- 16 Nisan 2021
- 1.848
- 1.976
- 83
- 27
- Konu Sahibi delibirselvi
-
Evet sürekli gelişmek lazım çünkü sektörler sürekli gelişiyor, her şey güncelleniyor. Ben stratejik insan kaynakları yönetimi, akıllı üretim sistemleri ve erp sistemleri ile ilgileniyorum. Sap ve yazılım çok ilgimi çekmiyor açıkçası. Yüksek lisans çok istiyorum haziranda Allahın izniyle mezun olacağım sonra direkt ales e gireceğim.Staj yapmış olsaydınız keşke.
Eşim endüstri mühendisi ve bu mühendislikte sadece mezun olmak yetmiyor. Kendini geliştirmen lazım. Hep böyle söyler. Kendisi sap konusunda çok iyidir..önceki firmalarında sap eğitimi almış ve firmaların sap'ye geçişinde aktif rol oynamış. Son işini de sap sayesinde buldu.
Mobilya sektöründeydi eskiden ve fabrikada çalışıyordu. Genelde ayaktaydı. Üretilecek malzemeleri filan hesapliyodu sanırım, emin değilim. Şu an otomotiv sektöründe. Masa başı çalışıyor. Genelde sap ağırlıklı, sorun çözme üzerine fabrikada. Yakın zamanda planlama müdürü oldu. Üretim bölümünde çalışan endüstri mühendisleri de var.
Yani bu biraz çalıştığınız yere ve konuma bağlı. Fabrika da olabilir masa başı da. Kendini geliştiren için gerçekten önü açık bir meslek. Hatta fabrikanın çalıştığı sap danışmanlık firmasından teklif almıştı sanıyorum ama gitmedi.
İnanın maddi olarak kriterlerim çok düşükkeşke canım. 2015 de mezun oldum 2018 e kadar iş aradım işe başladığımda asgari ücret 1600 idi ben 1700 alıyordum düşün.
Sizin bahsettiğiniz şeyleri bende söyledim. Endüstri mühendisliğin makina, elektrik-elektronik, inşaat gibi belli ihtisas alanı olmadığı için ben mühendislik ve işletme arası bir şey olduğunu söyledim. Mezun olduğu sene ayakkabı fabrikasında üretim müdürü olduğunu söyledim. arkadaşlarının çoğu lisans eğitiminden sonra Mba masterı yaptı. Okurlarken işletmeyle ortak dersleri vardı, yöneylem gibi. İtü’de işletme mühendisliği vardı. kendilerini burayla kıyaslıyorlardı. Yani yanlış bir ifade kullandığımı düşünmüyorum. Ve benim eşim belki kendi yapısıdır belki aldığı eğitimdendir herşeyden biraz anlardı. Diğer mühendislikler kadar olmasa Makina kurulumunda anlardı, inşaat yapımından da, elektronikten de. 1 sene piyasaya çalıştı. Üretim hattının optimizasyonunu yaptı. Sonra kendi işimize geçti.Endüstri mühendisliği öğretim üyesi olarak söylüyorum bu cümle kesinlikle yanlış. Genel anlamıyla endüstri mühendisi üretim ve hizmet sistemleri planlaması ve optimizasyonunu yapan kişidir.
KPSS de alım nasıl bilmiyorum ama dene istersen şansınıİnanın maddi olarak kriterlerim çok düşükişimi seveyim öğreneyim hakkımla çalışayım ve gerçekten başarılı olayım şimdilik yeter gibi geliyor. Ama acele etmiycem her şey nasip hem iş arayacağım hem ales çalışacağım hem dil öğrenmeye çalışacağım inşallah.
Teşekkür ederim kitaplarımı atmamıştım isabet olmuş demek ki. Yüksek lisansı hangi bölümden yapmamı önerirsiniz peki? Tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapmak işverenlerin gözünde bir şey değiştirir mi?Endüstri mühendisliği öğretim üyesi olarak söylüyorum bu cümle kesinlikle yanlış. Genel anlamıyla endüstri mühendisi üretim ve hizmet sistemleri planlaması ve optimizasyonunu yapan kişidir.
Konu sahibi bu dönemde maalesef çok fazla kişi sizin durumunuzda. İşe girdiğinizde alanınızla ilgili kitapları elinizin altında bulundurmanızı öneririm. Üretim alanında işe girdiyseniz alışma sürecinde üretim modellerini, stok kontrol politikalarını hatırlamaya çalışın vs. İşe yeni başladığınızda sormaktan çekinmeyin, herkes yeni başladığınızı ve sistemi tanımaya çalıştığınızın farkında.
Ben de düşündüm ama çoğu kişi KPSS’ye ayıracağım eforu yüksek lisansa ve dil eğitimine ayırmamı söylüyor. Ben de akademik eğitime devam etmek istiyorum açıkçası ama çalışırken nasıl olur ayrı mevzu.KPSS de alım nasıl bilmiyorum ama dene istersen şansını
Tezli ve tezsiz yüksek lisans akademik olarak ilerleyip ilerleyemeyeceğinizi belirler temelde. İleride üniversiteye geçmeyi düşünürseniz tezsiz yüksek lisans yüksek lisans sayılmaz. Özel sektörde ise durum biraz daha farklı. Tezsiz de yapabilirsiniz. Sadece daha fazla ders alır bir de para ödersiniz. Tez yerine de daha küçük çaplı bir ödev/proje yaparsınız. Ama özel sektör düşünüyorsanız vakit kaybetmeden işe girmenizi öneririm. Yüksek lisans yapmak için işe girmezseniz o arada yeni mezunlar gelir ve siz hem yaşça büyük hem de tecrübesiz olarak geri planda kalırsınız.Teşekkür ederim kitaplarımı atmamıştım isabet olmuş demek ki. Yüksek lisansı hangi bölümden yapmamı önerirsiniz peki? Tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapmak işverenlerin gözünde bir şey değiştirir mi?
Çok haklısınız o açıdan değerlendirmemiştim. Yüksek lisansı iş bulduktan sonra düşünürüm o zaman. Akademik bir kariyer planlamıyorum zaten. Teşekkür ederim değerli tavsiyeniz içinTezli ve tezsiz yüksek lisans akademik olarak ilerleyip ilerleyemeyeceğinizi belirler temelde. İleride üniversiteye geçmeyi düşünürseniz tezsiz yüksek lisans yüksek lisans sayılmaz. Özel sektörde ise durum biraz daha farklı. Tezsiz de yapabilirsiniz. Sadece daha fazla ders alır bir de para ödersiniz. Tez yerine de daha küçük çaplı bir ödev/proje yaparsınız. Ama özel sektör düşünüyorsanız vakit kaybetmeden işe girmenizi öneririm. Yüksek lisans yapmak için işe girmezseniz o arada yeni mezunlar gelir ve siz hem yaşça büyük hem de tecrübesiz olarak geri planda kalırsınız.
Çok teşekkür ederim bugün söyledikleriniz üzere detaylı bir araştırma yapacağım.endüstri mühendisi değilim, kimya mühendisiyim ama gene de yazayım. malesef ülkemizdeki eğitim yöntemi nedeniyle bu gibi sorularımızın çoğunun cevabını ancak çalışma hayatına atılınca alabiliyoruz.
bence kişinin kendisini tanıması çok önemli. yani insanların vereceği bilgiler sadece kendi bakış açıları kadar olur.
sen nasıl bir işte mutlu olursun ?
saha, adı üzerinde yorucudur. tempoyu kaldırır mısın ?
ofis ortamının farklı zorlukları olur, sürekli bilgisayar başında olmak mesela..
ne gibi alanlarda çalışmak istersin ? otomasyon, satış, üretim, planlama...
anahtar kelimelerle googleda arama yaparak çeşitli firmaları inceleyebilirsin.
ayrıca firmaların genel koşulları ile ilgili bilgiler veren işkolik vb sitelerden inceleme yapabilirsin..
Evet staj yapmam gerektiğini düşünüyorum ben de ve çabalayacağım. Teşekkür ederim öneriniz içinPandemi döneminde anaokulundan tut en üst eğitim öğretim kademelerinde öğrenim görenleri dezavantajlı görüyorum. Üzücü. Fakat sorumlusu onlar değil. En azından kendinizi tamamlama adına araştırmaya girmişsiniz bu iyi. Staj yapılıyor mu bu süreçte bilmiyorum ama en azından bunu yapmaya çalışın. Sosyal medyada mutlaka mesleki gruplar vardır ulaşın destek alın.
İş bulmadan da yüksek lisansa başlayabilirsiniz tabii. Ama iş bulmayı ertelemeyin. Siz alese girin, dil puanı alın (iş için de gerekli olacak zaten) yüksek lisans başvurunuzu yapın. O arada çıkan fırsatları değerlendirirsiniz, başarılar dilerim.Çok haklısınız o açıdan değerlendirmemiştim. Yüksek lisansı iş bulduktan sonra düşünürüm o zaman. Akademik bir kariyer planlamıyorum zaten. Teşekkür ederim değerli tavsiyeniz için
Peki dil sınavı olarak yök dil ile toelf arasında bir fark var mı? Yoksa herhangi birine de girsem olur mu?İş bulmadan da yüksek lisansa başlayabilirsiniz tabii. Ama iş bulmayı ertelemeyin. Siz alese girin, dil puanı alın (iş için de gerekli olacak zaten) yüksek lisans başvurunuzu yapın. O arada çıkan fırsatları değerlendirirsiniz, başarılar dilerim.
Yökdil; yüksek lisans, akademik kadrolar için yeterli ve toefl dan daha kolay bir sınav. Özel sektörde kabul etmeleri kuruma kalmış ama hiç yoktan iyidir, ik için fikir verici olur. Toefl daha geniş kapsamlı geçerliliği olan, daha zorlayıcı ve dolar üzerinden olduğu için pahalı. Kişiye bağlı seçimi...Peki dil sınavı olarak yök dil ile toelf arasında bir fark var mı? Yoksa herhangi birine de girsem olur mu?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?