• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

arkadaşıma yardım etmeliyim

şizofreni hastalığı hakkında hiçbir bilginiz yok sanırım

Yanıldınız hanımefendi. Bilgim var. Zira uzun bir süre şizofreni rahatsızlığı olan bir tanıdığıma aylarca bakmıştım. Doktoruyla vs. iletişimim daimiydi. Benim yazdığıma bu cevap ne alaka onu anlamadım? İlaç kullanıp kullanmaması buradan öğrenilmez. Psikeatri uzmanı bile yorum yapsa bu konuya sağlıklı olmaz.. Beklentiniz nedir acaba ben mi kaçırıyorum yoksa orayı? Hastalığın evresi, gidişatı, yoğunluğu bilinmeden, analiz edilmeden ne kadar sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz?

1Sen hanım şizofrenide çift kişilikli olanlarda var..herkezde farklı seyrediyo...bazıları sadece hayal görür,olmayan şeyler olmuş farzeder..bazılarıda 2-3 karakter barındırır içinde..yani herkesde farklı

1Sen hanım şizofrenide çift kişilikli olanlarda var..herkezde farklı seyrediyo...bazıları sadece hayal görür,olmayan şeyler olmuş farzeder..bazılarıda 2-3 karakter barındırır içinde..yani herkesde farklı

Bende bunu anlattım zaten..Evrelere göre değişiyor. Akut evresinde bu söz ettiğiniz durum oluyor.

Söylemek istediğim her şizofreni çift kişiliklidir ya da saldırgandır düşüncesinin ynlış olduğu.

şizofreni halüsülasyonların görüldüğü ve gaipten sesler gelen bir hastalık değil mi?
ve tedavisi yok diye biliyorum yani tamamen kurtulma şansı yok diye biliyorum ben...
bir şizofrenin günlüğü diye bir parça okumuştum netten...olmayan kişilerle kendini arkadaş falan sanıyordu...

benim kardesim su an 30 yaşında.ve 18 yaşından beri liseden sonra şizofren hastası hemde kronik şizofren yani geçmeyen cinsinden en son devresini bike yaşadık en ağırlarından diyeblirim.biz bu durumu bildiğimiz için zaten o da hayatda böyle birsey istemedi yani evleneyim çoçuğum olsun demedi sadece hayatımda tek içimi acıtan sey ben evlendiğimde anneme ..........anne benim çeyizim ne olcak ablama mı verceksin demesiydi anneme yeni evimizde benim odama çeyizlerimi ser demeseydi yıılarca çektik bu hastalıgı allh yaşatmasın kırdı döktü kendi kendine konuştu bağırdı ellerini durmadan yıkardı şizofrenden başka bir detakıntıları vardı 1-2 gün banyodan hiç çıkmazdı ellerini çamaşır suyuyla yıkardı şu an ağır ilaçlar alıyor diyeblirimki 100kgya çıktı aşırı kilo aldı haplar çok ağır hastanede yattı polis zoruyla hastaneye gittik vs vs bizim zorumuzla ilac alıyor değilse ilacdan nefret ediyor yemekleri yerlere dökerdi duvarlara vururdu kendi kendine konusarak bağırırdı bazen anlamsız şeyler söylerdi...anneme bana babama cok vurdugu oldu beni sacımdan tutup çok dövmüştür ama şükür iyi su an içimize bile girmezken odasından çıkmazken şu an çok çok iyi benim oğlum var onu bile sevmeyi bırakın al şunu üsütümü kirletcek diyen kardesimin kucağından oğlum düşümüyor çok seviyor onu yani diyceğim en ağır benim kardesimken düzelme ihtimali varmıs 12 yılsonra bile olsa şükür sizin arkdasınızda düzeleblir ama evlenmesi bence çok mantıklı değil

yani evlilik normal insanların bile kaldıramadığı bir sorumluluk çok zor.bu insan bir başka insanla yaşayacak kaldıki zaten bizler bile en yakınlarıyken gün oldu hayatdan vazgeçer duruma geldik ben sınava giremezdim çok kitaplarımı yerlerden toplamışımdır finallerime bir gün kala kitap aradığım çok olmuştur.ve sinir hallerinde kendilerine bile zarar veriyorlarken en ufak bir tartışmada eşine nasıl davranır siz düşünün hele ki çocuk o zaten imkansız yani iki kere iki dört arkdaşınız tam bir tedavi olmadan evlenemez acı ama gerçek ailesiyle yaşaması en mantıklısı

birde şu var siz bence kendinizi suçlu gibi hissetmeyin ben evleniyorum oevlenemiyor diye öle olsa ben evlenemezdim.benim sözüm olduğu gün kardeşim yan odadan salona bile gelmedi benim düğünümmüş başka birseymiş anlamadı bile diyceğim herkes evlenmek mi zorunda böyle birsey olmaz.yani arkdasınıza destek olun ama kendisine bir pskolog gibi davranmayın onu mutlu etmek için careler aramayın onun dünyası sizden başka bunu bilin o ayrı bir dünyada bazen bakarsınız cok normal bazen hiç konuşmaz benim kardesimi hastaneye götürdüğümüzde beyin filmi çektiler ve beynin neredeyse tamamına yakını kıpkırmızydı yani calısmıyordu

benim en yakın arkadaşım şizofreni hastası.4 yıldır tedavi görüyor.doğal olarak dönem dönem takıntıları var.bugünde bana ben evlenirsem hamile kalırsam ilaç kullanabilir miyim diye sordu. bende doktoruna sor dedim.hayır kimseye sormak istemiyorum dedi.bende araştırıyorum bu konuyu ama hiç birşey bulamıyorum genel şeyler var...sizce ben napabilirim.doktoruyla da görüşemiyorum çünkü burda değil doktoru.
Çok hassas ve şahsi bir konu.

Buradan ne bizler yorum yaparak arkadaşınızı yönlendirmek üzere size fikir verebiliriz, ne de siz arkadaşınızın hastalığının seyri hakkında komplike bir bilgiye sahip olmadan internet bilgilerinden arkadaşınıza yardımcı olabilirsiniz.
Yardımcı olmak isterken yanlış bile yönlendirebilirsiniz.

Arkadaşınızın ailesi yok mu? İlgilenen yakını ile irtibata geçip size söyleyip ailesine söylemediklerini ailesinin bilmelerini sağlayıp yardımcı olabilirsiniz.
Ailesi yoksa, doktoru ile belki telefon irtibatı kurulabilir..

Arkadaşınıza göstermiş olduğunuz hassasiyet ve özveriniz takdirlik. Maşallah size.

Bir duyumumu anlatmak istiyorum. 4 kişilik aile. 3 kız bir anne. Evlatların ikisi şizofreni diye baba bırakıp gidiyor.
Anne de şizofreni.
Şizofreni olmayan 1 evlat bakıyor aileye. Geçimlerini sağlıyor.
Şimdilerde o da göğüs kanseri. Hem tedavi görüyor hem ailesine bakmaya çalışıyor.

Komşuları devletten yardım isteyeceklerdi bakım evine yerleştirilmeleri konusunda.

İlerisi öngörülemez bir hastalık.
Evlilik belki ama şizofreni hastalığını hamilelik ile aynı cümle içerisinde okumak dahi üzüyor, ürpertiyor beni.

Bilgi olarak anlatmak istedim. Arkadaşınıza karşı, okuduğunuz veya anlatılan hiçbirşey davranışınızı yönlendirmesin.

Birebir hekim kontrolü. Düzenli tedavi. Düzenli ilaç kullanımı. Hoşgörülü ve güven hissettiği bir ortam. Şizofreni hastalığının olumlu seyri için temel bilgilerdir.

Hastanın kişisel durumunun dışında söylenenler izafi kalır.

Ben bu sitede şizofreni hastası oğlu olan bir bayanın yaşadıklarını okumuştum, sonunda düzelip evleniyordu oğlu :nazar: Bir de benim apartmanımda yaşlı bir bayanında oğlunu ağır şizofren hastası, yok saçını sakalını kestirmiyor yok eşyaları biyerden biyere fırlatıyor sürekli filan diye anlatıyorlardı biz evi ilk aldığımızda, o bir trafik kazası geçirip uzun bir süre evinde tekerlekli sandalyede kaldığında yanlızlıktan bozulmuş psikolojisi, o hikayeyi dinlememin üzerinden kaç yıl geçti hatırlamıyorum 5-6 yıldan fazladır geçen gün evden çıkarken karşılaştım adamla gayet normal gözüküyordu selamlaştık, iş filan bulduğunu öğrendim gelişme gösterebiliyorlar yani.

Yanıldınız hanımefendi. Bilgim var. Zira uzun bir süre şizofreni rahatsızlığı olan bir tanıdığıma aylarca bakmıştım. Doktoruyla vs. iletişimim daimiydi. Benim yazdığıma bu cevap ne alaka onu anlamadım? İlaç kullanıp kullanmaması buradan öğrenilmez. Psikeatri uzmanı bile yorum yapsa bu konuya sağlıklı olmaz.. Beklentiniz nedir acaba ben mi kaçırıyorum yoksa orayı? Hastalığın evresi, gidişatı, yoğunluğu bilinmeden, analiz edilmeden ne kadar sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz?

ben sizden herhangi bir teşhis koymanızı istediğini hatırlamıyorum...ayrıca o kadar anlayıssız yorum yapmıssınız ki sinirlerimi bozdu.böyle asabi yorumlar yapacağınıza daha duyarlı olsaydınız ona göre cevap alırdınız(diğer değerli arkadaşlara verdiğim cevaplar gibi) fakat siz ne alaka felan yazınca benimde üzerinde hassasiyetle durduğum bir konu oluğu için yine de iyi niyetli oldugunuzu düşünmek isteyerek öyle bir yorum yaptım.fakat yanılmışım.maalesef konu hakkında bilginiz olmasına rağmen insanların ne kadar hassas bir psikolojiyle yazmış olacağını gözardı etmişsiniz.sizin için o kadar basit ki bir süre şizofreni hastalığı yazmışsınız bu hastalık grip değildir...

Bu kadar ayrıntıyı bilmemin nedeni bir aile dostumuzun da kızı bu hastalıkta.Yakın arkadaşımdır.

Kendisi dünya güzeli ve çok akıllı neşeli bir kızdı, evlendi ve bazı sorunlar yaşadı daha sonra bu teşis konuldu yurt dışında.

Ağır ilaçlar kullandı..Halada kullanıyor..Ailesinde kimsede yok, 20 yaşından sonra yakalandı.

Şuanki durumu stabil evre.. Bu evre olması rağmen verilen ilaçlar tam bir facia.

Ben hala inamıyorum hasta olduğuna. Ağır bir depresyondu sadece.

Yanlış teşis sonrası bu duruma düştü diye düşünüyorum..

Hastalığını kabul etti ve buna göre yaşamaya çalışıyor.

Şizofreni herkesin bildiği gibi çift kişilikli olma durumu değildir.

Duygulardaki karışık evrelerdir. Anne karnında yahut ergenlikte beyinde gelişen gizli bir durummuş.Bu durum olumsuz bir çevresel etkide ortaya çıkıyormuş.

İlla çevresindekilere zarar verecek diye bir kaidede yok..Kendi iç dünyalarında yaşarlar ne yaşayacaklarsa.

Akut evresi var bu hastalıkta işte bu saldırganlığada, kendilerince kendi dışlarında dünya kurmayada neden olur.

Evresine göre değişiyor yani, herkesi aynı kefeye koymamak lazım.

hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim anladıgım kadarıyla benim canım arkadaşımda stabil evrede çünkü o da bu konuyu artık kabul etti ilk zamanlar gördüğü tedaviyi anlatamam bir senede 6 defa ağır durumda hastaneye götürdüğümüzü hatırlıyorum...o kadar iyi yürekli birini ben hayatımda tanımadım çok iyidir. zaten bütün kötülükler iyi olanları buluyor.onu çok seviyorum bazen benimle konuşmak dahi istemiyordu ama bu aralar çok iyiyiz yine benden uzaklaşmasından korkuyorum bilmiyorum.aslında benimde kafam çok karışık...yeterince yardımcı olamıyorum.

iyileşecek ben buna inanıyorum ama işte hersey normaldi son bir haftadır saatlerce konusuyoruz unutuyorum bile hastalığı...ama birden bana böyle birşey sorunca ve üzerinde çok durunca yüreğim hopladı.yoksa benim yüzümden mi böyle düşündü tekrarladı diye çok korktum ama bugün yanıma geldi ve konuyu hiç açmadı onun için çok mutluyum şimdi bana çay yapıyor...onu çok seviyorum...

canım ben küçükken eski bi komşumuz şizofren hastasıydı... evlenmeden önce ailesi bunu eşinden saklamış... tabi adam bilmiyo...kadın hamile kalıyo hemen ve o zaman anlaşılıo..çünkü hatırladığım kadarıyla hamilelik gibi durumlar zaten normalde bile ruh halimizi etkilediği için onunda durumunu tetiklemiş...eşi o şekilde öğrenmiş...sonra bizim apartmanımıza taşındılar 2.çocuğuna hamile kaldı ve ilaçlarını içmeyi reddediyomuş o zaman..bizler o şekilde öğrendik...çok hassas bir durum... bu yazılanları hastalarda okur bi şekilde kötü etkilenir diye yazmaktanda çekindim açıkçası... ama kesinlikle ilaçlarını düzenli içmeli...ve kocaman oldu o kadının çocukları şimdi...

şizofreni halüsülasyonların görüldüğü ve gaipten sesler gelen bir hastalık değil mi?
ve tedavisi yok diye biliyorum yani tamamen kurtulma şansı yok diye biliyorum ben...
bir şizofrenin günlüğü diye bir parça okumuştum netten...olmayan kişilerle kendini arkadaş falan sanıyordu...

hepsi aynı değil benim arkadaşımda bu gibi durumlar olmuyor.daha öncesinde sesler duyuyordu ama diğerleri olmuyor çok şükür...

canım ben küçükken eski bi komşumuz şizofren hastasıydı... evlenmeden önce ailesi bunu eşinden saklamış... tabi adam bilmiyo...kadın hamile kalıyo hemen ve o zaman anlaşılıo..çünkü hatırladığım kadarıyla hamilelik gibi durumlar zaten normalde bile ruh halimizi etkilediği için onunda durumunu tetiklemiş...eşi o şekilde öğrenmiş...sonra bizim apartmanımıza taşındılar 2.çocuğuna hamile kaldı ve ilaçlarını içmeyi reddediyomuş o zaman..bizler o şekilde öğrendik...çok hassas bir durum... bu yazılanları hastalarda okur bi şekilde kötü etkilenir diye yazmaktanda çekindim açıkçası... ama kesinlikle ilaçlarını düzenli içmeli...ve kocaman oldu o kadının çocukları şimdi...

çocuk sahibi olanlar varmış.anladıgım kadarıyla komşunuz arkadaşıma benzeyen bir durumda aslında çok yakınları sürekli beraber olduğu insanlar dışında diğerlerinin anlaması çok zor.sevindim çocuk sahibi olmuş olmasına.yorumunuz için teşekkür ediyorum.

çocuklarında herhangi bir hastalık belirtisi varmıydı??

benim kardesim su an 30 yaşında.ve 18 yaşından beri liseden sonra şizofren hastası hemde kronik şizofren yani geçmeyen cinsinden en son devresini bike yaşadık en ağırlarından diyeblirim.biz bu durumu bildiğimiz için zaten o da hayatda böyle birsey istemedi yani evleneyim çoçuğum olsun demedi sadece hayatımda tek içimi acıtan sey ben evlendiğimde anneme ..........anne benim çeyizim ne olcak ablama mı verceksin demesiydi anneme yeni evimizde benim odama çeyizlerimi ser demeseydi yıılarca çektik bu hastalıgı allh yaşatmasın kırdı döktü kendi kendine konuştu bağırdı ellerini durmadan yıkardı şizofrenden başka bir detakıntıları vardı 1-2 gün banyodan hiç çıkmazdı ellerini çamaşır suyuyla yıkardı şu an ağır ilaçlar alıyor diyeblirimki 100kgya çıktı aşırı kilo aldı haplar çok ağır hastanede yattı polis zoruyla hastaneye gittik vs vs bizim zorumuzla ilac alıyor değilse ilacdan nefret ediyor yemekleri yerlere dökerdi duvarlara vururdu kendi kendine konusarak bağırırdı bazen anlamsız şeyler söylerdi...anneme bana babama cok vurdugu oldu beni sacımdan tutup çok dövmüştür ama şükür iyi su an içimize bile girmezken odasından çıkmazken şu an çok çok iyi benim oğlum var onu bile sevmeyi bırakın al şunu üsütümü kirletcek diyen kardesimin kucağından oğlum düşümüyor çok seviyor onu yani diyceğim en ağır benim kardesimken düzelme ihtimali varmıs 12 yılsonra bile olsa şükür sizin arkdasınızda düzeleblir ama evlenmesi bence çok mantıklı değil

çok geçmiş olsun.bizimde ağır dönemlerimiz oldu ama çok şükür o kadar değildi.çok üzüldüm yaşadıklarınıza sizi anlayabiliyorum.keza şu anda iyi olmasına da bir o kadar seviniyorum.arkadaşımda çok iyi ama evlilik mevzusu bu aralar gündemde ben nişanlandım.o düşünüyor bu konuları farkındayım üzülüyorda.daha çok genç 25 yaşında iyileşecek ben buna hep inandım inanacağımda.zaten eskisi gibiyiz bazı günler eskiden neler yapıorsak onları yapıyoruz çok eğleniyoruz hersey normal gidiyor.ama bu kadar hersey yolundayken geri dönmek beni korkutuyor dün inanılmaz etkiledi beni bu sorusu çok etkilendim ağlamak istedim kendimi zor tuttum yanında.belki de hiç evlenmicek çünkü fikirleri değişiyor.ama böyle bir şeyin benim yüzümden aklına gelmiş olması beni çok üzdü....

çocukların ikiside sağlıklı bildiğim kadarıyla... yani biri lisede biri üniden mezun oldu çalışıyor... hatta bizlerden daha güçlüler diyebilirim hayat karşısında çünkü annelerinin bu zor döneminde onlar bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılayarak büyüdüler...çok zor bir durum ama hayatta herşey insanoğlu için derler ya öyle sanırım...

Back
X