- 16 Nisan 2021
- 1.848
- 1.976
- 83
- 27
- Konu Sahibi delibirselvi
-
Ben mesleğimi bilmiyorum demedim :) dönem sonu projesi ve bitirme olmak üzere biri uygulamalı iki tane tez yazdım. Sayısız makale inceledim, araştırma yaptım. Yani üstüme düşeni fazlasıyla yaptım fakat takdir edersiniz ki -ya da etmezsiniz- benim yaptıklarımı hocalarla okulda ya da fabrikalarda yapma şansını yakalayan öğrencilerle hepsini evde bilgisayar başında yapmak zorunda olan ben ve arkadaşlarım bir değiliz. Bunu da teknik bir bölüm okuyan her öğrenci ya da her meslek sahibi anlayacaktır. Kaldı ki mesleklerin iş hayatındaki konumları okullarda anlatılan kadar toz pembe olmuyor. Dolayısıyla anlamadan yorum yapmak manasızLinçleyecektim ama yapmayın demişsin.Ama az linçleyeyim yine de. Bir insan bilmeden nasıl bir mesleği edinebilir.
Çok teşekkür ederim, acemiliğimle iki günde kovulmaktan korkuyordum içime biraz su serptinizGerçekten pandemi yüzünden verimsiz bir eğitim ile mezun olan insanlar için çok üzülüyorum. Nice kişinin diplomasi var /olacak ama eğitim desen diplomayı karsilayacak kadar değil... İlkokullar liseler daha beter. Biz örgün okurken bile ,ortaokul hocamız iyi değilse (ya da o zamanlar tembelsek) tüm eğitim öğretim yılı boyunca 'temelin sağlam degil' lafını duyardık. Şimdi koca bir nesil temeli sağlam olmadan ilerleyecek,bazıları imkansizlik nedenyle bir online derse bile katılmadan sınıf geçti (kalsa da yazık, ailesi tüm çocuklara bilgisayar veremedi diye ömründen bir - iki sene gidecek)...
Neresinden baksan elinde kalıyortez zamanda kurtulmak dileğiyle ..
Konuya gelince, merak etme. işin ne olursa olsun öncesinde sana eğitim veriyorlar. Sonucta firmanın işleyen bir düzeni var. Yapılacak iş tanımın belli oluyor. Onu da bir şekilde öğrenirsin zaten. O konuda dert etme bile. İnsan gerekirse deneyimli insan kaynakları uzmanı olsun yeni bir işe baslayip yeni bir bilgisayar programıyla karşılaşırsa bile afallar, o programı öğrenene kadar oranın acemisi olur. Yani bunun eğitim ya da deneyimle de çok ilgisi yok...
Tekrar konuyu okuyorum tekrar aynı şeyi anlıyorum. Bilmediğinizi düşünüyorum. Tez nasıl yazılır nedir bilgim var.Ben mesleğimi bilmiyorum demedim :) dönem sonu projesi ve bitirme olmak üzere biri uygulamalı iki tane tez yazdım. Sayısız makale inceledim, araştırma yaptım. Yani üstüme düşeni fazlasıyla yaptım fakat takdir edersiniz ki -ya da etmezsiniz- benim yaptıklarımı hocalarla okulda ya da fabrikalarda yapma şansını yakalayan öğrencilerle hepsini evde bilgisayar başında yapmak zorunda olan ben ve arkadaşlarım bir değiliz. Bunu da teknik bir bölüm okuyan her öğrenci ya da her meslek sahibi anlayacaktır. Kaldı ki mesleklerin iş hayatındaki konumları okullarda anlatılan kadar toz pembe olmuyor. Dolayısıyla anlamadan yorum yapmak manasız
Konuyla alakalı bilgimi somut bir şekilde sunmaya çalıştım tez diyerek, amacım daha iyi anlamanızı sağlamaktı ama görüyorum ki başarılı olamamışım. Siz bilmediğimi düşünün kendi tercihiniz muhatabım endüstri mühendisleriydi zaten. İyi forumlarTekrar konuyu okuyorum tekrar aynı şeyi anlıyorum. Bilmediğinizi düşünüyorum. Tez nasıl yazılır nedir bilgim var.Tez yazdım demeniz daha üzücü geldi bana. Neyse mühendisler yazsın. Iyi forumlar.
Neden ilk günde kovulasin ki? Seni ise alan insan 'yeni mezun' olduğunu bilip , hatta maaşını da 'deneyimsiz' kademesinden verecek bir şirket olacaktır muhtemelen. Onlar da yeni mezun aldığını bilip senden mucizeler beklemeyecektir, işi öğretecektir.Çok teşekkür ederim, acemiliğimle iki günde kovulmaktan korkuyordum içime biraz su serptiniz
Şimdiki işverenler için “pandemi döneminde mezun olanlara önyargılı yaklaşıyorlar” gibi bir bilgi aldım geçen sene mezun olup iş arayan arkadaşlarımdan. Kariyet.net gibi bazı sitelere baktığımda da yeni mezun arayan işletmelerin azınlıkta olduğunu gördüm. Bir fabrika ya da ofis ortamında birebir işle muhatap olma fırsatı yakalayamadığım için de iyice özgüvenim düştü. Torpil vs de istemiyorum açıkçası kul hakkıdır neticede, kendi birikimim ve donanımımla iyi kötü hakkımla aldığım bir iş bulmak istediğim için de süreç ve işleyiş hakkında az da olsa haberdar olmak üzere başlık açtım. Teşekkür ederim tekrar yanıtlarınız içinNeden ilk günde kovulasin ki? Seni ise alan insan 'yeni mezun' olduğunu bilip , hatta maaşını da 'deneyimsiz' kademesinden verecek bir şirket olacaktır muhtemelen. Onlar da yeni mezun aldığını bilip senden mucizeler beklemeyecektir, işi öğretecektir.
Hele bir işe gir de, gerisi kolay.
Ayrıca endüstri mühendisliği dişçilik gibi bir meslek değil ki tüm stajyerler aynı işi yapsın . Kimi fabrikada staj yapmıştır,kimi tcdd'de. Hatta benim bir ex de endüstri mühendisiydi, naylon staj ayarlamisti mesela.
Bak şimdi aklıma geldi, bir başka ex de endüstri mühendisiydi ,bizim konuştuğumuz zaman staj yapıyordu, '30 dakikada pizza kapında' gibi bir sistem kurulması için fizibilete araştırması yapiyorlardi (diye hatırlıyorum) ; işte kaç motosiklet gerekir, kaç çalışan gerekir, karı zararı falan.. şimdi o çocuk bile, ne kadar dolu dolu yapmış stajını. Ama bir fabrikada işe baslasaydi stajinda ne kadar deneyim sahibi olduğunun bir önemi kalmayacaktı, sıfırdan öğrenecekti.. o yüzden negatif dusunup kendini strese sokma. İş bulmaya odaklan^^
ama konu sahibi ne yapabilir ki, online donemi bence en verimli sekilde gecirmis. muhendisler icin de eger sahada staj vs yapamiyorsa en mantikli is makale tahlil etmek, proposal yazmaktir. ben su an master yapiyorum lab haric cogu dersim online oluyor yurt disinda olmama ragmen, ben de makale inceliyorum, yaziyorum vs genelde.Tekrar konuyu okuyorum tekrar aynı şeyi anlıyorum. Bilmediğinizi düşünüyorum. Tez nasıl yazılır nedir bilgim var.Tez yazdım demeniz daha üzücü geldi bana. Neyse mühendisler yazsın. Iyi forumlar.
Dediğiniz gibi online yayınlardan yararlanmaya çalışıyorum, sertifika programları, udemy eğitimleri, makaleler vs ulaşabildiğim her kaynağı tarıyorum. Yök’ün tez atlası bile her daim elimin altındaama konu sahibi ne yapabilir ki, online donemi bence en verimli sekilde gecirmis. muhendisler icin de eger sahada staj vs yapamiyorsa en mantikli is makale tahlil etmek, proposal yazmaktir. ben su an master yapiyorum lab haric cogu dersim online oluyor yurt disinda olmama ragmen, ben de makale inceliyorum, yaziyorum vs genelde.
konu sahibi ieee yayinlarini takip edebilirsiniz, gecen donem yurt disindaki bircok okulun dersleri online olarak erisime acilmisti onlara ulasabilirsiniz. ingilizcenizi gelistirmeniz acisindan da iyi olur. hatta bilkent universitesinin son sinif butun muhendislerde ortak bir dersi var endustri dersi, onun kayitlari yayinlanmisti hala duruyor olmasi lazim ben dinlemistim. en temel sekilde bir muhendisin dusunebilme kabiliyetini gelistirir. kendinizi ben bir sey bilmiyorum diye sartlamayin, endustri muhendisliginin cok genis bir alani var zaten, ise girdiginiz yerde oncelikle oryantasyona alinirsiniz isi ogrendikten sonra devam edersiniz. size simdi “boyle olmalisin” dememiz bir ise yaramaz cunku calisacaginiz herhangi iki yerdeki is taniminiz bile farkli olabilir.
Akıllı üretim sistemleri ve endüstri 4.0 teknolojileri üzerine çalışmak istiyorum aslında ama -amacım kesinlikle aşağılamak değil- Türkiyedeki çoğu işletmelerin endüstri 4.0 devriminin çok gerisnde kaldığını okudum dolayısıyla akıllı üretim sistemleri hayal oldu sanırım..Ben endüstri mühendisiyim. Aslında son dönemlerde üretim sistemleri alanını seçen endüstri mühendisi oranı daha az. Optimizasyon, planlamadan tutun da yetkinliklerinize göre data sciencedan, finans, pazarlama satış her alana kayabiliyoruz. Neyi seçeceğimiz de bize bağlı. O yüzden fabrika görmedim vs diye üzülmeyin bence illa üretim seçmeyecekseniz.
Ben üniversitede öğrenmeyi öğrendiğime inanıyorum:) gerisi iş hayatında zamanla tecrübe kazanarak ilerliyor. Bir işe girseniz bile onlar sizin yeni mezun olduğunuzun farkında olarak sizi yetiştireceklerdir (umarım iyi yöneticilere denk gelirsiniz). Bence yeni mezun olarak hızlı ve çabuk kavramak, sorumluluk sahibi olmak, verilen işi takip etmek bunlar daha önemli. Bol şans dilerim.
Çok teşekkür ederim, eğitim hayat boyu bitmiyor, yüksek lisans çok istiyorum ingilizce ve fransızca öğrenmeye çalışıyorum. Allah hepimizin gönlüne göre versin :)Endüstri olmasa mühendislik konusunda özel sektörde çalışan fabrika ortamlarını vs tanıyan biri olarak nacizane tavsiyede bulunacağım.
Öncelikle kendinden emin ol pat diye okul biter bitmez iş bulunamıyor bunu düşünerek kendini geliştirmeye çalış şu dönemde çok zor evet ama bölümle ilgili sertifikalar edin işe alım sürecinde çok faydasını görürsün. Yüksek Lisans vs düşüncelerin varsa ales ve yökdil çalış puanların olsun cebinde. Kpss de alımlar nasıl bunu araştır kaç puan isteniyor. Araştır kendine hedefler koy ulaşmaya çalış. LinkedIn uygulaması ile bağlantılar kur. Araştırmaktan okumaktan vazgeçme
Bu işler biraz şans işi aslında. Ben de şansımı zorlayacağım Allahın izniyle.Benim bir tanıdığım end. Mühendisi. Yurt dışında yüksek lisans falan da yaptı geldi. Erkek kendisi. Baya zorlandı işe girmekte. Yaşı geçtikçe daha da zorlaştı işler falan 30 dan sonra ancak işe girdi.
Başka bir arkadaşım bilg. Mühendisi. 2. Sınıftan itibaren bir yazılım şirketinde hiç para almadan çalıştı hafta sonları.
Mezun olunca hemen işe aldılar tabi. Oranın referansıyla daha büyük bir yere girdi. Bir kaç yer değiştirdi. Şu an çok büyük bir fabrikada konumu çok iyi.
Odtü mezunu olmak insana çok ayrı bir prestij katıyor gerçekten. Kaldı ki çalıştığı yerlere ve işlere bakacak olursak eski eşinizin de lisans eğitimi süresince kendisini iyi yetiştirdiğini görmek zor değil. Ben de aynısını yapmak için uğraşıyorum inşallah başarılı olabilirimBenim ilk eşim Odtü Endüstri Mühendisliği mezunuydu. Mezun olduğunda Princewaterhouse Coopers, Arthur Andersan gibi danışmanlık şirketleri iş teklifinde bulundu. Arkadaşların çoğu Aselsan, Havelsan gibi şirketlerde çalışıyordu.
Ben o zamanlar ailemi bırakmak istemediğim için Türkiye’de kaldık. 22 yaşında Askeriyeye bot yapan bir fabrikada üretim müdürü oldu. Optimazyon sağlamak için üretim bantlarını düzenliyordu. 1 sene orda çalıştıktan sonra kendi işimize başladı. Kaya düşme ağları yapıyordu. İsviçre’den distiribütörlük aldı. Sonra da boşandık.
Endüstri mühendisi herşeyden biraz anlayan mühendis ve işletmeci arası bir meslek.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?