Arkadaşlar ben bir haftadır diyet yapıyorum hemen hemen 2 kilo verdim ve hepinizin bildiği üzere ramazan geliyor ve ben diyetimi bozmak ve verdiklerimi geri almak istemiyorum ramazanda sizce nasıl beslenmeliyiz birbirimize yardımcı olalım arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum lütfen
iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
Ramazan ayi hepimize huzur, saglik ve başarı getirsin insaallah.
Öncelikle Ramazan'dan önceki bu son bir hafta icin Ramazan'a hazirlik yapmak gerek bence. Yani uzun sureli ac kalmaya alismak gerek.
Ilk asamada bu bir hafta icinde kahvaltiyi hayatimizdan cikararak baslayabiliriz. Gune bol suyla baslayip, sporla ya da yuruyusle gune merhaba diyebiliriz ve saat ogle 12-1 gibi ilk yemegimizi yiyebiliriz. Boylece aksam en gec saat 8 gibi yedigimiz yemegin üstünden en azindan tam tamina 15-16 saat gecmis olacak. Ramazan'da yaklasik olarak 17 saat agzimiza bir sey surmeyecegimiz icin buna alismak kahvaltiyi kaldirmakla mumkun. Ama tabii ki Ramazan'dan önceki bu bir hafta içinde kahvaltiyi atlamaktan ayri olarak bol su icmeye ve dengeli beslenmeye dw dikkat etmeliyiz.
Oncelikle ben Canan Karatay beslenmesini uyguluyorum. Ve en dengeli beslenmenin dusuk karbonhidrat ve bol saglikli yagdan olustuguna inaniyorum. Hazir diyet urunlerden tamamen uzak durulmasi gerekiyor. Kahvaltida mutlaka yumurta, tam yağlı beyaz peynir, bol zeytin ve domates, salatalik ve cig yenebilen her turlu yesilligi yiyerek doyurucu bir kahvalti yapmak en guzeli.
Canan Karatay'in kitaplarıni eger okuduysaniz siz de farketmissindir. Ahmet Aydın adindaki bir profesörden bahsediyor kitabın bircok yerinde. Bu profesörün Tas Devri adindaki diyetinden bahsediyor ve onun kitaplarini tavsiye ediyor. Tas devri diyeti de Karatay diyeti gibi ayni, sadece ve sadece saglikli beslenme uzerine kurulmus harika bir diyet.
Tas devri diyetini bulan Ahmet Aydın sadece iftar yemegi ile tutulan orucu cok saglikli buluyor. Yani uzun süren aclik vucuda saglik veriyor ve insani zayiflatiyor. Hatta Ahmet Aydın Ramazan disinda da insanlara ara ara oruc tutmasini tavsiye ediyor. Ya da su orucu tutulmasini. Yani aralarda su icmek ve bol yuruyus yapmak cok faydali. Ama Ramazan orucunda tabii ki de su icemedigimiz icin susuz kalacagimizdan spor aktivitelerimizi de azaltmamiz lazim. Iftardan sonra yarim saat-45 dakika kadar yürümek yetecektir.
Iftarda Karatay usulu bir beslenmeyle orucumuzu acmamiz lazim. Yani istersek iftariyelik gibi hem kahvaltiliklari, hem sebze yemegini, izgara eti, dogal yogurdu ve salatayi bir arada yiyebiliriz. Ya da o gun Allah ne verdiyse... Ekmek, pide hic yememeliyiz. Eger coook canimiz cekerse birkac gunde bir cok az bir parca uzerine bol tereyagi surerek yememiz gerekir.
Sahura kalktigimizda hafif şeyler yememiz lazim. Aksam yemekleri tarzi bir beslenme uygulamak yararli olmayacaktir. Ahmet Aydın aslinda sahuru tamamen atlayin diyor ama sadece su, salatalik, nane, maydanoz, kuzukulagi, roka türü yesillik yememizin de sahur icin uygun olacağını belirtiyor. Kahvaltiyi nasil Ramazan'dan önceki bir hafta icinde atlamissak, Ramazanda da sahuru hafifce gecistirmeliyiz. Yumurta ya da peynir cok nadir yiyeceklerimizin arasinda olabilir.
Insaallah boyle bir beslenmenin faydasini gorecegimize inaniyorum.