Asırlık depresyonum

yukki

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2016
324
350
103
32
Çocukluğumdan beri her şeyi kafaya takardım. Hırsız korkusu, deprem korkusu vs. Geceleri sık sık uykum bölünürdü korkudan. Büyüdükçe en azindan uykularım bölünmemeye başladı fakat iyiye de gitmedim. Ailevi sorunlar, içe kapanık olmam vs. derken kendimi dipte buldum. Ailem iyidir aslında ama kendi aralarında sorunları vardı inatcilardi ben de arada kalırdım hep kavga çıkmasın diye cok fazla sesim çıkmazdı.
Potansiyeli olan bir çocuktum ama bu ruh hali yüzünden hiç bir sey yapamaz oldum, kendi kendime karar bile veremez oldum, bu yüzden yanlış kararlar verdim iyice mutsuz oldum.
İstediğim şeyleri dile getirirdim bazen ama.en ufak olumsuz tepkide korkar vazgeçerdim mesela yurtdisina çıkmak istedim ama nasil yapacaksın tek başına vs gibi söylemler yüzünden hep korktum yada mesela istediğim meslek var nasıl iş bulacaksın derlerdi korkardım hemen yine.
16 17 yaşındaydım tabi cok etkileniyorum insanların dediklerinden.
Erkek arkadasim olmadi o zamanlar cirkin ve sıkıcı olduğumu düşünmeye başladım.
Su an oyle düşünmüyorum ama bakıyorum gencligim gitmiş. Tam bir hayal kırıklığı olmuşum. hiç bir sey yapamadan ölüp gitmekten çok korkuyorum.
Hic psikolojik destek almadim ailem gereksiz olduğunu soylerdi hep. Ama su an bile yataktan çıkamıyorum, hayati yaşamaya değer görmüyorum kalkip bir seyler yap demeyin çünkü halim ve motivasyonum yok. kendime çok kızıyorum bu yaşa kadar niye ayağa kalkamadım diye.

Bu başlığı hem icimi dökmek hem de istanbul'da psikolog önerisi almak için açtım yeterli maddi durumum yok o yuzden nokta atışı ve iyi birini bulmam gerekiyor.

Uzun oldu tesekkurler okuyanlara n

Konu hakkinda bir fikrim yok ama eminim burdan cok güzel tavsiye gelir,bir an önce toparlamani diliyorum 😕

kalkip bir seyler yap demeyin çünkü halim ve motivasyonum yok.

Ama depresyon döngüsü bu.

Bir psikologtan psikiyatra yönlendirilirsiniz ve ilaç yazarlar muhtemelen.
Sonra ilaçların işe yaramadığından, sürekli bir uyku-aptallık hali gibi uyuşturduğundan bahseder yine aynı depresyon döngüsünü sürdürürsünüz.

Anlıyorum, benim depresyon süreçlerim de ağır geçmişti, vaktinde 2 intihar denemem var, bir ay boyu yıkanmadığım ağır kemik ağrıları çektiğim hallerim var, yani bu yazıya "İmkansızı istiyorsunuz, anlamıyorsunuz" demeyin diye bir kere daha ilave edeyim dedim.

Depresyondan mustarip kişilere bu yazıyı kopyalıyorum:
@Elllfff cim.
Senin nezdinde yazmış olayım, okuyan çare arayan ve "Bıktım, değişsin istiyorum artık, böyle gidemez bu!" diyen herkes kendince faydalansın. (Normalde şartım vardı, bu tarz konulara yazmazdım ama burada 3 sene kadar önce bu prensibimi kırdım, çünkü ne yapacağını bilemeyen, çok zorlanan insanları okudum ve dedim varsa bu bende, belki de anlatmam ve bu konuda el uzatmam için var)

21 yaşından bu yana (13 senedir), her sene depresyonla uğraşıyorum. Tip 1 Bipolar mix epizodum. Manilerden kaçabildiğim oluyor, depresyon kimi zaman teğet geçiyor, artık eskisi gibi değil tecrübelendim. Ama ilk depresyonumun çıkışı yok gibiydi Elllfff... İkincisinde ise, ilkini unutturacak kadar ağırdı.

Kimi zaman ciddi ilaç desteği almak zorunda kaldım (Kilom sürekli oynuyor bir de buna bozuluyorum), kimi zaman beynimi kullanamıyorum deyip doktoruma danışarak bıraktım. Zilyon farklı ilaç denedim, yan etkileri ile uğraştım.
İlk 6 sene ailemle beraber 7 şehir, 10 küsur doktor gezdim. Psikiyatristi, psikologu, kuantumcusu, aile dizilimcisi vırtı zortu...

Herkes kendince bir şeyler dedi, herkes kendince ilaçlar yazdı... Ancak dön dolaş hepsindeki ortak nokta "İş sizde"ye vardı.

2-3 sene inkar ettim, kendime konduramadım, bu kadar güçsüz biri miyim dedim, sorguladım vs vs.
Sonraki senelerde "Yapamadığım şeyi nasıl yapmamı bekliyorlar! Kolum kalkmıyorken nasıl kaldır diyorlar, nasıl bir espridir bu?! Dalga mı geçiyorlar" sorgularım, öfkem oldu...

Biraz kurban da oldum.. "Kimse beni anlamiyöğ, herkes bana şey ediyoğ" diye de az sızlanmadım.

Ama dünya böyle bir yer değil.

Senden farkla, benim ara ara kontrolde kalmam gerekiyor; nitekim gel-gitli insanım, depresyondan da illaki çıkarım ama kötü çıkabilirim de (Maniye fırlayarak ya da karışık gelir bazen), bu yüzden benim bir aşağıda gözüm olması gerekiyor bir kafamın üstünde, iki tarafı da yürütmek için.

Sana da diyorum ki, aşağıya bir bak, olduğun yere.

Uykudan kafan kalkmıyor/ya da uyuyamıyorsun, iştahın kapalı/fazla açık
Kendini enerjisiz hissediyorsun ve hareket etmiyorsun.
Başladığını sürdüremiyorsun.
Ruh haline odaklısın, içine dönüksün. Oradan çıkış yok, boğulursun bu yüzden dışından (fiziğinden) başlamak zorundasın, olayı anlıyor musun?

Uykun/iştahın için ilaç gerekiyorsa alacaksın + saat koyacaksın.
Gerekirse bir süre güneşin batışıyla yatıp, doğuşuyla kalkacaksın. Vücut saatini alacaksın eline.
Sonrasında hareket edeceksin ki fiziksel enerjin içinde patlayıp durmayacak.
Buradan başla, istemesen de, kolun kalkmasa da anlatabiliyor muyum?
Bir robot ol bir süre, fiziğini düzelt ve oradan içine ulaş.

Fiziksel halini düzenlerken evini düzenle, kafanın yansıması evin. İstemesen de, sıkıntı da bassa, mana da bulamasan yap.

Başka türlü olmuyor.
Yenmek mi istiyorsun depresyonu? Yen.
Yoksa bir de üzerine "Depresyondayım, beterim, halim yok, içim moh, ühü" alışkanlığı binecek ve kırman gereken döngü zorlaşacak. Oradan da çıktım, ama sürüyor... Artçıları yokluyor o halin, ona alışma lütfen.

Bak daha 2 hafta önce psikologa gittim (Arada giderim, bazen 3 sene gitmem, sonra giderim öyle, ama psikiyatrım ile 6 aylık bi selamlaşırız, nolur nolmaz. Çoluk çocuğum var, sorumluluğum çok). Dedim ki "Ben bittim". "Küllerimden doğmaya alışkınım ama bu kez daha farklı bir gelişi var sanki, pandemi ile birleşti sanırım" dedim, anlattım ettim.

Adam bana, bilmediğim hiçbir şeyi söylemedi.
O kadar bildiğim ve "Elimde olmadan yapamadığım" şeyler oluyor ki bazen, birinin daha hatırlatması gerekiyor.
7.30 sabah zorunlu kalkış saati koydu, antidepresan yok. "Geri yatmak istesen de ki isteyeceksin, yataktan doğrulup ayaklarını yere basana kadar sadece" dedi. "İlk 3-4 gün zor gelecek ama gittikçe kolaylaşacak" dedi.
"İstemesen de, kendin için güzel bir kahvaltı tabağı hazırlayacaksın" dedi.
"İştahın olmasa da, tadını almasan da yiyeceksin" dedi.
3. seansa gitmedim henüz, ama düşüncelerimin akışı 2 hafta önceki kadar zorlamıyor ve 2 hafta önceki kadar karamsar değilim.
Ben teğetinden geçiyorum böyle bazen.
Çıkış da aynı şekilde Elifcim.
Bazen en dıştan başlamak gerekir, bazen en basit haliyle görmek gerekir, bazen "Sebep"leri düşünmemek gerekir, yine kötüyüm de, yine şikayet et her günün bir olmaz arada ben neler neler düşünüp diyorum ama bu süreçte şikayet etmeyi kendine yasaklayarak yola koyul çünkü bazen göç, ancak yolda düzelir.

Depresyonun içinde kıvranmak, ayağa kalkmaktan daha zor. İlk ayağa kalkış da sürdürmekten daha zor.
Sadece alıştığın için, o bölgede çok kaldığın için, konumunu değiştiremiyorsun.
İlaçların itenek, gerisi sende.

İlaç + psikoterapi alın gerekiyorsa, kullanın ama dön dolaş size dönünce "Yapamıyorum"u "Yapacağım"a çevirmek zorunda kalacağınızı da kendinize kabul ettirin lütfen, daha sağlıksızlaşmadan, daha da zorlaşmadan.

Belki kızacaksın ama kalkıp birşeyler yapmaktan başka çaresi yok maalesef Anadolu yakasındaysan önerebilirim doktor

Uzmana gidene kadar bu konu hakinda videolar izleyebilirsin yorumlar kisminda benzer seyleri yasayip atlatanlar motive eder hem bakis acinda degisir

Belki kızacaksın ama kalkıp birşeyler yapmaktan başka çaresi yok maalesef Anadolu yakasındaysan önerebilirim doktor
Uğraşıyorum aslında kalkayım yapayim diye ama hep planlarda kaliyor. Evet Anadolu yakasi onerebilirseniz cok sevinirim. :KK68:

Çocukluğumdan beri her şeyi kafaya takardım. Hırsız korkusu, deprem korkusu vs. Geceleri sık sık uykum bölünürdü korkudan. Büyüdükçe en azindan uykularım bölünmemeye başladı fakat iyiye de gitmedim. Ailevi sorunlar, içe kapanık olmam vs. derken kendimi dipte buldum. Ailem iyidir aslında ama kendi aralarında sorunları vardı inatcilardi ben de arada kalırdım hep kavga çıkmasın diye cok fazla sesim çıkmazdı.
Potansiyeli olan bir çocuktum ama bu ruh hali yüzünden hiç bir sey yapamaz oldum, kendi kendime karar bile veremez oldum, bu yüzden yanlış kararlar verdim iyice mutsuz oldum.
İstediğim şeyleri dile getirirdim bazen ama.en ufak olumsuz tepkide korkar vazgeçerdim mesela yurtdisina çıkmak istedim ama nasil yapacaksın tek başına vs gibi söylemler yüzünden hep korktum yada mesela istediğim meslek var nasıl iş bulacaksın derlerdi korkardım hemen yine.
Su an oyle düşünmüyorum ama bakıyorum gencligim gitmiş. Tam bir hayal kırıklığı olmuşum. hiç bir sey yapamadan ölüp gitmekten çok korkuyorum.
Hic psikolojik destek almadim ailem gereksiz olduğunu soylerdi hep. Ama su an bile yataktan çıkamıyorum, hayati yaşamaya değer görmüyorum kalkip bir seyler yap demeyin çünkü halim ve motivasyonum yok. kendime çok kızıyorum bu yaşa kadar niye ayağa kalkamadım diye.

Bu başlığı hem icimi dökmek hem de istanbul'da psikolog önerisi almak için açtım yeterli maddi durumum yok o yuzden nokta atışı ve iyi birini bulmam gerekiyor.

Sen yapamadıkların için depresyondasın ben de yaptıklarım için:KK5:
Yaptığımız tek şey geçmişi düşünüp bugünü mahvetmek...
Eğer çabalarsak belki mutlu olabiliriz :KK51:

Ama depresyon döngüsü bu.

Bir psikologtan psikiyatra yönlendirilirsiniz ve ilaç yazarlar muhtemelen.
Sonra ilaçların işe yaramadığından, sürekli bir uyku-aptallık hali gibi uyuşturduğundan bahseder yine aynı depresyon döngüsünü sürdürürsünüz.

Anlıyorum, benim depresyon süreçlerim de ağır geçmişti, vaktinde 2 intihar denemem var, bir ay boyu yıkanmadığım ağır kemik ağrıları çektiğim hallerim var, yani bu yazıya "İmkansızı istiyorsunuz, anlamıyorsunuz" demeyin diye bir kere daha ilave edeyim dedim.

Depresyondan mustarip kişilere bu yazıyı kopyalıyorum:

İlaç + psikoterapi alın gerekiyorsa, kullanın ama dön dolaş size dönünce "Yapamıyorum"u "Yapacağım"a çevirmek zorunda kalacağınızı da kendinize kabul ettirin lütfen, daha sağlıksızlaşmadan, daha da zorlaşmadan.
Okuyacağım mutlaka yaziyi sindire sindire cok teşekkürler. Okuduktan sonra cevap yazarım yine. :KK68:

Uzmana gidene kadar bu konu hakinda videolar izleyebilirsin yorumlar kisminda benzer seyleri yasayip atlatanlar motive eder hem bakis acinda degisir
İzlemişliğim var ama pek etki etmedi. Cok da izlemedim ama önereceğiniz kanal vs varsa bakabilirim.

Merhaba canım,

seninle birebir aynı şeyleri yaşadım. Annem ve babamın kavgaları arasında büyüdüm. Annemin ağlamadığı, boşanıcam senden demediği gün var mı hatırlamam. Boşanmadılar tabii. Duygularımı söylemeye çekinirdim, hissettiklerimi. Aman kızarlar aman yargılarlar vs.

istediğim mesleği 28 yaşından sonra okulunu okuyup bitirdim.Çünkü babam aynı senin gibi iş bulamazsin bak benim meslegim ne güzel diye kendi mesleğini yapmama zorlamıştı.

18 yaşında ağır depresyon sonucu antidepresanlar ile tanıştım. Senin gibi elimi kaldıracak halim yoktu çünkü, devamlı agliyordum.

Neyse 10 yıl ilaç kullandım yalan yok ilaç ile süper hissettim kendimi istedigim her şeyi başardım iltifatlar aldım özgüven tavandı.

şimdi hamile olduğum için ilacı bıraktım ve o kadar da iyi olmadığık gerçeği tokat gibi yüzüme çarptı. Aslında ilaç ile duygularımı nası ötelemişim, onları duymamaya çalışmışım. Şimdi bütün duygularım ile beraber sindirmeye calisitırum.

Sana tavsiyem ilaca başlama, iyi hissetmek diye bir kitap var yazarını unuttum. Evde kendi kendine uyguşayabileceğin bilişsel terapi şemaları da içerir. Okuduğum dönem bana faydasi olmuştu.

maddi durum için psikolog çok zor ve yük oluyor biliyorum. Meditasyon yap, dışarı çık. Eve kapanma. Yoksa gecmiyor

Merhaba canım,

seninle birebir aynı şeyleri yaşadım. Annem ve babamın kavgaları arasında büyüdüm. Annemin ağlamadığı, boşanıcam senden demediği gün var mı hatırlamam. Boşanmadılar tabii. Duygularımı söylemeye çekinirdim, hissettiklerimi. Aman kızarlar aman yargılarlar vs.

istediğim mesleği 28 yaşından sonra okulunu okuyup bitirdim.Çünkü babam aynı senin gibi iş bulamazsin bak benim meslegim ne güzel diye kendi mesleğini yapmama zorlamıştı.

18 yaşında ağır depresyon sonucu antidepresanlar ile tanıştım. Senin gibi elimi kaldıracak halim yoktu çünkü, devamlı agliyordum.

Neyse 10 yıl ilaç kullandım yalan yok ilaç ile süper hissettim kendimi istedigim her şeyi başardım iltifatlar aldım özgüven tavandı.

şimdi hamile olduğum için ilacı bıraktım ve o kadar da iyi olmadığık gerçeği tokat gibi yüzüme çarptı. Aslında ilaç ile duygularımı nası ötelemişim, onları duymamaya çalışmışım. Şimdi bütün duygularım ile beraber sindirmeye calisitırum.

Sana tavsiyem ilaca başlama, iyi hissetmek diye bir kitap var yazarını unuttum. Evde kendi kendine uyguşayabileceğin bilişsel terapi şemaları da içerir. Okuduğum dönem bana faydasi olmuştu.

maddi durum için psikolog çok zor ve yük oluyor biliyorum. Meditasyon yap, dışarı çık. Eve kapanma. Yoksa gecmiyor
Okurken ayni şeyleri yasamisiz dedim gercekten. Tesekkurler paylaştığınız için. Hic ilac kullanmadım sadece üzerini kapatır bu duyguların diye. O kitabi almistim ama inanın açıp okumaya mecal bulamadım biraz okumuştum ama okuduklarimi uygulamak bile ağır gelmisti bırakmıştım. Cok düşünmemeye calisiyorum su aralar depresyonda oldugumu düşününce daha kotu oluyorum gibi geliyor. Umarim siz de daha iyi hissedersiniz.

Tam 10 yaşında bir kızım var ve ne yazikki babası ve benim kavgalarım arasında büyüdü şu an boşandık .Ve inanın kızım tam sizin anlattığıniz gibi eleştiriden aşırı korkuyor .Kendi fikirlerini söyleyemiyor .Kardeşine kizsam korkarak yanıma geliyor sanki suç işlemiş gibi .O kadar üzülüyorum ki keşke kızım küçükken ayrilsaydim.Simdi sürekli kendi kararlarını almasıni söylüyorum
.Çünkü bu onun hayatı .Ama benim dinlediğim müzikleri dinliyor Beni mutlu etmek için çabalıyor ama eskisinden bı tık daha iyi .En azından artık benimle tartisabiliyor .Şimdi tek sorunumuz ağlamadan tartisabilmekte .Çünkü en ufak kizmam da kendini savunanamadan başlıyor aglamaya .Şimdi ne kadar zor olsada ağlamadan kendini savunmayi öğretiyorum .Şimdi size gelelim geçmiş günler için yapabileceğimiz HİCBİRSEY yok.O geride kaldı .Ama bugünü etkiliyor dediğinizi duyar gibiyim.Ama geçmiş gitti bugünde mi gitsin değil mi kalkmak zorundasınız KENDİNİZE RAGMEN .ZORLAMAK ZORUNDASİNİZ.KİMSE GELİP SİZİ KURTARMAYACAK.ilac gerekirse de kullanın ben hep ön yargiliydim ilaca ama bı ay falan kullandım o dönem iyi geldiğini hatırlıyorum .Allah yardımcınız olsun .Ailenizide affedin bilseler yapmazlardi eminim .Rabbim gönlünüze ferahlık versin .

Okurken ayni şeyleri yasamisiz dedim gercekten. Tesekkurler paylaştığınız için. Hic ilac kullanmadım sadece üzerini kapatır bu duyguların diye. O kitabi almistim ama inanın açıp okumaya mecal bulamadım biraz okumuştum ama okuduklarimi uygulamak bile ağır gelmisti bırakmıştım. Cok düşünmemeye calisiyorum su aralar depresyonda oldugumu düşününce daha kotu oluyorum gibi geliyor. Umarim siz de daha iyi hissedersiniz.
Bence sen şu an baş edebilecek evredesin benim gibi iş işten geçmemiş. Sana iyi gelecek şeyleri bul, bak nefes egzersizleri yoga yapabilirsin. Hem ögrenmeye calıştıkça zihnini meşgul etmis olursun yoga yaparken de zihnin boşalır. Ben de 3 ayim geçsin başlayacağim.

biz malesef tecrübesiz ebeveynlerin sorunlu çocuklarıyız kalp kırıklığımız çok zaten bir de sen kendini kırma canım toparla 😍

Tam 10 yaşında bir kızım var ve ne yazikki babası ve benim kavgalarım arasında büyüdü şu an boşandık .Ve inanın kızım tam sizin anlattığıniz gibi eleştiriden aşırı korkuyor .Kendi fikirlerini söyleyemiyor .Kardeşine kizsam korkarak yanıma geliyor sanki suç işlemiş gibi .O kadar üzülüyorum ki keşke kızım küçükken ayrilsaydim.Simdi sürekli kendi kararlarını almasıni söylüyorum
.Çünkü bu onun hayatı .Ama benim dinlediğim müzikleri dinliyor Beni mutlu etmek için çabalıyor ama eskisinden bı tık daha iyi .En azından artık benimle tartisabiliyor .Şimdi tek sorunumuz ağlamadan tartisabilmekte .Çünkü en ufak kizmam da kendini savunanamadan başlıyor aglamaya .Şimdi ne kadar zor olsada ağlamadan kendini savunmayi öğretiyorum .Şimdi size gelelim geçmiş günler için yapabileceğimiz HİCBİRSEY yok.O geride kaldı .Ama bugünü etkiliyor dediğinizi duyar gibiyim.Ama geçmiş gitti bugünde mi gitsin değil mi kalkmak zorundasınız KENDİNİZE RAGMEN .ZORLAMAK ZORUNDASİNİZ.KİMSE GELİP SİZİ KURTARMAYACAK.ilac gerekirse de kullanın ben hep ön yargiliydim ilaca ama bı ay falan kullandım o dönem iyi geldiğini hatırlıyorum .Allah yardımcınız olsun .Ailenizide affedin bilseler yapmazlardi eminim .Rabbim gönlünüze ferahlık versin .
Tesekkur ediyorum bilinçli bir ebeveynsiniz takdir ettim. Aileme kızmıyorum pek onların da sorunları vardi sonucta. Cok teşekkürler iyi dilekleriniz için. Kendimle savaşmak en zor şey olacak umarım başarırım.

Geçmiş olsun öncelikle.. Aynı şeyleri yaşıyorum bu bizler için çok zor keyif almamak sevdiklerinle beraberken hissizlik mutlu olamama çok zor.. Ama ben çocukluktan beri okb den anksiyete den okadar yoruldum ki Şuan hem depresyon hemde vücudu mu dinliyorum hastamıyım şuram acıyor kanser miyim midem bulanıyor kanama mı geçiriyorum okadar şeyi üst üste yaşıyorum ki birini çözmek istersem diğeri engel oluyor ama arkadaş güzel bir yaz yazmış.. Ben onları deniyorum istemesem de yürüyorum her sabah temiz havayı canım istemesem de kokluyorum içime çekiyorum derin nefes alıyorum.. Çocuklugmu düşünür mutlu olurdum önceden depresyon onu da aldı elimden.. Mutlu oldugum hiç bişey ifade etmiyor artık.. Kitap okuyorum sevdiğim filmleri izliyorum keyif almasam da zorluyorum normalmiş gibi davranıyorum.. Ama şu vücudu mu dinlemeyi bırakamıyorum heran hasta olucam gibi geliyor ölmek değil belki korkutan hastalıkla ugrasma sorumluluğu zor kızımı düşünüyorum bir kurguya giriyorum bilmiyorum ama dene bunları ayaga kalk en zor en isteksiz en keyifsiz anda ısrarla yapman gerektiğini hatırla..

Anlattiginiz gibi cocukluktan benimde yatkinligim vardi lisede agir depresyon demisti doktor bi dahada gitmedim.sonra hep devam etti bu ruh halim ama inanin bi sure sonra vucut buna bile alisiyor kendinizu toplamak icin bisey yapasiniz gelmiyor.kizima hamile kaldim hamilelik kat kat artirdi kendimde degildim sanki cildirma hissi bile oluyordu cogu zaman.kuzim suan 22 aylik oldu sonra 3 hafta once tekrar hamile oldugumu ogrendim.cok kotulendim eski konularimi okursaniz yazdim.kurtaj oldum .hala unutamiyorum surekli agliyorum bebegim icin .sorun sorunlari dogurdu cok pismanim tedavi olmadigim icin.cuma ya randevum var psikiyatriye gidiyorum duzelmek icin elimden geleni yapcam.insanin kendinde bitiyor bizim durumunuzda olanlar icin daha zor kolumuzu kaldirmaktan aciziz.evlimisin bilmiyorum ama hamilelik daha da artiriyor bi an once tedavi ol kendini duzeltmeye calis 😢😢 ben cok pismanim.

Back
X