Ara Öğünün Faydaları Nelerdir ?

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2012
2.204
193
ARA ÖĞÜNÜN FAYDALARI NEDİR ?

Ara Öğünün Faydaları Nelerdir ? Beslenme ile vücuda alınan besin ögeleri dokuların enerji ihtiyacını karşılar, hücrelerin yapı taşlarını oluşturur ve metabolizmanın dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle, besin ögeleri ana ve ara öğünlerde vücuda belirli zaman aralıkları ile alınmalıdır. Vücudumuz 24 saatlik süreç içerisinde özel bir düzen ve sistem ile çalışır. Bu süreç içerisinde belirli zamanlarda uyumamız, beslenmemiz ve hareket etmemiz gerekir.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, vücudumuzun düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenmede öğünler ve öğün örüntüleri büyük öneme sahiptir.

Uzun bir hayat sürmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline dönüştürmemiz şart.

Sağlıklı ve dengeli beslenme de besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde, 6 öğünde yani 3 ana ve 3 ara öğünde alınmasıyla gerçekleşir. Ana öğünlerimizi aksatmadığımız halde genellikle ara öğünleri hep atlarız. Bunun sebepleri de ara öğün nedir, neden bu kadar önemlidir, ara öğünlerde ne yenir, aralarda da yemek yenildiğinde daha fazla kilo alınmaz mı gibi soruların kafamızı karıştırmasıdır.

Ara Öğün Nedir?

Yemek yeme olayını ana öğün ve ara öğün olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Ara öğünler, ana öğünlerin dışında yenilen küçük, enerji yoğunluğu yüksek olmayan öğünlerdir. Kuşluk, ikindi ve gece öğünü temel ara öğünlerdir. Bireyin ihtiyaç duyduğu taktirde (açlık hissi, reaktifhipoglisemi, hiperinsülinemi, egzersiz varlığı vb. durumlar) ara öğün tüketmesi ve bunun daha çok ikindi ara öğünü olarak tercih edilmesi hormonal denge için gerekmektedir.

Ara Öğünün Faydaları
Ara öğün neden önemli?
Kontrolsüz yemeyi önler

Ara öğünler, ana öğünler arasında bulunan uzun açlık süreçlerini kısaltır. Kısalan açlık periyotları ana öğünler sırasında kontrollü olmanızı sağlar. Böylece daha doğru ve az beslenip diyetinize tam uyum sağlarsınız.

Eğer kontrolsüz beslenmeye meyilliyseniz ara öğün güzel bir çözüm olabilir.

Kan şekerinizi düzenler

Uzun süre beslenmez iseniz kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşer. Bu size olduğunuzdan daha aç hissettirir. Ayrıca uzun süre düşük seyreden kan şekeri seviyeleri bazı bireylerin daha yorgun hissetmesine neden olabilir.

Hızlı düşen ve yükselen kan şekeri vücudunuzun hızlı bir şekilde yağlanmasına sebep olur. Düzensiz kan şekeri düzeyleri kalp damar hastalıklarından diyabete kadar birçok sağlık problemine sebep olabilir.

Bu sebeple düzensiz kan şekerine sahip bireylerde öğün sayısını arttırmak kısa vadeli bir çözüm olabilir.

Sürekli beslenirsiniz
Düzenli bir şekilde spor yapıyorsanız kaslarınız birçok besin maddesine ihtiyaç duyar. Sadece ana öğünler ile ihtiyacınız olan bu besin maddelerini vücudunuza sürekli olarak sunmanız mümkün değil.

Ara öğünler ile vücudunuza zinde kalması için ihtiyacı olan besin maddelerini sürekli ve düzenli bir şekilde sağlarsınız.
Eğer profesyonel bir sporcu değilseniz bu seçenek sizin için geçerli olmayabilir. Çünkü günde tek seans antrenman yapan bireyler için sadece ana öğünlerin tüketimi bile yeterli besin iletimini sağlar.

Yorgun ve sinirli olmanızı engeller
Düşen kan şekeri seviyeleri sizi olduğunuzdan daha sinirli ve yorgun yapar. Bu durum özellikle derin hipoglisemi yaşayan kişilerde büyük önem taşır.

Ara Öğünlerde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yediğiniz ortamda televizyon olmasın: Televizyon izlerken, okurken ya da araba kullanırken aşırı yemek çok kolay. Bu yüzden yemek yediğiniz ortamlarda televizyon olmasın. Yemek fizyolojik ve psikolojik özellikleri yanında, sosyal bir davranıştır. Sohbet ederek yemek yemek hem yavaş yemenizi hem de ne kadar yediğinizi anlamanızı sağlar.

Yavaş yavaş ve zevk alarak yiyin: Daha az yiyip daha çok zevk alacaksınız.

Proteinden zengin olsun: Çoğu atıştırmalık proteinden fakirken yağ ve şekerden zengin oluyor. Proteinli besinler (süt ve süt ürünleri, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, tam tahıllı ürünler) daha çok besin öğesi içeriyor ve daha çok tok tutuyor.

Sebze tüketin: Sebzeleri dilimlenmiş hazır bir şekilde buzdolabında bulundurun ve açlık hissettiğinizde kullanın.
Tatlı yerine meyveyi tercih edin: Tatlı ve lezzetli bir şeyler mi istediniz? Taze, kurutulmuş ya da konserve meyveler günün her saati lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır. Evde ve işte birkaç çeşit meyve seçeneğini bulundurun.

Güçlü içecekler tüketin: Sütünüze kahve ekleyin. Ayran veya kefir için. Az yağlı ya da yağsız sütü deneyin.

Sağlıklı ara öğün seçenekleri /önerileri
Bireyin açlık durumuna göre ara öğün kombinleri değişiklik gösterebilmekle birlikte;
  • 1 porsiyon meyve
  • 1 porsiyon süt/yoğurt/ayran/kefir
  • 1 porsiyon meyve + 1 porsiyon süt/yoğurt/ayran/kefir
  • Bitki çayı + 1-2 adet galeta
  • 1-2 adet galeta + 2 adet karper peynir
  • ¼ simit + Ayran
  • 1 bardak yağsız tuzsuz patlamış mısır
  • 1 dilim esmer ekmek + 1 dilim beyaz peynir
  • Şekersiz türk kahvesi + 2 adet ceviz
  • 1 su bardağı sütlü kahve
  • 3 adet kuru kayısı + 10 adet çiğ badem gibi arttırılabilir sağlıklı seçenekler ara öğün tercihiniz olabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X