Boyle vakalar bir tek bizim ulkemizde yasaniyor sanirdim. Egitim duzeyi arttikca insanlarin bu sorunlari astigini dusunurdum.
Esinin ailesi belli ki eski gelinlerini seviyorlar. Belki siz evlenene kadar barisacaklarina dair bir umutlari vardi. Siz evlenince hayal kirikligina ugradilar. Simdi de sizin hamileligi ve cocugu bahane edip esinizi Turkiye'de ikamet etmeye ikna edeceginizi boylece de esinizin kizina ve ailesine sirt cevirecegini dusunuyorlar. Eger bu endiselerinin yersiz oldugunu anlamalarini saglarsaniz biraz rahatlarlar ve en azindan esinize psikolojik baski yapmaktan vazgecerler.
Bu durumun uzun surmesi esinizi, ailesi ve sizin aranizda secim yapmaya zorlamalari uzun vadede iliskinize zarar verebilir.
öncelikle su an hamilesiniz her seyden önce sakin olmali ve kendinizi stresden, üzüntüden uzak tutmalisiniz.Esinizin ailesi muhtemelen kiziniz dogduktan sonra ogullarinin ilk kizindan uzaklasacaklarini düsünüp üzülüyor olabilirler.O yüzden her seyden önce siz esinizle ailesinin bazi endiseler ve korkulardan dolayi böyle davrandiklarini fakat zaman gecince, sizi tanidikca bu endiselerinden siyrilip rahatlamaya baslayacaklarini anlatin ve bu anlattiklariniza da kendiniz de inanin.Önce siz güclü, pozitif olun
gerisi gelir.Ama Tabi her seyden önce kendinize dikkat edin ve üzülmeyin...
Kayinvalide dunyanin bir ucunda dahi olsa kayinvalidedir! Bunu da buradan anlamis olduk...
Zor bir durumdasin, iki farkli kultur catismasi var. Biz belki yabancilar icin bunu cok fazla dusunmuyor olabiliriz, cunku aile yapilari hic bir zaman bir Turk aile yapisi gibi olamaz dusuncesi vardir bizde. Yani bizler sozum ona dis ulkelere nazaran daha birbirine bagli, kulturel olarak daha farkli goruruz kendimizi...
Sormadan edemeyecegim, esin hangi ulkenin vatandasi? Belki daha net cevaplar verebilirim...
Daha yeni evlisiniz, ailesinin bu duruma birden alismasi beklenemez, bunu soylememin sebebi 2 yil flort doneminizde zaten sizin evlenme olasiliginizi asla akillarina getirmemisler. Anladigim kadariyla evlendiginizde de bu duruma cok sasirmislardir. Simdi de bir bebek bekliyorsun, bu kayinvaliden icin buyuk bir risk. Cunku farkli kulturdensin, farkli inanctansin, zaten erkek anneleri ogullari evlenince onlari kaybedeceklerini sanma psikolojisindediler, bi de sen yabanci ulkeden, farkli kulturden gelip oglunu calmis oluyorsun... Hele ki bir de hamile halinle ana yurduna gelmissin!
Bana gore senin yapman gereken esin ile konusmak ve onu arada birakmak istemedigini anlatmak. Hamilelik doneminin hassas gececegini ve esinin de buna istinaden sana yardimci olmasini rica etmek. Annesini mumkun mertebe (en azindan sen dogum yapana kadar) stress yasamamak Adina uzak tutmasini istemesini rica edebilirsin. Zamanla birseyleri yola koyabileceginizi, ailesinin seni fazla tanimadigi icin boyle tepkiler verdiklerini anladigini anlatabilirsin. Sen ailesi ve senin aranda secim yapmaya zorlamadigin surece hersey zamanla rayina oturacaktir. Ama zaman alacak bir durum orasi kesin...
Esinin burada uzerine cok buyuk rol dusuyor. Ailesi ve senin arandaki kopru vazifesini dogru sekilde yerine getirebilirse, ne sen ne esin uzulecektir. Ailesidir tabii ki atmasin satmasin kizmasin, ama SINIRLARINI cizmeli. Sonucta ne olursa olsun, sen artik esisin ve annesinin arayip sana karsi bu kadar kirici olmasi da dogru birsey degil...
Çok doğru yazmışsın arkadaşım teşekkür ederim.. Eşim ABD vatandaşı. Aileside öyle. . Aslında hayatta bir insanın beni arayıpta canımı sikmasina müsaade etmem fakat eşimi görünce karşımda ağzımdan tek kelime laf çıkamadı. .
Ailesiyle araya sınır çizebilmesi için araya mesafe koymak zorunda.. Bu zamana kadar ona telkin veren ben,şimdi ne yapsam bunu sağlayabilirim? Hakkımda ikiyüzlü olduğumu felan düşünmesini felan istemiyorum çünkü. . Dün neler diyordu bugün neler diyor demesin.. Ama artık güzellikle cozemeyecegimi dusunmeye başladım. .
Çünkü az önce eşimle görüştüm ve annesinin akşama eski eşi ve torununu yemeğe çağırdığını öğrendim. Tabii eşim de olacak. . Anlıyorum,onlar için çok normal bu durum. Kültür ,yetişme yaşama tarzı farki fakat ben yinede bu konuda anlayışlı olamıyorum. . Isin içinde kayinvalidem var çünkü. . O olmayıp sadece 3 ü olsaydı inanın daha az aklım kalırdı
Çok doğru yazmışsın arkadaşım teşekkür ederim.. Eşim ABD vatandaşı. Aileside öyle. . Aslında hayatta bir insanın beni arayıpta canımı sikmasina müsaade etmem fakat eşimi görünce karşımda ağzımdan tek kelime laf çıkamadı. .
Ailesiyle araya sınır çizebilmesi için araya mesafe koymak zorunda.. Bu zamana kadar ona telkin veren ben,şimdi ne yapsam bunu sağlayabilirim? Hakkımda ikiyüzlü olduğumu felan düşünmesini felan istemiyorum çünkü. . Dün neler diyordu bugün neler diyor demesin.. Ama artık güzellikle cozemeyecegimi dusunmeye başladım. .
Çünkü az önce eşimle görüştüm ve annesinin akşama eski eşi ve torununu yemeğe çağırdığını öğrendim. Tabii eşim de olacak. . Anlıyorum,onlar için çok normal bu durum. Kültür ,yetişme yaşama tarzı farki fakat ben yinede bu konuda anlayışlı olamıyorum. . Isin içinde kayinvalidem var çünkü. . O olmayıp sadece 3 ü olsaydı inanın daha az aklım kalırdı
Kaynana probleminin evrenselliği ne kadar garip yahu,
aslında eşinizin Amerika'lı olduğunu öğrenene kadar o kadar da garipsememiştim çünkü Akdeniz ülkelerinden biridir
herhalde demiştim,
örneğin Yunanlarla inanılmaz ortak noktalarımız var..
10 yıllık evli biri olarak kayınvalidemle zilyon tecrübe yaşamış olmama rağmen
nedense size bir türlü bir öneri getiremiyorum çünkü sadece Türk erkek annelerini iyi tanıyorum sanıırım,
yani ılıman yaklaşım veya rest çekme taktiklerinin her ikisi de belli zaman ve durumlarda bizimkilerde etki ettiğini biliyorum ancak sizin kayınvalide nasıl bir kültüre sahiptir ki acaba bu kadın nasıl kendine gelir ki diye düşünüyorum..
O zaman evrensel bir öneride bulunayım,eşiniz madem ailesinden kopuk değil ve madem bu insanların size karşı önyargıları var
o ön yargıları yıkacaksınız ama doğumdan sonra,
şimdi böyle birşeye soyunmak çok riskli olabilir..
Madem bu insanlar birbirine bağlı bir aile mutlaka oğullarının bebeklerini görmek de isteyeceklerdir,
siz de bu fırsatı değerlendirmeye çalışın,ailesinin sizi tanımasını sağlayın..
Önyargılarından sıyrılsınlar..
Hangi eyelet? Amerikada 10 yil yasadim, az cok yasayis tarzlarini biliyorum... Zor bir durumdasin anladigim kadari ile, fakat kayinvalidenin cabalarinin sonuc verecegine inanmak istemiyorum... Kultur olarak cok farklilar, bunu biliyorum. Fakat eyalette onemli bu anlamda malesef. Guneye indikce aile baglari ve tabular daha agir basiyor. Kuzey kesimde bu boyle degil, daha "asiri modern" dedigimiz tarzda yasayis tarzi hakim...
Seni anliyorum, insan ikilemde kalabilir. Dedigin gibi farkli kulturden olunca hele, nasil davranacagini da sasiriyor insan. Anlama kapasiteleri farkli... Kulturel farkliliklardan dolayi.. Sen istedigin kadar iyi davran, okudugum yabanci bir kitap var, orada da boyle bir konu geciyor. Amerikali bir aileyi iceren bir kitap, bir turlu oglunun esini ogluna yakistiramayan bir anne soz konusu. Her ne kadar bireysel hayatlar yasaniyor olsa da, anneler istedigi zaman hangi ulkede olursa olsun, hangi irktan olursa olsun mudahaleci olabiliyorlar.
Senin acindan hamilelik sureci onemli su an. Esinle konusup uzlasmaya calismaktan baska secenek goremiyorum. Kayinvaliden ile cozebilecegin bir durum degil. Bir arkadasinda dedigi gibi irkcilik seziyorum. Allah yardimcin olsun, insallah saglikla bebegini dunyaya getirirsin ve hersey bir sekilde yoluna girer...
bende yurt disindayim,etrafimda bosanan cok yabanci var ve emin ol aile ortaminda toplanip yemek yemek normal falan deil..kayin validende irkcilik var galiba..birde bir inanci varsa ve ona bagliysa senin dininden olan birini kabullenmez..etrafimda gorduklerim boyle..yani artik sende taviz vermekten vaz gec..sen ne kadar susarsan onlar o kadar uzerine gelir..esin secenek yapmak zorunda kalirsa orayi sececek cunku bi tarafta cok sert dedigim dedik diyen bir anne bir yandanda sen uzulme tmm diyen bir es..neden esinle abd de kalmiosun neden orda dogum yapmiyosun?? sen dogum yapasiya kaynanan ortami bos bulmasin..allah yardimcin olsun,bebegini sag salim kucagina almayi nasip etsin mutlu bir yuvaniz olsun insallah
Teşekkür ederim yorumun için arkadaşım. Ve bence haklısın da. Eşimin eski eşi her yönden onlarla aynı kültürden. Artı ona göre benden çok daha güzel bir bayan. Bunlar kendi yorumları olduğu için biliyorum. Zaten iyi ya da kötü bir şey yapmıyordum fakat eşimle bu yüzden tartışma yaşamaya başladık. En basiti yemek mevzusu..Anlaşılan eşinizin annesinin aklı hala eski gelininde kimseyi onun yerinde koyamıyor..Hiçbişey yapmayın zira Yapacak bişey, yok öyle yada böyle sizi kabul edecek, etmek zorunda !
Bu yabancılardadamı var kaynana olayı ya
Yabancılarda pek aile yemekleri kültürüolmuyor.Olsa bile kültür mültür dinlemem.Burda pek eski eşi sevdiklerinden değil de,bir yabancıyla evli kalacağına kötünün iyisi gözüyle bakmışlardır eski eşe.Yani biraz yabancı milletten olman onlar için sıkıntı.Ama eşin de ailesini yapısını biliyordur.Seni de bile bile evlendi.Aynı milletten evli olduğu kadınla anlaşamamış ki,boşanmış.Sen eşinle mutluysan çokta kafana takma.Çokta fazla taviz verme.Yeterince adım atmışsın ve mecburda değilsin.İsteyen görüşür istemeyen görüşmez.Bu kadar alttan almakta çok iyi değildir.Kendini onlara sevdirmek gibi bir zorunluluğun yok.Tamam sen kötülük olmasın diye bakıyorsundur ama biryere kadar.O sınırı eşin çizecek.Onlara senin değerini eşin öğretecek.Sonuçta sende vatanından ayrılmış,ailenden kopmuş gitmiş başka bir üşkede başka milletten biriyle evlnemiş önceki evlilikten olan çocuğuna rağmen yuvanı kurmuşsun.Soyadlarını almışsın.Senin doğacak çocuğun da onların taabiyetinden olacak.Daha da fedakarlık yapma.Kavga etme eşinle ama durumun senin de canını sıktığını bilsin.Sen ona eş olarak vazifeni yapıyormusun,evliliğine bağlı mısın.Gerisi onların sorunu.Senin de evladın doğacak.Torun olarak gelip severlerse ne ala,sevmezlerse,hatta bir de ayaklarına beklerlerse kimseye fazla taviz verme derim.
Teşekkür ederim canım iyi dileklerin için. . Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Nj de yaşıyoruz. Eşimin ailesi Delaware de.
Kesinlikle bende ırkçılık yaptıklarının farkındayım. Aynı zamanda dinde çok önemli onlar için. Annesi için özellikle. Bunu eşimin kardeşi demişti. Ama biz bu konuları aştık aramızda. Sanirim doğacak çocuk icin endiseleniyor ve o yüzden bu kadar abatmaya başladı. .
Konuşup ulaşmayı bende istiyorum fakat nasil olur nasıl kendimi ifade ederim bilmiyorum. Türk bir anne olsa daha iyi anlar ve ona göre yaklaşırım ama bu farklı. Eşimle henüz 1 yıldır evliyiz ve yabancı insanları en azindan eşimin ailesini daha anlayamadım. Çünkü kısa bir surec..
Önerilerini dikkate alacağım canım. .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?