AŞIRI KURALCI OLMAK

Söylediğiniz altarnatiflerin daha fazlasını yaptım. Kendine de pişirttim, restoranda yermiş gibi de yaptık sayamayacağım bir sürü şey. Yemeği ağzına koyup hiç çiğnemeden 20 dk tutuyor çine yut demeyim mi bu diktatörlük mü ? Yemekte bir düzen olmalı gezerek yemek yemek çok sağlıksız buna müsaade etmem.
Aç durması daha iyi ozaman size göre ?

yemeğini yemediyse aç yatar. Ne yapacaksınız anlamadım. Yemek vermişsiniz o yememiş. Ne verdiniz bu akşam sorması ayıp? Neden yutmuyor, ne tetikledi bu yutmamayı? Anaokuluna gidiyor mu?
Hayır okula gitmiyor. 3,4 aydır yemek yemek istemiyor sevdiği şeyleri bile yemek istemiyor, inanaın çorba bile yutturmakta zorlanıyorum yemiycem diyor bir iştahsızlık var anlamadım gitti

Tutumunuz katı geldi bana. Ben de yemek olayını çok takmıştım kafama bi ara. Sonra farkettim ki ben yemiyor diye stres yapıp kafama taktıkça çocuk ısrarla yemiyor. Sonra bi saldım. Özellikle depremden sonra. Çocuklar saatlerce enkazda kaldı çıkan da zaten hemen bir şey bulup yiyemedi. Şimdi çok relaxım bu konuda. Bi gün çok güzel ikiletmeden yiyor, diğer gün ceviz elma bisküviyle geçiyor bazı günler onu bile yemiyor. Mesela dün avare avare gezdi yemedi bugün üç öğün güzel yedi. Kendinizi de çocuğu da biraz serbest bırakın
Ben de çok relakstım eskiden ama reflü yüzünden bir düzeni olmalı denilince düzene girdik çok da iyiydi, son 3,4 aydır reddediyor çok yöntem denedim bu akşam yemeyince ısrarı bıraktım gece acıktı bu sefer yedirmedim haliyle yedirseydim gece mide ağrısı ve kusmayla gece zindan olacaktı salsam ayrı dert zorlasam ayrı dert

Ben de çok relakstım eskiden ama reflü yüzünden bir düzeni olmalı denilince düzene girdik çok da iyiydi, son 3,4 aydır reddediyor çok yöntem denedim bu akşam yemeyince ısrarı bıraktım gece acıktı bu sefer yedirmedim haliyle yedirseydim gece mide ağrısı ve kusmayla gece zindan olacaktı salsam ayrı dert zorlasam ayrı dert
Yedikten sonra sadece gece değil gün içinde de midesi rahatsız oluyor da ondan mı yemeye karşı bi direnç geliştirdi acaba

Hayır okula gitmiyor. 3,4 aydır yemek yemek istemiyor sevdiği şeyleri bile yemek istemiyor, inanaın çorba bile yutturmakta zorlanıyorum yemiycem diyor bir iştahsızlık var anlamadım gitti
Artık olula gidip sosyalleşmesi, sizin de biraz nefes alıp ona daha faydalı olabilmeniz gerekiyor olabilir.

Ne oldu 3,4 ay önce?

Çorba yememesi bence çok normal. Çorbayı siz yediriyorsunuz. Onun büyüme, ben herşeyi yapabilirim düşüncesine ters. Onun kendi başına yiyebileceği, besleyici yiyecekleri tercih edin. (Ben çocuguma çocuk masasında tabak verirdim ve o tabağı hiç almazdım. Kendi yedikçe yerdi. Hiç süre kısıtlaması olmazdı.)

Siz zaten ona yutturamazsınız. O bir refleks. Nasıl ki kimse size yutturmuyorsa çocugunuza da kimse yutturmayacak. O kendisi yapacak bunu. Bu kadar temel bir reflekse bile karşı koyduguna göre bir yerlerde fena kopmuş gelişim.

Benim 2 tavsiyem var. 1 kendi yemesine teşvik edin. 2 2-3 saatliğine anaokuluna gönderin.

Çocuk kaç yaşında olursa olsun iletişim kuracaksınız. Tamam yeme ama nedenini konuşalım deyin. Mesela neyini sevmedin bu yemeğin veya nasıl bir yemek isterdin diye sorun. Şimdiye kadar sana yaptığım en güzel yemek hangisiydi, istersen bir süre onu yapayım onu ye deyin. Ben de dahil çocuğuyla yemek kavgası edenin o kavgayı kazandığını görmedim daha.

Ben yabancı arkadaşlarım sayesinde atlatmıştım bunu. Çocuk yemeği yemiyorsa hiç ısrar etmiyorlar acıkınca kendisi söyler diyorlar. Ama mesela konuşuyorlar, bir sebebi var mı, kendini iyi hissetmiyor musun yoksa sadece aç mı değilsin diye soruyorlar. Sana tekrar yemek hazırlamam ama meyve ekmek ceviz vs yiyebilirsin acıkınca diyorlar. Zorla yemek yedireni asla görmedim.

Biz otomatik program kuruyoruz kafamızda, şu saatte şunu bunu yiyecek diye. Çocuk yemezse onun aç olmasından ziyade bizler mutsuz oluyoruz. Çünkü program aksadı. Siz ye diye bağırınca, o yemek olmaktan çıkıyor işkenceye giriyor. Çünkü ağzına zorla bir şey koydunuz ve istemediği halde onu yutmak zorunda.

Bu dönemi yaşamayan çocuk yok gibi. Ben ilk çocuğumda sebzeyi anlamasın diye mikroskobik boyuta getirir köfteye karıştırıdım. Sadece makarna yediği bir dönem oldu, haşlama suyuna sebze-kemik-et suyu koyardım. 3-4 yaşlarında ısrarı bıraktım. Acıkırsan gel buzdolabına bakalım belki yemek istediğin bir şey buluruz demeye başladım. Bisküvi kurabiye kraker istedi tamam ama biz pişireceğiz marketten alma yok dedim. Bir adım sen bir adım ben. Anlatın, evet bazen yapmak istemediğimiz şeyler oluyor ama hepsini değil de bir kısmını bile yapsak olur deyin. Çocuk kaç yaşında olursa olsun seçme hakkı verin.
İlk kavga olmuyor bizdede önce sohbet ediyorum neden yemiyorsun niye istemiyorsun tek cevap yemiycem diyip fırlıyor sofradan ne yiyceksin diyorum hiç bişey sevdiği şeyleri bile istemiyor ki kaç saattir hiç bir şey yememişti acıktığını söylemişti ama yemeğe oturunca yemiycem diyip kaçıyor önceki günler yediriyordum bi şekilde bu gün pes ettim aç yattı belki ders olur ve yarın yemeğini yer

Artık olula gidip sosyalleşmesi, sizin de biraz nefes alıp ona daha faydalı olabilmeniz gerekiyor olabilir.

Ne oldu 3,4 ay önce?

Çorba yememesi bence çok normal. Çorbayı siz yediriyorsunuz. Onun büyüme, ben herşeyi yapabilirim düşüncesine ters. Onun kendi başına yiyebileceği, besleyici yiyecekleri tercih edin. (Ben çocuguma çocuk masasında tabak verirdim ve o tabağı hiç almazdım. Kendi yedikçe yerdi. Hiç süre kısıtlaması olmazdı.)

Siz zaten ona yutturamazsınız. O bir refleks. Nasıl ki kimse size yutturmuyorsa çocugunuza da kimse yutturmayacak. O kendisi yapacak bunu. Bu kadar temel bir reflekse bile karşı koyduguna göre bir yerlerde fena kopmuş gelişim.

Benim 2 tavsiyem var. 1 kendi yemesine teşvik edin. 2 2-3 saatliğine anaokuluna gönderin.
Bu sene başlayacak yarı özel yarı devlete göndericem 3 yaşında olduğu için sadece özele verebilirim ona da bütçem yok maalesef Eylül de başlayacak. Kendi kendine de yiyordu zaten yemeği bırakınca ben müdahil oluyorum haliyle. Çorbayı örnek olarak gösterdim yutumu kolay onu bile ağzında saklıyor diye. Ya 3 yaş sendromuna girdi ya da başla sıkıntı var bilemiyorum 🤷‍♀️

Ay korkunçsunuz.. kizimin da boyle donemleri oluyor teklif ederim israr etmem. Aciktim derse gideriz mutfağa. İnsan o da yahu. Geçiyor bu bazi donemler oluyor.

Ek olarak da sizden nefret ettim resmen cocuğa eziyet ediyorsunuz istismar bu resmen cocukların bu zorbaliga yapacak birseyleri yok ya cok aci. Baska insan insana bunu yapsa neler neler olur ama o kuçük olumca yavrum yaa çok uzuldüm
Saçmalamışsınız ne istismarı ya acıktım dediğinde bile yemiyor diyorum. Çikolata bile yemiyor ki hangi çocuk hayır der yemiyor canı çeksede acıksa da yemiyor iştahı yok saçma sapan konuşmayın

Yani sizi kırmak istemiyorum üzgünsünüz belli ki ama açım diye uyanmak nasıl bir aşama Allah aşkına.
Eskiden yiyordu şimdi yemiyor diyorsunuz belli ki bir şey olmuş gelişim kısmında. Bunu araştırın dönemsel bir şeydir. Yemeği beraber hazırlayabilirsiniz. İnternete yazıp eğlenceli tabaklar hazırlayabilirsin. Önüne bir dergiden yemek fotoları açıp ona yemeği seçtirenilirsin. Oyun oynuyor gibi yapıp garson olup sipariş alabilirsin ama aç uyutmak yok yani.
Çocuk güçten düştü diyorsun da bu şekilde düşmemesi mümkün mü.
Bu kadar bolluğun içinde açım diye ağlayan çocuk moralimi bozdu inan. Yani bu kadar kuralcı olunca madalya verilmez ya da çocuk harikalar abidesi olmaz. 2 çocuk büyüttüm bu dönemlerden bende geçtim ama aç uyutmak bilmiyorum çok etkilendim
Bu sadece bu gün oldu bi şekilde ağlaya zırlaya yedirdim hep ama bu gün pes edip yedirmedim sonuç gece açım demesi yedirsemde yemezdi zaten, gün içinde de acıktım diyor ama yemiyor en sevdiği yiyecekleri bile istemiyor.

3 yaş çocuğu genelde kendi benliğini yeni yeni farkeder. hep kendi dediği olsun ister, örneğin istediği şeyler giymek ister istemediklerini giymemek için uğraşır. giydiği şeyi çıkarmak istemez gibi gibi.. ben zorlamayı anlamıyorum o an yemediyse siz de ne çocuğa ne kendinize eziyet etmeyin. bırakın acıkınca yesin. benim de bebekliğimden beri reflüm var, hatta ameliyat oldum ona rağmen ara ara devam ediyor, yatmadan önce evet yememesi lazım fakat bazı durumlarda bunu esnetip tetiklemeyecek şeyler yedirebilirsiniz. 3 yaş sendromu diye bir şey var.
Sorun şu ki acıkınca da yemiyor 🤷‍♀️

Benimde kızım 4 yasinda benimkide istahsiz aynı şekilde ağzında tutuyor zorlayinca oguruyor . Istemedimi yemiyor. Ama gün boyu bisey yemediyse istediği biseyi yediriyorum kıyamıyorum. Biskuvili sut istiyor eğer yemediyse bende veriyorum. Benimkindede reflu vardi yatmadan önce vermek istemiyorum ama bu sefer gece uyanıp istiyor.
İstediği şeyi yese keşke benimkide istiyor ama yemiyor 🤦‍♀️ Ben de kıyamadım hiç normalde hiç yedirmeden yatırmazdım o akşam yemeğini illa yedirirdim ama kusardı ama öyle böyle yedirirdim bu gün hiç gücüm yoktu hastaydım zorlamadım yemezsen yeme dedim gece acıksada yediremem reflüsü astımını tetikliyor maalesef benim oğlum aynı zamanda astım hastası o yüzden gece acıktım diye ağlamasın vicdanım sızlasada göz yumdum 😔

Sorun şu ki acıkınca da yemiyor 🤷‍♀️
Ben de diyorum ki bütün çocuklarda oluyor bu. Bir üye yazmış günlerce enkazda kalan çocuklar nasıl dayandı açlığa? Ağzında tuttuğu lokmayı ille yutmasın, tamam yemek istemiyorsan çıkarabilirsin ağzından deyin. Anlaşma yapın çıkış imkanı verin çocuğa. Hastalığı nedeniyle niye gece yiyemeyeceğini anlatın. Yok diye tutturursa da bir musibet bin nasihatten iyidir, yaşasın bir kez reflüyü. Ya da madem sabah okula gitmiyor, reflü oluşmasın diye yedikten sonra uyanık tutun bir süre. Bu sorunun çözümü ben yemeği hazırlarım o da mecbur yemeli değil.

İstismar yazan üyeye kızmışsınız ama evet istismara giriyor. Siz yemeği masum bir şey olarak görüyorsunuz, onun gelişimi sağlığı için diyorsunuz ama çocuğun gözünden bakınca istemediği kabul etmediği halde anne ağzına zorla bir şey koyuyor ve onu yutmak zorunda olduğunu söylüyor. Yutmadığı için bağırıyor kızıyor ve onu açlıkla cezalandırıyor. Çocuk için saat öğün kavramı yok, onu biz biliyoruz düzenliyoruz. Çocuğun bildiği şey açlık-tokluk. Ayrıca acıktığından ziyade korktuğu için de saat başı uyanıp ağlamış bence. Kendini sizinle güvende hissetmez bu gidişle. Geçici bir sorun için kalıcı travma oluşturmayın. Bak mutfak orada, acıktığın zaman gidelim bakalım ne yemek istersin deyip güven verin.

İki çocuk annesiyim her ikisinde de benzer durumu yaşadım. Şimdi benim boyumda koca ergenler. Hala aynı kural geçerli, istemiyorsan yemek zorunda değilsin.

Ben de diyorum ki bütün çocuklarda oluyor bu. Bir üye yazmış günlerce enkazda kalan çocuklar nasıl dayandı açlığa? Ağzında tuttuğu lokmayı ille yutmasın, tamam yemek istemiyorsan çıkarabilirsin ağzından deyin. Anlaşma yapın çıkış imkanı verin çocuğa. Hastalığı nedeniyle niye gece yiyemeyeceğini anlatın. Yok diye tutturursa da bir musibet bin nasihatten iyidir, yaşasın bir kez reflüyü. Ya da madem sabah okula gitmiyor, reflü oluşmasın diye yedikten sonra uyanık tutun bir süre. Bu sorunun çözümü ben yemeği hazırlarım o da mecbur yemeli değil.

İstismar yazan üyeye kızmışsınız ama evet istismara giriyor. Siz yemeği masum bir şey olarak görüyorsunuz, onun gelişimi sağlığı için diyorsunuz ama çocuğun gözünden bakınca istemediği kabul etmediği halde anne ağzına zorla bir şey koyuyor ve onu yutmak zorunda olduğunu söylüyor. Yutmadığı için bağırıyor kızıyor ve onu açlıkla cezalandırıyor. Çocuk için saat öğün kavramı yok, onu biz biliyoruz düzenliyoruz. Çocuğun bildiği şey açlık-tokluk. Ayrıca acıktığından ziyade korktuğu için de saat başı uyanıp ağlamış bence. Kendini sizinle güvende hissetmez bu gidişle. Geçici bir sorun için kalıcı travma oluşturmayın. Bak mutfak orada, acıktığın zaman gidelim bakalım ne yemek istersin deyip güven verin.

İki çocuk annesiyim her ikisinde de benzer durumu yaşadım. Şimdi benim boyumda koca ergenler. Hala aynı kural geçerli, istemiyorsan yemek zorunda değilsin.
Bu bikaç gündür olan bişey olsa inanın böyle olmazdı her zaman illa yut demiyorum hadi yemiyorsan çıkar dediğim de oluyor, lokmaların tavşan olup zıpladığı da oluyor, yeme diyip bu gün kaldırdım sofradan zorlamadım ama aç olduğunu biliyorum en son öğlen yiyip acıkmamış olması mümkün değil ki zaten yemek öncesi parkta anne acıktım eve gidelim diyen de kendisi, yemeği görünce en sevdiğim yemek diyen de ama sıra yemeye gelince yemiyor yemiycem diyor. Bu gün diğer günlere nazaran bi değişiklik yapıp yemesi için zorlamadım yeme o zaman diyip kaldırdım uykuda acıktım diye ağlıyor haliyle 😔 reflü mevzusuna gelince biliyor o ağrıyı zaten ağzına acı su gelmesini ama işte sadece reflüde kalmıyor astımını tetikliyor bunu göze alamam o yüzden vermedim, verseydim yedirseydim şimdi yerini öksürük krisleri kusmalar boğulmalar mide ağrıları alacaktı, bu yönlü akıllansın istedim bi nebze acıkmak kötü yemeliyim demeli diye düşündüm ama vicdanım tabi ki de sızlıyor 😔

Duzenli gordugu cocuk doktoru yok mu? O ne oneriyor?
Var ligon kits diye bir şurup önermişti içiyoruz ama yok fayda göremiyorum sonra kendim araştırdım zühre ana diye bişey aldım oda işe yaramıyor 🤷‍♀️ Doktorumuz mama başlamıştı onu bile içmiyor. Birde saldım çayıra yapıcam bakalım o zaman ne oluyor

Bu sadece bu gün oldu bi şekilde ağlaya zırlaya yedirdim hep ama bu gün pes edip yedirmedim sonuç gece açım demesi yedirsemde yemezdi zaten, gün içinde de acıktım diyor ama yemiyor en sevdiği yiyecekleri bile istemiyor.
Bu kadar yemeğe karşı önyargılı olma sebebi ne acaba? Bi uzman desteği almanız gerekebilir

Hanımlar merhaba, benim 3 yaşında bir oğlum var herşeyimizi düzene oturtmuştum yeme, içme, uyku vs. ama ne olduysa 3,4 aydır kontrolü kaybettiğimi hissediyorum yemek yemek istemiyor, uyumak istemiyor, her yemeğimiz yaklaşık 1,5 saat sürüyor ağzında tutuyor yiyecekleri ben yut yut diye bağırırken buluyorum kendimi oda ağlıyor ağlama krizleri kusmalar sonra o yemeği yemeyip öğünü aç geçiriyoruz (sevdiği yiyecek dahi olsa böyle) günün her öğünü böyle geçiyor acıkana kadar bekliyorum acıkıyor yemek saatinde yediriyorum ama bu sefer yine yemiycemler kusmalar🤦‍♀️ araya hiç bir şekilde başka yiyecekler girmiyor abur cubur vs. ben de inat edip yedirmiyorum yemek yeme saatinin dışında. Örneğin bugün 12,5 da yedi en son ondan sonra akşama kadar bişey yemedi saat 6,5 7 arası akşam yemeği saati yemeğini koydum şarkılar türküler şebeklikler yok yemiycem diye ağladı bi saat yeme kalk dedim yedirmedim bu sefer acıkıyorum diye ağladı dedim 8 e kadar vaktin var başka bişey yedireyim sevdiği bişey köfte getirdim yemiycem istemiyorum diye tükürdü ağzındakileri ve saat 9 da yatacak diye daha bişey yedirmedim meyve yiycem onu yiycem bunu yiycem açım diye ağlamalara başladı yenik düşmedim yedirmedim. Annem sen nasıl annesin çocuğu aç yatıracaksın diye azarladı ama yine de yelkenleri indirmedim uyuttum şimdi uykudan yarım saatte bir uyanıp acıktım diye ağlıyor ben çok mu katı davrandım yedirmeli miydim 😣 oğlumda reflü başlangıcı var yedirmem yasak zaten ama annemin lafları oğlumun acıktım diye ağlaması bilmiyorum. Çok mu katıyım, kuralcıyım diye sorguluyorum aman diyip mutlu ama sağlıksız mı büyütmeliyim bilmiyorum 😞
Reflü başlangıcı ne ki böyle devam edin yakında şekeri düşüp bayılmaya uykusundan uyanamamaya başlayacak
Şimdi kusturana kadar ağlatıyorsunuzya ağlarken nefesi tıkanıp bayılacak

Tepenize zebellah gibi hiçbir şekilde gücünüzün sözünüzün kar etmeyeceği bir devin dikilip ciyak ciyak bağırarak “ye- ağzını aç-yut” diye sizi korkudan ve çaresizlikten ağlattığını hatta kusacak kadar ağlattığını bir an düşünün, yalnızca bir an

Kurallı olmakla despot olmak vicdansız olmak çoooooooook farklı şeyler
Böyle davranarak ne yapmış oluyorsunuz? Çocuğa şiddet uygulamak dışında ne yapmış oluyorsunuz? Bunun sonucunda ne olacak size göre?
Çocuğunuza işkence yapıyorsunuz, Allah sizi ıslah etsin, sizin çocuğunuzu etmeye çatıştığınız şekilde ıslah etsin o sübyanı da kurtarsın

Back
X