Annenizin durumu üzücü bir durum. Muhtemelen rahatsız. Ama siz de biraz abartıyor olabilir misiniz bu olayı?
anladığım kadarıyla anne eve bozuk gıdalar getiriyor. evDe her şeyi her yere koyuyor. Organize yok. Siz de sınava çalışıyorsunuz.
Siz 21 yaşındasınız. Ablanız var evde. İki de küçük kardeş var. Siz şu yaşınızda hep beraber günlük temizlik yapsanız, günde maksimum 2 saate ev bal dök yala haline gelir. Sonra da ders çalışırsınız.
sanırım başka kötü huyu yok. Kötü davranmıyor size. Normalde iyi bir insan ama bu istifçilik ve dağınıklık huyu var. Evde başka İnsan varsa, bu bir şekilde telafi edilebilir. Zor olduğunu biliyorum ama yapabilirsiniz. Benim annemin de akli sıkıntıları var. Biz üç kardeş bazen kızsak da, durumun etrafından dolana dolana bir çözümler buluyoruz.
böyle rahatsızlığı olan biri hasta olduğunu kabul etmez. Topladığı şeylerin atılmasını istemez. Hatta durumu kabul etse bile atılmasını istemez.
benzer sorunları olan bir akrabam var. Ev çöp yuvası. Ev süpürme, Temizlik belki bir kaç ayda bir. Aylar önce mutfak lavabosu düşmüş, bulaşıklar klozetin üstünde küvette yıkanıyor. Evi temizlememiz gerekmişti. Önce dağınıklığı topladık. Yatak odası kıyafet kaplıydı. Kıyafetlerin altında sandalye bulduk. Dışarıdan görünmüyor. Başka bir odada kıyafetlerin altında kıpırdayan bir şey oldu. Meğer onların altında çocuk uyuyormuş. Dağınıklığı topladıktan sonra süpürmek için önce fırçalarla halı ve yerdeki pislikleri topladık, sonra süpürebildik. Tuvalet belki aylardır yıkanmamış. Evde baskın çöp ve çürük kokusu var. Mutfak ağzına kadar küflenmiş tabak ve tencerelerle dolu. Balkon ağzına kadar atılmamış ve suyu akmış çöp dolu. Ev bu halde, göz önüne getirebilirsiniz sanırım.
biz evi topladık, temizledik. Evde 20 ve 10 yaş arası 5 çocuk var. Hepsine görevler verdik. Biri her gün süpürdü. Biri banyoyu günlük temizledi. Birinin işi çamaşır asmak, toplamak, biri çöp atmak vs.
siz de bunu yapabilirsiniz. Küçük kardeşlere kadar herkesin bir işi olsun. Annenin psikolojisi bozuk, ondan beklemeyin bir şey. Küçük kardeşler çöp atabilir. Günlük dağınıklığı toplayıp eşyaları yerleştirebilir. Siz de ablanızla temizlik ve yemek yapabilirsiniz. Günlük olarak çamaşır yıkasanız, banyo silseniz ve evi süpürseniz yeter. Sonra mutfağa geçip beraber kolay yemekler yaparsınız. İki günlük yemek yapabilirsiniz. Haftada bir gün toz alıp yerleri silersiniz bir de. Babanıza da alışveriş listesi verin. Bir gün önceden malzemeleri getirsin size.
2 saatinizi alır en fazla. Çünkü nufüs fazla evde. İş bölümü yapabilirsiniz.
Ben anlıyorum sizi. Biz de akrabamızın evine bir düzen getirene kadar, çocuklar bir şey yapmıyordu. Çünkü hiç iş görmemişler. Ama gösterince öğrendiler. Siz de uygulayın bence. Düzenli bir evde çok daha huzurlu olursunuz.
her şeyi anneden bekleyecek bir yaşta değilsiniz artık. Siz de düzen koyabilirsiniz.
düzen ve takip, yapacağınız şey bu. Böylece küçük kardeşlere kadar herkes öğrenir ev işini. Onlara da faydanız dokunur.
davulun sesi dışarıdan hoş gelir. Söylemesi kolay biliyorum ama ben de benzer bir anneye sahibim. Benzer insanlar da gördüm. O yüzden bunları yapabileceğinizi biliyorum.
anneniz bunlar haricinde iyi biriyse, kavgasız geçirirsiniz.