- 27 Eylül 2014
- 1.578
- 5.205
- 158
- 39
- Konu Sahibi Papatya129
Bilim dediğiniz makaleleri kim fonluyor gibi +50 yaş aşı karşıtı teyze modeli çizmek istemiyorum şuraya ama maalesef öyle. Ayrıca perikardit ve miyokardit yaptığı aşının kanıtlandı yan etkiler arasına da alındı. Ben ilk kardiyologa gittiğimde perikarditten şüpheleniyorum aşı sonrası gençlerde görebiliyoruz dedi. Troponin değerim normal çıktığı için değilsin diyip yolladı sonrasında.
Aşının miyokardit yan etkisi var evet ama geçici hepsi. Birkaç haftada sonlandı. Bu arada covid hastalığını geçirenlerin miyokardit oranı aşısını olanlardan çok çok daha yüksek. Tıpta “zararsız” diye bir şey yoktur. Bir parol alırsınız, hatta bu ömrünüzce aldığınız 100.paroldür ama 100. dozda anafilaksi geliştirir pat diye ölüverirsiniz. E şimdi o zaman parol kullanmayalım mı diyeceğiz? Tabi ki hayır. Geteksiz parol kullanmayacağız. Gerekirse riski alıp kullanacağız. Kar zarar oranı.
Covid geçirirseniz miyokardit olma oranınız 1/10.000 ise aşı olup 1/1.000.000 miyokardit riskini göze alacaksınız. Yani bu kadar basit aslında.
Doktor tanıdıklarıma göre, tıpta hiçbir şey %100 zararsız değil, kar zarar hesabı yapıyorsunuz.
Orta ağır şiddette Covid geçirenlerde hastalıktan sonraki bir yıl içinde kalp krizi riski %72, felç riski %52 artıyor. Covidin kalbe damarlara saldırıp pıhtılaşma riskini artırdığı biliniyor.
O yüzden dolaşımı problemli hamile bayanlar ayrıca risk altında deniyor.
Şimdi bu terazinin bir yüzü, öteki tarafta 1-2/100000 geçici myokardit riski var, hangisini seçelim?
Tüm Türkiyeye aşı yapsak etkilenecek kişi sayısı bin iki bin kişi, öteki tarafta milyonlarca kişinin kalbini riske atıyoruz. 16 milyon Covid hastası tespit edildi, bunların aşı olmaması nedeniyle şiddetli geçirdiğini varsayın ve yüzde 72 sini alın.
Çoğu kişi (ben dahil) doğru dürüst belirti vermeden “biraz yorgunum niye aaa covidmişim” diye atlattık.
Bu tip kararları doktorlar her gün vermek durumunda kalıyor.
Demek istediğim bunun gibi aynen. Kar zarar dengesi.
Sizin semptomlar miyokardit değil tabi çünkü test edilmiş bulunamamış. Zaten olsa da bunca zamana iyileşirdiniz. Sizinki çok yüksek oranda psikolojik. Psikiyatrist değil sanırım gittiğiniz psikolog. Bir psikiyatriste de görünün size iyi bir anksiyete hapı başlasın bence. Geçmiş olsun.