- 2 Şubat 2021
- 825
- 4.489
- 63
- Konu Sahibi gibigibi88
-
Psikolog ilaç vermiyor degil mi ?psikolog değilde psikiyatriye gidin
ben de antidepresan kullanırken maniye çıktım. majör depresyon teşhisim bipolara döndü 2 sene önce. idare edilebilir bir hastalık ama kolay da denilemez. ilaçlar çok önemli. tamamen beyindeki kimyasallarla alakalı. bu yüzden depresyon veya manide kendinizi suçlayacak, zayıfım diyeceğiniz bir durum yok.Bipolarmışım sıkıntılarımı anlatırken 2 yıl önce antidepresan kullandığımı söyledim. ailede bipolar varsa yanı yatkınlık varsa antidepresanlar mani yi tetikler dedi. bilmiyordum bunu okuyan varsa dikkatli olsun. nurtopu gibi 3 ilacım oldu.
annenizde bir sorun olabilir. hastanın kendisi kadar, ailesinin gözlemi de çok önemli. hatta bazen hastanın kendisinden daha önemli. çünkü hasta kendisini normal görüyor, hatta kavga ediyor bir sorun var denilince.Bakin annemde ayni boyle
Cok dengesiz duygulari var
Yani bi bakiyorum 52 yasindaki kadina hic yakismicak hareketler yapiyo, oynuyo zipliyo hahaha guluyo kahkahalar atiyor. Bitmeyen bir enerjisi oluyo 3km yol yuruyo
Ama bi bakiyorum ottan b. Ktan sebeplere kara bagliyo
Asiri takintili
Gercekten o kadar guzel aciklamissiniz ki. Tebrik ederim sizi...bir de her söylenene inanmayın. herkeste aynı şeyler yaşanmaz. kötü misal, emsal olmaz. onda böyle olmuş, ben de yaşarım diye bir şey yok. çok üzgünüm, canım sıkılıyor, depresyondayım, ben de bipolarım diyen de var.bipolar deli gibi bir şey, kaçarak uzaklaşın, işi gücü para harcamak, onunla bununla sevişmek, tehlikeli diyen de. saçma sapan insanların kafalarından uydurdukları şeyler.
depresyondayken kendini bırakma, abartma diyene filan kulak asmamak lazım. öyle bir karikatür vardı. neden depresyondasın, hayat çok güzel diyen birine, neden astım hastasısın, dışarıda bir sürü hava var diyordu. durumlar böyle. insan yaşadıkça öğreniyor bu hastalıkla yaşamayı. kavga etmeden, artık bu da benim bir yol arkadaşım diyerek bakmak lazım.
Size de çok geçmiş olsun. Merakımı mazur görün. Ben bipolarda ilaç tedavisini sormak istiyorum. Mani, depresyon döneminde ilaçlarınız değişiyor muben de antidepresan kullanırken maniye çıktım. majör depresyon teşhisim bipolara döndü 2 sene önce. idare edilebilir bir hastalık ama kolay da denilemez. ilaçlar çok önemli. tamamen beyindeki kimyasallarla alakalı. bu yüzden depresyon veya manide kendinizi suçlayacak, zayıfım diyeceğiniz bir durum yok.
yapabileceğiniz en doğru şey, kendinize özen göstermek. ilaçlarınızı düzenli almaya özen göstereceksiniz, uyku düzeniniz gerçekten çok önemli. sabahlayayım falan demeyin. uykunuzu yeteri kadar alın. bu konuda çok okuyun, bilinçlenin. içgörü denilen şey çok önemli bu hastalıkta. yani kendini bilmek ve devamlı takip etmek.
ben mesela depresyondayken hasta olduğumu bilmesem gerçekten kendimi çok mutsuz sanacağım diyorum. depresyondayken hissettiklerimin gerçek olmadığını ve geçeceğini biliyorum. o sırada çok para harcamak istiyorsam, fazla konuşmaya başlamışsam manide olabilirim deyip kendimi takip ediyorum, o sırada çok önemli kararlar vermemeye, alacağım şeyi biraz ertelemeye çalışıyorum.
ilaç kullanmıyorken depresyon veya mani hem daha derin, hem daha ağır geçiyor, ilaçlarla daha hafif atlatılıyor ve daha kısa oluyor. uzun süre atak geçirmediğiniz de oluyor. ilaçların tam etki etmesi 2-3 ay alabiliyor. ilk aylarda yan etkileri de olabiliyor. yapabiliyorsanız kilonuza dikkat edin. çok yememeye çalışın. antipsikotikler biraz iştah açıyor. bir de dönem dönem ilaç veya dozaj değiştimeniz gerekebiliyor.
ben üç ayda bir doktor kontrolündeyim ve ömür boyu bu böyle devam edecek. ara ara doktora gidip bir kontrol ettirmekte fayda var. bipolar olup gayet ev idare eden, hatta holding yöneten de var, kendini içkiye filan verip kendi
hayatını ve ailesini mahveden de. aile desteği de önemli bu konuda. onların da hastalık konusunda bilinçlenip size destek olmaları çok iyi gelecektir. konuşmak, dinlemek, beraber bir yürüyüşe çıkmak iyi gelecektir.
geçmiş olsun.
teşekkür ederim. artık biraz tecrübeliyim bu konuda :) hem pek çok şey yaşadım, okudum, hem de bir sürü şeyler dinledim saçma sapan milletten, büyü yapılmıştır, cinciye gidelim diyen bile oldu.Gercekten o kadar guzel aciklamissiniz ki. Tebrik ederim sizi...
Guzellikler hep sizinle olsuninsallah️
Kim dedi ? Bipolar zaten mani ve depresonun aynı bedende yaşamadır. İkisinin dengede kalması icin ilac var. Üç ilacın aynı anda alınmasına gerek yok .Bipolarmışım sıkıntılarımı anlatırken 2 yıl önce antidepresan kullandığımı söyledim. ailede bipolar varsa yanı yatkınlık varsa antidepresanlar mani yi tetikler dedi. bilmiyordum bunu okuyan varsa dikkatli olsun. nurtopu gibi 3 ilacım oldu.
estağfirullah. ilaçlar dönem dönem değişebiliyor. özellikle size uygun ilaçları ve dozajı bulana kadar. ya da depresyon veya maniye göre doktor ilaç değişimine gidebiliyor. bu yüzden birkaç ayda bir doktorun görmesi önemli.Size de çok geçmiş olsun. Merakımı mazur görün. Ben bipolarda ilaç tedavisini sormak istiyorum. Mani, depresyon döneminde ilaçlarınız değişiyor mu
yanlış bir bilgi olmuş. bir kaç doktora teyit ettirilebilir kullanılan ilaçlar ama ilacın muhakkak bir sayısı olmaz. bir, iki ya da üç ilaç kombinasyonu olabilir. birlikte kullanıldıklarında birbirini dengeliyor, ya da daha iyi etki ediyor olabilir. ibir kaç doktor görüp, içine sinen bir doktorun tedavisiyle devam etmek lazım. ben rahat ettiğim doktoru bulana kadar 5 doktor değiştirdim. en sonuncusu en güvendiğim oldu ve ilaç konusunda hem kendimi takip ediyorum. hem de onu dinliyorum tabi ki. bir müddet tek ilaç devam etmeye çalıştım ama süründüm, bir senemin 2-3 ayını kaybettim. evde de oğlum ve eşim de var ve onlar da bu durumdan etkileniyor tabi ki. bu sebeple kesin formül yok bu hastalıkta.Kim dedi ? Bipolar zaten mani ve depresonun aynı bedende yaşamadır. İkisinin dengede kalması icin ilac var. Üç ilacın aynı anda alınmasına gerek yok .
Siz basınız ağrıdığında aynı içerikteki fakat ambalajı farklı 3 ilac birden mi alıyorsunuz ? Yada mideniz ağrıdığında . Benim burdan anladığım bu. Tabi üç yada dört kombinasyonu yapılabilir . Örnegin bipolar depresyona gidildiğinde ilac ek olarak uyku ilacı yada sakinleştiri alırmış genelde. Mani dede hemen hemen böyle olur . Ama depresyon başlıklı üç ilac bana biraz tuhaf geldi . Ve en çokta antidepresanın maniyi tetiklemesi tuhaf geldi ...yanlış bir bilgi olmuş. bir kaç doktora teyit ettirilebilir kullanılan ilaçlar ama ilacın muhakkak bir sayısı olmaz. bir, iki ya da üç ilaç kombinasyonu olabilir. birlikte kullanıldıklarında birbirini dengeliyor, ya da daha iyi etki ediyor olabilir. ibir kaç doktor görüp, içine sinen bir doktorun tedavisiyle devam etmek lazım. ben rahat ettiğim doktoru bulana kadar 5 doktor değiştirdim. en sonuncusu en güvendiğim oldu ve ilaç konusunda hem kendimi takip ediyorum. hem de onu dinliyorum tabi ki. bir müddet tek ilaç devam etmeye çalıştım ama süründüm, bir senemin 2-3 ayını kaybettim. evde de oğlum ve eşim de var ve onlar da bu durumdan etkileniyor tabi ki. bu sebeple kesin formül yok bu hastalıkta.
Ek olarak ta unuttuğum bir şeyi dike getirmek istiyorum. Örnegin depresyondan maniye geçtiğinde genelde maniyi yatıştırmak icin kullanılan ilaçlar var , ismini söylemek istemiyorum . Ama bunu bipolar depresyondayken kullanamazsınız. Zaten bipolar kontrol altına alınamazsa kullanılıyor .yanlış bir bilgi olmuş. bir kaç doktora teyit ettirilebilir kullanılan ilaçlar ama ilacın muhakkak bir sayısı olmaz. bir, iki ya da üç ilaç kombinasyonu olabilir. birlikte kullanıldıklarında birbirini dengeliyor, ya da daha iyi etki ediyor olabilir. ibir kaç doktor görüp, içine sinen bir doktorun tedavisiyle devam etmek lazım. ben rahat ettiğim doktoru bulana kadar 5 doktor değiştirdim. en sonuncusu en güvendiğim oldu ve ilaç konusunda hem kendimi takip ediyorum. hem de onu dinliyorum tabi ki. bir müddet tek ilaç devam etmeye çalıştım ama süründüm, bir senemin 2-3 ayını kaybettim. evde de oğlum ve eşim de var ve onlar da bu durumdan etkileniyor tabi ki. bu sebeple kesin formül yok bu hastalıkta.
Yani bilmiyorum adi ne onunkinin ama normal degil.Bipolarda duygu durum değişimleri dönemsel olur. Bir duygu durumu haftalar veya aylarca sürebilir. Sonra belirli bir süre normal geçen süreçten sonra diğer duygu duruma geçiş olur. Annenizdeki gibi günlük değişimler farklı bir psikolojik duruma işaret ediyor olabildiği gibi normal bir durumda olabilir. Hepimiz zaman zaman gün içerisinde hayatı farklı modlarda yaşayabiliriz.
Cok tesekkur ederim yaziniz icin.annenizde bir sorun olabilir. hastanın kendisi kadar, ailesinin gözlemi de çok önemli. hatta bazen hastanın kendisinden daha önemli. çünkü hasta kendisini normal görüyor, hatta kavga ediyor bir sorun var denilince.
ben ilk defa maniye çıktığımda bayağı saçmalamıştım ama kendimi gayet haklı ve doğru görüyordum. ailem beni biraz da zorla götürdü ve ben doktoru ikna etmeye gitmiştim aslında ama ilaçlardan sonra kendime geldim.
bipoların tipleri var. bipolar tip 1 de depresyon ve ful mani olabiliyor, o biraz daha sıkıntılı. bipolar tip 2 de mani yok, depresyon ve hipomani denen daha düşük dozlu maniler, fazla neşelilik, fazla konuşkanlık, fazla para harcama halleri filan görülebiliyor.
bu ataklar, yılda birkaç defa, ayda bir kaç defa, hatta gün içinde sabahtan akşama değişebilir. uzun süre normal de kalabilir. siz psikolog dışında bir de psikiyatristten de randevu alın. başka bir rahatsızlığı da olabilir. bu hastalıklar kalbin var, şekerin var gibi net hastalıklar değil, tahlili filan pek yok. yaşadıkça görüyorsun ve bşrkaç görüşmeyle teşhis ediliyor.
doktorumun benim aileme söylediği, size kızdığında alınmayın, ona kızmayın ve kişisel algılamayın. konuşan kendi değil, hastalık demişti. ve suçlamadan, hastasın demeden, bir de bu doktora bir danışalım, içimiz rahat olsun gibi sözlerle annenizi doktora götürün ve doktorla kendiniz de konuşup gördüklerinizi anlatın.
bir de tiroid bezleri gibi fiziksel sorunlar da psikolojik etkiler gösterebilir. onları da kontrol ettirmek lazım. bunu iyi bir psikiyatrist söyleyecektir ama bence annenizi muhakkak bir psikiyatrist görsün. aşırı neşeler, hareket ve davranışlar, ya da takip eden fazla mutsuzluklar çok da normal değil.pek çok bipolar hastası da teşhis edilmeden yaşar gider. ama hayatı gereksiz yere zorlaşır.
umarım hiçbir şeyi yoktur. selamlar
ilk önce bir uzmana gittim sonrada prof doktora ilk mani de anlamadım hatalar yaptım. ama ikinci mani de anladım ki tekrarlıyor yalancı mutluluk dizginledim kendimi. youtube dan doktorların videolarını dinledim. 2 bipolar ilacı 1 de antidepresan verdi. bipoların yanında depresyon da varmış. hayatım boyunca arada tek kullandığım ilaç oğluma hamileyken içtiğim vitaminlerdi :) günde 3 ilaç içmek çok tuhaf korkutucu. doktor zamanla 3 ilaçdan 1 e düşürücez dedi. ama ömür boyu kullanacakmışım.Geçmiş olsun.. lütfen kulaktan dolma hurafe bilgilere inanmayın.. ilaclarinizi düzenli kullanın.. ilaçları aldığınız saatlere dahi dikkat edin.. ve en en önemlisi hastaliginizi tanıyın. Yani bunu sosyal medyadan Vs. değil de hastalığa dair makaleler okuyarak tamamlayın. Bir dönem dizi ve filmlerden ötürü moda olmuştu bu hastalık kendini herkes bipolar ilan ediyordu..Lütfen lütfen sizden bunu rica ediyorum. Başlarda ilaçların hafif de olsa Yan etkisi olabilir..ilaçların miktarı ve dozu değişim gosterebilir. Doktorunuzla sürekli irtibata olun. kendinizi çok çok iyi tanirsaniz ancak bunlara göğüs görebilirsiniz.. öte yandan mantık yönünüzü beslemeye çalışın.. mani dönemlerinde geri dönüşü olmayan sizi sonradan üzecek hatalar yapmamak adına kendi kendinize bir mekanizma olusturmaniz gerekiyor.. tıpkı kurulu bir saat gibi..
Bazen çıkıp dışarıdan kendinizi izlemenizi ve üzgünüm ama sürekli kendinizi kontrol etmeniz gerekir.. en azından belli bir farkındalık olusuncaya dek..
Ve tavsiyem eğer maddi durumunuz varsa lütfen alanında terapi de alın.. çok geçmiş olsun.. ve umutsuzluğa kapilmayin siz ondan daha güçlü olabilirsiniz.. aslında bunu basarabilirseniz yani bu rahatsizliginizi kullanmayı ve yonetmeyi, işte o aşamada çok eğlenceli ve renkli bir yasaminiz dahi olabilir. Güç sizde. İpler daima ellerinizde olsun.
profosör e gittim ilaç ismi yazabiliyormuyuz 2 bipolar için 1 antidepresan verdi. ilk etapda bunlarla başlayıp sonrada azaltacakmışız.Kim dedi ? Bipolar zaten mani ve depresonun aynı bedende yaşamadır. İkisinin dengede kalması icin ilac var. Üç ilacın aynı anda alınmasına gerek yok .
Cok tesekkur ederim yaziniz icin.
Annem 2yil once aile doktorunun verdigi antideprasanlari kullaniyo.
Doktor ozaman demisti bir psikologa git, sadece bu haplar sana etki etmez zamanla uyusturur, unutkanlik algilama bozuklugu yapar. 2yildir ikna edemiyoruz
Maddi durumum yok diyo ama bi bakiyorum bisuru ust bas almis, 2 ceket almis ihtiyaci olmamasina ragmen
Sonra bi bakiyorum, akrabalarina yardim icin para gonderip duruyo
Ya bunlari yapacana psikologa ode diyorum. Hayir yapiyorum diyo mesela. En son annemle cok pis tartistik, ozaman cok dusundum, hatta burada konu actim. Arkadaslarin verdigi tavsiyelet sayesinde psikologa gondermeyi basardim.
Ben ilk mani de çok mutluydum okadar çok değişiklik yaptımki hayatımı alt üst ettim sonra 1 yıl depresyondaydım sonra mani daha hafif geldi anladım bir tuhaflık olduğunu insan 1 günde depresyondan cıkıp aşırı mutlu olmaz. doktor da onaylayınca kendimi dizginledim yeni kurslara spora birçok yere kayıt olacaktım durdum. o mutluluk hali geçti sayılır ama şimdi aşırı öfkeiyim bu yaşımdayım geçen günlerde annem ufak bir laf soktu diye bütün kahvaltı masasını yere attım böyle aşırı öfke var minübüsde heran birine vurabilrim. dün ilaçlara başladım doktor ilk önce öfkeni biraz dizginleyelim dedi. hayatım boyunca silahdan nefret eden ben silah bulundurayım evde diyorum biriki haftadır ama sonra diyorumki bu hastalıkdan sen böyle biri değilsin almıyorum tabiki. hayatım boyunca bir duruşum inancım karakterim vardı 2 yılda hepsi birbirine girdi ne ahlaki yönden ne inanç ne karar verme yetisi.estağfirullah. ilaçlar dönem dönem değişebiliyor. özellikle size uygun ilaçları ve dozajı bulana kadar. ya da depresyon veya maniye göre doktor ilaç değişimine gidebiliyor. bu yüzden birkaç ayda bir doktorun görmesi önemli.
benim iki ilacım var. birini hep aynı alıyorum. birini kendimi takip ederek maniye girersem yükselterek, depresyona girersem dozunu düşürerek kullanıyorum. hep doktorumun tavsiyesi ve takibiyle tabi ki. be kendimde o sıralarda fazla anormallik görürsem hemen yine doktora.
daha önce kullandığım başka bir ilacım vardı mesela. bipolar için harika bir ilaçtı ama başka yan etkileri beni çok rahatsız etmişti. onu bıraktım bir sene sonra ve bir süre tek ilaçla devam ettim. başta iyiydim derken, iki ay süründüm, psikolojik ve fiziksel olarak. başka bir ilaçla değiştirdik ve o daha iyi geldi mesela. bayağı da toparladı.
bir de bipolar için bir tavsiye, internette günlük duygu durum uygulamaları var, benimkinin ismi daylio. muhakkak kullanın derim doktorun ve hastanın kendini takibini çok kolaylaştırıyor. insan unutuyor bir müddet geçince hallerini ama günlük kendi ruh hallerinizi işaretliyorsunuz, iyi kötü orta gibi. ve haftalık aylık, senelik takibinizi yapabiliyorsunuz. benim elimde iki senelik ruh hali kaydım var mesela. doktora gittiğimde hemen gösteriyorum, beni takip ediyor oradan. bazı aylar çok sakin geçerken, bazı aylar çok iniş çıkışlı olmuş. altına notlarda alıyorum. o sıralarda şu olay oldu, beni tetikledi, ya da şu sıralar biraz fazla neşeliyim, fazla konuşuyorum gibi. bir kaç ay sonra bile ne olduğunu görüyorsun.
Peki sizo bu hale getiren nedirBen ilk mani de çok mutluydum okadar çok değişiklik yaptımki hayatımı alt üst ettim sonra 1 yıl depresyondaydım sonra mani daha hafif geldi anladım bir tuhaflık olduğunu insan 1 günde depresyondan cıkıp aşırı mutlu olmaz. doktor da onaylayınca kendimi dizginledim yeni kurslara spora birçok yere kayıt olacaktım durdum. o mutluluk hali geçti sayılır ama şimdi aşırı öfkeiyim bu yaşımdayım geçen günlerde annem ufak bir laf soktu diye bütün kahvaltı masasını yere attım böyle aşırı öfke var minübüsde heran birine vurabilrim. dün ilaçlara başladım doktor ilk önce öfkeni biraz dizginleyelim dedi. hayatım boyunca silahdan nefret eden ben silah bulundurayım evde diyorum biriki haftadır ama sonra diyorumki bu hastalıkdan sen böyle biri değilsin almıyorum tabiki. hayatım boyunca bir duruşum inancım karakterim vardı 2 yılda hepsi birbirine girdi ne ahlaki yönden ne inanç ne karar verme yetisi.
antidepresan zaten zemini hazırlamış bizde iş kurduk battık tam o ara olduPeki sizo bu hale getiren nedir
Hayatinizda cok buyuk bi degisiklikmi oldu, ayrilik olum. Vs gibi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?