benim en yakın arkadaşım şizofreni hastası.4 yıldır tedavi görüyor.doğal olarak dönem dönem takıntıları var.bugünde bana ben evlenirsem hamile kalırsam ilaç kullanabilir miyim diye sordu. bende doktoruna sor dedim.hayır kimseye sormak istemiyorum dedi.bende araştırıyorum bu konuyu ama hiç birşey bulamıyorum genel şeyler var...sizce ben napabilirim.doktoruyla da görüşemiyorum çünkü burda değil doktoru.
Çok hassas ve şahsi bir konu.
Buradan ne bizler yorum yaparak arkadaşınızı yönlendirmek üzere size fikir verebiliriz, ne de siz arkadaşınızın hastalığının seyri hakkında komplike bir bilgiye sahip olmadan internet bilgilerinden arkadaşınıza yardımcı olabilirsiniz.
Yardımcı olmak isterken yanlış bile yönlendirebilirsiniz.
Arkadaşınızın ailesi yok mu? İlgilenen yakını ile irtibata geçip size söyleyip ailesine söylemediklerini ailesinin bilmelerini sağlayıp yardımcı olabilirsiniz.
Ailesi yoksa, doktoru ile belki telefon irtibatı kurulabilir..
Arkadaşınıza göstermiş olduğunuz hassasiyet ve özveriniz takdirlik. Maşallah size.
Bir duyumumu anlatmak istiyorum. 4 kişilik aile. 3 kız bir anne. Evlatların ikisi şizofreni diye baba bırakıp gidiyor.
Anne de şizofreni.
Şizofreni olmayan 1 evlat bakıyor aileye. Geçimlerini sağlıyor.
Şimdilerde o da göğüs kanseri. Hem tedavi görüyor hem ailesine bakmaya çalışıyor.
Komşuları devletten yardım isteyeceklerdi bakım evine yerleştirilmeleri konusunda.
İlerisi öngörülemez bir hastalık.
Evlilik belki ama şizofreni hastalığını hamilelik ile aynı cümle içerisinde okumak dahi üzüyor, ürpertiyor beni.
Bilgi olarak anlatmak istedim. Arkadaşınıza karşı, okuduğunuz veya anlatılan hiçbirşey davranışınızı yönlendirmesin.
Birebir hekim kontrolü. Düzenli tedavi. Düzenli ilaç kullanımı. Hoşgörülü ve güven hissettiği bir ortam. Şizofreni hastalığının olumlu seyri için temel bilgilerdir.
Hastanın kişisel durumunun dışında söylenenler izafi kalır.