Araba kullanırken...

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
Birçok iş ve hobi gibi araba kullanmak da erkek egemenliği altında gibi görünse de özellikle son yıllarda kadın sürücülerin sayısı giderek artıyor. Artık günümüzde bir ihtiyaç olmasından daha çok bir zorunluluk sayılan araba kullanmak birçok kadın için ilk önce çok zor gelse de zamanla büyük bir zevke dönüşüyor. Ancak iyi bir sürücü olmak ve güvenli bir şekilde araba kullanmak için birçok şeye dikkat etmeniz gerekiyor;

Trafik kurallarına uyun
Araba kullanmanın sadece aracı harekete geçirmekten ibaret olmadığını hepimiz biliyoruz. Asıl dikkat isteyen en önemli noktalar aynaların kontrolü, sinyalizasyon ve direksiyon hakimiyetidir. Bunun dışında trafik kurallarına uymanız, hız limitlerine göre yol almanız da iyi bir sürücü olmak için yapmanız gerekenler arasında. Özellikle benzin istasyonlarından ya da restoranlardan ana yola çıkışlarda dikkatli olun. Olabilecek tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak seyir halinde ya da yoğun trafikte önünüzdeki araçla aranızdaki gerekli mesafeyi koruyun.

Her ne kadar siz gereken her şeyi yapsanız, tüm kurallara uysanız da ne yazık ki herkes sizin gibi hareket etmeyebilir. Bu nedenle de kurallara uymayan sürücüler yüzünden zor anlar yaşayabilirsiniz. Erkeklerin çoğu kadınların çok kuralcı olmasından şikayet etseler ve hatta bu durumun trafik sıkışıklığını yaratığını düşünseler de siz kurallara uymaktan asla vazgeçmeyin.

Topuklu ayakkabıyla araba kullanmayın
Aracın kontrolünü sağlamak ve fren, gaz ve debraj pedallarını gerektiği gibi kullanabilmek için arabanızda düz ve rahat bir ayakkabı bulundurun. Yüksek topuklu ayakkabılarla araba kullanmaya kalktığınızda pedalların mesafesini hissedemeyeceğinizden fark etmeden aşırı hız yapabilir ve kontrolü kaybedebilirsiniz.



Kapkaç olaylarına karşı önleminizi alın

Özellikle son yıllarda kapkaççı terörü aldı başını gidiyor. Öyle ki sokakta yürürken karşı karşıya kaldığımız bu tehlike artık bizi araç içindeyken bile tehdit ediyor. Özellikle şehir içinde kırmızı ışıkta ya da herhangi bir trafik sıkışıklığında bu tür saldırılara maruz kalmamak için siz siz olun trafiğe çıkmadan önce tüm kapılarınızın kilitli olduğundan emin olun. Bunun yanısıra çantanızı sakın yanınızdaki koltuğa koymayın. Bu kapkaççılar için bulunmaz bir fırsat olabilir. Her ne kadar kapınız kapalı olsa da bu onları engellemeye yetmez. Camınızı kırarak amaçlarına ulaşabilirler.

Bir diğer nokta da arabanızı park ettiğinizde içinde çanta ya da başka birşey bırakmamaya dikkat edin. Her ne kadar sizin için önemsiz olsa da ya da içi boş bile olsa hırsızlar için cazip olabilir. Mümkünse bütün eşyalarınızı bagajınıza koyun.

Dikkatiniz dağınıksa ara verin
Eğer gerçekten kafanızda birçok düşünce varsa ve siz bir türlü kendinizi toparlayamıyorsanız sürüşünüze biraz ara verin. Kendinize gelmek için arabanızı birkaç dakikalığına bir kenara çekin. Bu hem sizin açınızdan hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliği açısından almanız gereken önemli bir önlem olcaktır.

Arabanızın anahtarını görevliler dışında kimseye teslim etmeyin
Son zamanlarda sık karşılaşılan bir olay da özellikle yeni araba kullanmaya başlayan acemi bayan şöförlere yardım bahanesiyle yaklaşıp daha sonra da arabalarını çalan hırsızların ortaya çıkması. Özellikle park etmenin zor olduğunu bilen bu şahıslar siz anahtarı bırakın ben park ederim diyebilir. Böyle bir olay yaşamamak için otopark görevlileri dışında hiç kimseye anahtarınızı vermeyin.

Her zaman bildiğiniz yoldan gidin


Sorunsuz bir sürüş için sadece araba kullanmayı bilmek yetmez. İstediğiniz yere gitmek için yolları da iyi bilmeniz gerekir. Eğer daha önce hiç gitmediğiniz ve yolunu bilmediğiniz bir yere gideceksiniz tanıdıklarınızdan yardım alın. Bu hem zamandan hem de benzinden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu arada bir yere giderken birkaç farklı tercih hakkına sahip olsanız bile her zaman bildiğiniz yolu tercih edin.

Yola çıkmadan önce benzininizi kontrol edin
Eğer aniden yolda kalmak istemiyorsanız yola çıkmadan önce benzin kontrolünüzü yapın. Bu arada evinize yakın ve alıştığınız bir benzinci belirleyin. Ve mümkün olduğunca oradan benzin almaya çalışın.

Arabanızı tanıyın
Her ne kadar erkekler kadar arabalara ilgi duymuyor ve kendinizi arabalarla ilgili tüm ayrıntıları öğrenmek zorunda hissetmiyor olsanız da bazı detayları bilmenizde fayda var. Yağına, lastiklerinizin havasına yola çıkmadan önce bakın. Arabanızın rutin bakımını aksatmadan yaptırın.

Tacizlere ve takiplere karşı dikkatli olun
Kadınlar için araba kullanırken trafiğin yoğunluğu yetmezmiş gibi bir de erkek sürücüler tarafından tacize maruz kalmaları işleri oldukça zorlaştırıyor. Araba kullanmayı zevkli halden çok can sıkıcı ve stresli bir hale getiriyor.

Takip edildiğinizi düşünüyorsanız öncelikle soğukkanlılığınızı koruyun ve sakın panik yapmayın. Yavaşlayın ancak sakın durmayın. Evinize doğru ilerlemeden önce kalabalık bir yere sürün arabanızı. Daha sonra ışıklarınızı açın ve kornanızı çalmaya başlayın. Eğer tüm bu yaptıklarınız peşinizdeki takipçinin pes ettirmediyse yapacağınız tek şey en yakın karakola gitmek olacaktır. Eğer peşinizdeki tacizci sizi durmaya zorluyorsa tüm kapılarınızı ve pencelerinizi sıkıca kapatın. Sakın arabadan dışarı çıkmaya çalışmayın. Uygun zamanı kollayıp, sizi sıkıştıran kişinin aksi istikametinde hemen oradan uzaklaşın.

Yolların dışında büyük alışveriş merkezleri de özellikle akşam karanlığında bayan sürücüler için korkutucu olabiliyor. Böyle bir durumda arabanızı kalabalık yerlere park edin. Arabanızın anahtarı her zaman elinizde olsun ki aracınıza mümkün olduğunca hızlı binebilesiniz. Ayrıca arabaya binmeden önce arka koltuğunuzu da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bu arada diğer önemli bir nokta da her zaman aile içinden birilerini nereye gittiğinize, saat kaçta orada olacağınıza ve isterlerse size nasıl ulaşabileceklerine dair haberdar etmeniz gerektiği.



Araba kullanırken cep telefonuyla konuşmayın

Bir dakikalığına düşünün; cep telefonuyla konuşurken yola ve trafiğe ne kadar konsantre olabiliyorsunuz? Bu gerçekten çok zor değil mi? Bu durumda yapacağınız en akıllıca şey gerçekten cep telefonuyla konuşmanız gerekiyorsa ya kulaklık ya da araç kiti kullanmanız olcaktır. Böylece stressiz bir sürüş keyfi yaşayabilirsiniz.

Ayrıca araba kulanırken bir şeyler yazmaya, not almaya ya da araç içinde birşeyler aramaya çalışmayın. Radyonuzu ayarlamak isterken de dikkatinizi dağıtmayın. Bunların yanısıra eğer zorunlu değilseniz yemek de yemeyin. Şayet buna mecbursanız kolay yiyebileceğiniz birşeyler tercih edin.
 
rica ederim yaprakcım bende spor ayakkabı tercih ediyorum :)
 
tşk buketçim bendende bi tavsiye olsun eğer geç vakit eve dönüyorsam yol tenhaysa eğer kırmızıda durmuyorum en sağa geçip yavaşça geçiyorum, tenha diilse zaten duruyorum kimse bişi yapamaz, ama geç vakitte durmuşsan bayansan vaktinde davranamayabilirsin, çantamda hep iki koltuk arasında elim vitesde olduğu için kolumla kamufle oluyo
 
ben 9 yıl önce aldım ehliyetimi ama tenha bir yolda bir kere çıktım trafiğe...şu aralar yeni yeni eşimle birlikte çıkıyoruz ama tenha yollarda...bugün beneim için bir kabustu çok korkunç bağırdı bana onun bağırması beni daha çok sinirlendiriyor dikkatimi toplayamıyorum psikolojim alt üst oldu yanlış yerden döndüm bana etmediğini bırakmadı en sonunda ağlayınca dayanamadı geri döndük tekrar verdi arabayı bu sefer daha sakindi ve uzun bir tur attık ama yinede eşimle çalışmaktan keyif alamıyorum onun bana güvenmediğinide biliyorum...bu şekilde zor biraz 'dur olum yavaş önüne bak' 'aynalara bak' 'çöp tenekesi var' 'yoldan çııkma' karşı şeride geçme' 'direksişyonu rahat tut' e rahat tutuyorum bu sefer 'iyi tut usta gibi davranma' off bugün çok stresliyidm çok ben bu adamla yoğun bir trafiğe çıkamam...
 
ben işim gereği sürekli araba kullanmak zorundayım ilk kez şehir içinde araba kullandığım gün yanımda arkadaşlarım vardı bir tanesi baya panik bir insan olmasına rağmen kullanabildim ertesi günde tek başıma çıktım alsancak trafiğini bilenleriniz vardır belki ve ben o trafikte tek başıma araba kullandım.ama kendim bile inanamadım ama o kadar terlemiştim ki eriyorum sanmıştım...
 
O ufak beyinleriyle numaralar yapmaya çalışıp , sıkıştırmaya kalkmıyorlar mı...
Çok gülüyorum hallerine zavallı erkekler...
 
Mutlaka kurallara uyuyorsunuz ama kendini bilmezler siz kadınsınız diye taciz ediyor. bunlara kulak asmadan yolunuza bakın. Araba artık lüksten çıktı ve kadınlar için çok yararlı. Allah kimseye kaza bela vermesin.
 
bende yaklaşık 5 senedir araba kullanıyorum ve çok seviyorum ilk zamanlar tabiki heyecan oluyor ama zamanla aşılıyor korkular iyi kullandığımıda söylerler ben düz ayakkabı ile kullanamıyorum topuklu ayakkabı bana daha rahat geliyor ALLAH kimseye kaza bela vermesin.aminnnnnn
 
ben 9 yıl önce aldım ehliyetimi ama tenha bir yolda bir kere çıktım trafiğe...şu aralar yeni yeni eşimle birlikte çıkıyoruz ama tenha yollarda...bugün beneim için bir kabustu çok korkunç bağırdı bana onun bağırması beni daha çok sinirlendiriyor dikkatimi toplayamıyorum psikolojim alt üst oldu yanlış yerden döndüm bana etmediğini bırakmadı en sonunda ağlayınca dayanamadı geri döndük tekrar verdi arabayı bu sefer daha sakindi ve uzun bir tur attık ama yinede eşimle çalışmaktan keyif alamıyorum onun bana güvenmediğinide biliyorum...bu şekilde zor biraz 'dur olum yavaş önüne bak' 'aynalara bak' 'çöp tenekesi var' 'yoldan çııkma' karşı şeride geçme' 'direksişyonu rahat tut' e rahat tutuyorum bu sefer 'iyi tut usta gibi davranma' off bugün çok stresliyidm çok ben bu adamla yoğun bir trafiğe çıkamam...

Ben 2006 yılında heveslendim ilk defa araba kullanmaya. ve Ağustos ta ehliyetimi aldım. başlangıçta eşimle çalıştım. (kursa devam ederken.)Tüm uyarılara rağmen!! Kayınvalidem bile kocadan hoca olmaz dedi ama dinlemedim. Birkaç gün iyi hoş, ondan sonra ben sürekli fırça yiyiyorum ki biz bomboş bir alanda çalışıyorduk :) çarpma riski filan yok yani. aaa baktım olcak gibi değil bir daha da eşimle çalışmadım. Ağustos ta ehliyetimi aldığım günden sonra , eşim evde yokken her akşam iş dönüşü arabayı kaçırmaya başladım :)
önceleri çok yakın mesafelere gittim. örneğin arka sokağa,sonra arabayı yıkamaya götürdüm. derken derken şimdi artık rahatlıkla trafiğe çıkıyorum. gece gündüz. otoban falan hiç farketmiyor.
cesaretsizliğinizi kendi kendinize kırmanız lazım arkadaşlar. acemi şoförden sizlere tavsiye :Roflol: :Roflol:
 
aynen emez tüm uyarılara rağmen denedim kendim ettim kendim buldum ne diyeyim ...şimdi bıraktım arabayı hocayla çalışağaım ilerleyen günlerde :)
 
Kızlar bende ehliyeti 2005 de aldım yeni aldığım dönemlerde babamla kullanıyordum birgün arabada babamın bir arkadaşı vardı ve babamda yanımdaydı ikiside bana laf yetiştiriyorlar ayyy bende panik yap rampa çıkarken önümde giden satıcı kamyonuna git arkadan çarp :) çok rezil bir durumdu rampa çıkarken çarpmak ama manyak adam sinyal bile vermeden dan diye durdu önümde ve bende çarptım napıyimmm 1 seneyi geçiyor ve babam arabayı vermiyor artık öğrenenen kadar sana araba yok özel ders al diyor. Ama ben usta bir şoför olmak istiyorum ya çok özeniyorum prof arkadaşlara.. Allah kimseye kaza bela vermesin inşallah.
 
Buket yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Ben de erkek egemen trafikte araba kullanmaya çalışanlardanım. Üstelik şehirlerarası gidiyorum. Avantajı çok büyük bi trafik yoğunluğu yaşamıyorsunuz, dezavantajı Allah korusun en ufak bir hatanız en az 80-90'la gittiğiniz için ciddi sonuçlara neden olabilir. Bazen bir kamyonun arkasına takılıyorum mesela - ki yokuş yukarı olduğu zaman genelde bu oluyor öbür türlü kamyonlar da maşallah hız sınırı tanımıyor- sol şeride geçiyorum sadece kamyonu geçene kadar sol şeritte kalıyorum arkadan hızla gelen aracın tacizine maruz kalıyorum bundan nefret ediyorum. Ki ciddi hız limiti var, yol boyunca 3 radar var, hergün birsürü radar kuyruğu oluyor ama kimse akıllanmıyor.
- İki ayakkabım var. Bir sürüş ayakkabısı bi de işyerinde giyeceğim
- Ne olursa olsun kimileri ilkel ve 1950'lerden kalma trafik kuralları olduğunu savunsa da bana göre gerekli ve doğru kararlar.

Bir de arkadaşlar ne olursa olsun takip mesafenizi koruyun. Öndeki aracın ne yapacağı bazen belli olmuyor. Bunu şehirlerarası yolda daha çok yaşıyorsunuz. Rutin bi hızda arka arkaya gidiyorsunuz mesela uzun yol tren katarı gibi gidiyorsunuz. Öndeki araç bi tali yolu son anda görüyor adam ani fren yapıp dalıyor. Şayet dibindeyseniz siz de ona dalıyorsunuz. Yol boyunca bu tür kazalara çook rastlıyorum.

Allah hepimizi trafikte korusun valla zor iş.
 
X