit olmus bu olaya. Aksam otururlarken bi adam resimlerini cekmis flas patlamış. Bu zamana kadar anneme hep inandim gorduklerinin dogru olduguna inandim. Ama 10 senedir ne yapmak istiyorlarsa yapmazlarmiydi hirsizliksa hirsizlik kacirmaysa kacirma allah korusun. Anneme de bunu soyluyorum kizim onlari bende dusunuyorum amaclari ne bunlarin diyorum ama sebebini bulamiyorum diyor. Artik hayat annem icin yasanmaz hale geldi. Onu boyle gordukce kahroluyorum.
Dun beni aradi savciliga gittim suc duyurusunda bulundum dedi. Onlemimizi alalim bi daha kafamizi duvarlara vurmayalim bu ulkede kanun var dedi. Aglaya aglaya anlatmis savciyada. Savci husumetliniz varmi diye sormus. Annem yok demis. Bilmiyorum nolcak .
Hep anneme inaniyordum dedigim gibi ama artik bunlarin sadece dusunceden ibaret oldugunu dusunmeye basladjm belki adam kendini cekiyor ama annem kendinin çekildiğini dusunuyor.
Anneme psikiyatriye gitmeyi teklif edicem ama nasil bi tepki vericek bilmiyorum. Zaten evde ona inanmayan ablam ve babama cok öfkeli. Bana bi tek sen inaniyorsun diyo biraz rahatliyo ama benim de ona inanmadigimi dusunup daha da yanlizlasmasindan korkuyorum.

Sirf bu olaylardan dolayı tuşlu telefon yerine dokunmatik telefon aldik. Boyle bisey olursa resimlerini cekeyim diye aldirdi. Bizde destekledik tamam cek bizde bakalim dedik. 2 gun once yine hastaneye giderken resmini cekmisler ama annem o sokla nasil kullanacagini bilememis daha yeni ogrenqmeye calisiyo.

Arkamda kimse olmadigi icin o an soka giriyorum hic sesim cikmiyo bagirip tepki veremiyorum diyor. Ruyalarima bile giriyo bu olaylar ama orada bile bagiramiyorum diyo. O kadar uzuluyorum ki onun o haline.. anneme gidip bu olaylari anlatinca evde benimde gozume uyku girmiyor oyle korkuyorum ki ya gercekse diye. Ama artik gerceklikten uzaklasmaya başladım. 10 sene yahu 10 sene insan ne yapacaksa yapmazmiydi??
doktora gittiniz mi? bu anlattiklariniz ciddi seyler.

sadece anlattiklarinizdan yola cikarak bir suru sey dusunulebilir. psikiyatriye gitmeyi istemiyorsa o zaman norolojiye gitmeyi teklif edin, mesela uyuyamiyorsa (muhtemelen o sanrilarla uyuyamiyordur zaten) onun icin gidiyoruz falan deyin.
sizofreni olabilir, agir psikozlu depresyon olabilir, travma olabilir, beyinden kaynakli bir sey bile olabilir. tedavisini geciktirirseniz semptomlari daha cok agirlasir.
 
Yalnızca şizofreni değil, daha pek çok zihinsel rahatsızlık bu tip sanrılara neden olabilir. Muhakkak ama muhakkak çok çok iyi bir doktora götürün. Ama annenizi gördüklerinin gerçek olmadığına inandırmaya çalışmayın. Tartışmaya ise hiç girmeyin.

Kontrol amaçlı deyin. İyi bir doktorsa, zaten onunla yaşadıklarının gerçekliğini tartışmaz. Onu hasta hissettirmez.

Önce durumunu inceleyip ilaç verecektir. İlaçlara olan tepkisine göre teşhisini koyacaktır.

Benim doktorumun çok sevdiğim bir sözü var eşime ve aileme: unutmayın, siz onunla değil, hastalığıyla konuşuyorsunuz. Önümüzden dediklerine alınmayın ve kırılmayın.

Ben bipolar nedeniyle takip ediliyorum psikozuna girmiştim. Sonrasında tedavi başladığı İçin benim bir ay filan sürmüştü bu hezeyanlar. İlaçlar normal seviyeye getirince bir daha tekrarlanmadı zaten.

Bipolar ve şizofreni en çok bilinen isimler. O yüzden insanlar hep ikisini söylüyor ama daha bir çok hastalık var bunlara sebep olan. Doktor bende de başka bir çok şeyden de şüphelendi ve ilaçlara olan tepkime göre ayrıştı ve belirli bir süre sonra kondu teşhisim.

Babanız ve ablanız belli ki hiç bilinçli değiller bu konuda. Siz artık akıllı olan taraf olun ve süreci yönetin. Bu sanrıların nereye varacağı belli olmaz. Sonu kötü de olabilir. O yüzden elinizi çabuk tutun.

Şüphesini Evden birilerine yöneltmemesi güzel. En azından sizden korkmayacaktır ve yanınızda olacaktır.

İlaçlar bir müddet uyutur, Leyla yapar. O dönemde de desteğinize ihtiyacı olacak. Ama babanız ve ablanızın eline bırakmayın annenizi.

Bizde şansımız kardeşim olmuştu. Benim hezeyanlarımı eşim duyunca şok geçirdi. Tartıştı filan. Kardeşim işi gereği daha önce böyle mental rahatsızlıklar gördüğü İçin hemen çok iyi bir doktor bulup beni oraya götürdü. Ve iyileşme süreci başladı. Ama mesela bana okunmuş zemzem filan getirmişlerdi. Dökmüştüm onu beni zehirlemeye çalışıyorlar diye. Dedikleri saçma sapan kopuk olmayabilir. Hatta kendisini tanımayan birini kendine inandırabilir bile. Çünkü normal hayatta olabilecek şeyleri farklı değerlendiriyor şu anda. Gerçeklikten tamamen kopmamış.

Parlayan bir ışık olabilir. O sırada biri fotoğraf çekiyor olabilir. Aynı arabayı bir kaç defa görmüş olabilir. Biz normalde bunlara dikkat bile etmezken, o şimdi kendi üzerine alınıyor bunları.

Bu esnada normal hayatına tamamen devam ediyor olabilir. Bu sizi aldatmasın. Hatta o istemezse, hiç bilmeyebilirsiniz bile. Ben 3-4 ay hiç kimse bilmeden içimde yaşadım hezeyanlarımı. Bu esnada misafirliklere gittim. Kardeşimin düğün sürecini yönettim vs. Dışarıdan gören anlayamazdı. En sonunda çok şiddetlendi ve 15 gün uykusuz, arada bir gözümü kapatıp dalıp gitmelerle, kontrol edemediğim bir noktaya geldiği için kardeşimle beni öldürmek istediklerini filan paylaştım. Kardeşimin beni ikna etmeye çalışmadan doktora götürmesi ve eşimi sakinleştirmesiyle işler yoluna girdi. Şimdi normal anlatıyorum tabi ama o zaman çok sancılı süreçlerdi bunlar.

Mümkünse devlete değil, araştırdığınız çok iyi bir psikiyatriste gidin. İşin parasında olmayın. Annenizin sağlığı mevzu bahis olan.

O yüzden basit bir yol yok. Zaman içinde çözülecektir inşallah. Siz tedavi yoluna başlayın. Allah acil şifalar versin.
 
Merhaba hanımlar o kadar uzgunum ki anlatamam. Icim yaniyo ..
Sizlerden fikir almak varsa yasamis basina gelmis düşüncelerini yazmasını istiyorum.

Annem yaklaşık 10 yildir kendisinin takip edildigini düşünüyor. 15 gun 1 ay arayla fotografinin çekildiğini söylüyor. Disari pazara ciktiginda farkli farklı arabalarin takip ettigini söylüyor. Mesela bi dukkandan cikiyormus ilk bas fark etmemis simsiyah bi araba filmli ici gorunmuyo dukkandan cikiyormus onunde araba. Sonra carsida biraz gezip baska dukkanlara giriyormus yine araba onunde oluyormus. Kim yapiyor kim cekiyor diye sordugumuzda farkli farklı kisiler oldugunu cete oldugunu soyluyor. Disari ciktiginda onunden arkasindan insanlarin yuruyup onu takip ettigini söylüyor. ağlıyor gece uyuyamiyorum diyor ya sizlere zarar verirlerse diyor. Ben artik yasamiyorum diyor dışarı bile cikmak istemiyor. Markete pazara babami gonderiyor. Evde babam ve ablam var ben evliyim. Onlara bu durumu anlattiklarinda "sen manyak misin oyle seymi olur" diye cevaplar aliyormus. Bana anlatti aglaya aglaya ben salakmiyim diyor ne gordugumu bilmiyormuyum diyor. Sonra bana olayi anlatiyor telefonun ona dogru dönük oldugunu flaşın patladigi ana kadar. Annen bu niye yalan söylesin bi kere balkonda ablamda şahit olmus bu olaya. Aksam otururlarken bi adam resimlerini cekmis flas patlamış. Bu zamana kadar anneme hep inandim gorduklerinin dogru olduguna inandim. Ama 10 senedir ne yapmak istiyorlarsa yapmazlarmiydi hirsizliksa hirsizlik kacirmaysa kacirma allah korusun. Anneme de bunu soyluyorum kizim onlari bende dusunuyorum amaclari ne bunlarin diyorum ama sebebini bulamiyorum diyor. Artik hayat annem icin yasanmaz hale geldi. Onu boyle gordukce kahroluyorum.
Dun beni aradi savciliga gittim suc duyurusunda bulundum dedi. Onlemimizi alalim bi daha kafamizi duvarlara vurmayalim bu ulkede kanun var dedi. Aglaya aglaya anlatmis savciyada. Savci husumetliniz varmi diye sormus. Annem yok demis. Bilmiyorum nolcak .
Hep anneme inaniyordum dedigim gibi ama artik bunlarin sadece dusunceden ibaret oldugunu dusunmeye basladjm belki adam kendini cekiyor ama annem kendinin çekildiğini dusunuyor.
Anneme psikiyatriye gitmeyi teklif edicem ama nasil bi tepki vericek bilmiyorum. Zaten evde ona inanmayan ablam ve babama cok öfkeli. Bana bi tek sen inaniyorsun diyo biraz rahatliyo ama benim de ona inanmadigimi dusunup daha da yanlizlasmasindan korkuyorum.

Sirf bu olaylardan dolayı tuşlu telefon yerine dokunmatik telefon aldik. Boyle bisey olursa resimlerini cekeyim diye aldirdi. Bizde destekledik tamam cek bizde bakalim dedik. 2 gun once yine hastaneye giderken resmini cekmisler ama annem o sokla nasil kullanacagini bilememis daha yeni ogrenqmeye calisiyo.

Arkamda kimse olmadigi icin o an soka giriyorum hic sesim cikmiyo bagirip tepki veremiyorum diyor. Ruyalarima bile giriyo bu olaylar ama orada bile bagiramiyorum diyo. O kadar uzuluyorum ki onun o haline.. anneme gidip bu olaylari anlatinca evde benimde gozume uyku girmiyor oyle korkuyorum ki ya gercekse diye. Ama artik gerceklikten uzaklasmaya başladım. 10 sene yahu 10 sene insan ne yapacaksa yapmazmiydi??
Abim bipolar hastası ve inanın ilk doktota götürdüğümüzde otobüste takip edildiğini insanlarda dinleme cihazı oldugunu. Sizin bile beni izlediğinizi sanıyorum demişti zaten hemen götürdük tutup kolundan. Acilen doktora götürün. İlaçlar ile stabil bir hayat sürülebiliyor böyle bir rahatsızlıgı olanlar
 
Abim bipolar hastası ve inanın ilk doktota götürdüğümüzde otobüste takip edildiğini insanlarda dinleme cihazı oldugunu. Sizin bile beni izlediğinizi sanıyorum demişti zaten hemen götürdük tutup kolundan. Acilen doktora götürün. İlaçlar ile stabil bir hayat sürülebiliyor böyle bir rahatsızlıgı olanlar
Evet annemde evde dinleme cihazi oldugunu söylüyor. Abinizin durumu nasil simdi
 
Abim bipolar hastası ve inanın ilk doktota götürdüğümüzde otobüste takip edildiğini insanlarda dinleme cihazı oldugunu. Sizin bile beni izlediğinizi sanıyorum demişti zaten hemen götürdük tutup kolundan. Acilen doktora götürün. İlaçlar ile stabil bir hayat sürülebiliyor böyle bir rahatsızlıgı olanlar
Cok gecmis olsun ne guzel atlatmissiniz o kotu gunleri.
Annem evde de dinleme cihazi oldugunu düşünüyor biz nereye gidicez nerden gelicez snki biliyorlarmis gibi karsimiza cikiyorlar siz ayakta uyuyorsunuz diyor.

Hatta konuya yazmadim size yazayim. Kardesim uni kazandi 10 saatlik yola gidip gece kalip donduler oraya kadar bile takip ettiklerini soylediginde basımdan asagi kaynar sular döküldü. Orada bi yerde yemek yemisler. Garson telefonunun sarj cihazına takmis annemlerin masasi yakin oldugu icin telefonu oraya koymus. Sesimizi kaydettiler dedi . Dusundukce o kadar kahroluyorum ki . Yarin anneme gidicem ve bu isi halledicem ne tepki verecegini bilmiyorum . Ablamla babamla konusurum ilk bas. Cok cok uzgunum.

Evet anlattigi seyler imkansiz .. evet annem hasta
 
Bence ikna etmek icin soyle diyebilirsiniz: "Anne bir avukat arkadasla konustum. Savcilik sorusturmaya baslayınca ilk yapacaklari psikolojiktir diyip davayı ertelemek oluyormus. Zaman kaybedip onların eline koz vermemek icin bir psikologla bir kac seans gorusun ki bu sebep aradan cıksın, gercek soruna yoğunlassın savcilık." vs... Belki işe yarar?
 
Çok geçmiş olsun. Gerçek de olabilir diyecektim fakat 10 saatlik yoldan takip dinleme de girince araya bilemiyorum sadece ne kadar üzüldüğünüzu tahmin ediyorum önce dr la siz görüşseniz butun semptomlari anlatsanız. Ekstra bir muayene gerekmiyorsa onun hayat kalitesini düzelten ilaçlar verebilir çünkü annenizin size de güveni gitsin hiç istemem.suan onu kimse anlamıyor diye düşünüyor sizinde inanmadiginizi görürse tamamen yalnızlığa düşer.
 
X